Prva ljubav zaborava nema...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ikena

Prva ljubav zaborava nema...

Post by ikena » 03 Mar 2010, 14:29

Evo moj slucaj!!!
Posle 6,7 godina ne sviranja, prosle godine se ponovo dohvatim moje stare gitare. Inace, jolanina kopija les poul-a. Kupljena 92-93 tad mi je bila kao avion. Krizne godine, a ja mlad i lud. Tad platio 120 dem a plata prosek 5 ili 6 maraka, slagacu. U medjuvremenu kupim i novog Hamer-a ali to mi ne bude to, pa se resim da napravim stratocastera tj. moju prvu ljubav.
Hteo sam da to bude identicna kopija. Sta ce biti do kraja videcemo.Evo par slika. Inace radovi su jos u toku.
Image
Image
Image
tri put meri jednom seci !!!
Image
proba na nekoj iverici
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
za prvi pokusaj, ja sam zadovoljan
Image
sva elektronika original fender stratocaster, jasen iz jednog komada 12 god. star
Image
Image
Image

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Prva ljubav zaborava nema...

Post by dejankuki » 03 Mar 2010, 14:59

Mislim da je bolje ovako...

Rade031

Post by Rade031 » 03 Mar 2010, 15:22

Lepo izgleda ! Trebao si svaku sliku malo prokomentarisati, malo da objasnis sta si sa cim radio i to...
Samo napred, i ja cu ovih dana poceti da pravim stratocastera, takodje prvi pokusaj izrade :)

coca

Post by coca » 03 Mar 2010, 16:14

Super je ispao taj strat, ajd' kad sve zavrsis opet se javi sa fotkama pa da vidimo kako sve izgleda, i ja sam jedan od onih koji razmisljaju da se ozbiljno bace u projekat izrade gitare... Saka cast, samo tako nastavi..., i mislim da bi mogao naravno kad budes imao vremena da nam napises sve kako si sto radio, siguran sam da ce koristiti mnogima...
Pozdrav, Coca!!!

ikena

Post by ikena » 05 Mar 2010, 10:29

Image
Shot with GD900 at 2010-03-04
Image
Image
evo jos par slika tela. ostalo je jos smirglanje, smirglanje i jos smirglanja da to sve bude kao staklo. sta cu kad mi je ovo prvo mezimce. da, i trebalo bi da izbusim kanal za masu - uzemljenje i za dzek. plus sto treba izbusiti rupe za backplate tj. za vrat. pa lepo ucentrirati vrat i tako to. sexa koliko hoces.
uglavnom, da odgovorim kako i sta se radilo.
prvo nades dobar crtez na netu i odstampas to u nekoj boljoj fotokopirnici. to se lepo izvuce na ploteru. ima svega na netu.
najbolje bi bilo da se prvo uradi vrat. to je neko moje misljenje. neck pocket se ocrta po tacnoj sirini vrata, moze da se ostavi i malo ''starije'' da bi vrat ulegao kako treba tj. da nema nekog velikog lufta izmedju vrata i tela gitare jer bi to kasnije moglo uticati na sustain i jos sto k...... mada sam vidjao originale usa stratove koji imaju poveliki razmak vrat - telo a opet svi se loze na amerikance vise nego na ostale (japan, meksiko). a ako imas vrat lako je i proveriti osu, centar gitare tj. odnos tremola i vrata.
ne znam da li dozvoljeno postavljati linkove ovde, ali ako nekom trebaju mogu da posaljem na mail. imam i nekih mojih crteza u cad-u. dobro je sve isprobati, isproveravati pre samog secenja . ja sam npr. odradi telo prvo na mediapanu. konture, rupe za magnete, potenciometre, neck pocket i proverio da li je sve ok. dubine, sirine, kako zice lezu na vrat. Ima na netu puno crteza koji nemaju veze sa mozgom.
Posto ja nisam imao nikakva iskustva u radu sa drvetom, osim onog na oto-u u osnovnoj skoli, "malo" sam dosadjivao nekim drugarima stolarima sa ama bas svakakvim pitanjima. Sto se tice ovog vrata na slikama njega nisam ja radio. nema potrebe da se lazemo. porucio sam ga od jednog poznatog majstora i skroz je o.k. moje preporuke. ne bih sad javno da ga reklamiram. ali i cena i kvalitet 100% o.k. sam vrat za mene koji nikad nisam cackao oko drveta mi je bio veliki zalogaj. mada planiram da krenem sa izradom svog vrata, sad su mi neke stvari mnogo jasnije i nije neki veliki bauk.
za izradu tela je znaci potreban crtez. dobar. sablon se odradi na medijapanu ili drvetu debljine oko 1 cm. pa onda obavezno proba (za prvi put) na nekom parcetu bez veze, da se ne upropasti neko lepo drvo.
Ja sam prvo kupio tremolo i ceo pickguard sa magnetima, potenciometrima, switch-om i drzac konektora (dzek-a). onda mi je bilo lako da budem siguran da to sto radim je ok. Nisam imao strata da isproveravam sve sto sam nalazio po netu. a i da sam imao verovatno ovaj moj ne bih ni pravio. jel` tako?
Kad se odradi sablon i sve je to kako treba onda ide secenje komada. Ja sam uzeo jasen star 12 kod. kod nekog majstora stolara i to za 500 din. od talpe debljine 8 ili 9 cm na dihtu sam izvukao debljinu 4.6 cm i dobio lepo i zdravo drvo u jednom komadu. inace debljina strata je 4.5 cm. ostavi sam 1 mm za fino brusenje. u nedostatku drveta bih radio i iz 2 ili 3 komada ali posto planiram da bude natur finish idem iz jednog komada. meni je tako mnogo lepse.
treba vam i ricni frezer ili ruter sto bi rekli anglo saksonci. sa njim se sve odradjuje. konture, rupe za tremolo, potenciometre, vrat.... bas sve. bitno je kopati polako i precizno i ulaziti u drvo iz vise puta. najbolje po 5 mm pa ponavljati sve u krug 5,6,7,8 puta zavisi od debljine. sa ruterom se na kraju obaljuju ivice. a za konture na ledjima gitare i za desnu ruku najbolje je lepo ocrtati olovkom i koristiti brusilicu na koju se montira flap disk. skidati dok se u grubo ne dobije zeljeni izgled a onda brusiti rucno dok se ne dovede u pi.in liz. flap disk ili smirgla disk u listicima granulacije p-40 ili p-60. smirdex ili wurth je o.k mada ima i drugih.
u sustini nesto kesha za elektroniku, drvo, alat moze i da se pozajmi (srbija je ovo) i puno puno zivaca i strpljenja.
Nadam se da sam bar nesto pojasnio. tu sam za sva eventualna pitanja, sugestije i ako treba crteze, mere itd.
Pozdrav svima!!! :ziveli:

The Mask AE

Post by The Mask AE » 05 Mar 2010, 13:22

ikena wrote:Image
Druze ukoliko nije problem reci mi gde si nasao ovako ozbiljan crtez posto meni treba jazz bass crtez sa tacnim i proverenim merama. Hvala.

ikena

Post by ikena » 05 Mar 2010, 14:14

The Mask AE wrote:
ikena wrote:Image
Druze ukoliko nije problem reci mi gde si nasao ovako ozbiljan crtez posto meni treba jazz bass crtez sa tacnim i proverenim merama. Hvala.
evo sta sam nasao za 5 min na netu. nadam se da ce ti valjati. odstampaj u nekoj stampariji kopirnici, neka ti izvuku na ploteru pa uporedi ako mozes sa original basom dimenzije da li ima odstupanja. ako nadjem nesto bolje okacicu neki link.
Image
link
http://sites.google.com/site/wimseegers/JazzBass.pdf

The Mask AE

Post by The Mask AE » 05 Mar 2010, 14:30

Malo je ovo ne vide se brojevi ali je korisno nije da nije. Necu da ti spamujem temu vec ukoliko nije problem stavi na pm. Ustvari sacu da otvorim temu pa se mozda jave ljudi i tako. Vise sam se nadao modelima koje bi posle mogao ne daj boze odneti nekome sa cnc masinom i tako.

ikena

Post by ikena » 05 Mar 2010, 15:07

The Mask AE wrote:Malo je ovo ne vide se brojevi ali je korisno nije da nije. Necu da ti spamujem temu vec ukoliko nije problem stavi na pm. Ustvari sacu da otvorim temu pa se mozda jave ljudi i tako. Vise sam se nadao modelima koje bi posle mogao ne daj boze odneti nekome sa cnc masinom i tako.
pogledaj na cnczone.com. kad budes odstampao u prirodnoj velicini videce se i brojevi. za cnc ti treba crtez u cad-u, koji ce se ofsetovati u zavisnosti od noza itd. itd. to se onda sve prebaci u g-kod i vozi. opt, pogledaj na nekom cnc forumu.
okacio sam ti iznad i link crteza u pdf-u.
poz.

The Mask AE

Post by The Mask AE » 05 Mar 2010, 15:18

Nisam video .pdf jer je izgledao kao potpis na prvu. Ma dobro sto se tice exporta za masinske kodove to mogu i ja ali bi onda prakticno ovaj pdf morao da nacrtam u cadu sto u krajnjem slucaju nije problem. Hvala. Pridruzi se temi DIY Jazz Bass.

ikena

Post by ikena » 09 Mar 2010, 09:01

Image
montiran vrat i vec pocinje da lici na nesto konkretno. hihihihihihi
Image

Image
kluson kluson tralalalala. tralalala
Image
stavljene i stare zice da se isproverava jel to to. kako da kazem, a da ne ipadnem prost - leglo je ko dupe na noshu!!! :hide:
sad tek vidim gibanicu u rerni :lol: :lol: :lol:
Image
a u ovaj jasen sam zaljubljen

The Mask AE

Post by The Mask AE » 09 Mar 2010, 10:56

Iskreno, zasto bi neko trosio takvo parce jasena na gitaru? Odustani covece dok jos moze da se konvertuje u bass... :hide:

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 09 Mar 2010, 11:28

хахаха :)
изгледа супер

ikena

Post by ikena » 09 Mar 2010, 13:52

The Mask AE wrote:Iskreno, zasto bi neko trosio takvo parce jasena na gitaru? Odustani covece dok jos moze da se konvertuje u bass... :hide:
ma naci cu ti ja neko dobro parce jasena nezvao se ja lorimer...... a i ne zovem se tako :metal:

Rade031

Post by Rade031 » 09 Mar 2010, 17:46

Odlicno izgleda :D svaka cast !
Hoces li da bajcujes ili samo lak ?
Bilo bi lepse da su magneti i potovi crni, ili crna maska a ovo belo... :ziveli:

Post Reply