Kombinacija magneta za Ibanez RG, pomoc oko odabira.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Mrav

Kombinacija magneta za Ibanez RG, pomoc oko odabira.

Post by Mrav » 18 Sep 2009, 13:42

Evo ovako, na osnovu nekih mojih proucavanja, dosao sam do kombinacije magneta kojom bih castio svog ibaneza (RG 1570) pa da cujem sta ko misli o toj kombinaciji i moze li biti nekih problema sa njom.

znaci menjao bih oba hambakera i singl magnet (sve komplet) s tim sto bih umesto klasicnog singla stavio hum canceling.

Moja vizija resenja za raspon zvuka koji mi treba je sledeci:

Neck: Air Norton dp 192
Middle: Virtual Vintage Blues dp 402
Bridge: Paf Joe dp 213

Sve DiMarzio magneti.

Kapiram da se ovaj hum canceling singl nesto drugacije povezuje od singla, ali posto ja ne bih pravio nikakvo splitovanje, promena faza (sad lupam) i ostala zezanja, ne bi trebalo da bude problem. tj ja bih polozaje iste kao i sto sada rade:

1. bridge
2. bridge + middle
3. middle
4. middle + neck
5. neck

O zvuku i zasto ovaj izbor cemo u nastavku, bitno je da u samoj postavci nema nekih nelogicnosti ( recimo da jedan od ovih nikako ne ide uz drugi iz nekog razloga i sl.)

Hvala i pozdrav ! :bravo:

mislim_stvarno

Re: Kombinacija magneta za Ibanez RG, pomoc oko odabira.

Post by mislim_stvarno » 18 Sep 2009, 14:08

PafJoe je neck pup.
Pogledaj ovu temu:viewtopic.php?f=20&t=3766. Ima jos par slicnih tema sa istim pitanjem (dimarzio u RG), ali ova je veoma opsirna. :)

Mrav

Post by Mrav » 18 Sep 2009, 14:54

Ne nuzno, ovako kazu na sajtu:

Recommended For: All positions, solid, semi-solid and hollow-body electric guitars.

Medjutim moguce je da sam napravio previd, ali posto sam pogledao detaljnije tehnicke spec. ispada da su sva 3 izabrana modela Alnico 5 magneti... to mi je simptomaticno, izgleda da je to u mom slucaju FTW :bow:

Mozda cu onda pogledati jos jednu bridge varijantu, ali da je u tim Alnico 5 vodama :)

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 18 Sep 2009, 15:13

Preporucio bi ti da stavish neki zatvoreniji magnet od PAF-a u bridge sa mozda malo vishe outputa ako hocesh Air Norton u neck...

Mrav

Post by Mrav » 18 Sep 2009, 15:22

Evo vec razmatram Norton ili Mo' Joe ... ili da ipak gledam neki high output a onda bi to bio Tone Zone?

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 18 Sep 2009, 15:41

Tone Zone/Air Norton je proverena kombinacija... Ja imam Evo2 i Air Norton u mjoj RG550, ali planiram da stavim AN u bridge, a u neck Air Classic. Cisto da smanjim output magneta, a i mislim da ce AN zvucati malo toplije i "mracnije" od Evo2...

Kakav zvuk hocesh? Koje pojacalo imash?

Mrav

Post by Mrav » 18 Sep 2009, 15:59

I ja sam proverio Evo2 i to mi je bila jedna od ideja za bridge, ali ipak volim topliji kako si ti rekao mracniji i basovitiji ton, ali ono cega se jezim
u svakoj varijanti je gubitak definicije (to ne bih da zrtvujem).

Nemam trenutno pojacalo, (osim vezbovnog) ali ono sto planiram je najverovatnije Laney GH 50, sto znaci neki marshalovski ton.

Ajde da pokusam da opisem ton koji pokusavam da postignem ovom kombinacijom magneta:

Sto topliji, (znaci meni najbitnije pre svega puuno srednjih) ali bez preteranog gubitka definicije (u svakom slucaju hocu solidno vise definicije od trenutnih ibanezovih magneta V7, V8 i S1) i lepo bi bilo da izvlace dosta harmonika, ali da tera kad radim rollback na neki vintage zvuk (lep jazzy, bluz ton).
Od ovog srednjeg se nadam da dobijem neki lep telekasterovski ton pun midlova, sa malo 'twanga' ali sa nenapadnim visokom (znam da dosta trazim od basswood gitare, ali sta je tu je, ako je za utehu, stavio sam desetke zice, pa ne bi trebalo sa odgovarajucim magnetom da zvuci previse tanko singl, sto je slucaj sa trenutnim tj originalnim :grummel_2: )

Svirace se neki heavy naravno, (ako bih uzeo ovog tone zone, sigurno bi neki megadeth dobro zvucao), ali volim i da imam veliki varijetet zvuka pa se nadam da ce ovo biti dobitna kombinacija. Da kazemo da je hard rock neka sredina, a da treba da dozvoli izlete u neki heavy zvuk ili blazi jazzy taktilan feel (meni bambija za ovo pros....) :bambi:

Znaci kad dobro razmislim po ovome do sada, Tone Zone mi je dobra varijanta za bridge.

MUzzY

Post by MUzzY » 18 Sep 2009, 16:20

Rax13 wrote:Tone Zone/Air Norton je proverena kombinacija... Ja imam Evo2 i Air Norton u mjoj RG550, ali planiram da stavim AN u bridge, a u neck Air Classic. Cisto da smanjim output magneta, a i mislim da ce AN zvucati malo toplije i "mracnije" od Evo2...

Kakav zvuk hocesh? Koje pojacalo imash?
Air classic na necku je pun pogodak! Imaj na umu da je bas "airy" sto u kombinaciji sa baswoodom moze da bude malo svetlije nego sto mozda ocekujes. Isto i AirNorton.
Ja sam definitivno odlucio da metnem "obicnog" Nortona u bridge na moju gitaru (mahagoni) ali ih nema trenutno u BG-u pa cekam da se pojavi prilka za narucivanje preko neta. (cak sam nasao i varijantu sa cover-om za 70$ :D)

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 18 Sep 2009, 16:23

Jasno, jasno... TZ i AN ce odlicno posluziti za to shto tebi treba, a i kao shto sam vec rekao to je proverena kombinacija ;)

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 18 Sep 2009, 16:29

MUzzY wrote:Air classic na necku je pun pogodak! Imaj na umu da je bas "airy" sto u kombinaciji sa baswoodom moze da bude malo svetlije nego sto mozda ocekujes. Isto i AirNorton.
Ja sam definitivno odlucio da metnem "obicnog" Nortona u bridge na moju gitaru (mahagoni) ali ih nema trenutno u BG-u pa cekam da se pojavi prilka za narucivanje preko neta. (cak sam nasao i varijantu sa cover-om za 70$ :D)
Trazim neshto za nijansu svetlije od Air Nortona za neck... :)
Ali polako, prvo da vidim kako se AN ponasha u bridge-u...

E da, Norton je odlican magnet!!! @Mrav: mozesh i njega da uzmesh u obzir...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 18 Sep 2009, 16:33

Mrav wrote:Sto topliji, (znaci meni najbitnije pre svega puuno srednjih) ali bez preteranog gubitka definicije (u svakom slucaju hocu solidno vise definicije od trenutnih ibanezovih magneta V7, V8 i S1) i lepo bi bilo da izvlace dosta harmonika,
Ja cu kao pokvarena ploca vec ponoviti ono sto sam vec pisao, SuperDistortion u bridge. Ovo sto si gore opisao je od reci do reci ono sto kod mene u RGu kroz Marshalla radi SuperD. Mislim da je to magnet koji bukvalno odgovara tvom opisu, jedino mislim da kad se utisava, zadrzava svoj karakter koji kida ( :) ), eventualno mozda vise isece baseve nego visoke... :) Ja sam zamenio inf4 koji je imao dosta scooped ton, sd-om koji je sav midlast :) . Ako trazis ton Maidena, Kissa itd, ovo je jedini izbor. :mrgreen:

Mrav

Post by Mrav » 18 Sep 2009, 17:02

uuuhh :) pa trazim da ima i dobru reakciju na rollback ;)

Znaci samo mi se lomi izmedju Nortona i Tone Zone ustvari.... posto je svojim komentarom rax13 vratio Norton u igru :P

Ajd, proucicu to. pa cu odluciti... niko za ovaj singl nema komentar?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 18 Sep 2009, 17:12

Mrav wrote:uuuhh :) pa trazim da ima i dobru reakciju na rollback
Ja to i ne koristim mnogo, pa mozda i nisam objasnio kako radi. On moze da se iscisti, da se dobije od marshallovog cruncha neki crunchasti clean, ali sam pre svega sam mislio da on zadrzava definiciju, ne mulja se i sl...

Mrav

Post by Mrav » 18 Sep 2009, 22:09

Ipak cu optirati za nesto malo blaze :!:

Jos sam malo gledao i poredio, pa mi je izbor ipak na Nortonu za bridge

Znaci:

Air Norton
Virtual Vintage Blues
Norton

Evo sta kaze dimarzio a sto me intrigira:

The sound of a Norton® is right between FRED® and The Tone Zone®. It’s got some FRED®-like harmonic overtones that can only be described as nasty, with more of the power and mid-range of the heavyweight Tone Zone®

Po ovome a i onome sto sam cuo, moze biti dovoljno heavy, a da zadrzi harmonike i sve one lepote koje imaju neki drugi magneti slabijeg izlaza.

i ovo:

Norton® might be our most versatile bridge pickup.

Upravo to, ne ne bih nesto sto je samo za nesto super (sto je ipak mozda slucaj sa SuperDistortion, mozda je malo ogranicen po primeni, poslusao sam malo semplova i nije mi to to).

Da napomenem da mi je svaki od ovih odabranih magneta nekako legao po semplovima koje sam cuo (gledajuci da je slicna gitara na semplu onome sto imam i sl.) . Znaci ima onaj neki 'mojo' za mene licno, i moguce je da je nesto najbolji magnet na svetu, ali ako se meni bas nije nesto svideo, ipak cu se odluciti za drugi :)

Tone Zone mi je odlican i stvarno mi je dobra opcija, ali mi se cini da mi Norton nesto bolje leze uhu.

Znaci da zakucamo ako niko vise nema nista nepovoljno za ovu kombinaciju da kaze, jako bi me zanimalo ako neko ima iskustva sa ovim Virtual Vintage Blues magnetom ili nekim jako slicnim.

Inace i dalje primecujem kad proverim da se izgleda lozim na Alnico 5.... mislim_stvarno je pomenuo SuperDistortion, ali mi se on nije svideo.... kad sam kasnije proverio, nije Alnico 5 :XD: dok svi ostali koje sam uzeo u razmatranje jesu :)

Mrav

Post by Mrav » 18 Sep 2009, 22:19

Sad sam uzeo da proverim pa da vam potvrdim svoju nesvesnu Alnico 5 opsesiju.

Za drugu gitaru koju imam (peavey hp exp, mahagoni gitara) porucio sam u m...... kod nekih selja koji rade seymour duncan i poznate americke f..... gitare ::ranting::

magnete SH-4 JB i SH-2 jazz model

OBA ALNICO 5 :!: :!: :!:

samo da se selje sete da to donesu.... posto mi je obecano pre 2 meseca da to moze da bude za 2 meseca, a poslednje sto sam dobio informaciju od njih je da to moze i 3 meseca da se ceka !!! naravno uredno su primili kaparu (dao sam im skoro polovinu iznosa vec).
Nov automobil kad se kupuje, cesto se ceka mnogo manje da ga uvezu i ocarine cccc. Sad zalim sto me mrzelo da uplacujem lovu na karticu pa da porucujem preko neta. :grummel_2:

Post Reply