Behringer VT pojacala

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Axel1334

Behringer VT pojacala

Post by Axel1334 » 17 Jul 2011, 04:55

Kao prvo, pozdrav svima :cao: :metal:

Nisam video slicnu temu medju starim temama pa sam odlucio da otvorim novu...

Uskoro bih trebao da ulozim nesto malo novca u svoju opremu, naime gitaru i pojacalo. Mozda bih trebao da naglasim da ciljam na low-end dio trzista.

Na sajtu mitros music-a sam naisao na veoma pristupacna Behringerova pojacala, i za oko mi je zapao VT-15CD - prvenstveno zbog cene,
a i zbog toga sto ima svoj EQ, clean i drive kanal, i cd-in jack za jamming i vezbanje -- tri stvari koje su za mene trenutno "must have" na pojacalu koje bih trgovao.

Malo sam se zagrejao za njega, pa sam se dao u pretragu preko net-a. Isprva me odusevilo ono sto sa cuo na youtube snimcima (za pojacalo tog cenovnog ranga, admittedly). Ali onda sam poceo da pretrazujem review-e na raznim sajtovima, koji nisu bili tako sjajni... Istinu za volju, pojedini korisnici hvale ova pojacala, prvenstveno njihov zvuk. Sa druge strane ima veoma puno korisnika koji pljuju po firmi Behringer i proizvodima sveukupno ( a pojedini i po samim modelima pojacala).
Sa jedne strane, veliki broj ljudi preporucuje Behringer pojacala, citirajuci poboljsanje kvaliteta posljednih godina i otklanjanje vecine gresaka od kojih su patili stariji modeli, ali niko od njih nije pruzio dovoljno povratnih informacija o dugogodisnjoj eksploataciji proizvoda, dok sa druge strane JOS VECI broj ljudi koji tvrde da Behringer nije isplativa long-term kupovina zbog tehnickih gresaka i cestih kvarova.

Ukratko, moje pitanje glasi, da li biste preporucili kupovinu ovog pojacala? Kakvo je vase misljenje o Behringeru kao firmi? Da li biste preporucili nesto drugo u slicnom cenovnom rangu?

Ono sto je prednost u odnosu na moje sadasnje pojacalo (Vox DA5) je veca versatilnost zvuka (3-band EQ) i veca snaga. A i zvuk mi se svideo. Prvenstveno mi treba nesto sto mogu da podesavam, cackam i eksperimentisem sa zvukom.

Dobro bi mi dosla sva licna iskustva koja ste imali, ili ona koja vam je preneo drugar/kolega/bandmate/komsija/rodjak, samo sto objektivnija ukoliko je moguce.

Hvala,
Axel1334

Randy

Re: Behringer VT pojacala

Post by Randy » 17 Jul 2011, 10:04

Ja imam VT15FX i pravo da ti kazem u pocetku je bilo super.naravno to mi je prvo pojacalo tako da mi je bilo koje u pocetku bilo super.sada posle godinu i nekoliko meseci koriscenja krenulo je da pisti i da jako zuji.sada sviram preko guitar riga i amplitube-a ,al umesto zvucnika koristim pojacalo i ustekam kabal u cd in.skupi jos malo para pa kupi vox pathfinder 15r ako oces za neki bluz i slicno ,a ako hoces neki tvrdji zvuk onda kupi rolan cube 15.vise ti preporucujem rolanda ,jer on ima 5 kanala ,a probao sam ga kod druga i pojacalo je super.

SonicX

Post by SonicX » 17 Jul 2011, 16:55

sto se tice pojacala, I suck, ali sto se tice proizvoda, imam behringerov preamp na kome sviram, i mogu ti reci da je i vise nego dobar! Ako nista drugo, ima cist signal, sto je prevashodno.
Ja sam uvek vise za preamp+sluske= jefitnije i ne smetas ukucanima, komsiluku itd.

Axel1334

Post by Axel1334 » 17 Jul 2011, 19:08

Hvala na odgovorima.

@Randy, prvenstveno bih svirao neki post-punk tipa joy division i prevashodno indie muziku iz '80 godina, jos uvijek ne znam koje pojacalo bi me zvukom zadovoljilo jer postoji mnogo stvari i razlicitih tipova muzike koje volim pa mi se zato behringer dopao - zbog toga sto ima "cist" drive (nisam primetio da dodaje ikakvu svoju boju zvuku) i 3-band EQ. Mogao bih sam da podesim zvuk u skladu s onim sto sviram.

@ SonicX, nemam *nikakvo* znanje o preamp-ovima. Sta bi preporucio konkretno koji model?

Ne bih ulagao puno u pojacalo, samo nesto sto ima najprostiji zvuk i sto je minimalne snage. Jedina briga mi je da ne otegne papke nakon godinu-dve. Vec sam naveo zasto menjam svoj vox, dodaje neku svoju boju zvuku i dosta me ogranicava svojim izborom kanala (ima je 11 preseta za kanale ali nisu mi nimalo zanimljivi, naucio sam ih napamet za 2 godine)

Randy

Post by Randy » 17 Jul 2011, 21:25

bolje ti je da skupljas za roland ili vox ako sad nemas pa malo sviraj i preko guitar riga.ima i tu zanivljivih stvari.

SonicX

Post by SonicX » 17 Jul 2011, 22:20

:D
Nisam pominjao preamp u smislu da je bolji od pojacala.
Meni licno vise odgovara da sviram tako, jer ne smetam nikome.
A koristim Behringer Minimon MON800.
Poslao sam ti PP.

Axel1334

Post by Axel1334 » 18 Jul 2011, 05:48

@ SonicX, odgovoreno!

@Randy, to je dobro kratkorocno resenje, ali definitivno bih jednom ulozio pare u pojacalo, jer mi se ne sedi pored kompjutera kad sviram.

Hvala obojici, dali ste mi neke smernice sta da trazim. Imate li jos neki predlog osim vox-a i rolanda, dobri su za bluz i metal ali ja se fokusiram na neki malo "meksi" zvuk? Jos jednom hvala.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 18 Jul 2011, 08:44

Možeš i na jednom i na drugom pojačalu da izvučeš i mekši zvuk. U suštini, kod tako malih pojačala, uopšte i ne vredi da se priča o tome kako su suviše "brutalna" za nešto. Mali zvučnik, mala snaga, obrni okreni iz toga ne izlazi nikakva stadionska tončina. Da me ne shvatiš pogrešno, nećeš se naći u situaciji da i jedno od ova 2 sviraš odvrnuto do kraja, pa čak će i na pola snage da budu preglasna za sviranje posle 21 h u stanu, dakle nisu to tiha i kekeljava pojačala, samo je ton koji iz njih izlazi naprosto ton pojačala za vežbanje, i kao takva ih proizvođači i predstavljaju, reklamiraju i prodaju.

Kažeš da tvoje pojačalo dodaje nešto zvuku... Pazi, gitarska pojačala svakako nešto dodaju zvuku, po tome se i razlikuju od hi-fi opreme. Zato i imaš te masivne klanove muzičara koji su navučeni na ono što tonu dodaje Marshall, ili Fender, ili Vox, ili Messa, ili Ampeg, Hiwatt, Acoustic, ili šta ti ja znam... Svako od tih pojačala je čuveno po nečemu što dodaje tonu, ljudi ih i odabiraju prema tome šta žele da pojačalo doda zvuku. Računaj da su električna gitara i pojačalo zapravo jedan isntrument, i da je ono što od karaktera nosi gitara i ono što od karaktera nosi pojačalo jeste u zbiru ono što je kompletan ton, i ne treba ih razmatrati odvojeno. Ja za vežbanje u sobi koristim ovaj Vox Pathfinder 15R, i najviše me zanima njegov clean, malkice ga povremeno gurnem u crunchy vode, ali eto, uglavnom je clean. I mnoooooogo sam svirao na ovojm pojačalu, i ne bavim se nekom tvrdom svirkom. Opet, Vox je pravljen tako da njegov clean nije baš onaj staklasto čisti Fender clean, pa možda treba da pogledaš i Fender Frontman 15R, mada ja mislim da je to pojačalo dobro samo zarad takvog clean zvuka, i da je sve ostalo na njemu tanko. Cube je jako kvalitetna sprava, i od sva tri koja se ovde pominu po meni ima najširi spektar tonskih mogućnosti. Za sobu sam odabrao Vox jer pokriva gotovo sve što mene tonski interesuje kad vežbam, sa što manje dugmića i podešavanja. Cube je super, ali znam da u sobi ne bih koristio više od 40% njegovih tonskim mogućnosti, pa sam zaključio da nema svrhe na njemu da vežbam.

Kad već juriš zvuk koji su imali Joy Division, najbolje je da potražiš šta su oni koristili od opreme. Ja ću ti reći ono što ja znam, a to se odnosi na žive nastupe, ne znam šta su koristili u studiju. Sumner je koristio Vox AC30, i rekao bih da je to glavni gitarski ton koji treba da te zanima, jer Curtis nikad nije bio posebno siguran u svoje sviranje, i svirao je gitaru tek toliko da popuni zvuk dok Sumner svira sint. Curtis je koristio Yamaha G-100, najverovatnije verziju sa 2x10 zvučnicima. Ovo pojačalo je rađeno sa idejom da tranzistorac zvuči što sličnije Fender Twin Reverb pojačalu. Sumner je koristio gitare sa humbuckerima, ili Shergold, ili Gibson SG, što svakako treba uzeti u obzir. I konačno, Joy Division svakako nisu primer benda koji je imao nekakav strašno raznolik i razrađen gitarski zvuk, i ono malo solo linija je više pokrivao bas ili sint, i nisam siguran da je stvarno korisno posebno stavljati akcenat na njihov ton.

Konačno, jedini pravi način za kupovinu pojačala je da poneseš tvoju gitaru, i da je uključiš u pojačalo u prodavnici, pa da vidiš da li je to taj ton. Sve ove govorancije, i svi youtube klipovi daju ti deo slike, i ne treba na to da se oslanjaš baš previše. I da uvek imaš na umu da sobno pojačalo može samo delimično da postigne ton "velike braće", tako da je nemoguće da sa malecnim pojačalom ubodeš baš ono što si čuo na snimku.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 18 Jul 2011, 08:55

Kristijan wrote: Kad već juriš zvuk koji su imali Joy Division, najbolje je da potražiš šta su oni koristili od opreme. Ja ću ti reći ono što ja znam, a to se odnosi na žive nastupe, ne znam šta su koristili u studiju. Sumner je koristio Vox AC30, i rekao bih da je to glavni gitarski ton koji treba da te zanima, jer Curtis nikad nije bio posebno siguran u svoje sviranje, i svirao je gitaru tek toliko da popuni zvuk dok Sumner svira sint. Curtis je koristio Yamaha G-100, najverovatnije verziju sa 2x10 zvučnicima. Ovo pojačalo je rađeno sa idejom da tranzistorac zvuči što sličnije Fender Twin Reverb pojačalu. Sumner je koristio gitare sa humbuckerima, ili Shergold, ili Gibson SG, što svakako treba uzeti u obzir. I konačno, Joy Division svakako nisu primer benda koji je imao nekakav strašno raznolik i razrađen gitarski zvuk, i ono malo solo linija je više pokrivao bas ili sint, i nisam siguran da je stvarno korisno posebno stavljati akcenat na njihov ton.
Tako i bi. :1: I chorus na basu, i gitari, naravno. :ziveli:

Axel1334

Post by Axel1334 » 18 Jul 2011, 10:16

@ Kristijan, Nema sta, opsirno. Svaka cast! :) :D
Nisam znao da je Sumner svirao bas vox-a, mozda sam trebao malo vise da istrazujem o tome... Doduse, ja nisam bas stavljao akcenat na sami njihov zvuk gitare, vec na tip muzike, mada moguce da sam tako napisao.
Generalno sva muzika koju slusam ima meksi ton gitare, a na svoje VOX DA5 pojacalo nisam uspio da izvucem zadovoljavajuci ton. Mozda zato sto ne umem... :hmm:
Zato trazim neko pojacalce koje ima podesavanje sva tri "band-a" na ekvilajzeru, da mogu sam da ga podesim jer je taj proces pain-in-the-ass na mojem DA5.

U mom gradu ima samo dve prodavnice muzicke opreme postoje sa *vrlo* ogranicenim izborom opreme... Zato sam primoran da narucujem opremu na daljinu, bez isprobavanja.

Randy

Post by Randy » 18 Jul 2011, 10:26

Jesi razmisljao o tome da kupis EQ pedalu?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 18 Jul 2011, 10:42

Image

A ima i EQ. Pedalu. :metal:

Axel1334

Post by Axel1334 » 18 Jul 2011, 11:00

@ Randy, nisam do sada. Vredelo bi probati, hvala na predlogu.

@ Dersu Uzala, zasto mi se cini da je ovo preskupo za mene? I pritom izgleda kao staro magare? :XD: Salim se naravno, ja obozavam staru opremu, koji je ovo model se ne vidi na slici?
Evo bas zbog ovoga ne trgujem u svom gradu, nema sanse da bih naisao na ovakve stvari.

Axel1334

Post by Axel1334 » 18 Jul 2011, 12:10

Videh da se Dersu Uzala malo nasalio u svom postu, mada sam kasno primetio - edit ne radi 20 minuta nakon postovanja koliko mi je trebalo da se vratim ovde google pretrage :ma bravo:

Da barem ima reputacija da se da na postove, razdelio bih je. Mislim da cu probati sa eq pedalom i starim pojacalom, pa da vidim kako to ide. :music-smiley4:

Hvala svima i pozdrav,
Axel1334

Randy

Post by Randy » 18 Jul 2011, 12:42

koji ces uzimati?(mislim na vrstu ,ne mislim na model)
Image
Image

Post Reply