DIY Bass Amp

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

hland

DIY Bass Amp

Post by hland » 09 Oct 2011, 21:02

Znam da je izrada bilokakvih pojacala skoro neisplativa ali volim da se pomalo igram elektronikom pa cu pokusati i jedan takav projekat.
Igrom slucaja imam torusni trafo 400VA i kondenzatore tako da mi jedna od najskupljih investicija za izradu nije potrebna. Vec duze vreme googlam u potrazi sta da pokusam napraviti i odlucio sam se za sledecu kombinaciju:
preamp: http://videorockola.com/proy_prebass.php (kako tamo pise kopija preampa od Gallien Krueger 400RB)
amp: http://bas.elitesecurity.org/legend.html legend stage master (kupujmo domace) :)

zanima me vase misljenje da li bi to mobla biti dobra kombinacija?

i posto nema nikakav vumetar, peak level indikator i sl. razmisljao sam o ugradnji analognog VU metra, ima li ko ideju gde to nabaviti?

bancika

Re: DIY Bass Amp

Post by bancika » 09 Oct 2011, 23:21

maksabass

Post by maksabass » 10 Oct 2011, 01:53

Da ti ne trujem volju napisao sam to vec-Al to je samo moje misljenje-Preamp -moze ,amp po meni se ne isplati-razloga je mnogo. :D

Bozha

Post by Bozha » 10 Oct 2011, 07:56

Koliko predvidjas da ce te kostati i koliko izlazno pojacalo planiras? Makso, razlozi?

maksabass

Post by maksabass » 10 Oct 2011, 10:47

Razlog-evo.Ja sam sticajem okolnosti jer su mi trebale pare prodao Vox pojacalo za 100 evra -mislim da je njegova realna cena bila malo veca ali ne vise od 150.Kad sam sracunao posle koliko bi me kostalo da ga napravim cena je bila oko 150 evra-mislim na sve i dobar zvucnik-kutija -i sve ostalo.To treba bas kvalitetno da se uradi ,radi se o bas frekvencijama koje znaju da rasklimaju kutiju-ako ista nije kvalitetno odradjena.Posto sam hteo da pravim pojacalo od bar 200W -ovose odnosi na to.Manja pojacala mozda i moze -niti sam racunao niti planiram da pravim tako nesto jer po meni sve ispod 100-150W je decija igracka za bas pojacalo-a praviti ga samo za vezbanje u sobi je po meni tek neisplativo..
Mozda je neko vec nesto pravio pa da ciujemo njega -ipak je praksa-praksa.-,ovo sto sam napisao je samo moj doneti zakljucak-mozda nisam u pravu skroz ali bar 50% jesam

Bane bass

Post by Bane bass » 10 Oct 2011, 13:25

Pozdravljam samogradnju i zelim puno uspeha.
Ne znam kakav je preamp,ali izlazni stepen bih pre pravio sa nekim hibridnim IC-om, kao npr. LM3886 i sl. Ako nista drugo, tu su sve moguce zastite i kompaktnost. Kvalitet zvuka je vise nego dobar, s obzirom na namenu.
Bora ima i neki bass preamp, mozda on bolje radi od predlozenog. Bitno je ne stedeti ni na cemu, a napajanje preampa posebno praviti u odnosu na napajanje izlaznog stepena.
Naravno ne stedeti na hladnjaku, a i ventilatorcic je dobrodosao.
Samogradnja ima smisla, samo ako je beskompromisna. Kosta, ali se takvo sto ne moze kupiti.
Mozete mi se obratiti, pa koliko budem znao, pomocicu. Samo napred guraj, guraj...

maksabass

Post by maksabass » 10 Oct 2011, 14:53

Eto ima ljudi koji u pogledu samoizgradnje pojacala misle drugacije -probaj sam pa ces videti.
Ali samo jos ovo.Koliko tavo pojacalo kosta (firmirano kosta -novo ili polovno) a koliko ce tebe iskostati.Izkalkulisi se pa vidi da li ti odgovara.Ja sam se latio ovog posla iz entuzijazma -mada da sam imao para da sebi kupim nesto kvalitetno i skupo -SIGURNO NE BIH-bar sto se tice pojacala

bancika

Post by bancika » 10 Oct 2011, 15:03

i naravno racunaj svoje vreme u cenu i rizik da to mozes da bacis posle ako ne uspe.
Meni se skoro desilo da mi prilicno komplikovana sprava ne proradi, a nisam zadovoljan delovima koje sam kupio ovde, plocicom koja nije najbolje ecovana i na kraju cu baciti sve to jer mi nije merak cak ni da ga popravljam kad znam da nikad necu biti zadovoljan sto nije najbolje sto je moglo da bude. Izvadio sam delove sa kojima sam zadovoljan, ostali delovi (i vreme) idu u kantu.

hland

Post by hland » 10 Oct 2011, 18:21

to je Volt metar ako je to isto :S i VU metar onda imam i to i ne moram kupovati :)
Bozha wrote:Koliko predvidjas da ce te kostati i koliko izlazno pojacalo planiras?
Planiram izlazno pojacalo Borino nazvano Legend Stage Master 250w http://www.youtube.com/watch?v=a80SR38jTTA
A cenu jos nisam racunao ali plocicu znam napraviti, pertinaxa imam , komponenente cu kupiti, trafo imam (za amp) tako da neka predvidjanja nemam,
ne zurim sa poslom, radicu iz zadovoljstva samo da ubijem vreme preko zime.
maksabass wrote:Ja sam se latio ovog posla iz entuzijazma - mada da sam imao para da sebi kupim nesto kvalitetno i skupo -SIGURNO NE BIH-bar sto se tice pojacala
iz entuzijazma i zadovoljstva cu raditi i ja, nije da mi je preko potrebno nesto jako, uglavnom radicu kao sto sam zamislio i naravno dobicete i kalkulaciju.
Bane bass wrote:izlazni stepen bih pre pravio sa nekim hibridnim IC-om, kao npr. LM3886 i sl. Ako nista drugo, tu su sve moguce zastite i kompaktnost. Kvalitet zvuka je vise nego dobar, s obzirom na namenu.
Bora ima i neki bass preamp, mozda on bolje radi od predlozenog. Bitno je ne stedeti ni na cemu, a napajanje preampa posebno praviti u odnosu na napajanje izlaznog stepena.
Naravno ne stedeti na hladnjaku, a i ventilatorcic je dobrodosao.
Samogradnja ima smisla, samo ako je beskompromisna. Kosta, ali se takvo sto ne moze kupiti.
Mozete mi se obratiti, pa koliko budem znao, pomocicu. Samo napred guraj, guraj...
Nekako mi se bas bezi od hibrida, zbog toga sam se i odlucio za borin projekat, ali osim onog yutube linka nisam nigde naleteo na dokaz da Legend stage master radi i da li su zadovoljni oni koji su pravili.
a sto se tice stednje ne planiram da stedim na ustrb hladjenja, a kao sto sma i grugima rekao samogradnja mi predstavlja u neku ruku i zadovoljstvo tako da delom mi to je vise zabava nego posao :)

maksabass

Post by maksabass » 10 Oct 2011, 23:53

E bpa druze na posao i samo napred.Zadovoljstvo nema cenu.Nadam se da ce to Borino pojacalo raditi kako treba,tjzadovoljiti tvoj ukus :ziveli:

Bozha

Post by Bozha » 11 Oct 2011, 08:35

Postujem motiv i stav, samo napred... Ako je GK preamp skinut kako treba, to odlicno radi. Voleo bih da povremeno vidim kako stvar napreduje, makar po koja fotka i naravno, neki audio zapis na kraju.

hland

Post by hland » 11 Oct 2011, 17:23

Bozha wrote:Voleo bih da povremeno vidim kako stvar napreduje, makar po koja fotka i naravno, neki audio zapis na kraju.
Naravno ;)

hland

Post by hland » 20 Oct 2011, 19:08

Evo prvo javljanje. plocice se polako crtaju na pertinaksu, crtam rucno, markerom....
komponente za preamp su narucene (sve sto ide na plocicu) cena je priblizno 1000 din (bez potenciometara jer njih nisam nasao a da su 50k)

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 20 Oct 2011, 19:42

Ako ne budeš mogao da nađeš potove kod nas (a verovatno nećeš, barem jako teško kvalitetne) ideš na par sajtova za kupovinu odakle manje više može da se nađe sve što ti treba. Ako kojim slučajem budeš poručivao sa tih sajtova onda bih ti preporučio da uzmeš kondenzatore za preamp filtraciju isto, jer ne znam šta ima da se nađe kod nas a da nije Jamicon (za preamp može WIMA ali mislim da nemaju baš sve vrednosti).

Evo dva sajta, iz Nemačke su pa bi poštarina trebala da bude ok, od tubeampdoctor-a nisam naručivao delove jel' su na banzaiju imali sve što mi je trebalo do sada.

http://www.banzaimusic.com/

http://www.tubeampdoctor.com/

maksabass

Post by maksabass » 20 Oct 2011, 23:49

potrazi malo bolje po nasim radnjama sigurno ima potova od 50 K.Ako i trenutno nema mogu ti posluziti i oni od 47K-to je jako priblizna vrednost
Crtane seme rucno markerom je bas zahtevan posao :D pogotovo kod malo sitnijih sema(nisam gledao ovu) obrati paznju na svaki vod.Ja sam na pocetku tako radio,ali vrlo neprecizno pa sam zato odustao od takvog postupka izrade plocice.Imas i druge lakse i pouzdanije nacine(po meni).Ali ako si vec tako poceo i dobro ti ide zelim ti uspeh :ziveli:

Post Reply