Koje žice za električnu gitaru (sa .010 idem na .008)?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Guitar_thrill
MF veteran

Re: Koje žice za električnu gitaru (sa .010 idem na .008)?

Post by Guitar_thrill » 17 Nov 2009, 19:22

mislim_stvarno wrote:
Trzalica wrote:isto sumnjam da uz Marshall-a i overdrive pedalicu i sam Blackmore oseća razliku od koje ne može da spava izmedju 009 i 011 ...
Ja sviram marshall sa overdrive pedalom, i osecam razliku...
Ali ti nisi Blackmore, kao sto ni Hendrix nije Blackmore, zamisli ti kako su njega vrbovali prekaljeni gitaristi, kao "Hendrikše, sviiiraj 11ke!" i on budala svirao :grummel_2:

Highway One

Post by Highway One » 17 Nov 2009, 19:35

nabavis jedno ovakvo i boli te da l' imas osmice ili desetke sto se tona tice :metal:

http://www.youtube.com/watch?v=68cdeoRmUmI

Trzalica

Post by Trzalica » 17 Nov 2009, 19:44

Guitar_thrill wrote:prosto ne bih komentarisao tvoj komentar.... :?
Znaš kako ... kada pametan čovek nema šta da kaže, on ćuti! :cao:
mislim_stvarno wrote:
Trzalica wrote:isto sumnjam da uz Marshall-a i overdrive pedalicu i sam Blackmore oseća razliku od koje ne može da spava izmedju 009 i 011 ...
Ja sviram marshall sa overdrive pedalom, i osecam razliku...
Svaka čast.
Da li bi onda savetovao da svi na ovome forumu predju na 011 kako bi "osetili razliku" i postali bolji muzičari?!?
Znam mnoge koji vise po forumima i prosipaju svoje ideje i znanje ... moderisao sam godinama par eminentnih foruma koji se bave drugim stvarima i veruj mi na reč da je svuda ista priča - "svako svoga konja hvali" čak i onda kada ima magarca!
P.S. kako štimuješ gitaru sa 011 žicama? Standardi "e" klavirski štim?!?
Ah da i ovo: ako na el. gitari koristiš 011, koje žice pičiš na akustičnoj, baš me zanima - 016-070?!?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 17 Nov 2009, 19:56

Svedoci smo "x" primera gde prekaljeni gitaristi(!) savetuju početnika da se žice moraju menjati bar jednom mesečno
Pa sta nije u redu s ovom tvrdnjom? Ako sviras gitaru malo ozbiljnije, odnosno posvecujes joj bar nekoliko sati dnevno, mislim da je mesec dana maksimum...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 17 Nov 2009, 20:15

Trzalica wrote:Svaka čast.
Hvala.
Trzalica wrote:Da li bi onda savetovao da svi na ovome forumu predju na 011 kako bi "osetili razliku" i postali bolji muzičari?!?
Razliku ce osetiti sigurno, a da li ce im se svideti ne znam. Isto tako ne verujem da ce postati bolji muzicari zbog toga. Ali sigurno vredi probati.
Trzalica wrote:P.S. kako štimuješ gitaru sa 011 žicama?
E standard. Jedno kratko vreme sam drzao 11ice, razlika se osetila i u zvuku i u osecaju, ako ne verujes, sta da ti radim. Probaj, mozda shvatis da Rici Blekmur nije izmislio sve sto postoji vezano za gitaru.
Trzalica wrote: ako na el. gitari koristiš 011, koje žice pičiš na akustičnoj, baš me zanima - 016-070?!?
Moja akusticna je propala jer nikad nije ni valjala, stara 50ak godina, ali sada mi je na jednoj elektricnoj gitari 10-60, a na drugoj 10-46. Ova 10-60 se seta izmedju stimova, e standard, drop d, drop c#, drop c, kako mi kad zatreba, a druga je u e...

Nije poenta sta ja ili ti koristimo, covek je ovde dosao i pitao, i svi su rekli sta misle, pa i ti. To je poenta ove teme. Ni ti nisi nista, ali nista bolji od bilo koga od nas koji smo pomenuli sta se nama svidja od zica. Cak si ispao veci shaban od bilo koga jer si ovde dosao sa nekim stavom o tome kako smo idioti koji malom deckicu savetujemo da stavi neke monstrumske sajle na gitaru... 11ke ce retko kome biti udobne za sviranje, ali cinjenica je da razlika u tonu postoji izmedju njih i 9ki. Ako to ne cujes, preispitaj sluh, ako to ne zelis da cujes, preispitaj glavu. Ne moramo ovako da se vredjamo i prepucavamo, moze normalno da se razgovara, niko ovde nije prekaljeni muzicar koji soli pamet. Spusti loptu, udahni duboko i izbroj do 10... Nije tesko biti fin...

Trzalica

Post by Trzalica » 17 Nov 2009, 20:30

@mislim_stvarno, ako je termin "ispasti Šaban" baš ono što sam ja napisao u svom prvom postu kako bi autor ove teme shvatio koliko ga folirate i ubedjujete u gluposti, onda sam prezadovoljan što sam pokrenuo vaše prstiće da odreagujete! :wink:
Tačno je da postoji razlika u sviranju na žicama i 'sajlama'(lerpo to reče) samo je pitanje koliko to kome odgovara, naročito ako bi jedan početnik da svira ELEKTRIČNU GITARU preko POJAČALA(i kako velite uz overdrive pedalu recimo), a ne akustičnu gitaru na suvo(na prvomajskom uranku recimo).
Uz E6 žicu '060' na električnoj gitari je bolje da svirate bas ritmove a na rifove ... jer, ja koristim TANJU E6 ŽICU na A K U S T I Č N O J gitari!!! :XD:
No, lepo rekoste, svako ima svoj stav i mišljenje!

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 17 Nov 2009, 20:40

Trzalica wrote: Prosto ne mogu da verujem da stavljate tanje žice na akustičnu nego na električnu?!?!?!?!?
koje ti imas na akusticnoj,a koje na elektricnoj?
Ne znam da li treba ovo da pisem,ali ako se dobro secam,samo je prva zica iste debljine u pakovanju 011 za akustaru i za elektricnu

Trzalica

Post by Trzalica » 17 Nov 2009, 20:53

Guitar_thrill wrote:
Trzalica wrote: Prosto ne mogu da verujem da stavljate tanje žice na akustičnu nego na električnu?!?!?!?!?
koje ti imas na akusticnoj,a koje na elektricnoj?
Ne znam da li treba ovo da pisem,ali ako se dobro secam,samo je prva zica iste debljine u pakovanju 011 za akustaru i za elektricnu
Izvinjenje, loše sam pročitao vaš prethodni post.
Ispravio sam moj komentar!
Btw. rekoh i ranije da koristim 009-042 na les polu dok na akustičnoj uglavnom koristim 011-052 i 012-053 ništa više.
Poz.!
sinisake wrote:
Svedoci smo "x" primera gde prekaljeni gitaristi(!) savetuju početnika da se žice moraju menjati bar jednom mesečno
Pa sta nije u redu s ovom tvrdnjom? Ako sviras gitaru malo ozbiljnije, odnosno posvecujes joj bar nekoliko sati dnevno, mislim da je mesec dana maksimum...
- jedan takav gitarista koji vežba i svira par sati dnevno sigurno ne obitava na ovakvom ili sl. internet forumima kao redovan član koji još ima vremena da savetuje druge. Takva osoba svraća periodično, prijatelju!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 17 Nov 2009, 20:55

Ne mora da znaci. Evo recimo, ja jednom rukom sviram, drugom pisem poruke. :mrgreen:
Last edited by sinisake on 17 Nov 2009, 20:57, edited 2 times in total.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 17 Nov 2009, 20:55

Jel' foliranje i glupost da postoji razlika u tonu izmedju 11ki i 9ki, ili ne daj boze 8ica? :O.o:
Razlika postoji, barem za mene, i zbog toga ja necu ici ispod 10ki.

U ovoj temi nije pominjana akusticna gitara dok se ti nisi pojavio, a posto je covek rekao da mu ni sviranje 10ki nije problem, ljudi su mu rekli da ce mozda biti zadovoljniji tonom koji dobija ako stavi deblje zice.

Koja je razlika izmedju ova dva saveta?
Krenuo si u kontra smeru. Bolje šibaj na 0.11 ako su ti već šake dovoljno jake. Neka ti priča ko šta hoće, ali zvuk je u debljim žicama...
Preporučujem da predješ na 009 i da lepo kupiš pakovanje/dva(za rezervu da se nadje) Dean Markley "Blue Steel" žica(009-042) i uživaš u sviranju.
Oba su misljenje jednog coveka, i ni jedan nije bolji od drugog.

Molim te prekini da persiras, ovde smo svi jednaki.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 17 Nov 2009, 20:59

Trzalica wrote: jer, ja koristim TANJU E6 ŽICU na A K U S T I Č N O J gitari!!!
Jel moze ona da se spusti u C i da da pinch harmonik koji ce imati dobar sustain?

Trzalica

Post by Trzalica » 17 Nov 2009, 21:01

mislim_stvarno wrote: Koja je razlika izmedju ova dva saveta?
Krenuo si u kontra smeru. Bolje šibaj na 0.11 ako su ti već šake dovoljno jake. Neka ti priča ko šta hoće, ali zvuk je u debljim žicama...
Preporučujem da predješ na 009 i da lepo kupiš pakovanje/dva(za rezervu da se nadje) Dean Markley "Blue Steel" žica(009-042) i uživaš u sviranju.
Ako je pitanje meni upućeno ...
Well ... da taj zvuk kod električne gitare jeste u debljim žicama onda niko od priznatih svetskih muzičara ne bi svirao ništa manje od 011?!? Logička dedukcija. Onda bi ispali kako vi velite "šabani" kada bi namotali 009 ili ne daj bože 008???
Btw. neko je i u prethodnim postovima napomenuo da je zvuk u debljim žicama izražen na akustičnoj a ne električnoj koja se boji i maže preko ozvučenja, ... no, vi i dalje terate po svome.
P.S. ko ovde raspravlja o jednakosti?!?

Trzalica

Post by Trzalica » 17 Nov 2009, 21:07

mislim_stvarno wrote:
Trzalica wrote: jer, ja koristim TANJU E6 ŽICU na A K U S T I Č N O J gitari!!!
Jel moze ona da se spusti u C i da da pinch harmonik koji ce imati dobar sustain?
Ako je to poenta onda ne govorimo o tkz. main guitar već o onoj koja čuči na stalku za specijalnu namenu i koja čeka jednu pesmu koja će na njoj biti odsvirana.
Verujem da osoba koja je pokrenula ovu temu ne teži takvom odgovoru ili takvoj gitari?!?
Btw. ODJAVLJUJEM se zauvek iz teme, dovoljno sam se zabavljao oko tematike žice za gitaru. :ziveli: :zzz:
P.S. nisam imao pojma da se i oko ove teme može voditi žustra rasprava.
Hajde u temi o trzalicama, da tamo malo polemišemo, možda se posvadjamo oko toga koja trzalica bolje svira ha?!?
Poz.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 17 Nov 2009, 21:09

Trzalica wrote:
mislim_stvarno wrote: Koja je razlika izmedju ova dva saveta?
Ako je pitanje meni upućeno ...
Well ... da taj zvuk kod električne gitare jeste u debljim žicama onda niko od priznatih svetskih muzičara ne bi svirao ništa manje od 011?!? Logička dedukcija.
Molim te napravi listu npr. koliko svetskih muzicara svira 008 i 011, pa mozda sam otkrijes odgovor....recimo da najvise njih svira 10ke,pa posle sve ide u zavisnosti od toga koji zanr sviraju....uostalom zasto bi se zezali i za 10kama, kad su 8ice najlakse za sviranje?

Post Reply