Šta svirate - Aktivnu ili Pasivnu Bas gitaru?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Šta svirate - Aktivnu ili Pasivnu Bas gitaru?

Aktivnu
29
45%
Pasivnu
35
55%

Total votes: 64

michabass

Re: Šta svirate - Aktivnu ili Pasivnu Bas gitaru?

Post by michabass » 17 Oct 2009, 21:21

Ukratko:
aktivna bas gitara ima sve ono što ima pasivna pa čak i mnogo više... :mrgreen:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 17 Oct 2009, 21:41

delakroA wrote:
...aktiva mi je nekako vishe za devojchice koje nemaju snage u prstima...
:bravo: :bravo: obožavam ovog čovjeka :ziveli:
dabogda dobio aktivni bass kojeg ces zavoliti :XD:

BaticaBG

Post by BaticaBG » 18 Oct 2009, 11:31

Markusa sam u 99% slucajeva svirao u pasive modu,sto na svirkama sto prilikom snimanja...cak znam da zvuci suludo ali mislim da je u pasivnom modu imao vishe onaj Markusovski sound...aktiva mu nije losha za igranje po kuci ali ja je nekako nisam zgotivio...

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 18 Oct 2009, 11:47

Ima jedan prijatelj moj, djarMa, Precision-a bez potova, samo ulazni jack :))) RAW LOW :twisted:
nista ne staje na put signalu... straight to the balls!!!
aktiva mu nije losha za igranje po kuci
uglavnom za-po-kuci i sluzi...
michabass wrote:Ukratko:
aktivna bas gitara ima sve ono što ima pasivna pa čak i mnogo više... :mrgreen:
Sto je svrstava u kategoriju sa debelim ribama :XD:

Salim se ja... naravno... al' u eri raznoraznih modernih i nap'canih gitara, moramo da branimo cast ol'skula... onako, kroz zaje8anciju, ko na velikom odmoru :ziveli: :ziveli: :ziveli:

Imam i ja jednu aktivnu... Ibanez 2924 musician... mada je nisam svirao 100 godina... jebiga, mnogo je to meni hevimjetal...

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 18 Oct 2009, 12:31

offtopic :hide:

moze li koja slika tog ibaneza ? :mrgreen:

Ozren

Post by Ozren » 06 Nov 2009, 17:39

Aktivan XD

Cope

Post by Cope » 08 Nov 2009, 13:16

Nema baterije i hambakera na struju koji daje stakato kao singl pasivni na JB ili precu u kombinaciji sa dobrim trandžom i petnajom :)
Ovo govorim isključivo za živu sirovu svirku sa petočlanim bendom (bubanj, gitara, klavir, vokali...) iz ličnog iskustva. Zvuk koji čujete kod kuće zaboravite...

Sviram obe gitare, sa aktivnom snimam jer je fino izbalansirana i komrimovana, pa bez mnogo teškoća i uz pomoć sirotinske tehnike iz monitora izlazi ono što treba, a ponekad je ponesem na svirku kada se slikamo pošto je lepa :bambi:
Sa ovom "jeftinijom" gulim tezge po zadimljenim klubovima, jer kada publika dođe do bine i stalaka - licem uz lice sa muzičarima, akustika u klubu se pretvori u jednu ooogromnu crnu rupu...
Takođe, pošto sam mnogo rasejan nikad nemam problem da li sam možda zaboravio da ponesem punu bateriju pa mi gitara zvuči kao da sam ogluveo (ako uopšte radi), a u sred noći baterija od 9V može da se nađe kao zdrav bubreg...

I samo da ponovim, doživljaj zvuka na svirci je individualna stvar, i svako ima drugačije uvo, stil sviranja, muziku koju interpretira....
Te različitosti su pozitivne u kreativnom smislu, da nije tako bilo bi dosadno, zar ne...

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 08 Nov 2009, 14:04

Bozha wrote:Ne verujem niušta što radi na baterije! :deda:
:1:
Pasiva ftw!

ps: ne znam ima li ovo veze sa aktivom/pasivom, ali kad sam svirao Jebaneza GSR200(aktiva), uvek je pravio neki shum. Mislio sam da je problem u pojacalu, ali kad sam ukljucio Warwick Corvette(pasiva)u isto, ova masna devojcica nije pravila nikakav shum.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 08 Nov 2009, 17:19

Treba razlikovati, kvalitetnu aktivnu elektroniku, i jeftinu aktivnu.
Odvojite te 2 stvari!

nnkvocka

Post by nnkvocka » 08 Nov 2009, 18:53

Stalker wrote: Pasiva ftw!

ps: ne znam ima li ovo veze sa aktivom/pasivom, ali kad sam svirao Jebaneza GSR200(aktiva), uvek je pravio neki shum. Mislio sam da je problem u pojacalu, ali kad sam ukljucio Warwick Corvette(pasiva)u isto, ova masna devojcica nije pravila nikakav shum.
bravo :ma bravo: nasao si da uporedjujes Korvetu kome je jedna cestica atoma 5x kvalitetnija od celog GSR200

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 08 Nov 2009, 19:53

xD

delakroA
Jazz Café Barman

Post by delakroA » 08 Nov 2009, 20:42

nnkvocka wrote:
Stalker wrote: Pasiva ftw!

bravo :ma bravo: nasao si da uporedjujes Korvetu kome je jedna cestica atoma 5x kvalitetnija od celog GSR200
hahahaha ownage :XD:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 09 Nov 2009, 14:28

vbraca wrote:Treba razlikovati, kvalitetnu aktivnu elektroniku, i jeftinu aktivnu.
Odvojite te 2 stvari!
:1:

DJ_MY_SOUL

Post by DJ_MY_SOUL » 09 Nov 2009, 15:11

Ja sviram pasivni Jazz Bass i potpuno sam okrenut da je pasivni bass najbolji. Ali cesto puta u sred pesme pomislim "Uh al bi voleo sad da mogu da prebacim na aktivni, pa da ugasim i vratim se na slap". Prijatelj ima aktivnog musicman stingray usa naravno od oko 2k eura. Razlike u zvuku su ogromne. Jazz bass pasivni daje mnogo mnogo cistiji zvuk, sa mnogo vise boje, kako da kazem proizvodi vise tonova, dok aktivni nema toliko boja. Evo cist primer slapujte na G zici sa hammer on. Ali aktivni svakako pobedjuje kad je rec o tome da zelite samo bass bass i bass. Vadi plombe iz zuba koliko bass-a ima. Jednostavno receno ne moze se ni bez jednog a ni bez drugog.

nnkvocka

Post by nnkvocka » 09 Nov 2009, 17:56

DJ_MY_SOUL wrote:Ja sviram pasivni Jazz Bass i potpuno sam okrenut da je pasivni bass najbolji. Ali cesto puta u sred pesme pomislim "Uh al bi voleo sad da mogu da prebacim na aktivni, pa da ugasim i vratim se na slap". Prijatelj ima aktivnog musicman stingray usa naravno od oko 2k eura. Razlike u zvuku su ogromne. Jazz bass pasivni daje mnogo mnogo cistiji zvuk, sa mnogo vise boje, kako da kazem proizvodi vise tonova, dok aktivni nema toliko boja. Evo cist primer slapujte na G zici sa hammer on. Ali aktivni svakako pobedjuje kad je rec o tome da zelite samo bass bass i bass. Vadi plombe iz zuba koliko bass-a ima. Jednostavno receno ne moze se ni bez jednog a ni bez drugog.
...i ja kada zelim da ofarbam zvuk ili da se istaknem u odredjenim situacijama: samo pojacam (podesim) svoj 3band EQ i stvar resena. ne treba mi nikakva dodatna pedala, booster, crnac koji ce da se igra za mixetom itd... Ja vas ljudi ne kapiram u opste, onaj ko ima pasivni bas-TO JE NAJBOLJE NA SVETU, NE TREBA MI VISE NI ZENA, NI PARE, NI VODA NI VAZDUH. Jel to znaci da su ljudi koji prave aktivne gitare neke budale? Nemojte pogresno da me shvatite, pasiva nije sranje, vec je DRUGACIJE, prestanite da ih stavljate "rame uz rame".
Pasivan magnet-veliki broj namotaja
aktivan magnet-mali broj namotaja + preamp
mali broj namotaja sam po sebi SECE BASEVE
Taj tvoj ortak je ocigledno na ekvilajzeru odsrafio baseve cim su se toliko izrazavali. Imam trenutno dve aktivne gitare i zadovoljan sam njima. Isto tako smatram da Stalkerova korveta moze da oduva moje baseve bez problema (ne zato sto je pasivna!). Svako treba da zna (posle odredjenog vremena) kakav mu zvuk treba i s time da vidi kakvu to elektroniku zahteva.
@DJ_MY_SOUL
ovo nije tebi nista licno vec govorim generalno, cinjenica je da u ovoj temi mozemo da se prepucavamo do besvesti sta je bolje i svako ce da hvali ono sto ima bez bilo kakvog objektivnog misljenja. Namerno ne idem na YuMetal zato sto ima pun kuFer zatucanih likova..a i ovde kad prolistam svaku temu-niste ni vi daleko..

Post Reply