MFGC11 - Aleksej

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Aleksej79ns

Re: MFGC11 - Aleksej

Post by Aleksej79ns » 23 Jun 2011, 21:51

Nastavljamo u istom ritmu. :)

Poceo sam malo sa "drvenim" radovima. I odmah problemi... :( Prevideo sam da glodala koja sam nameravao da koristim nemaju dovoljnu "duzinu". Mogu da rade samo do 2-2,5 cm, a meni treba i vise, jer mi je daska za telo bas debela, oko 5 cm. Mada to nije krajnja mera, ali i kada bude krajnja a to je 3,5-4 cm, opet nece biti dosta, tako da ce morati da bude dosta improvizacija... :( Ali to sam nekako i smislio sta cu, a mnogo veci je problem sto su ta glodala izgleda jako losa ::ranting:: (kinezi...) Pa skoro uopste ne mogu da ravnam neku povrsinu, izgleda da se zatupi odmah i od trenja pali drvi ispod sebe, i skroz ostane crno drvo..... :O.o:

Imam neka nemacka glodala, ona rade do jaja, par ekselans, ali ona su 4mm i 6mm skoro neupotrebljiva za ovakve poslove... :roll:

Ali nekako sam odradio prvi deo posla...

Sa jednim spicastim glodalom sam oznacio fingerboard i nadam se da ce ta preciznost masine u ocrtavanju mesta gde treba da uglavim pragove da pomogne da bude bolja gitara. ;) Posle toga sam uz pomoc jednog malog glodala napravio stepenastu povrsinu. Vidi se na slici...

Image

Image

Image

Poenta ovog stepenastog rada je da dobijem reper kako da pravim radius fingerboarda! Ako bih probao rucno, vrlo je moguce da bih umasio dosta, a ovako, mislim da ce biti mozda bolje... Nadam se, ne znam ni ja, prvi put radim. A svejednoc u napraviti sablon za kontrolu. ;)

I tu je ispao jos jedan problem... Tek posle sam shvatio da sam merio dubinu svake stepenice prema krugu od 9,5", ali to je bio precnik, a meni treba radijus... :oops: Glupson! Mada mi na prvi pogleda izgleda OK, pa cu sacekati dok ne kupim pragove da vidim moram li zaista da pravim ponovo... Sreca pa imam jos taman toliko materijala.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 23 Jun 2011, 22:01

Sutra cu verovatno da pocnem, a mozda i da zavrsim vrat. Ako bih imao OK alat sigurno bih zavrsio bar vrat sutra. A telo cu da prekontrolisem da vidim da li se dobro zalepilo... Iskreno sumnjam, ali moguce je i da bude...

A srecom sam naleteo na limundu na delove koji su mi bas bili potrebni! ;)

Tako da sam kupio tremolo i civije dosta povoljno. Planirao sam da kupim u Mitrosu tremolo za oko 2.000 dinara, i civije za slicno, a nasao sam neki tremolo skinut sa Squera Affinityja, za 1.300 dinara i civije skinute sa nekog Ibaneza, navodno, za 1.000 dinara.

Image

Image

Nije neki kvalitet, ali izgledaju kao nove stvari, ne vide se tragovi koriscenja! ;) A radice posao! :)

Tako da bi dosadasnja suma troskova bila:
1.) drvo - malo manje od 1.000 dinara
2.) civije - 1.000
3.) bridge - 1.300

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 23 Jun 2011, 22:07

Za dalje ce mi trebati mala pomoc forumasa...

Naime, ne mogu nikako da se odlucim kakav oblik prednje povrsine gitare da bude. Da bude skroz ravna, ili malo ispupcena.

Ovako:

Image

ili ovako?

Image

Inace gitara ce da bude crna, mozda na crnom bude nekog umetnickog rada, ali to cu jos videti. I isprva sam hteo da bude kao ova Pensa na drugoj slicu, ali sada nekako gledam, mnogo mi se svidja i ovako da bude ravna... :idea: :idea: :idea:

I jos jedna stvar. Ne mogu bas lako da nadjem ON-ON-ON prekidac... Znaci tropolozajni, jer cu imati 2 magneta. U Mitorisu i sl. ima za neke velike pare. Mislim malo mi je glupo da kupujem tu jednu stvar za 1.000 ili vise dinara, kada takav ISTI prekidac ON-OFF u radnjama kosta 20 dinara bukvalno! Ako bas ne nadjem stavicu 2 komada takva, nije ni to lose, mada bi bilo lepse da imam samo 1 prekidac..... Pa me interesuje da li neko moze da mi pomogne da nadjem tako nesto a da nije preskupo?

majtimika

Post by majtimika » 24 Jun 2011, 06:35

prekidac imas u music media centru za 400 dinara, to je ok cena, ja sam isti uzeo za moju

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 24 Jun 2011, 07:33

majtimika wrote:prekidac imas u music media centru za 400 dinara, to je ok cena, ja sam isti uzeo za moju

E to je normalna cifra... Samo jos moram da naidjem do BG, ali nije zurba, samo da znam da ima negde a da ne kosta suvo zlato...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 Jun 2011, 11:01

Aleksej79ns wrote:Mada mi na prvi pogleda izgleda OK
Nece to biti dobro, jebiga... moraces ili ponovo ili da izravnas ovaj.

Sto se tela tice, ako ces bas ovu konturu tela, ja bih pre izabrao zaobljenu prednju povrsinu.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 24 Jun 2011, 20:25

Pa da merio sam i razlika u visini je oko 1,3 mm, tako da cu probati ovaj da izravnam, a ako bas ne uspem imam jos jedno parce da ponovo napravim.

Znaci :1: za zaobljeno... Nemam pojma oba mi OK izgledaju. :)

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2011, 14:21

Danas sam nahvato malo vremena da uradim vrat, koliko mogu za sada...

Image

Image

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Jun 2011, 14:33

Uh da je meni jedne cnc masine...
Hoces raditi nesto i rucno? Profil vrata i slicno...?

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2011, 14:51

Hehe, ovu imam na poslu, naravno nije moja. :) Sto joj je 2x3 metra, sto je nepotrebno veliko! ;) Ali za nekog ko se bavi ovim, vredi uzeti neku sa recimo 900x600 mm stolom, moze da pravi i telo i vrat i sve, a mislim da neke kineske nisu jako skupe (mozda par hiljada evrica). A i ova na kojoj radim nije nesto. Kineska... Nisam hteo da kupujem novo glodalo samo zbog ove jedne gitare koju pravim, a ovo plavo (na slici) je doslo uz masinu pa nije nesto... Vec se pregrejalo od upotrebe, zato je tako potamnelo...

A pravicu dosta toga rucno. Profil vrata moram, mislim bilo bi bas veliko cimanje praviti program za glodalicu za tako nesto, i opet bih morao rucno da doradjujem. Tako da cu uzeti neko staklo oblikovati vrat. Eventualno cu na CNC napraviti sablon za kontrolu. ;) A skidanje materijala sa (razbijenim!) staklom sam ranije probao i super je. Samo se koriste kozne rukavice, bravarske i to je to!

Inace ova daska je bila malo kriva.... :( Tako da mi je poravnao jedan stolar, i tu stranu sam stavio na sto, da bih imao pravac. A ovo sto sam napravio mali ravan pravougaonik, to ide na telo, pa sam ga ovako obradio da bude paralelno sa onom ravnom stranom. S obzirom kako je kriva bila daska super sam izvukao ovo...

SomiKnight

Post by SomiKnight » 29 Jun 2011, 18:27

Otvorim temu da pogledam malo diy akcije, jos cela ideja jeftine gitare, idealno za gomilu tips&tricks saveta od majstora, za budzenje i izradu raznih alata pomocnih, ma sta ti dusa pozeli, kad ono cnc...
Mislim stvarno, kupite squier za 100e, napisite flomasterom svoje ime na njemu bice zanimljivije od ovoga.
Dajte malo nesto novo, deljite vrat sekiricom, pa smirgljanje, smislite nesto, nek bude malo kriv na kraju, sta ima veze, ofarbajte gitaru sa nekim klincima temperama, sta znam, ovo sa cnc masinama nema smisla.
Moje misljenje, aj nastavite vi sa radom, srecno :) .

luci

Post by luci » 29 Jun 2011, 19:34

meni je jedan lokalni stolar odradjivao neko oblikovanje, to sto ti mislis staklom, flahom alatnog celika, jeste malo komlikovanije naci ali je daleko prakticnije, i manje je rizika da ces se iskasapiti kao sa staklom, mada i staklo odlicno radi posao ako nema bolje...

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2011, 21:08

SomiKnight wrote:Otvorim temu da pogledam malo diy akcije, jos cela ideja jeftine gitare, idealno za gomilu tips&tricks saveta od majstora, za budzenje i izradu raznih alata pomocnih, ma sta ti dusa pozeli, kad ono cnc...
Mislim stvarno, kupite squier za 100e, napisite flomasterom svoje ime na njemu bice zanimljivije od ovoga.
Dajte malo nesto novo, deljite vrat sekiricom, pa smirgljanje, smislite nesto, nek bude malo kriv na kraju, sta ima veze, ofarbajte gitaru sa nekim klincima temperama, sta znam, ovo sa cnc masinama nema smisla.

Hahaha, pa neka tehnologija radi umesto nas... :) :D Plus ne radi to tako, ukucas u masinu "gitara", i ona pravi, :XD: nego sve mora da se iscrta na kompu, da dobro skontam redosled operacija i jos gomilu drugih gnjavaza... A rucnog rada ce biti, nista ne brini! :) Ovo je samo zato sto zaista nemam uslova, sve i da hocu, da radim rucno. Nemam takve masine...

michabass

Post by michabass » 29 Jun 2011, 22:56

SomiKnight wrote:Otvorim temu da pogledam malo diy akcije, jos cela ideja jeftine gitare, idealno za gomilu tips&tricks saveta od majstora, za budzenje i izradu raznih alata pomocnih, ma sta ti dusa pozeli, kad ono cnc...
znači svaka čast za ovo... pravo u srž :bow:

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2011, 23:45

Drago mi je zbog vas dvojice :XD:

Ne znam kakve ste savete DIY ocekivali, pa i meni je prva gitara, nemam iskustva u pravljenju. :) Ja zivim u stanu, nemam radionicu, nemam stolarske masine... Ovo je jedino sto sam mogao da uradim da bih napravio gitaru, i o tome razmisljam mesecima pre nego sto sam i dosao na ovaj forum. Mislim ne znam cemu takav stav. :?: Prilicno je zeznuto naterati masinu da radi bas ono sto ja hocu, i to mi je i bio izazov, s obzirom da ta masina nije ni predvidjena da pravi takve stvari, kao gitara i sl.

Kao sto sam rekao bice tu jos mnogo rucnog posla i to sto je cnc masina isekla konturu vrata (i kasnije tela nadam se), a ne ubodna testera ne menja mnogo. Bar ne meni, mogao sam da odradim i rucno, ali kao sto rekoh nemam te mogucnosti.
deljite vrat sekiricom
:bambi:

Post Reply