Pedale vs. procesor?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Dersu Uzala

Re: Pedale vs. procesor?

Post by Dersu Uzala » 10 Apr 2011, 09:53

andrej] wrote:
Dersu Uzala wrote:Ovako se odradi TB a ne na samom procesoru:

Image

(ono dugmence prvo s desne strane).

Sto se tice specifikacija SPX-90(II), nije to toliko bitno. Bitno je poslusati uredjaj.
tako se radi TB kad imas fx loop sa futsvicem. za nas koji to nemamo, napravi se TB box (true bypass box, ono, sa DPDT prekidacem ili 3PDT - ako hoces i led da imas). i u jednoj i u drugoj izvedbi, uredjaj je skroz dobar, ako ga koristis povremeno (i za odredjene stvari; npr, kad teras signal kroz njega, pa u ulaz na pojacalu, ne mozes da rascistis napanjeni gejn volume potom na gitari; mozes samo ako ti je u fx loopu pojacala - luksuz koji nemaju svi), a ne da ti je upaljen svo vreme. ali sa stock bypassom sa njega, ne valja uopste da ti stoji u putanji signala.
Imam par minuta vremena, pa da ti objasnim kako ja to vidim.

Sve to sto ti pricas je sa akademske tacke gledista ispravno. Medjutim, da li smo ti i ja akademski muzicari? Izes akademske, da li smo profi muzicari, lebac ispod miske zaradjujemo muziciranjem???

Kapiram da si malcice mladji od mene, ali i ako nisi aferim. Kapiram i da si nadru@%$#kani elektro-hobista, a mozda se spremas da ti to bude zivotna struka. To je sjajna predispozicija, ali u kontekstu muzike nema primarno znacenje.

Oprema dolazi i odlazi, svaka nova generacija je svedok nove opreme. Sto ne znaci da ce se angazovati oko ite, aminovati je. Ponekad to zovu pomodarstvom, uostalom kao i u svim drugim sferama zivota. Poanta je da ti nesto radi posao. A imas posao. Posao ti je da muziciras. Da uveseljavas druge ljude, kao dvorska luda, ili kao Merlin the Magician. Mozda hoces da ih impresioniras. Nista novo. Pretpostavka je da imas svoj neki izrazaj. Muzicki stil. Na posletku, zvuk. Potpuno je nebitno kojim ces sredstvima dobiti taj zvuk. Ali zvuk pleni. I onda jednog dana, daj boze, pitaju te ovi neki magovi iz megasveckih casopisa 'a kako postizes taj zvuk, da nasi citaoci znaju?'

A citaoci su drugi muzicari. 99% of time. Tih casopisa. Boli andrak tvoju publiku, kako ti postizes taj zvuk, oni su platili da uzivaju u tvojoj svirci. Ako je svirka dobra, sve i da je na akustari, ne mari. Ako je elektricna, isto vazi. Znaci, mnoga oprema (pa cak i taj bedasti SPX90) je iznela, sto ce reci bila mrcvarena na puno snimaka. Da ne ulazimo u to da li kapiras sta je to dinamika, frekventni opseg, intermodulaciona i harmonska izoblicenja, A/D/A konverzija, rezolucija iste, ovo ono. Kapiram da te to zanima. Ali to nije ni kraj ni pocetak price. Prica je tvoja muzika. A ove uredjaje kojima ti dajes voljno su izneli bar jedno 2000 ploca, samo takvih. I jedno 50-60,000 gigova. I niko se nije bunio sto nemaju TB. Mislim alo. Prioriteti. Postoji milion nacina da se regulise zvuk, ali prvo moras da shvatis da si ti taj koji ga jebe, ne oprema. Moras da shvatis kako, kad i za koju namenu je uredjaj projektovan. Doduse, ako ti se ploce prodaju, to ti sve odrade ljudi koji se time bave za pare. Njih unajmis.

Citava ova prica oko TB je prica za malu decu. Za decu kojoj je bitniji cool faktor medj' ekipom kako eto oni imaju Tb i stavise kapiraju sta je to, nego sto je to odistinski problem. Zato na ovom forumu mozes da cujes i vidis audio/video zapise par stotina ljudi unazad 5 godina recimo. Koji blage veze sa muzikom nemaju, sudeci po tim istim audio/video zapisima. Nazalost. Ali se nesto preterano i ne trte, domaci forum, uuu I'm cool, evo imam i ja tu pedalu. I taj procesor. I to pojacalo. I tu gitaru. Yeah, but can you PLAY MUSIC???

Ja sam cuo par likova ovde koji imaju neku ideju sta bi radili. Nisu profi, ali imaju neku ideju, neki stav oko toga sta bi oni voleli da rade, gde bi im srce bilo, sve i da ne sijaju kao mega-zvezde. Ali lepop to oni rade. Par ljudi. A clanova ima sigurno na stotine, hiljade verovatno. Stotine se dopisuju ovde svakodnevno. Ne mozes, ne bi smeo i ne treba nikoga sputavati i crniti. Svakoga treba okurazivati, u smislu da se izrazi kao covek. Sta god. Ono, drnda jednu notu (C) 2 sata, i to je koncert (ima to, postoji, satro remek delo avangarde, neki bolid se setio da drnda 'C' 2 sata. U raznom tempu).

Poanta je da li ces izaci Kolosu sa Rodosa na megdan, kao muzicar, ili si zadovoljan bitisanjem po belosveckim forumima, a pogotovu ovom. Da se razumemo, sirom sveta postoje likovi koji imaju desetine hiljada vrednu opremu, a sebe ne kapiraju strogo kao kolekcionare. I onda kad cujes prvu notu, gutentag. Tipovima nije sudjeno. NIje im sudjeno da ikome priblize svoju muziku, a o opremi ce naglabati letnji dan do podne, cesto sa sjajnim argumentima.

Za kraj, baci se ti na komponovanje, svirku, tehniku svirke, tehniku komponovanja, emociju, pasiju, i nista se ne brini za elektroniku. kad shvatis sta je to sto zelis da publika cuje, tako izaberes opremu. A ne obrnuto, izaberes opremu pa onda kontas 'u sta cu sad, pa ovo nema TB'.

Valjda si me skapirao, nadam se da nisam bio uvredljiv, ipak 3 vorna, nije sala. :ziveli:

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 11 Apr 2011, 16:32

Evo ja sam taj koji je upecao SPX90II pre godinu i jače za 4 soma.
Mogu reći uz svo poštovanje prema andreju da te priče za šum, volume pot na gitari i užasnu ADA konverziju su obična glupost. Dođi na bilo koji sledeći koncert Temple of the Smoke, sviraćemo za Dane Beograda negde u gradu na otvorenom sada krajem meseca za džaba pa dođi da čuješ. Sviram ga uvek, stoji mi poslednji u lancu i sve ide preko njega u Hiwatt. Svirao sam od malih klubova do ogromnih festivala i nikada me nije prodao. Imao sam samo mali problem oko onih prekidača pozadi za jačinu, malo su zapekli i prekidali (matoro je to, jelte) ali sam ih samo išpricao sa kontakt sprejom, prodžarao i ko novi su.

Snimio sam i ceo album preko njega, sviram ga na svakoj probi, koristim ga skoro isključivo za ekstra dugačak reverb i ponekad za neki ekstremniji korus. Sprava je matora i nema 10% mogućnosti koje imaju moderni procesori, ali ja još ovakav reverb nisam čuo, a naslušao sam se tih procesora do soma eura dosta. Po meni to nije sprava da je kupiš i kao vučeš sve efekte sa njega.. i ako su svi dobri. Kupio bih odmah još jedan da ga stavim reck odmah do ovog da su na njemu samo korusi a na ovom reverbi.

Da jede signal, jede ga... ali iskreno o kakvom čistom signalu ja da pričam posle 10 pedala? Tih 10 pedala mi izjede toliko da me više ni ne interesuje da li ovaj dojede tu još malo ili ne. Ja moram da namestim zvuk na osnovu tok pojedenog kako god. Jedino da bacim sve pedale koje nisu TB i bodem se direktno u pojačalo, ali to ne želim da uradim, a najvažnije od svega, ekstra sam zadovoljan sa svojim zvukom i ništa tu ne bi dirao.

Evo ako nekog zanima u ovoj pesmi je skoro svo vreme na gitari SPX90II reverb tamo negde od 1:10 pa na dalje, ono što se u pozadini čuje kao neki huk/sint, to je taj reverb:
http://soundcloud.com/temple-of-the-smo ... -the-storm

A snimio sam i neki klip i postavio ovde na forum kada sam ga uzeo, pa radite search koga zanima.

Mrav

Post by Mrav » 12 Apr 2011, 01:17

Dersu Uzala wrote:Postoji milion nacina da se regulise zvuk, ali prvo moras da shvatis da si ti taj koji ga jebe, ne oprema.

:1: :1:

Mislim, ako je meni dovoljno dobro za svirku, a publika sigurno ne čuje razliku između DD7 i DD3 dileja (niti zna šta je dilej, samo zna kad mu neko zvuči "do jah-jah" a neko ne) kakve veze ima? Kad ne nosim svoje pojačalo, sav drajv vučem sa pedale od 50 jura, i kad kažu da je bila super svirka i da smo super zvučali, šta tu ima dalje.... nije to zbog boljeg ili lošijeg drajva, dileja ili čega, već zbog junačkijeh bendovanih nota :mrgreen: .

Malo se treba opustiti kad su te tehnikalije u pitanju, žalim što moram da citiram opet Malmsteen-a, ali što on kaže "if it sounds good... it's good" :O.o:

P.S. I ne zanima me ni krajnje šta mi ima true bypass a šta ne :) (vođen ovom gore krilaticom :bambi: )

andrej]

Post by andrej] » 12 Apr 2011, 02:05

rizikovacu da pomislite da nisam skontao poentu, al ovo moram napisati:
nisam ja proponent true bypassa, nego oponent digitalnog. baferovani bajpas je vrlo cesto vrlo kul. licno, ja vise volim dobar bafer nego tb, kad nema puno pedala. svi znamo da je najbolje imati po 1 bufferovanu na pocetku i kraju lanca, a izmedju najbolje TB. al ne primam se ja precerano na te price. al mi ova digitalija bas smeta.
spx sam probao u vise navrata, a licno sam imao fx550, koji je noviji za generaciju i ima bolji samplerate, znam sta pricam. tebi mozda ne smeta, al ja nisam uzeo vox ac30 klon sa divnim cleanom da bi mi ga neka od pedala/procesora sjebala. njegov klin mi je sveti gral i cinim sve da ga zastitim. licno, imam 2TB pedale, 2 boss pedale i 1 boss analogni multiefekat. fx550 je otisao jer mi je farbao zvuk kako mi se ne svidja + smanjivao dinamiku i kvario je onu voxovu mogucnost da se sa 7ice ocisti na divan klin volume potom, bez shuma i neprirodnog gejtovanja. valjao mi je dok sam zeleo da koristim tolike reverbe i cuda (i delayi su mu super), ali, cim mi je to prestao biti fokus, ovaj kompromis je postao bespotreban. ne trebaju mi tolki efekti. faz, korus, delay, reverb, volume pedala - puna kapa.

a sto se tice toga jel neko cuje razliku u opremi ili ne, slazem se da velika vecina slusalaca ne cuje, al mi ne uzimamo opremu zbog toga - oprema treba da te 'vozi', inspirise, da ti je milina da je koristis, cisto zadovoljstvo! a ovo za fx550 su primetili svi iz tadasnjeg benda, kad sam ga izbacio iz lanca, svi su me pitali sta je ovako drasticno popravilo zvuk...

Audio

Post by Audio » 12 Apr 2011, 09:32

Into The Storm :bravo:

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 12 Apr 2011, 09:52

Ne postoji razlika u karakteru zvuka kada ide kroz SPX90II, postoji samo u tome da smanji jačinu signala (što se reši pomeranjem onog prekidača iza na +4dB) i ubijanjem visokih (što se reši pojačavanjem trebla na pojačalu). Količina hedruma, raščišćavanje na volume pot i šum su isti išao kroz Yamahu ili ne, tako da iskreno ne vidim u čemu je tolika frka. Barem je tako na mom Hiwatt-u a i na Sunn-u. Da ja potpuno zaobiđem digitalni bypass ne mogu jer na pedalbordu imam Line6 digitalni dilej koji mi je esencijalni za live svirke.

U studiju na snimanju jurim da mi svaki klin bude kao iz raja a uživo mi treba da se čuje super i da mi je tu sve na jednom mestu. Veruj mi da je meni Hiwattov klin još svetliji gral od tvog klona voxa, samo je u pitanju upotrebljivost u live situacijama koja se razlikuje od studijskog rada. Niko mi nikada nije uputio zamerku na zvuk gitare uživo, šta više, u većini slučajeva su skroz pozitivni komentari.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Apr 2011, 14:37

Sve je to subjektivna stvar.Ali ja imam utisak, obzirom da je Andrej sticenik elektrotehnike kao discipline, da ga preterano tangiraju SPECIFIKACIJE. Kao i sve moje kolege i mene kad smo isli u (elektro)tehnicku skolu sa 16-18 godina i tripovali se da smo svemu dohakali u zivotu. Just play.

Drugim recima, svakoj opremi mogu da nadjem nedostatak u roku od 24 sekunde. That's not the point though.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Apr 2011, 15:09

+Hopkins+ wrote:...za džaba pa dođi da čuješ....
Ih bre, pa baci ga kao kolegu u backstage. VIP. Ipak je kolega sa foruma.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Apr 2011, 15:11

andrej] wrote:...a ovo za fx550 su primetili svi iz tadasnjeg benda, kad sam ga izbacio iz lanca, svi su me pitali sta je ovako drasticno popravilo zvuk...
Nisi se zamislio da mozda ti to nisi znao da podesis? U lancu?

andrej]

Post by andrej] » 12 Apr 2011, 17:33

meni je to stajalo zadnje u lancu, pred pojacalom (ac30 klon pecin). fx550 ima input gain (jedina analogna kontrola) koji namestis da ti ne klipuje ulaz na adc-u (a ima maksimalan dinamicki opseg) i to je to - ne postoji vise ni jedno podesavanje koje se odrazava na bajpas. sva ostala podesavanja vezana za zvuk se odnose na pojedinacne presete. kad to sve odradis, ulaz i izlaz u bypassu bi trebalo da su unity gain. a, ono, bila je fora da je zivnuo nekako zvuk kad sam ga izbacio (mada ni ovi moji nisu bili naivni, sve je to skolovano/dobro naslusano). nisam ja veverica, ne brini.

poenta je: da sam zavisio od tih efekata, da nisam mogao svirati bez njih - mozda bih i napravio kompromis (mada bih prvo trazio tehnicko resenje - ono sto sam napisao resava problem u potpunosti, a smesno je jeftino; dajmo novi zivot starim digitalnim efektima!), ali, ovako - radije cu da nemam uredjaj koji mi jebe primarni zvuk a dodaje neke koji mi nisu tolko bitni. prioriteti.

videcete ovih dana kako sam resio problem reverba, delaya, loopera i svih slicnih (paralelnih) digitalnih efekata. a sad, odoh da kupim presonus firebox (firewire interfejs).

Post Reply