Trigger

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Post Reply
MUzzY

Re: Trigger

Post by MUzzY » 16 Dec 2009, 13:15

Apsolutno ne postoji originalni jugoslovenski bend rokelnrol, or otherwise. Poenta zapravo i nije da budes originalan, nego sto slicniji upravo zapadnom originalu.
E, ovo je poenta.
Amin!
Kraj, tacka...

A zasto? Prosto, to je stil koji je tamo nastao.

ness

Post by ness » 16 Dec 2009, 13:27

sinisake wrote:
Ness, ja stvarno ne vidim pljuvacke postove ovde, uglavnom su vrlo dobronamerne kritike u pitanju.

Pljuvanje je Dule otrpeo, recimo, ovde:

http://www.tolkien.rs/viewtopic.php?f=4 ... 45#p708586

Mada je lik vise polio Loknera, potpuno zasluzeno, ali nasa rok kritika i njeno pisanje (stilske vezbice na nivou naprednijih ucenika srednje skole, prvog razreda, dakako) bi mogli da budu posebna tema.

Potpuno se slazem. Na ovom linku ja vidim jednog iskompleksiranog idijota(sa "j"),koji ne zna sta hoce.Kao,nije cudo sto deca slusaju narodnjake kad nam je ponuda ovakva(misli na trigger),pesma bez muda i mašte, tekst banalan...U redu je "pametni"(mislim na kriticara),znaci narodnjacki tekstovi su puni muda(mozda u bukvalnom smislu te reci),a tekstovi im nisu banalni nego prosvetljujuci...Kakav debil :grummel_2:
@Sinisa,nisam mislio na tvoje postove,ima tu nekoliko postova koji pokusavaju da predstave podpisnika u stilu: "ja sam ti se n.....o mame,ali na fin nacin,zasto se ljutis"(sad bi mi dobro dosao neki smajli sa oreolom,kao nevinasce) ?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 16 Dec 2009, 13:28

sinisake wrote:Dersu, da si pustio Klopku za pionira, ne bi pitali jesu li ovi iz El-Eja, nego jesu li ovi iz buducnosti, i to sa teramorfiranog i kolonizovanog Marsa? Probaj i to jedared... :mrgreen:
Opet ti ko Svaba tra-la-la. Kako do dodje na zapad (i u LA) od tih nasih frajera iz tih bendova koje spominjete, istu pricu prica. Onda tamo uredno puknu jer ove boli cose sto se oni tripuju da su znacajni i avangardni likovi sa Balkana koje zaboga mora ceo svet cuti. Onda se vrate pa pljuju po novinama kako su Ameri imbecili i nikad nece shvatiti bas NJIH, prave umetnike i borce. Kultne likove. Likove koji nemaju jednu plocu ili imaju 5 u sopstvenom izdanju u ukupnom tirazu od 500 primeraka. Ali su kult, avangarda, pali sa Marsa i te fore. Ne pije to vodu. Ko god nesto vredi, i ode na zapad, po pravilu odradi posao. Nema tu nikakve filozofije. Isto je u svakoj sferi poslovanja, ne samo u muzickoj. 5 miliona Srba zivi u inostranstvu i uglavnom im je fino, vidim svi jure da se vrate u Srbiju. 8-9 miliona Srba u Srbiji misle kako su oni ono pravo, nebeski narod. Prvom prilikom kad se nadju na zapadu, ako mogu uopste da se skutje, plate sebi smestaj i hranu, Srbija im vise na pamet pasti nece. Ti ne provode noci u inostranstvu po domacim forumima pokusavajuci da objasne situaciju na terenu. Ti idu okolo i kace slike po Jutjubovima i majspejsima i Fejsbukovima, "ja ispred Holivud sajna", "ja na okeanu", "ja ispred Vajper Room-a", "ja pored Tom Kruzove zvezde na Hollywood Walk of Fame", "ja i neka Amerka (Svedjanka/Nemica/Tajlandjanka)", "ja i Jamiroquai (smarao sam ga pola sata posle koncerta za fotku)". Kapiras li ti mene ista?

Pola beograCke scene koja se cimala ovamo je cucala na gajbi nasim ortacima a bogumi i meni. Svakodnevno, kazem, slusah te price. Ja ti kazem, posle 20 godina slusanja tih jadikovki kako su oni jaki, jedan jedini bend je trenutno bitan iz Juge (kog sam ja cuo, Pionire nisam jos cuo, mogo si neki link da bacis). A to je Trigger. Case closed, a sad ti mozes Jovo nanovo :ziveli:.

ness

Post by ness » 16 Dec 2009, 13:33

Dersu Uzala wrote:

Kako do dodje na zapad (i u LA) od tih nasih frajera iz tih bendova koje spominjete, istu pricu prica. Onda tamo uredno puknu jer ove boli cose sto se oni tripuju da su znacajni i avangardni likovi sa Balkana koje zaboga mora ceo svet cuti. Onda se vrate pa pljuju po novinama kako su Ameri imbecili i nikad nece shvatiti bas NJIH, prave umetnike i borce. Kultne likove. Likove koji nemaju jednu plocu ili imaju 5 u sopstvenom izdanju u ukupnom tirazu od 500 primeraka. Ali su kult, avangarda, pali sa Marsa i te fore. Ne pije to vodu.

:1:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 16 Dec 2009, 13:43

Mozda sam nesto propustio... ali otkad se na nesto sto je drugacije gleda kao na nesto negativno?
Ne kazem da smo imali dobre bendove, jer realno nismo (u smislu svetske rekognicije), nego mi ceo koncept "necega sto je isto (ili slicno) necemu sto vec postoji i sto se servira" kao pozitivnog i jedinog dobrog, nekako totalno pogresan :O.o:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 16 Dec 2009, 13:50

cccira wrote:Mozda sam nesto propustio... ali otkad se na nesto sto je drugacije gleda kao na nesto negativno?
Ne kazem da smo imali dobre bendove, jer realno nismo (u smislu svetske rekognicije), nego mi ceo koncept "necega sto je isto (ili slicno) necemu sto vec postoji i sto se servira" kao pozitivnog i jedinog dobrog, nekako totalno pogresan :O.o:
Ne kazem da si u krivu, ali si upravo sam sebi odgovorio na pocetku recenice. Nismo imali dobre bendove jer ne znamo da 'radimo' rokenrol. Posto ne znamo to da radimo ubitacno, pribegavamo domacoj formuli, sa primesama svega i svacega. A to ne ide na zapadu. To bi bilo isto kao kad bi sad dosao zapad kod nas i nama prodavao foru kako oni prave bolju sarmu, eto jos su je malo i promenili, doradili, modernizovali ili etnificirali (na americku foru) pa stavljaju skampe unutra ili kukuruz ili mexican beans ili djem. Ne, med :ziveli: . Ne ide, originalan recept za sarmu je nas, za rokenrol njihov. Tacka.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 16 Dec 2009, 13:54

Dakle il' cemo da radimo rokenrol po peesu (sto slicnije necemu sto vec postoji) il' da ne radimo uopste?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 16 Dec 2009, 14:00

Otprilike, kao i sve u zivotu. Ako pravis budisticki hram, ne mogu da se proizvoljno ubacuju detalji sa sinagoge :ziveli: .

Naravno, pricamo u najsirim crtama, uvek imas genijalne likove koji sire postojece granice bilo koje forme ili sadrzaja. Poneko i moze da simbiotise budisticki hram i sinagogu (arhitekta jelda, u nasem slucaju to bi bio muzicar/kompozitor) ali je veliko pitanje opet da li bi Tjinezi ili Jevreji usli u isti. Ili i jedni i drugi. To bi vec bila fora, revolucija takoreci. Ali to se desava jednom u 25 godina (vizavi muzike, vizavi arhitekture ne bih znao). Pricamo o realnosti ovde. Anyway, tesko cemo mi da sirimo granice kad ni ono osnovno nismo shvatili. Nasi najpopularniji bendovi iz Zagrijeba svojevremeno, Beograda, Novog Sada, Sarajeva, nisu dalje odmakli generalno od najprostije forme. A rokenrol je debelo evoluirao od pedes neke naovamo. Mi se kao sve nesto furamo na tr00. Ovi nasi matori rokeri decenijama navode kao svoje uzore iste likove koje su Englezi navodili kao svoje uzore sezdesetih godina!!! Kao, cuti, sto je sigurno sigurno je. Ako su ti likovi bili dobri Pejdzu i Kleptnou, kul su i nama. Eventualno neko ode korak napred pa sad spominje te 'nove' likove iz sezdesetih kao tr00, znaci Pejdz, Klepton i naravno neizbezni Djimi :D. Ali niko da spomene generacije i generacije kasnijih rokera (ok sem Van Halena mozda, ne znam niko mi ne pada na pamet). Ne mislim na djitriste strogo, nego na rock bendova u svim svojim vidovima. Jos nisam cuo da neki bend kaze, e nama su rani Genesis i Yes bili uzori. Ili emerson Lake i Palmer. Ili Rush. Ili ne mora prog rock, moze sta hoces. Mungo Jerry. Aerosmith, boli me cose. Kiss!!! :ziveli:. Znaci, nismo mi uopste apsolvirali rock muziku i imamo jedno aj da lupim 15 fabuloznih bendova u istoriji koji su harali zapadom. Pa sad mozemo da se bacvimo na inovacije i sirenje horizonta, jer Boze moj sve smo elaborirali. Nismo bre nista elaborirali. Evo, Dutja jos radi na tome, ali bice nesto od njega.
Last edited by Dersu Uzala on 16 Dec 2009, 14:08, edited 1 time in total.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 16 Dec 2009, 14:08

Daj sad, nemosh porediti muziku sa Budistickih hramom. Kapiram sta si hteo da kazes, ali losa analogija. Muzika je mnogo slobodnija stvar od religije, iako ima onih koji bi muziku (i muzicke pravce) "dogmatizovali".
Ne znam, 100 ljudi 100 cudi valjda, ali neke stvari koje si stavio kao plus Triggeru su stvari koje im ja zameram.
Inace komercijalni uspeh je relativna stvar, i to da li ce neki bend (izvodjac) biti prihvacen (na zapadu) zavisi od previse faktora, sto i sam znas. Tako da je glupo raspravljati na tu temu.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 16 Dec 2009, 14:12

Muzika, prijatelju moj, je odavno dogmatizovana, samo se ta cinjenica tebi ne svidja pa je ignorises. Da nije, nikad ne bi postojao termin jazz, blues, klasika, rokenrol, folk, country i te fore. "Sve bilo bi muzika" (cue in Arsen Dedic :D ). Onda bi morali da se sporazumevano na drugi nacin kad pricamo o istoj. Onda se to uredno lepo dogmastizuje, klasifikuje, razjasni, pojasni, izteoretise, da mozemo da se ko ljudi razumemo u startu :ziveli: . Uh, jos malo pa spavanjac.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 16 Dec 2009, 14:17

Ja sam se uzdrzavao od komentarisanja jer mi se mnogo svidja sta bend radi, ali posle nekih gluposti, reci cu i ja sta mislim i zbog cega mi se svidja.

Prvo, ne rasclanjujem muziku na sastavne elemente gde svaki procenjujem posebno, pa na osnovu toga procenjujem da li mi se nesto svidja ili ne. Ne trazim filozofiju. Jednostavno, slusam ono sto mi se svidi i/ili u cemu se pronadjem. Ako mi se nesto svidi, tek tada pocnem da razmisljam zbog cega mi se to svidelo.

Neke stvari koje su mene kupile:
-Koncepcijski album. Prosto mi je neverovantno da neki bend sa nasih prostora napravi dobar koncepcijski album. Da se od pocetka do kraja zadrzi na nekoj ideji koju umota u jednu, u najmanju ruku pristojnu celinu. Gde se ne izgubi nit koja drzi celu tu koncepciju na gomili.
-Tekstovi koji nisu preterano pretenciozni i skloni filozofiranju kao kod nekih drugih bendova, gde se iznosi "smisao zivota", a to ipak ispadne smesno.
-Tema koja se obradjuje na albumu. Jako su mi prijali ti mracni tekstovi. Daleko bolje od obicnih sladunjavo-tugaljivih tekstova koji rade drugi bendovi, meni ovo ima dosta vecu tezinu
-Odlicna svirka, dosta zanimljivo ubacivanje elektronike, riffovi koji mozda nisu fantasticno-nikad-vidjeno-genijalni, ali daleko ispred bilo cega sto se kod nas pojavilo u hard i heavy muzici, kao i solaze, jako zanimljive.
-Autenticnost, ko misli da nisu autenticni, neka mi nadje jedan domaci bend koji zvuci slicno.(moze i strani jer bih voleo da cujem nesto sto zvuci ovako :) ) Jedina slicnost Triggera, Negativa i npr Stripa je to sto sviraju neki hard rock sa zenskim vokalom. Za mene, negativ je dosadniji i od triggera i od stripa. Negativ ima fenomenalne pesme, ali muzika mi je cesto smor.
-Vokal koji je cini mi se fantasticno legao na ovakave tekstove

Jednostavno, meni kao nekome ko muziku ceni na osnovu onoga sto mi udje u uvo, ovo je daleko najzanimljiviji hard i heavy album poslednjih godina. Da ima i drugih fenomenalnih bendova, ali ni jedan mi se nije ovoliko svideo. To je moje vidjenje.

Ono sto je meni smesno je pominjanje trendova. Da se vodimo trendovima, svi bi svirali narodnjake. Cak i da se vodimo trendovima u cvrstoj gitarskoj muzici danas, sto znaci da zelis da udovoljis publici, ko bi to slusao? Metalcima je i dalje vrh black album metalike. Neki pljuju trigger a odusevljavaju se Kraljevskim apartmanom!?! :O.o: Oni koji slusaju nesto mladje slusaju death i black. Koliko ljudi kod nas slusa BLS kao jednog od tih mladjih heavy bendova?

Najveci problem triggera je ono sto sam negde procitao, sto je previse mekan za metalce, previse tvrd za rokere, previse elektronike za one koji su tr00, previse gitara za elektronicare, previse mracan za mainstreem... Buducnost im nije toliko svetla koliko nekim bendovima kao npr Nervozni Postar, Zbogom Brus Li, SARS, Drum 'n' Zez, koji su previse smesni da bi ih iko shvatio ozbiljno, a koji bas zbog toga imaju publiku, ljudi ih slusaju da bi se nasmejali, a ne da bi slusali muziku sto je meni totalna idiotarija, al' ajde.

Nadam se da trigger nece prestati da radi, premalo je iole pametnih bendova kod nas.

Dushan S

Post by Dushan S » 16 Dec 2009, 14:19

Evo pogledah Dersu-ov post, mislim da je neke stvari lepo objasnio, zašto je rekao šta je rekao, itd.
Rax13 wrote:Opusti se brate, popii pivo :ziveli:
E da, nije losha mjuza, al' iskreno, meni se ne svidja. :)
:ziveli:
Ok, jedino mi jos uvek nije najjasnije kako sme da se napise kritika a da je ne shvatis u ovom fazonu?...
I nisam rekao da mi se NISTA ne svidja u tvom bendu Produkciski smatram da ste(si?) odradili maestralan posao. I tehnicki i arazmanski.
Pa zar nije niz ljudi, još na početku ove teme napisao da im se ne sviđa, ili sad na poslednjih 2 - 3 strane pa mi ne smeta? Mislim da sam jako lepo objasnio šta mi smeta - i da mi ne smeta ako se nekom ne sviđa, glupo bi bilo da sad opet iskucavam isto objašnjenje. Na primer "Slušao sam zadnja dva albuma Satriani-ja i dantastično su mi dosadni - iako tu evidentno postoji i dalje ono što njega čini velikim, ne osećam da on teži da se na bilo koji način pomeri napred ili bude interesantnan, i songwriting mu je sve šablonskiji (i to bi mogao da obrazložim), dakle baš slabo" - znači to je kritika, i mogu da u njoj imam neki broj argumenata o kojima civilizovano mogu da pričam. "Taj satrijani, čuo sam poslednja dva albuma i meni je to bezveze - ne znam šta on traži na mtv-ju, da je dobar gitarista tamo ga ne bi ni puštali, uostalom jasno je da čim ne svira stratokaster nema pojma o tonu. To svaka budala može - da svira bez duše po skalama gore - dole, potpuno bezveze" - to je ono u Srbinu što me nervira. Drastificiram, ali ako sad ne znaš na šta mislim i u čemu je razlika, onda jbg. Napisaću neku srpsku kritiku o tvojim radovima jednom - pa ti reci kako prija :XD: :P :ziveli:
Dule, gresis sto preskaces kideove postove. ako izuzmemo zajebantski ton, ima tu mnogo zanimljivih opservacija...
Video sam dva njegova post-a na ovoj i na jednoj drugoj temi gde je za sirotog kristijana koji je dobrica jedna od čoveka napisao tako oduran pasus da bih ga da odmah zauvek banovao, i mislim iskreno da nije normalno da neko piše post u kome je namerno gađao tog čoveka tamo gde misli da su mu slabosti u šatro "hahaha" formi (što je realno mnogo gore nego da mu je rekao da puši racku i da mu keva jede klozetske daske) i da niko ne reaguje od moderatora. Prvo što ne cenim visoko tu vrstu kvazi-intelektualnog serinjanja koja služi da popuni rupe u sopstvenim psihološkim naprslinama i slabostima, a drugo što njegove opservacije nemaju nikakvu svrhu koja bi služila bilo kome drugom osim njemu samom. Nije nikakvo dostignuće da sad ja napravim još jedan nalog i počnem zloupotrebljavati svoje poznavanje materije i znanje psihologije u pokušajima da zajebavam druge. Takve stvari bar mogu ignorisati, ako ništa drugo.
Dusane, Jedan dan nije pesma za metalce, zar ne? Zar nije to pokusaj da se napravi mejnstrim hit? Priznaj sad! (I neka ja, cenim svaki pokusaj mejnstrima, nasuprot Jelen pivo lista -popboks alternativi)
Samo, ne znam koliko ce taj pokusaj, da se sedi na dve stolice odjedared, uspeti...
Upravo obrnuto, hahaha. Ko zna, jednom možda svratiš na kafu pa ti pustim kako je zvučala ta pesma pre nego što je urađen aranžman. Dodavanje umanjenih kvinti i distorziranih loop-ova, vokal koji nema nigde harmu u refrenu, teško da spada u pravljenje mainstream hit-a. Dok sam radio oko aranžmana za tu pesmu sam imao blagi utisak da joj treba kontra balans i potrudio sam se da ne zvuči isuvše pop-y, eto neko i to radi.

[/quote]I, da, mislim da nisi replicirao na strat (i, ili) gibson (lp, naravno). Jes' da je endorsement, i to, ali, bre, nek ti daju onda neku bolju, zivlju gitaru, ako mora vec tako suludo da izgleda.[/quote]Moraš malo bolje da se potrudiš, vidiš kako si pogrešno uklavirio - sudiš o tonu koji nikad nsi čuo na osnovu toga kako ti izgleda gitara, zar ne? Skini mp3 par pesama, recimo "Igračku" ili "glas" sa piratskog sajta. Gitare na albumu su jako atipične za modernu metal ploču i zvukom su jako oldskul, čak pomalo fuziraju. između ostalog tu je Les Paul, i matori Marshall je bio pojačalo, kad su snimane gitare, clean-ovi su strat i Valley Arts jer ja tada još nisam imao Gary Kramer-e. Inače da na slepo čuješ beli Gary Kramer i SG-ja usnimljene, mislim da bi ti bio ozbiljan problem da prepoznaš šta je šta. Dakle - ne sudi po izgledu.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 16 Dec 2009, 14:27

cccira wrote:Dakle il' cemo da radimo rokenrol po peesu (sto slicnije necemu sto vec postoji) il' da ne radimo uopste?
S obzirom da je Dersu na ovo pitanje odgovorio potvrdno, ne vidim razlog da ikada vishe zavirim u ovu temu.

Jbt nije mi jasno kako neko mozhe ovako neshto da tvrdi. Glup sam. Mlad. Neiskusan. Shta cu...

nebojsak

Post by nebojsak » 16 Dec 2009, 14:31

Dersu Uzala wrote:Ti ne provode noci u inostranstvu po domacim forumima pokusavajuci da objasne situaciju na terenu
*****, zakleo bih se da sam video ovako nešto na ovom forumu. Inostranstvo je relativna stvar u odnosu na trenutni položaj.

Dushan S

Post by Dushan S » 16 Dec 2009, 14:41

@Mislim_Stvarno:
Hvala na post-u, ne zato što hvališ ili ti si sviđa, već zbog objašnjenja, kao što sam i rekao, interesantno mi je da čujem zašto se nekom dopada ili ne, više nego da neko samo pohvali jednom rečenicom.
Mada je lik vise polio Loknera, potpuno zasluzeno, ali nasa rok kritika i njeno pisanje (stilske vezbice na nivou naprednijih ucenika srednje skole, prvog razreda, dakako) bi mogli da budu posebna tema.
Pa u nekim segmentima, naša kritika nije ništa bolja ili gora od strane kritike, osim što je strana uglavnom umerenija i izbalansiranija. Loknerova recenzija našeg albuma je napisana onako površnije možda, naravno bilo mi je drago da ima pozitivan stav. Za Ivačkovića mi je bilo drago da je adekvatno skapirao tekstove i obratio pažnju na njih, a sad, nije neko literarno delo od recenzije, fakat. Žikićevi članci mi se dopadaju, jer kapira poentu celog albuma, upravo onako kako jeste, i nemam im šta prigovoriti. Pri tome jedino što on pomalo koristi svaku recenziju da adresira i stanje na rock sceni ovde. Popovićeva recenzija je kul, ali možda prepoetična, što je možda i logično sa obzirom da je čovek pesnik. U svakom slučaju nešto ne bih mogao na osnovu tih recenzija da opljunem domaću kritiku, bar kad uporedim sa stranim. Rollingstone često ima gore recenzije od toga.
Mozda sam nesto propustio... ali otkad se na nesto sto je drugacije gleda kao na nesto negativno?
Ne kazem da smo imali dobre bendove, jer realno nismo (u smislu svetske rekognicije), nego mi ceo koncept "necega sto je isto (ili slicno) necemu sto vec postoji i sto se servira" kao pozitivnog i jedinog dobrog, nekako totalno pogresan
Nisam siguran da sam u pravu, pokušavam biti objektivan - ali kad se radi o rock muzici, zapad prihvata kad se radi o tome da se (pazi bitnu razliku) nečiji etno ili drugačiji zvuk pakuje u zapadnjačku rock, rnb, nebitno, urbanu formu. Ne kapiraju kada se rock muzika "adaptira" na balkanski način, bez obzira da li se "Etnizuje", "Posrbuje" ili šta god. Ovo prvo ti je recimo Vrelo (koji su interesantni zapadnjacima) a ovo drugo ti je Bijelo Dugme ili Cecine "modernije" šatro poperskije pesme. Tj ovo prvo je stavljanje našeg nasleđa i ideologije u zapadni koordinatni sistem a ovo drugo bastardacija zapadne muzike u protivprirodnom bludu sa domaćim viđenjima. Isto je i za neke rock bendove, ovdašnje, koji su ovde bili mainstream. Moj prijatelj je snimao jedan etno bend krajem osamdesetih, u Sarajevu - za Virgin records, došao tip, amer i bio tu. To im bilo zanimljivo. Kad su ga pitali da mu puste neke bendove odavde, on je odgovorio nešto u stilu "Samo napred, ali molim vas - nemojte da mi puštate vašu rock muziku - to je užasno. Sve ostalo može". Pre toga su mu valjda pustili Čorbu i Dugmiće.

Post Reply