Digital/analog - lampe/tranzistori
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Digital/analog - lampe/tranzistori
Digitalno = uhvaceno u tom trenutku, proslo kroz konvertor AD, zabelezeno kao 0 i 1 i uvek ce zvucati tako... bez promena, pa onda nazad (prilikom slusanja) kroz DA konvertor.. koji opet u zavisnosti od kvaliteta AD/DA konvertora ume da ponekad bude bez duse, veoma "monotono" i sterilno...
Analogno = nesavrseno, ima miliJon uticaja okoline, trenutnog desavanja u prostoru ili komponenti opreme.. ali slatkog i "toplog" zvuka koji ne muci usi prilikom slusanja...
naravno nekako laicki i na brzinu objasnjeno...
Slicno se moze primeniti i na dilemo lampe- tranzistori..
Tranzistori = you get what you designed.. prilicno ujednaceni rezultat u svim slucajevima i trenucima..
Lampe, obzirom da one rade "primitivno" ... iako ima vakuuma u njima mogu da variraju u vrednostima... npr struja, temperatura, pritisak... bla bla bla.. i na kraju nikad neznas kako ce da se promeni neka stvar... u trenutku.
Ponovo kazem.. za pravu raspravu i objasnjenje, treba mnooooogo naucnih analiza, koje se BTW jos uvek iznose u svetu, e da bi se pokazalo ili objasnilo sta je bolje... ili kako sta radi... (treba li da kazem da ima zagovornika i poklonika obe struje i da se ta borba, verujem, nikad nece zavrsiti...)
NPR, pogledaj ovaj tekst.. tu ces naci samo delic odgovora viewtopic.php?p=13581#p13581 narocito obrati paznju na Nyquist teoremu..
Analogno = nesavrseno, ima miliJon uticaja okoline, trenutnog desavanja u prostoru ili komponenti opreme.. ali slatkog i "toplog" zvuka koji ne muci usi prilikom slusanja...
naravno nekako laicki i na brzinu objasnjeno...
Slicno se moze primeniti i na dilemo lampe- tranzistori..
Tranzistori = you get what you designed.. prilicno ujednaceni rezultat u svim slucajevima i trenucima..
Lampe, obzirom da one rade "primitivno" ... iako ima vakuuma u njima mogu da variraju u vrednostima... npr struja, temperatura, pritisak... bla bla bla.. i na kraju nikad neznas kako ce da se promeni neka stvar... u trenutku.
Ponovo kazem.. za pravu raspravu i objasnjenje, treba mnooooogo naucnih analiza, koje se BTW jos uvek iznose u svetu, e da bi se pokazalo ili objasnilo sta je bolje... ili kako sta radi... (treba li da kazem da ima zagovornika i poklonika obe struje i da se ta borba, verujem, nikad nece zavrsiti...)
NPR, pogledaj ovaj tekst.. tu ces naci samo delic odgovora viewtopic.php?p=13581#p13581 narocito obrati paznju na Nyquist teoremu..
U potpunosti se slazem sa Dejankukijem...elem, sve se svodi na to sta zelis da dobijes od tona....i sve je stvar izbora
Recimo Dimebag(Pantera,Damageplan) je ceo zivot svirao tranzistorska pojacala, osim na samom kraju kada je presao na Krank(lampasa). To je njemu obezbedilo krajnje jedinstven zvuk i "jeku". slusaj na youtube razna pojacala, osetices razliku izmedju tranzistorca i lampasa. Lampas bez obzira koliko je hi-gain i moderan, uvek ima taj vintidz prizvuk.
ja ih zato volim

Recimo Dimebag(Pantera,Damageplan) je ceo zivot svirao tranzistorska pojacala, osim na samom kraju kada je presao na Krank(lampasa). To je njemu obezbedilo krajnje jedinstven zvuk i "jeku". slusaj na youtube razna pojacala, osetices razliku izmedju tranzistorca i lampasa. Lampas bez obzira koliko je hi-gain i moderan, uvek ima taj vintidz prizvuk.

dejankuki wrote:...narocito obrati paznju na Nyquist teoremu..
Ne znam za Najkvist teoremu (pošto još pošteno nisam uzeo knjigu u ruke),ali recimo ima Šenonova teorema koja govori o sampling rate-u (sveobuhvatna je),a sad kako tačno glasi zaboravio sam pošto sam i time učio pre koju godinu no podesetiću se pa ću napisati
U sustini to je isto.. samo se radi o tome ko je prvi "dokazao" teoremu... ali zapazanja su skoro identicna... Zapravo ima tu jos nekih imena koja se pominju UZ ovaj termin i teoremu...
http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist%E2 ... ng_theorem
Ali bitno je da se razume zasto 16 bita i 44100 Hz.. sta je semplovanje... tj. digitalno, sta je analogno..
Ali bitno je da se razume zasto 16 bita i 44100 Hz.. sta je semplovanje... tj. digitalno, sta je analogno..
-
Nas su uchili da se kaze NIKVISTssmc wrote:dejankuki wrote:...narocito obrati paznju na Nyquist teoremu..
Ne znam za Najkvist teoremu (pošto još pošteno nisam uzeo knjigu u ruke),ali recimo ima Šenonova teorema koja govori o sampling rate-u (sveobuhvatna je),a sad kako tačno glasi zaboravio sam pošto sam i time učio pre koju godinu no podesetiću se pa ću napisati

Jes' tako mu to dođe nekako,no podsetiću se malko pošto i onako moram da polažem taj ispit uskoro (Diskretni digitalni sistemi AU) pošto ovo čisto nabadam iz sećanja sa predavanja iz davninadejankuki wrote:U sustini to je isto.. samo se radi o tome ko je prvi "dokazao" teoremu... ali zapazanja su skoro identicna... Zapravo ima tu jos nekih imena koja se pominju UZ ovaj termin i teoremu...

Ma u krajnjoj liniji nije ni bitno,meni je tako pisalo u skriptama koje nam je dao profan.Inače Najkvist nije imao samo te teoreme,no da ne davim o tomeNostradamussen wrote: Nas su uchili da se kaze NIKVIST

ma davi kolega neki smo vec mrtvissmc wrote:no da ne davim o tome

Ma de bre sada da smaram o dijagramima i ostalim stvarima...neki su rado pobegli od toga ya know!MaLuCkO wrote:ma davi kolega neki smo vec mrtvissmc wrote:no da ne davim o tome

- Nyarlathotep
- MF veteran
Digital/analog - lampe/tranzistori?
dokle vise ova prica? hehehee
dokle vise ova prica? hehehee

A recimo Analog/Tranzistori?
Meni je to super kombinacija.
Meni je to super kombinacija.

- Nyarlathotep
- MF veteran