DIY digitalni switcher efekata - jel ima interesovanja?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

bancika

Re: DIY digitalni switcher efekata - jel ima interesovanja?

Post by bancika » 25 Aug 2011, 14:49

evo i preliminarne seme. Posto arduino ima ukupno 20 portova (6 analognih ulaza, 14 digitalni ulaza/izlaza), morao sam da se dovijam da iskoristim neki od njih za vise stvari jer mi ovde treba 13 ulaza (prekidaci 8 kanala, 4 preseta + save dugme) i 12 izlaza (led i releji za 8 kanala, 4 preseta). Zato su svi ulazi stavljeni na jedan analogini ulaz preko "merdevina" napravljenih od otprornika pa cu merenjem napona odrediti sta je tacno pritisnuto. U sustini, moze da se napravi bilo koji broj kanala i preseta, dok god je njihov zbir max 13. Verovatno moze i vise od toga ako se na slican nacin iskoroste i izlazni portovi za vise stvari, za sada mi deluje dosta 8 kanala i 4 preseta. Ostavicu jedan digitalni port da mogu da citam midi poruke u sledecoj verziji.

http://diy-fever.com/temp/arduino_switcher_v2.pdf

kao sto vidite, nema mnogo delova...vecina posla je u samom programu koji ce da tera arduino.

Ostavicu i prostora za privremeno mutiranje dok se vrsi promena kanala, ako bude pravio problem. Mislio sam za to do uzmem najlaksu mogucu varijantu, koja doduse nije mnogo jeftina. Vactec optopakpler (jedan mi taman ostao od SLO rezervni, kosta 5-6$ komad) izmedju izlaza i mase. Kada ukljucim njegov LED otpor izmedju izlaza i mase ce biti par oma sto je dovoljno da sav signal ode na masu. Nakon par ms cu ga iskljuciti i otpor ide na 10ak Moma sto je dovoljno da se i ne primeti da je tu.

:ziveli:

bancika

Post by bancika » 27 Aug 2011, 13:41

mali update. Kupio sam delove za spravu i u procesu promenio spec malo, bar sto se tice mog build-a. U opstem slucaju se ne menja mnogo.
U Nisu je metalni footswitch taster (momentary) cca 4 evra sto znaci skoro 50 evrica samo za prekidace, a to mi dodje malo mnogo. Zato sam resio da footswitcheve koristim samo za menjanje preseta, a za ostalo da stavim klasicne plasticne tastere. Tako moze lepo rukom da se podese preseti, a da se posle nogom bira izmedju njih. To je snizilo troskove za nekih 25e. Naravno, ko hoce moze da koristi sve metalne ili sve plasticne, elektronski rade isto, samo bas ne bi gazio plasticne previse puta. Druga stvar, trazio sam neki pogodan konektor koji ce povezati pedalboard i kontroler i najbolje sto sam nasao je 8-pinski DIN konektor, sto znaci da imam 8 max kanala dostupnih. Uz drugaciji konektor naravno moze i vise ili manje, ali ja cu koristiti ovaj. Jedan kanal cu ostaviti ako bude bilo potrebno da se mutira izlaz, sto ostavlja 7 za koriscenje sa efektima/pojacalima. Mislim da je sasvim dosta.
Uz to, izbacio sam save dugme. Jeftinije je za izgradnju i jednostavnije za koriscenje. Napravicu da drzanje preset dugmeta 2-3 sekunde radi kao save i resen problem.
Na kraju ostatade 7 kanala i 4 preseta, 11 LED ukupno.

Nacrtao sam plan za kutiju, treba da odnesem ovih dana kod majstora da mi napravi. Bice metalna osim bocnih stranica koje ce cale da mi uradi od drveta. Trudio sam se da bude kompaktna (20x15cm), ali moze da bude i veca ako je potrebno vise prostora izmedju prekidaca (5cm za footswitch) ili mozda malo manja, ko voli tesno :)

http://diy-fever.com/temp/arduino_controller.pdf

andrej]

Post by andrej] » 29 Aug 2011, 12:01

ja se evo dve godine kanim da napravim nesto na ovu foru, al nikako ni para ni vremena da nadjem. problem je sto ja hocu midi + midi kontrolisan dry/wet mixer na jednom kanalu + midi kontrolisan vca. posto vec imam onaj boss me-5 (analogija sa midijem), ubacio bih ga u jedan od loopova, u ostale bih ubacio pedale. ovaj dry/wet mixer bi bio za kompjuter, jer komp koristim za reverb/delay. na kraju, vca je koristan da se ujednace volume-ovi od preseta. sve to bih kontrolisao nekim midi switcherom, poput onog behringera.

e, sad, arduino nije tolka smrt za programiranje, al treba vremena, a i para za releje (ja sam razmisljao i o ss switchingu). mnogo komplikovanije je izvesti ovaj midi dry/wet mixer i vca (nemam ideju kako). na kraju, nemam ideju kako implementirati midi na arduino (sto se softvera tice), mada, nisam nikad ni pogledao dokumentaciju za to. morao bih da stavim i displej, pa onda 2 moda operacije - CC i program change,...

ovo sto radis je vrlo kul. jesi li razmisljao da ubacis barem da outputuje program change?

bancika

Post by bancika » 29 Aug 2011, 12:03

lako je primiti ili poslati MIDI signal. Vidi sto je lik napravio http://www.thebox.myzen.co.uk/Hardware/ ... spiel.html

ne znam sta je VCA ali promenljivi mixer mozes lako da uradi arduinom. Dva optokaplera nakacis na dva izlaza i menjanjem jacine LED-a menjas otpor pa samim tim i jacinu kanala. Tako moze da se uradi i mixer sa vise grana.

btw, ne da arduino nije smrt nego je pesma. Mislim, tesko je naci nesto lakse za programiranje. Jezik je lak (C zna svako), upload i kompajliranje ide na jedan klik i preko USB kabla. Nema ebavanja sa programatorima, serijskim portovima, assembly-jem i gomilom programa za sve to.

bancika

Post by bancika » 01 Sep 2011, 15:54

kratak update: danas sam ostavio limaru da mi napravi kuciste za kontroler i posebno kuciste za svaki switching unit. Sve to zajedno ce kostati oko 800 dinara. On ce i izbusiti sve rupe (nezgodne su one od 12 i 15mm rucno da se rade). Ostaje mi samo da od drveta napravim bocne strane za kontroler i da sve metalne delove ofarbam (mozda cu da odnesem na plastificiranje, jeftino je).

Napravicu pedalboard kao ovaj pedaltrain i switching unite staviti odozdo da ne zauzimaju mesta.

Image

Od pedala ce voditi jumper kablovi do swichera. Evo nove verzije plana, zajedno sa crtezom kucista za switchere.

http://diy-fever.com/temp/arduino_controller.pdf

Post Reply