Efektna dilema

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

cccira
MF veteran

Efektna dilema

Post by cccira » 17 Feb 2008, 22:01

Dakle ovako, razmisljao sam dosta na temu efekata u poslednje vreme i ne znam kom se carstvu prikloniti
Stavih na papir cene pojedinacnih pedala i ne mirise na dobro + komplikacije sa napajanjem + jos trista cuda, a takodje ne ocekujem da razlika bude preterano velika (realno, da li 99% ljudi cuje razliku izmedju analogne i digitalne pedale?) tako da sam poceo da razmisljam u smeru multiefekata (polako sa tim drvljem i kamenjem!)

Enivejs, veslah malo po internetu i vodjen nekim predjasnjim iskustvom sa procesorima sam sveo na ovaj izbor (doduse je sve jos uvek moguce):
Boss ME-20 vs. ME-50
Dakle ne treba mi neki volsheban procesor sa gomilom opcija, vec par efekata u kompaktnoj kutiji koji ce zvucati sto je bolje moguce uz sto bolje manevrisanje efektima za lajv situaciju

Pomagajte :(

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Efektna dilema

Post by dejankuki » 17 Feb 2008, 22:18

Vec negde prozborih na ovu temu...
me-50 sam probao i svidja mi se... i zvuk i lakoca namestanja i jednostavnost...
me-20 nisam probao ali verujem da je dobar..

Mada pogledaj i Digitech RP-seriju posebno obrati paznju na RP-350.. npr.

E sad imas jos toliko razlicitih procesora koji mogu da ti sluze, samo je pitanje sta hoces i koliko imas novca...

cccira
MF veteran

Post by cccira » 17 Feb 2008, 22:22

Digitech mi se nije svideo bas, mada opet ne odbacujem kao mogucnost

Kao sto vec rekoh hocu manji broj efekata al da valjaju i tu mi se nekako ovi bossovi uklopise. Cena nek bude negde oko me-50, eventualno do 50ak evra vise

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 17 Feb 2008, 23:08

Između ME-50 i ME-20 - ja glasam za ME-20, jer je 24bitan i nema "lag" između menjanja preseta i isključivanja efekata (a ME-50 ima taj "lag", ide i do par sekundi).

cccira
MF veteran

Post by cccira » 17 Feb 2008, 23:19

Rocket Roll wrote:Između ME-50 i ME-20 - ja glasam za ME-20, jer je 24bitan i nema "lag" između menjanja preseta i isključivanja efekata (a ME-50 ima taj "lag", ide i do par sekundi).
Jup, to je ono sto mi deluje kao prilican problem. Da nema toga ne bih se uopste ni razmisljao izmedju ova dva, vec bih uzeo 50

Gledacu da ih probam oba ovih dana + jos koji procesor cenovnog ranga i da prelomim dal cu se prikloniti dark sajdu ili ce da se vratim na put stompboxeva :mrgreen:

van gogh

Post by van gogh » 17 Feb 2008, 23:26

Ivin`te ali bas me jede koliko kosta boss me-20?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 17 Feb 2008, 23:48

Boss ME-20 oko 170E

Digitech GNX-1 oko 180E

Line6 Flor POD oko 200E

Boss ME-50 oko 240E

Zoom G7.1UT oko 255E

Line6 floor POD plus oko 300E

Digitech GNX3000 oko 300E

Ovo su neki koji se uklapaju u cenu....

Sem ME-50 neces nesto naci procesore koji imaju malo efekata... mada ni Boss nije bez efekata, samo se drukcije namestaju... a i u njemu je esencijalno... ono Reverb, Delay, Dist, Tremolo... ma ukratko imas sve, samo je drugacija filozofija. A sa druge strane ako je crkva velika ne moras da se krstis ceo dan... tj. ako ih imas ne moras sve da ih i upotrebis.

Rekoh, boss je odlicno resenje, ali eto line 6 flor POD mozda ti bude i bolje resenje, on stvarno ima malo efekata... Drive, Delay, reverb, Flanger/chorus, dok njegova verzija Floor pod plus ima naprednije funkcije... ali...opet. probaj i vidi sta ti odgovara... ovo bi bio moj predlog, a izbor ....

van gogh

Post by van gogh » 17 Feb 2008, 23:55

Zahvaljujem na iformisanju! :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 18 Feb 2008, 00:06

ME-50 je po meni nije nista narocito.
Jedino sto je po meni dobro na njemu su neki tipovi OD/DIST ali efekt kao kompresor, delay, reverb su losi...
Npr wah je totalno neupotrebljiv. Moj stari proelov koji sam platio oko 2000 din je bio daleko bolji.
Ali opet tih 240e ti dodje 2 bolje pedale tako da se verovatno isplati ali ne treba puno ocekivati.

Ja bih se pre odlucio za neki od ovih drugih gore pomenutih procesora

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 18 Feb 2008, 00:17

Funkomat wrote:ME-50 je po meni nije nista narocito.
Pa, može on lepo da se namesti, ali ipak - odlazi polako u penziju. A i vreme mu je... 16 bita, hej, a i dalje (kod nas) traže 300 evra za njega! Suludo.

Dodatni bonus ME-20tici je što su, izgleda, angažovali psihologe da ga učine što svirljivijim za čak i najgore moguće scenarije upotrebe procesora - na primer, sasvim sam siguran da bi ME-20 mogao da koristi i stondirani paranoik u užasnom strahu od publike, usred frke i strke nastupa na Beer-festu (tehničari mahnitaju po bini, obezbeđenje gubi glavu, opčinjene pijane obožavateljke vrište i bacaju gaćice na scenu).

Ima dosta primera i video-reviewa ME-20tice, ja biram ovaj za početak - pokazuje neke jednostavne cake korišćenja, ali reviewer Pol iz GuitarWorlda (kao i uvek) ima očajan ton. Ne mislite da je ovo sve što ME-20 može, zaista ga je moguće lepše namestiti:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 18 Feb 2008, 00:47

Rocket Roll wrote:
Pa, može on lepo da se namesti, ali ipak
Da.
Ali nije ono kako izgleda "milion efekata i istrazivanju nikad kraja".
Posle desetak min skontas da je vecina efekat manje vise sranje...
Meni je najbolja stvar kod ovog procesora sto svaki efekat ima pot i ne ide preko displeja sto ga cini nekako prijatnim za koriscenje, moze da se izvuku iz njega zanimljivi space psihodelicni zvukovi i koliko se secam whammy je ok ali mene i dalje ostavlja ravnodusnim tako da:
Funkomat wrote:Ja bih se pre odlucio za neki od ovih drugih gore pomenutih procesora
:)

JloveGuitar

Post by JloveGuitar » 18 Feb 2008, 01:16

Digitech RP 350 - oko 160 eura http://www.thomann.de/gb/digitech_rp350.htm

Originalni lexicon reverbi ,delay do 5 sekundi, dititech whammy .....
Ima i USB interfejs preko koi mozes da editujes presete ili da downloadiras gotove presete i da ih snimas direkno u efekt procesor. Mozes napraviti backup na tvoih omiljenih preseta i cuvati ih na kompjuter u slucaju da se slucajno izbrise od procesora. Istotako omogucuje realtime snimanje zvukova na kompjuteru preko USB interfejsa(2x2 USB streaming I/O). 24 bitan 44,1Khz A-D-A konverzija.
XLR Stereo outputs - balansirani izlazi. 70 fabricki,70 user preseti.Adapter ide sa nega.

Evo slike
Image
Image

Ja sam se odlucio za ovaj procesor.Cekam da donese novu pratku u Makedoniju i kupicu ga. :banana3:

P.S. Kod nas je cena 200 eura.

Sava

Post by Sava » 18 Feb 2008, 09:55

Malo OT.
Moje iskustvo sa ovim spravama je izuzetno skromno, imao sam desetak dana Zoom 9002, probao Vox Tonelab (odličan!) i veoma kratko se susreo sa Digitechom. Izuzev Zooma ostale su setovali vlasnici pa me zanima koliko efekata istovremeno može da se namesti na ovim modelima. Kod Zooma je moglo šest.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 18 Feb 2008, 12:04

Pa sve zavisi... naravno, od procesora do procesora...

Npr, na floor POD-u mozes da imas najvise 4 efekta (Amp simulacija/cab simulacija, Modulacioni i delay/reverb plus wah). Biraju se preko dugmeta (mnozina)...

flor POD plus takodje... s tim da ima veci izbor efekata i plus mogucnost sredjivanja parametara, koje njegov slabiji brat nema.

Boss ME-50 valjda do 7 odjednom samo dugmici .... ME-20, 5 ukupno, kombinacija tasteri-potenciometri, s tim da su Reverb i Delay u istom modulu pa se ne mogu koristiti u isto vreme. to npr meni smeta......

GNX1 9 ako racunamo i expression pedalu kao wah ili slicno... kao i GNX3000, 9 takodje kombinacija potenciometra i tastera...

Naravno, kome sta sad odgovara ali... npr meni je i GNX1 veeoma prost za rukovanje...
Zoom licno nisam probao...mada verujem da nije komplikovan jer je inace zoom-ova filozofija lak i brz setup.

Sad, imao sam prilike dase susretnem sa GT6 i GT8 npr iako imaju veeeliki broj ptencometara i njih je lako srediti... jer su maltene na fazonu ME-50 samo sto imaju neuporedivo vise efekata koji mozda neko nikad neceda upotrebi...ali nek' ima nece se baci...

Ah, da, i RP350 ima isti broj efekata tj. 9...

Ali stvarno... sve sto jedan procesor MORA da ima je:
Compression
Noise reduction
Distortion/gain
reverb
Delay
eventualno neki od Modulacionih efekata i to Chorus, Flanger, Phaser i na kraju za svaki slucajHarmonizaciju
i WAH...
sto opet dolazimo do broja od najmanje sedam u lancu koji su neophodni...

Blue

Post by Blue » 18 Feb 2008, 16:13

Hoorej moj prvi post... :D

Elem, milslio sam da bi vam bio od pomoći moj post, pošto sam ownujem jedan Zoomić G7 pljunut nov za 290€.

Dakle, u red se vezuje kompresor, efx1, noise red., amp/stomp, EQ, cab, efx2, dilej, reverb. Postoji 80 mesta za memorisanje raspoređenih u 20 banki po 4. Ali, svako mesto ima još po kanal A i B za posebna podešavanja efekata podvučenih od gore(jako korisno za ritam/solo promene). Ima 4 dugmeta za direktno biranje pečeva iz banke, još dva za banku gore/dole, i jedno univezalno čija se funkija programira: služi za tap, palenje pojedinačnih efekata(npr: pali/gasi dilej...), menjanje kanala A i B, ma sve živo... to daje 7 dugmića za noge, još + jedan ispod pedale, znači 8 dugmića za gaženje. Sva podešavanja su preko LCD displeja i rotacionih potenciometara. I debil bi se snašao... ja sam preleteo jedared uputstvo, nije me mrzelo...

Menjanje peča je trenutno, nema lagovanja, provereno!

Svi efekti (osim amp/stomp) su odrađeni vrhunski, nema priče oko toga.

Distorzije? Heh... pre ovoga sam gazio samo Marshall Guv'nor 2, znači ova sprava mu nije ni na 5 metara blizine... Ima 35 modela pojačala/pedala - odma bacite pola kao neupotrebljivo. Onda vam se pola od pola neće svideti jer nija vaš stil za muzike i sviranja... Došli smo do toga da ja rabim u 90% slučajeva 3 clean-a i 3 dist-a od svih 35...

Ima i lampu, da... heh... pa znači malo, nije da nije... onu Boost opciju ne dirajte ako baš ne morate. Lampa odvrnuta do pola daje malo reskiji i "odlučniji" zvuk i osećaj.

ME50 - ima sličnu cenu, ali po meni ne može da se poredi...
ME20 - :grummel_2:
za ostale neću d pametujem jer ih nisam dovoljno prob'o...

I posle svega što ste pročitali moja poenta je sledeća - komfor koji pruža jedna ovakva sprava je jednostavno kraljevski. Ako zanemarimo digitalni zvuk, sve što vam treba, tj bilo kakva (i najdrastičnija) promena zvuka, je samo jedan stisak nogom...

Post Reply