fender classic '70 stratocaster... sta mislite?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

XFactor

fender classic '70 stratocaster... sta mislite?

Post by XFactor » 18 Aug 2009, 17:39

Kao prvo pozdrav svima na forumu,. stvarno ste najbolji, ovo je jaedan od najcivilizovanijih foruma na kojima sam bio.
Svaka cast, samo napred! :D

Drugo, imam pitanje o gitari iz naslova, sviram gitaru nekih pet,sest godina i najzad sam skupio dovoljno para da kupim neko kvalitetno sekirce. Posle mnogo mozganja, odlucio sam se za stratocaster, jer mislim da bi mi bio najbolji izbor za muziku koju sviram (funk, blues, glam/hard rock).
Zbog budzeta "ogranicen" sam na stratocastere napravljene u meksiku, ovaj model mi je zapao za oko:

http://www.fender.com/products//search. ... 0137002321

To je, kao sto se moze videti '70 stratocaster iz classic serije, posebno mi se svidaj ovaj natural finish.

E sada, ne razumem se bas mnogo u neke tehnicke stvari i andam se da ce te mi vi tu pomoci.

Prvo, primetio sam da ovaj moel ima vintage pragove, vintage civije, vintage magnete i vintage tremolo blok, za pragove znam da su tanji od obicnih, ali ne znam kakve su vintage civije - dali dobro drze stim, tremolo i najvaznije, kakvi su magneti, dali su dobri?
Takodje sam video da ova gitara nije napravljena od javora vec od drva koje se zove Ash, sta god to bilo :?

I jos, dali neko zna sta je sa Chord-Masterom? Poslao sam mu pm jer on ima ovu gitaru i hteo sam da cujem njegovo misljenje, ali mi nije odgovorio. Vec dugo pokusavam da ga nadjem na forumu, ali nikad nije tu, a znacilo bi mi mnogo da cujem misljenje vlasnika ove gitare. :?

Oprostite ako sam se previse raspisao, samo ne zelim da pogresim, jer je ovo za mene ipak mnogo novca :)

vbraca
vrabac

Re: fender classic '70 stratocaster... sta mislite?

Post by vbraca » 18 Aug 2009, 18:36

Chord master je jedna lenstina :lol: , zadnji put sam ga u skoli video mogu ga kontaktirati, da svrati na forum

karadjordje

Post by karadjordje » 18 Aug 2009, 23:06

Glavni nedostatak je,kazu, sto se vrat sa telom spaja sa tri srafa a to i nije bas najsrecnije resenje jer kazu da hoce da se razlavi.Bas tako i pise Martin Koch u svojoj knjizi Building Electric Guitars.E sad,probao sam par komada(i one iz sedamdesete) i vrat im je dobro lezao,nije bilo lufta.Drvo je Ash-Javor,popularan je i Swamp Ash,mocvarni javor,al javor je javor,mislim da je to neki njihov marketinski trik.Elem,lagano drvo,po meni dobro,imam jednog ash strata i zadovoljan sam .Magneti su Alnico,znaci nisu keramicki,sto je o.k.Pre par dana sam gledao jednog meksikanca u Mitrosu za 51000 din.,malo sam ga probao i po meni je sasvim pristojno zvuci,malo je falilo da se polakomim i kupim ga jer sam igrom slucaja imao nekih para kod sebe.Elem kada sam malo bolje pogledao vrat,video sam da je drvo nekako cudno,kao da je osteceno,ima neke cudne tufnice kao da je neko zabijao eksere u njega.Pod prstom se nista ne oseca jer je prelakiran,al ako si resio da kupis u Bg Mitrosu,zaobidji tu gitaru,mislim,vrat je malo falican,a kad dajes tolike pare,onda treba sve da bude o.k..Inace Meni se licno "Glavonja" svidja i dusa me boli sto pre par godina nisam imao soma evra jer sam naleteo na novog amerikanca,brate imao je fantastican zvuk.
Ne znam,ne bih da te navlacim na trosak,al meni je classic 70 model sasvim o.k.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 18 Aug 2009, 23:14

Zar nije ash = jasen ,a maple = javor ?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 Aug 2009, 23:23

Ash je jasen a ne javor (kao sto videh da je kolega iznad vec ispravio).

Tu djitru je svirao , ehem R.M. Tocak sedamdesetih. Duane ce to bolje.
Last edited by Dersu Uzala on 18 Aug 2009, 23:24, edited 1 time in total.

karadjordje

Post by karadjordje » 18 Aug 2009, 23:24

Sorry,greska,Ash jeste jasen.Al meni se svidja vise nego jova.

sl0e

Post by sl0e » 19 Aug 2009, 00:00

Ja mislim da ne treba mnogo da se obazires na neck joint sa 3 srafa. Mislim, nema teorije da to s*ebes osim ako ti na svirci ne padne na pamet da uhvatis gitaru i telom iste puknes nekog iz publike. Cak i tada bi, kladim se, taj joint ostao netaknut.

Dalje, gitara je totalno vintidz - znaci vintidz radijus vrata od 7"25. Meni tako nesto odgovara, mada ima ljudi koji se zale na tu zakrivljenost. Vintidz civije (kluson/gotoh/whateva' type) su meni bolje od novih tako da to moze da bude samo plus. 6 point tremolo je takodje ok, magneti bi trebalo da su 69, sto je takodje ok.

Sve u svemu :1: za ovog strata, ako ti prija radijus vrata, ako ti zvuci ok i ako je generalno dobar komad :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Aug 2009, 01:05

sl0e wrote:Ja mislim da ne treba mnogo da se obazires na neck joint sa 3 srafa. Mislim, nema teorije da to s*ebes...
Ima teorije, dešava se. Na reizdanjima se reklamira "poboljšani dizajn" tog 3-bolt sistema & na takav se niko ne žali, ali sa originalima može da dođe do problema.

Sava

Post by Sava » 19 Aug 2009, 09:17

Ne znam da li ću biti od pomoći jer nisam imao tu gitaru, ali sam desetak dana imao američku verziju vintage 70. Što se tiče čvrstoće ne verujem da će bilo šta da se rasklima ili raspadne. Na veličinu vrata se treba navići što meni nije bio problem. Problem je bio u tome što taj primerak nije imao nikakvu osobensot. Jednostavno rečeno to je strat i ništa više od toga, nikakve specifičnosti po kojoj bi se zapamtio taj primerak. Da li je u pitanju primerak, serija ili ne znam šta treće jednostavno to je bila sasvim obična gitara. Meksikancu bih možda to i oprostio, ali gitari od blizu 2.000 dolara nikako.

XFactor

Post by XFactor » 20 Aug 2009, 14:35

Puno vam hvala svima!
U medjuvrmenu sam se cuo sa chord-masterom preko maila. rekao je dosta stvari koje ste vi ovde pomenuli,takodje za taj moguci problem sa tri srafa koaj drze vrat i isto je spomenuo da je vrat siri i tanji i da bi mogao da mi bude problem da se naviknem na njega.
Mada rekao je da mu je lik koji je radio setup njegovoj gitari rekao da je kupio jako dobar primerak i da njegova gitara moze da se meri sa americkom standard serijom,ali je i naglasio da je imao vise srece nego pameti pri kupovini :) i da ne mora da znaci da cu ja naci tako dobar primerak.
Ponudio se da podje samnom u mitros music za koji dan, kaze sada ej nesto zauzet.

Imam samo josjedno pitanje, dali mislite da li bih mogao da se naviknem na taj siroki vrat?

Moja sadasnja gitara je Aria stg 004, kopija stratocastera i ona ima uzak vrat.

sl0e

Post by sl0e » 20 Aug 2009, 14:52

To da li bi mogao da se naviknes zavisi iskljucivo od tebe. Ne bih rekao da je ChordMaster upotrebio rec sirina, pre je rekao radijus. Evo o cemu ti pricam:

Image

Takodje, paznju treba obratiti i na oblik vrata:

Image

Dakle, ovaj '70 strat ima 7"25 radijus vrata, sto znaci da je vrat nesto zakrivljeniji (kao na slici) i jedino to moze da ti predstavlja problem za navikavanje. Naravno - dok ne probas - nista. :ziveli:

Highway One

Post by Highway One » 20 Aug 2009, 23:12

Koliko kosta ta gitara u Mitrosu ? :D

sl0e

Post by sl0e » 20 Aug 2009, 23:43

Trebalo bi da kosta ~54k.

XFactor

Post by XFactor » 21 Aug 2009, 01:01

sl0e wrote:To da li bi mogao da se naviknes zavisi iskljucivo od tebe. Ne bih rekao da je ChordMaster upotrebio rec sirina, pre je rekao radijus

Upravu si jeste reakao radijus,ali je posle pominjao i sirinu pa sam ja malo pobrkao jer se bas raspisao pa nisam najbolje zapamtio sta mi je sve rekao.

U bre vrat bas izgleda brdovito na ovim slikama :D

Pa neznam, nadam se da bi mogao da se naviknem, mislim imam manje,vise dugacke prste, samo cu morati prvo da je kupim, a ako se ne ne naviknem onda sam u problemu.
pogledacu idruge meksicke stratocastere, chord-master mi je preporucio da pogledam neki jimmie vaughan siganture i lone star model iz deluxe serije valjda :? mada kaze da su skuplji
Rekao je da pogledam i classic '50 i '60,otici cu na sajt fendera, mada mene bas privlaci ova gitara sa velikom glavom :D

sl0e

Post by sl0e » 21 Aug 2009, 01:19

Pa ono, ovo su slike cisto za ilustraciju, u praksi je totalno drugacije :)

Ne mozes da razmisljas jos o oblicima vrata dok ne steknes uvid kako ti koji odgovara, sto ce reci da provedes vreme sa svakim tipom gitare pojedinacno. Prosetaj se, razgledaj i probaj tu gitaru pa saberi utiske.

I da, ne moras nuzno da se ogranicis na neki model, probaj sve i svasta, i, na kraju krajeva, ako se jos nisi odlucio sta te konkretno zanima, uvek mozes da bacis pogled na oglase i na neke od polovnih instrumenata (Stratokastere MIJ itd) :)

Post Reply