Гитарскo појачалo "Нептун"

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

vertigo_beat

Re: Гитарскo појачалo "Нептун"

Post by vertigo_beat » 11 Dec 2011, 17:13

Domaći audio i Hi-Fi je bio grozan, zasnivao se na autističnoj domaćoj pameti. Kao takozvane cheesy gitare istočnog bloka.
Image

Леле, у шта се изроди ова моја тема...

Ја сам поседовао овај ХСР 140 (hmppff... HSR 140), и ондашњи моји пријатељи електроничари су га хвалили, као и звучњаке који су ишли приде. Чак сам и укључивао неког далекоисточног ес-џија (марке Саксон, медијапан) којег ми је отац донео из Либије, у њега и звучало је одвратно.

...Можда је ипак ствар у чачкалицама :D
Last edited by vertigo_beat on 11 Dec 2011, 17:19, edited 1 time in total.

kwiss

Post by kwiss » 11 Dec 2011, 17:15

Dersu Uzala wrote:Ni su to nikakva pojacala, nasa elektronska (konzumer) industrija je bila uglavnom utilitarna. Za belu tehniku smo vec bili carevi ali za TV i pogotovu audio industriju nije bilo nekakvog mega interesovanja kod nasih firmi da naprave solidne proizvode. Zato i jesu Borjan Kostic, Mile Nestorovic i ekipa zapalili napolje. Sve su prvo nudili domacim proizvodjacima ali avaj. Jedino je onaj Slovenac (Franc Kuzma) isterao stvar do kraja, ostao u (svojoj) domovini i eno ga, dan danas je car. :ziveli:
A Viktor Bradač :?:

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 11 Dec 2011, 17:21

nemanjavelimirovic wrote:http://www.cajavec-fsu.com/

Osnovni proizvodni program nađeg društva predstavlja:

Elektronski releji
Mehanički releji
Sirene
Žmigavci
:)
Хехе, ..прескочили су семафоре .. или то спада у електронске релеје?

fattwang

Post by fattwang » 11 Dec 2011, 18:49

Dersu Uzala wrote:Sve je to OK, Ali nemas pojma o cemu pricas. :ziveli:
U čemu je problem? Rekao sam da smo imali jaku TV industriju. Nasa audio industrija je bila na marginama i to u doba kada je posedovanje kvalitetne "muzike" bila jedna od najvažnijih stvari. Razni Hi-Fi entuzijasti nisu industrija.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 11 Dec 2011, 23:43

fattwang wrote:
Dersu Uzala wrote:Sve je to OK, Ali nemas pojma o cemu pricas. :ziveli:
U čemu je problem? Rekao sam da smo imali jaku TV industriju. Nasa audio industrija je bila na marginama i to u doba kada je posedovanje kvalitetne "muzike" bila jedna od najvažnijih stvari. Razni Hi-Fi entuzijasti nisu industrija.
Verovatno si u pravu kad bolje razmislim. ja sam prestao da registrujem domacu TV industriju kad je cale poceo da pazari inostrane ti-vi je, pa mi je verovatno to promaklo. Fakat su bili izlozi i police nasih radnji krcati (domacim I guess) televizorima. Mada sad da me ubijes sem Ei Nis i Gorenja ne mogu da se setim nijedne druge TV fabrike. Jel Cajavec radio ista, jel su imali Hrvati svoje? Obicno je svaka republika imala svoje centre tehnologije (teske industrije, bele industrije, elektronske industrije i vojne industrije).

FYI, cale je poslednji domaci tv kupio 69 godine pred sletanje na mesec. Ei Nis, 67cm ekran u ono vreme, lampas bajo. Atlas se model zvao. Crno-beli naravno.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 11 Dec 2011, 23:46

kwiss wrote:
Dersu Uzala wrote:Ni su to nikakva pojacala, nasa elektronska (konzumer) industrija je bila uglavnom utilitarna. Za belu tehniku smo vec bili carevi ali za TV i pogotovu audio industriju nije bilo nekakvog mega interesovanja kod nasih firmi da naprave solidne proizvode. Zato i jesu Borjan Kostic, Mile Nestorovic i ekipa zapalili napolje. Sve su prvo nudili domacim proizvodjacima ali avaj. Jedino je onaj Slovenac (Franc Kuzma) isterao stvar do kraja, ostao u (svojoj) domovini i eno ga, dan danas je car. :ziveli:
A Viktor Bradač :?:
Jes vala. Mada ne znam koliki je uspeh doziveo napolju. Niti gde je sada. Bilo je dosta tih nasih boraca koji su to nesto petljali u garazi ili radionici, ko ovi na zapadu kad prvi put pocnu. Posle se uzmu krediti, razradi posao i to, ali kod nas je slabo to islo. U stvari, fora je sto si onda privatnik, a na to se nekako gledalo odozgo godinama, ja bi rekao. Ono, gazda, nece da udruzi rad sa OOUR-ima, nismo se za to borili. :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Dec 2011, 00:05

Hillybilly wrote: Prica zvuci stvarno nebulozno, ali je tacna.
Prvo hvala za link(ove), ja volim da citam te stvari u dokolici uz kahvu i duhvan.

Fenomalno da si mogao da upijas sta taj starina prica, to su bila vremena kad smo bili barabar sa svetom, radilo se na sve strane nesto novo. Nije bilo instant gratifikacije, projekti su trajali po 5 godina a ne tri meseca. Neka druga vremena, zapisana na celuloidu u glavi.

Elem, ono sto me je zaintrigiralo, pored naravno citata o McIntoshu i izlaznim trafoima, Juzni Pol drn zvrc, sve je to kul, ali ona prica o Red Acoustics se ne poklapa sa onim sto sam ja licno cuo. A spominje se u citatu parafraziram, 'onu drugu dvojicu ne treba ni spominjati'. Ja sam prvo shvatio, e, ne treba ih ni spominjati jer svi znaju ko su. Mislio sam da je to bilo implicirano u prvom mahu. Onda sam se malo odmakao od ekrana, i postalo mi nesto sumnjivo. Cek, svi vrlo dobro znamo ko je Borjan Kostic, i da je on osnovao, bio preCednik i glavni dizajner Red Acousticsa. One njihove monitore su imali na kosarkaskom terenu KK Crvena Zvezda na Kalemegdanu, uvece bio neki disko statijaznam. Imali su frajeri valjda 12 monitora ili 20. Svaki po 150w (aktivne su to kutije bile a vrlo malih dimenzija, heble su dadaiju, zvuk da se iseces koliko nenaporan obzirom na volumen). Imale su i taj neki inovativni interni space curvature da se produzi putanja audio signala cime se proslavio onaj Bose.

Da li to znaci da je Ivan dizajnirao sve to a Borjan mu drpio, i bio je jos neki treci lik? Neka nerasciscena posla? To me zaintrigiralo. Sad jos kad bi mogo cicu da pitas da ti kaze iz prve ruke, poslo bi ti tepsiju bureka na posao. :bambi:

fattwang

Post by fattwang » 12 Dec 2011, 00:13

Socijalističke TV fabrike: Ei - Srbija, Gorenje - Slovenija, Rudi Čajavec - BiH, RIZ - Hrvatska. Naši televizori su bili na ceni jer su za njih mogli lako da se nabave rezervni delovi. Stranima (Sony, Philips, Grundng...) rezervni delovi nisu bili potrebni. Naše fabrike su radile su do raspada Juge. Posle ih je oduvao masovan uvoz sa dalekog istoka.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Dec 2011, 02:31

Kakav car.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Dec 2011, 09:30

Medju svetskim poznavaocima transformatora važi za najboljeg.
Mocart ručica izradjena je od aluminijuma, eloksirana, delom plastificirana i ispunjena zrnastim materijalom, što je čini krutom. A sve to pliva u ulju... Za komandu od punog kruga pomak po visini je tek 0,5 mm.
...izlazni tranzistorski pojačavač Mozart... Ovakvi uredjaji nemaju deklarisanu snagu, izobličenja, damping faktor i sve ono što se obično piše pod tehničkim karakteristikama, njih jednostavno treba slušati.
Ivan Jeličić. Kakav čovek.

ApplePie

Post by ApplePie » 12 Dec 2011, 11:07

Koliko je meni poznato Ivan Jeličić je radio neke zvučnike koji su manjim prečnikom izbacivali više snage, zajedno sa pojačalima za njih. Jedna od varijacija tog izuma je stavljena i u RED kutije. Onaj tekst je napisan tako da se stiče utisak da je Ivan pravio redove. Ja od RED-a pamtim samo crvenu diodu pored natpisa i da su tukli omladinu nekako sa visine plafona u Rajićevoj (Zvezda) krajem osamdesetih...

sl0e

Post by sl0e » 12 Dec 2011, 12:29

Dersu Uzala wrote:FYI, cale je poslednji domaci tv kupio 69 godine pred sletanje na mesec. Ei Nis, 67cm ekran u ono vreme, lampas bajo. Atlas se model zvao. Crno-beli naravno.
I dalje imam taj tv u working stanju u selu. xD 4 kanala, ftw :D :ziveli:

Post Reply