Imam par minuta vremena, pa da ti objasnim kako ja to vidim.andrej] wrote:tako se radi TB kad imas fx loop sa futsvicem. za nas koji to nemamo, napravi se TB box (true bypass box, ono, sa DPDT prekidacem ili 3PDT - ako hoces i led da imas). i u jednoj i u drugoj izvedbi, uredjaj je skroz dobar, ako ga koristis povremeno (i za odredjene stvari; npr, kad teras signal kroz njega, pa u ulaz na pojacalu, ne mozes da rascistis napanjeni gejn volume potom na gitari; mozes samo ako ti je u fx loopu pojacala - luksuz koji nemaju svi), a ne da ti je upaljen svo vreme. ali sa stock bypassom sa njega, ne valja uopste da ti stoji u putanji signala.Dersu Uzala wrote:Ovako se odradi TB a ne na samom procesoru:
(ono dugmence prvo s desne strane).
Sto se tice specifikacija SPX-90(II), nije to toliko bitno. Bitno je poslusati uredjaj.
Sve to sto ti pricas je sa akademske tacke gledista ispravno. Medjutim, da li smo ti i ja akademski muzicari? Izes akademske, da li smo profi muzicari, lebac ispod miske zaradjujemo muziciranjem???
Kapiram da si malcice mladji od mene, ali i ako nisi aferim. Kapiram i da si nadru@%$#kani elektro-hobista, a mozda se spremas da ti to bude zivotna struka. To je sjajna predispozicija, ali u kontekstu muzike nema primarno znacenje.
Oprema dolazi i odlazi, svaka nova generacija je svedok nove opreme. Sto ne znaci da ce se angazovati oko ite, aminovati je. Ponekad to zovu pomodarstvom, uostalom kao i u svim drugim sferama zivota. Poanta je da ti nesto radi posao. A imas posao. Posao ti je da muziciras. Da uveseljavas druge ljude, kao dvorska luda, ili kao Merlin the Magician. Mozda hoces da ih impresioniras. Nista novo. Pretpostavka je da imas svoj neki izrazaj. Muzicki stil. Na posletku, zvuk. Potpuno je nebitno kojim ces sredstvima dobiti taj zvuk. Ali zvuk pleni. I onda jednog dana, daj boze, pitaju te ovi neki magovi iz megasveckih casopisa 'a kako postizes taj zvuk, da nasi citaoci znaju?'
A citaoci su drugi muzicari. 99% of time. Tih casopisa. Boli andrak tvoju publiku, kako ti postizes taj zvuk, oni su platili da uzivaju u tvojoj svirci. Ako je svirka dobra, sve i da je na akustari, ne mari. Ako je elektricna, isto vazi. Znaci, mnoga oprema (pa cak i taj bedasti SPX90) je iznela, sto ce reci bila mrcvarena na puno snimaka. Da ne ulazimo u to da li kapiras sta je to dinamika, frekventni opseg, intermodulaciona i harmonska izoblicenja, A/D/A konverzija, rezolucija iste, ovo ono. Kapiram da te to zanima. Ali to nije ni kraj ni pocetak price. Prica je tvoja muzika. A ove uredjaje kojima ti dajes voljno su izneli bar jedno 2000 ploca, samo takvih. I jedno 50-60,000 gigova. I niko se nije bunio sto nemaju TB. Mislim alo. Prioriteti. Postoji milion nacina da se regulise zvuk, ali prvo moras da shvatis da si ti taj koji ga jebe, ne oprema. Moras da shvatis kako, kad i za koju namenu je uredjaj projektovan. Doduse, ako ti se ploce prodaju, to ti sve odrade ljudi koji se time bave za pare. Njih unajmis.
Citava ova prica oko TB je prica za malu decu. Za decu kojoj je bitniji cool faktor medj' ekipom kako eto oni imaju Tb i stavise kapiraju sta je to, nego sto je to odistinski problem. Zato na ovom forumu mozes da cujes i vidis audio/video zapise par stotina ljudi unazad 5 godina recimo. Koji blage veze sa muzikom nemaju, sudeci po tim istim audio/video zapisima. Nazalost. Ali se nesto preterano i ne trte, domaci forum, uuu I'm cool, evo imam i ja tu pedalu. I taj procesor. I to pojacalo. I tu gitaru. Yeah, but can you PLAY MUSIC???
Ja sam cuo par likova ovde koji imaju neku ideju sta bi radili. Nisu profi, ali imaju neku ideju, neki stav oko toga sta bi oni voleli da rade, gde bi im srce bilo, sve i da ne sijaju kao mega-zvezde. Ali lepop to oni rade. Par ljudi. A clanova ima sigurno na stotine, hiljade verovatno. Stotine se dopisuju ovde svakodnevno. Ne mozes, ne bi smeo i ne treba nikoga sputavati i crniti. Svakoga treba okurazivati, u smislu da se izrazi kao covek. Sta god. Ono, drnda jednu notu (C) 2 sata, i to je koncert (ima to, postoji, satro remek delo avangarde, neki bolid se setio da drnda 'C' 2 sata. U raznom tempu).
Poanta je da li ces izaci Kolosu sa Rodosa na megdan, kao muzicar, ili si zadovoljan bitisanjem po belosveckim forumima, a pogotovu ovom. Da se razumemo, sirom sveta postoje likovi koji imaju desetine hiljada vrednu opremu, a sebe ne kapiraju strogo kao kolekcionare. I onda kad cujes prvu notu, gutentag. Tipovima nije sudjeno. NIje im sudjeno da ikome priblize svoju muziku, a o opremi ce naglabati letnji dan do podne, cesto sa sjajnim argumentima.
Za kraj, baci se ti na komponovanje, svirku, tehniku svirke, tehniku komponovanja, emociju, pasiju, i nista se ne brini za elektroniku. kad shvatis sta je to sto zelis da publika cuje, tako izaberes opremu. A ne obrnuto, izaberes opremu pa onda kontas 'u sta cu sad, pa ovo nema TB'.
Valjda si me skapirao, nadam se da nisam bio uvredljiv, ipak 3 vorna, nije sala.