SOFTVERI ZA POSTPRODUKCIJU

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

Post Reply
BIG

SOFTVERI ZA POSTPRODUKCIJU

Post by BIG » 22 Nov 2007, 01:22

Pozdrav svima.Treba mi pomoc oko pravog izbora softvera za postprodukciju i kako ga nabaviti.Hvala svima unapred . . .

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 25 Nov 2007, 00:52

Mislim da ti za postprodukciju prvo treba nešto drugo...
Teška je to riječ!

Šta od opreme imaš?
Šta koristiš od softvera?
Šta tačnije podrazumjevaš pod postprodukcijom i šta očekuješ od softvera koji ti treba?

BIG

Post by BIG » 25 Nov 2007, 15:53

Sto se tice opreme imam muz. kartu M-Audio FireWire 410, a koristim od softvera Pro Tools M-powered 7.3

Pod postprodukcijom podrazumevam '' peglanje '' sirovog ( snimljenog ) materijala.Treba mi neki softver gde ne bih morao da posetim neki skup studio gde bih morao da radim postprodukciju, vec da to mogu uraditi sa tim odredjenim softverom.

Nadam se da mi mozes pomoci i unapred hvala.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 25 Nov 2007, 16:04

To o cemu TI pricas, uglavnom se radi:
ILI U samom softveru (QBS, PT, CakeWalk, NNDO....) stavljanjem Limiter i/ili compresor plug ina na Master izlazu

ILI preko wav editora (Sound forge, Audition, Cool Edit, Wavelab...) upotrebom Limiter i/ili compresor plug ina.. i njima obradis wav, mp3 ili traku.... koju si izmasterisao predhodno u sekvencerima!!!

Nadam se da se razumemo....

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 25 Nov 2007, 16:45

U oba slučaja ti slabu ulogu igra bilo kakav software bez dobrog slušanja. Dakle, trebaju ti "skupi" monitori ili neko ko ih ima pa da radiš kodo njega. Na slušalice ovde jednostavno - zaboravi.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 25 Nov 2007, 17:43

Fox IV wrote:U oba slučaja ti slabu ulogu igra bilo kakav software bez dobrog slušanja. Dakle, trebaju ti "skupi" monitori ili neko ko ih ima pa da radiš kodo njega. Na slušalice ovde jednostavno - zaboravi.
Tako nekako!

Studio koji se bavi postprodukcijom vjerovatno ima kablove skuplje od cjelokupne tvoje opreme, tako da ne trebaš previše očekivati...

U toj priručnoj varijanti ti se sve svodi na upotrebu multiband kompresora, nekog stereo imagera i na kraju limitera... a rezultate posmatraš više vizuelno nego zvučno...

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 25 Nov 2007, 21:00

S tim da moram da dodam da vizuelno raditi mix samo posmatranjem peakova može jaaaaako da umori a obaška što rezultat ne može ni blizu da se uporedi sa rezultatom rada u post studiju.

BIG

Post by BIG » 01 Dec 2007, 15:00

NIsam ni ocekivao da dobijem zvuk kao da je radjeno u profi studiu, vec da to bude dosta solidno i korektno.U svakom slucaju hvala na savetima.
Pozdrav

Post Reply