Digital/analog - lampe/tranzistori

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Digital/analog - lampe/tranzistori

Post by dejankuki » 08 Oct 2009, 09:00

Digitalno = uhvaceno u tom trenutku, proslo kroz konvertor AD, zabelezeno kao 0 i 1 i uvek ce zvucati tako... bez promena, pa onda nazad (prilikom slusanja) kroz DA konvertor.. koji opet u zavisnosti od kvaliteta AD/DA konvertora ume da ponekad bude bez duse, veoma "monotono" i sterilno...

Analogno = nesavrseno, ima miliJon uticaja okoline, trenutnog desavanja u prostoru ili komponenti opreme.. ali slatkog i "toplog" zvuka koji ne muci usi prilikom slusanja...

naravno nekako laicki i na brzinu objasnjeno...

Slicno se moze primeniti i na dilemo lampe- tranzistori..

Tranzistori = you get what you designed.. prilicno ujednaceni rezultat u svim slucajevima i trenucima..

Lampe, obzirom da one rade "primitivno" ... iako ima vakuuma u njima mogu da variraju u vrednostima... npr struja, temperatura, pritisak... bla bla bla.. i na kraju nikad neznas kako ce da se promeni neka stvar... u trenutku.

Ponovo kazem.. za pravu raspravu i objasnjenje, treba mnooooogo naucnih analiza, koje se BTW jos uvek iznose u svetu, e da bi se pokazalo ili objasnilo sta je bolje... ili kako sta radi... (treba li da kazem da ima zagovornika i poklonika obe struje i da se ta borba, verujem, nikad nece zavrsiti...)

NPR, pogledaj ovaj tekst.. tu ces naci samo delic odgovora viewtopic.php?p=13581#p13581 narocito obrati paznju na Nyquist teoremu..

ivan ipi

Post by ivan ipi » 11 Oct 2009, 20:47

U potpunosti se slazem sa Dejankukijem...elem, sve se svodi na to sta zelis da dobijes od tona....i sve je stvar izbora :D
Recimo Dimebag(Pantera,Damageplan) je ceo zivot svirao tranzistorska pojacala, osim na samom kraju kada je presao na Krank(lampasa). To je njemu obezbedilo krajnje jedinstven zvuk i "jeku". slusaj na youtube razna pojacala, osetices razliku izmedju tranzistorca i lampasa. Lampas bez obzira koliko je hi-gain i moderan, uvek ima taj vintidz prizvuk. :D ja ih zato volim

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 12 Oct 2009, 00:00

dejankuki wrote:...narocito obrati paznju na Nyquist teoremu..

Ne znam za Najkvist teoremu (pošto još pošteno nisam uzeo knjigu u ruke),ali recimo ima Šenonova teorema koja govori o sampling rate-u (sveobuhvatna je),a sad kako tačno glasi zaboravio sam pošto sam i time učio pre koju godinu no podesetiću se pa ću napisati

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 12 Oct 2009, 10:42

U sustini to je isto.. samo se radi o tome ko je prvi "dokazao" teoremu... ali zapazanja su skoro identicna... Zapravo ima tu jos nekih imena koja se pominju UZ ovaj termin i teoremu...

http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist%E2 ... ng_theorem

Ali bitno je da se razume zasto 16 bita i 44100 Hz.. sta je semplovanje... tj. digitalno, sta je analogno..

Nostradamussen

Post by Nostradamussen » 13 Oct 2009, 15:22

ssmc wrote:
dejankuki wrote:...narocito obrati paznju na Nyquist teoremu..

Ne znam za Najkvist teoremu (pošto još pošteno nisam uzeo knjigu u ruke),ali recimo ima Šenonova teorema koja govori o sampling rate-u (sveobuhvatna je),a sad kako tačno glasi zaboravio sam pošto sam i time učio pre koju godinu no podesetiću se pa ću napisati
Nas su uchili da se kaze NIKVIST :O.o:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 14 Oct 2009, 01:46

dejankuki wrote:U sustini to je isto.. samo se radi o tome ko je prvi "dokazao" teoremu... ali zapazanja su skoro identicna... Zapravo ima tu jos nekih imena koja se pominju UZ ovaj termin i teoremu...

http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist%E2 ... ng_theorem

Ali bitno je da se razume zasto 16 bita i 44100 Hz.. sta je semplovanje... tj. digitalno, sta je analogno..
Jes' tako mu to dođe nekako,no podsetiću se malko pošto i onako moram da polažem taj ispit uskoro (Diskretni digitalni sistemi AU) pošto ovo čisto nabadam iz sećanja sa predavanja iz davnina :hide:

Nostradamussen wrote: Nas su uchili da se kaze NIKVIST :O.o:
Ma u krajnjoj liniji nije ni bitno,meni je tako pisalo u skriptama koje nam je dao profan.Inače Najkvist nije imao samo te teoreme,no da ne davim o tome :D

MaLuCkO

Post by MaLuCkO » 14 Oct 2009, 07:20

ssmc wrote:no da ne davim o tome :D
ma davi kolega neki smo vec mrtvi :D

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 14 Oct 2009, 12:02

MaLuCkO wrote:
ssmc wrote:no da ne davim o tome :D
ma davi kolega neki smo vec mrtvi :D
Ma de bre sada da smaram o dijagramima i ostalim stvarima...neki su rado pobegli od toga ya know! :mrgreen:

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 15 Oct 2009, 21:59

Digital/analog - lampe/tranzistori?

dokle vise ova prica? hehehee ::ranting::

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 15 Oct 2009, 22:11

A recimo Analog/Tranzistori?
Meni je to super kombinacija. 8)

Nyarlathotep