Ne mora da znači da će da pokvari, ali nešto u boji tona će da se oseti.
Poznato ti je da boja tona električne gitare zavisi od vrste drveta koja je korišćena, dakle nije svejedno u šta si zašrafio magnete. Pa onda ima i razlike da li je vrat bolt-on ili set-in, kod bolt-on gitara "ne svira" vrat, vibracije sa trupa se ne prenose na vrat na isti način kao kod set-in gitara. E sad, uz trup ako priljubiš nekakvu ploču, ona mora da preuzima vibraciju sa trupa. Sreo sam nekog starijeg gitaristu pre dosta godina, i on je imao neke čudne metalne pločice ušrafljene na poleđini trupa. Demonstrirao mi je kako gitara zvuči kada ima sve 3 ušrafljene, kada skida jednu po jednu, kada nema ni jednu. Iskreno, meni je najbolje zvučalo bez tih pločica, ali on je voleo eksperimente, i njemu je to značilo. To što ti planiraš mora donekle da utiče na zvuk, ali kao što rekoh, ne znači da će da ga upropasti.
Inače na solid body električnoj gitari moraš negde imati nekakav poklopac za instalacije. Na Stratu je pickguard oblikovan tako kako jeste i zbog toga, da može da poklopi sve kanale za provodnike. LP ima na poleđini poklopac u delu trupa gde su potenciometri, ali zato nema pickguard prilepljen za trup, nego onaj floating pickguard nalik jazz gitarama. Dakle oblik pickguarda nije samo stvar dizajna, a stvar je dogovora između inženjera i dizajnera gde će ovaj poklopac da se nalazi, spreda ili pozadi. I kad smo već kod toga, mi sve vreme ovo zovemo pickguard, a preciznije je to zvati maska, jer joj je namena da "maskira" instalaciju, a sam način sviranja električne gitare podrazumeva daleko manje strumminga sa širokim potezom nego na akustičnoj gitari, pa je pickguard u onom klasičnom smislu gotovo nepotreban. Eto na primer PRS gitare nikad nisu imale pickguard.