Njegovo ime je Vox Pathfinder 15R

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Bane bass

Njegovo ime je Vox Pathfinder 15R

Post by Bane bass » 13 Sep 2009, 11:35

Njegovo ime je Vox Pathfinder 15R. Gitarsko pojacalo, koje je nekada kostalo kod naseg prodavca 90 eur, a sada 120 eur (verovatno zbog dobre prodaje). Mada cuo sam da se isto prodavalo i za 180 eur, kod nekog drugog prodavca. No, to nije tema price. To je samo moja zelja da vam ga priblizim, ako ima jos onih, koji ne znaju o cemu je rec. Drzim da je prilicno popularno kod ovdasnje mlade, gitarske populacije.
Naime, drugar me je zamolio da “procesljam” njegov primerak. Pojacalo je jako lepog i snaznog Clean zvuka. Naravno za tu klasu cene. Boost mod uzasno rezi, ali ne ujeda. Vrlo neubedljivo, bez dubljih tonova. Reverb, koji je zicani, radi na ivici da zadovoljava. Nekako je previse metalan i sterilan, kao da je iz druge price, ali Tremolo je sasvim na mestu. Vrlo je iskoristiv i pri tom se zadrzavaju sve pozitivne strane Clean zvuka.
To su bili zvucni utisci. Potom sam presao na pregled unutrasnjosti. Nista famozno u njemu nema. Ali, ipak, malisa solidno radi, pa sam resio da ga unapredim.
Dobro pojacalo ne postoji bez dobrog napajanja i dobrog hladjenja. Ako se drzimo ta dva postulata, imamo sanse da uspemo u nameri da stvari pomerimo napred. Jasno je bilo da nejaki trafo nije dostojan zadatka, pa je narucen toroidni od 50W. Da bi se elektroliti brzo punili i uvek bilo dovoljno struje, na red je dosla zamena dioda u greatz spoju. Ne volim da skratarim na amperima, pa sam ugradio diode za kontinualnu struju od 6A. Preterano? Sto da ne. Neka struja tece kao Amazon, a elementi neka odluce koliko im vode, ovaj… struje treba. Za filtraciju sam stavio elektrolite od 4700uF, da sve lepo ispeglaju i imaju dovoljnu zalihu za ekstremne potrebe. A u muzici je to vrlo cesto. Kvalitet svih elektrolita mi se nije svideo, tako da sam ih sve promenio. Jos jedino u filtraciji napona za preamp sam povecao vrednost, ostale vrednosti nisam menjao. Izlazno kolo, prevazidjeno TDA2030, je takodje moralo biti zamenjeno.
Image
Na postojeci hladnjak, komad lima, pricvrstio sam hladnjak od nekog procesora. Nije najbolje resenje, ali u kucistu nema previse mesta. I ovo resenje je sasvim dobro. U toku visesatnog isprobavanja, temperatura hladnjaka je bila daleko ispod znacajne.
Image
Moglo se jos mnogo sta uraditi, ali mislim da dalja ulaganja ne bi dala znacajnije rezultate.
Zvucni utisci se tesko mogu recima opisati, ali sta je tu je. Clean je sada jos snazniji, zreliji sa vise fundamenta. Cak sam probao bass gitaru, pa i ona solidno zvuci, uprkos skromnom zvucniku. Boost mod je konacno zazvucao kako to prilici. Dobio je pionirska mooda. Sada se i na taj distorzirani zvuk, moze racunati. Reverb je ostao isti, jer tu nista nije menjano, a tremolo je ionako bio dobar. Sve u svemu, bitan napredak. To je sada pojacalo u rangu vise klase.
Image
Da ne bude sve na recima. Svi koji mogu da dodju do mene, do kraja naredne nedelje, dobrodosli su da isprobaju opisani primerak, i da uzivo dobiju sve savete oko slicnih poduhvata. Svakako ponesite svoju gitaru.
Tekst i slike su ovde postavljeni, da podstaknu muzicare vicne elektronici, da urade nesto slicno sa ovakvim i slicnim malisanima, jer stvarno mogu vise i jace, nego sto su ih cike u fabrikama, takvima napravili.

Toliko od mene. Sada je red na vas. Pitajte, zakazite probu…

Braca

audiothinker@gmail.com

dweezil

Re: Njegovo ime je Vox Pathfinder 15R

Post by dweezil » 13 Sep 2009, 11:41

a lepo lepo :) a koje kolo si stavio umesto TDA2030 ako nije tajna?! Od jos nekih modova Pathfindera 15R spominje se i ugradnja veceg zvucnika tj. 10-ke. I meni se to pojachalo stvarno dopada kako sljaka, ima pravi Voxovski clean, uopste mi nije jasno kako su uspeli to da urade u solid state izvedbi.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 13 Sep 2009, 15:06

I moj gitarista je planirao da unapredi pojacalo novim zvucnikom od 10'', sta mislite o tome i koji bi zvucnik bio najbolje resenje?

xspaceman

Post by xspaceman » 13 Sep 2009, 15:16

sirac-šunka wrote:I moj gitarista je planirao da unapredi pojacalo novim zvucnikom od 10'', sta mislite o tome i koji bi zvucnik bio najbolje resenje?
pa nema se bas kod nas puno izbora za 10"... Celestion vintage 10 ili celestion Tube 10...jedino da se zalomi nešto polovno po oglasima!

Sava

Post by Sava » 13 Sep 2009, 17:42

Bane bass wrote: Izlazno kolo, prevazidjeno TDA2030, je takodje moralo biti zamenjeno.
Radio sam sa svakakvim kolima uključujući 2030 i bilo bi interesantno da objasniš u čemu je to ovo kolo prevaziđeno. Radio sam jedno pojačalce po staroj šemi iz Elektora sa "tube" zvukom i ono šljaka i dan danas bez ikakvih problema i jako dobro. Kasnije sam u neka pojačalca umesto 2030 gurao 2050, ali uz promenu trafoa i podizanje napona jer sa tim niskim naponom na kojem radi 2030 ne dobija se veća snaga niti ima čujnih poboljšanja. Sa 2050 i promenom trafoa merio sam preko 30 W/4 oma.

Pathfinder 15R sam kupio svom bratu koji na njemu i danas svira, a pojačalce se i meni dopalo. Nisam ga probao na drugom zvučniku, ali po "difoltu" bi trebalo da mu odgovara neki Celestion, a ako može da stane desetka kao što kažeš onda ti izbor nije veliki - greenback 10 je odličan.

Hteo sam da kupim jedan polovan primerak, ali nisam ga našao, očigledno ga se vlasnici ne odriču lako. Umesto njega uzeo sam Fender Pathfinder 25R koje je takođe jedno solidno malo pojačalo.

dweezil

Post by dweezil » 13 Sep 2009, 18:14

mislish Fender Frontman 25R?! :)

kocamaya

Post by kocamaya » 14 Sep 2009, 20:19

ja sam stavio gitarski box sa zvućnikom RCF 12 I POJAĆALO KIDA.i to je od mene.
po meni ovo je prostije. 8)

Bane bass

Post by Bane bass » 15 Sep 2009, 08:53

A,šta mislite, kako Vox-ić "kida" sa elektronickim upgradeom i većim zvučnikom?
Mislite o tome, a ja znam.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Sep 2009, 11:24

Otkad su i kod nas stigli petovatni lampaši (Epiphone Valve Junior, VOX AC4TV verzije, Fender Champ) Pathfinder serija više nije tako dobro potrošen novac.

Fender Champion 600 je 138 evra...
Valve Junior glava je 147 evra...
VOX AC4TVH glava je 185 evra...
VOX AC4TV8 kombo je 198 evra...

...a Pathfinder 15R je 135 evra.

Pritom su ti mali lampaši zahvalniji za modifikacije.

Bane bass

Post by Bane bass » 16 Sep 2009, 08:26

Ja nisam pisao o trosenju novca, mislim da je 15R precenjen kod domaceg prodavca. Tekst je pre svega namenjen onima koji imaju Vox-ića, zadovoljni su nj. ali zele jos malo vise. Svakom prodajom se gubi. Zato, mozda, nije lose uloziti malo truda i malo novca i pokrenuti stvari.
Takodje, smatram da je tekst dovoljno edukativan, da i neko ko nema teorijsko znanje, moze da krene u poduhvat. Pogotovo, sto moze racunati, barem, na moju iskrenu pomoc.

Što se tice odnosa izmedju lampi i tranzistora, o tome cu nekom drugom prilikom. Mogu samo da kazem, da se sprema veliki obračun u mojoj režiji.

dweezil

Post by dweezil » 16 Sep 2009, 17:39

e cool ako bi mogao da kazes koje kolo preporucujes umesto TDA2030 :)

Bane bass

Post by Bane bass » 17 Sep 2009, 09:20

Raspored nogu odgovara za TDA2040 i za TDA2050. Preporucujem TDA2050 jer je bolji od sabrace. Ako je originalno bilo kolo TDA2030, treba ukloniti diode za 1A, obicno neke iz serije 1N400x, koje su vezane izmedju grana napajanja i izlaza kola. Znaci, ima ih dve i obicno su u blizini kola. Onda se moze postaviti TDA2050.

Bane bass

Post by Bane bass » 28 Sep 2009, 08:56

Svecano javljam da je pojacalo predato vlasniku. Nadam se da ce postaviti svoj komentar. Zao mi je sto je odziv, za probu, bio tako mali. Naime, samo jedan gitarista je dosao. Mislim da je otisao zadovoljan. Zao mi je sto nije postavio svoj komentar.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 28 Sep 2009, 11:51

Rocket Roll wrote:Fender Champion 600 je 138 evra...
Update: Bio sam pre neki dan u mitrosu i pred mojim ocima je na championa nalepljena cena od 20000 dinara :?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Sep 2009, 22:04

cccira wrote:Bio sam pre neki dan u mitrosu i pred mojim ocima je na championa nalepljena cena od 20000 dinara :?
Ni stida ni srama nemaju, zar ne?

Post Reply