Moja nova stara gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Sava

Moja nova stara gitara

Post by Sava » 13 Dec 2007, 17:17

Evo da se pohvalim novom prinovom u mojoj "ergeli":

Image

Dakle, radi se o poluakustičnoj gitari iz rokabili ere najverovatnije sa kraja 60-ih ili početka 70-ih godina. Kupio sam je na aukciji za celih 20 Evra, rasklopio. očistio, prelemio, sklopio, promenio žice i zasvirao. Na gitari je sve iispravno, osim što nedostaje pickgurd. Proizvedena je u Japanu što je ugravirano na metalnoj pločici, a takođe i sa donje strane magneta. Vrat je kratak i uzan i meni nepodesan za sviranje, ali treba se setiti tih godina i želje proizvođača da budu što više "rock". Nešto slično, ali proizvodnje Gibson je imao i Elvis Presley. Prema tome ne znam ko je proizvođač, na glavi piše da je model "Splendid", a ja sam nekako stigao do firme Kawai, ali ne znači da su oni proizvođač. Kakav je zvuk: za one koji znaju kako su zvučale gitare tog doba sve je jasno. Prilično čist zvuk sa potenciranim gornjim srednjim tonovima. Magneti su singl, ali nemaju tipično zujanje, a oklopi su uzemljeni. Ova gitara ni dan danas nema čega da se postidi, a verujem da je u ono vreme spadala u neku niskobudžetnu kategoriju japanskig gitara.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Dec 2007, 18:20

Čestitam! Ne mogu da nađem nijednu sličnu, za sada - iz Japana je dolazilo tako mnogo modela... Izgleda sjajno.

Sava

Post by Sava » 13 Dec 2007, 18:41

Rocket Roll wrote:Čestitam! Ne mogu da nađem nijednu sličnu, za sada - iz Japana je dolazilo tako mnogo modela... Izgleda sjajno.
Evo da ti pomognem:

http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?t=13168

Sve u svemu iste gitare, ali različiti vratovi. Kod mene nije menjan vrat kao što sam u prvom trenutku pomislio. Čak su i potenciometri originalni i ne šušte! Jedino je zamenjen preklopnik magneta. I već godinu dana ne znamo ko je proizvođač. Ali nije ni preterano bitno.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 13 Dec 2007, 20:17

A mozda ovde i nadjes svoju!?

Koliko modela!!!!

http://www.hagstrom.org.uk/visstory/vikingvisitors.htm

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Dec 2007, 11:48

Predivno! Ja sam veliki fan ovakvih gitara. Mislim da ce ti sada biti jos vise zao sto si prodao Voxa...

Sava

Post by Sava » 14 Dec 2007, 17:32

dejankuki wrote:A mozda ovde i nadjes svoju!?

Koliko modela!!!!

http://www.hagstrom.org.uk/visstory/vikingvisitors.htm
Hagstrom je bila vrlo cenjena firma na našim prostorima, a posebno ih je proslavila grupa Abba posle uspeha na Evroviziji. Doduše švedski proizvodi su bili poznati i pre toga kao npr. Volvo, Haselblad i drugi. Kasnije je firma propala da bi pre par godina ponovo nastavila sa radom i proizvodnjom visokokvalitetnih gitara. Pre godinu dana sam svirao staru Hagstrom akustičnu gitaru i svirala je zaista sjajno. Moja gitara nije švedska već japanska tako da sigurno nije Hagstrom.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Dec 2007, 23:27

Koliko je pouzdan vibrato na ovoj novoj staroj gitari?

Jimmy Henderson

Re: Moja nova stara gitara

Post by Jimmy Henderson » 16 Dec 2007, 22:11

ako zelis da menjas vrat , odgovara li bilo kakav gibijev vrat ?
pozdrav !

Sava

Re:

Post by Sava » 17 Dec 2007, 10:04

Kristijan wrote:Koliko je pouzdan vibrato na ovoj novoj staroj gitari?
Slabo.

Sava

Re: Moja nova stara gitara

Post by Sava » 17 Dec 2007, 10:04

Jimmy Henderson wrote:ako zelis da menjas vrat , odgovara li bilo kakav gibijev vrat ?
pozdrav !
Verovatno, ali se ne isplati, nije ovo neka "velika" gitara.

Post Reply