Pitanje u vezi bridge-a

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
StaggUser

Pitanje u vezi bridge-a

Post by StaggUser » 10 Apr 2008, 20:57

E ovako, ne razumem se bash u sve ovo, ali me zanima jedna stvar. Imam Stagg L320-CS gitaru, i chini mi se da mi most nije postavljen kako treba.
Naime, primetio sam da mi je druga zica spushtenija u odnosu na prvu i tretju, shto mi u nekim sluchajevima otezava sviranje, pa me zanima da li ima neki poseban fazon da podesim most (neki standardni polozaji kod ovakvih gitara), ili da spushtam i dizem zice po mom ukusu? Nadam se da ste razumeli pitanje :) Ako treba, okachitju i sliku mog mosta.

Bodomovac

Re: Pitanje u vezi bridge-a

Post by Bodomovac » 10 Apr 2008, 21:44

Bilo bi dobro ako bi okačio sliku da bi dobio precizniji odgovor. Ovako po tvojim rečima, meni se čini kao da ti je deformisan bridge, pošto ta sedla se ne mogu podizati i spuštati pojedinačno, samo pomerati napred-nazad. U slučaju da je to u pitanju, onda mislim da se može kupiti novo sedlo, ako ne - menjaj bridge. :)

StaggUser

Post by StaggUser » 10 Apr 2008, 23:23

Evo, malo je loshija slika, ali mislim da se vidi sushtina :)
Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Apr 2008, 00:03

Odakle meriš žice - od najtanje ili od najdeblje? Je li ta "spuštenija" A ili H?

Da li misliš na horizontalnu ili vertikalnu spuštenost (gledano paralelno sa telom gitare)? Misliš li na to da je

1) "sedlo" preko kojeg žica ide na bridgeu malo "povučeno unazad" u odnosu na ostale žice? Ako te to muči - to treba tako i tiče se intonacije;

2) "sedlo" preko kojeg žica ide na bridgeu niže od ostalih "sedala" pa je ta "problematična" žica fizički bliža grifplatni od ostalih žica? Ako te to muči - možda (samo možda - nisam specijalista za Gibson-tip bridgea) ne može išta da se uradi osim menjanja celog bridgea (ili, eventualno, menjanja tog jednog problematičnog "sedla"), pošto se na takvom bridgeu "sedla" ne podešavaju po visini individualno (već se ceo bridge spušta ili podiže pomoću dva šrafa sa strane).

StaggUser

Post by StaggUser » 11 Apr 2008, 00:45

Ta koja je "spushtenija" je H. Mislim na horizontalnu spushtenost (bliza je magnetima od ostalih zica). Hmmm... Koliko sam ja video, uglavnom mostovi
na ovakvim gitarama imaju raspored tako da je sedlo sheste zice skroz dole, sedlo pete zice na sredini, sedlo chetvrte zice skroz gore, tretje skroz dole, druge na sredini i prve skroz gore (gledano iz perspektive iz koje sam slikao moju gitaru), tako da je mozda i problem u prvoj zici, mozda je sedlo previshe pomereno nadole. Pokushatju sutra da se igram malo sa tim, da zavrtjem i odvrtjem, dizem i spushtam, pa shta bude, bude :) Ali ne verujem da bih bash trebao da menjam ceo bridge, poshto mogu da pomeram sedla, pa tju iskombinovati neshto, da bude shto bolje. Sutra tju pokushati te neke fazone, pa tju javiti shta sam uspeo. Hvala svima na pomotji! :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 11 Apr 2008, 02:13

StaggUser wrote:Ta koja je "spushtenija" je H. Mislim na horizontalnu spushtenost (bliza je magnetima od ostalih zica). Hmmm... Koliko sam ja video, uglavnom mostovi
na ovakvim gitarama imaju raspored tako da je sedlo sheste zice skroz dole, sedlo pete zice na sredini, sedlo chetvrte zice skroz gore, tretje skroz dole, druge na sredini i prve skroz gore (gledano iz perspektive iz koje sam slikao moju gitaru), tako da je mozda i problem u prvoj zici, mozda je sedlo previshe pomereno nadole. Pokushatju sutra da se igram malo sa tim, da zavrtjem i odvrtjem, dizem i spushtam, pa shta bude, bude :) Ali ne verujem da bih bash trebao da menjam ceo bridge, poshto mogu da pomeram sedla, pa tju iskombinovati neshto, da bude shto bolje. Sutra tju pokushati te neke fazone, pa tju javiti shta sam uspeo. Hvala svima na pomotji! :)

Horizontalno podesavanje sedla o kom pricas nema nikakve veze sa visinom zica tj blizinom zica fretboardu, magnetima, telu gitare...
StaggUser wrote: Koliko sam ja video, uglavnom mostovi
na ovakvim gitarama imaju raspored tako da je sedlo sheste zice skroz dole, sedlo pete zice na sredini, sedlo chetvrte zice skroz gore, tretje skroz dole, druge na sredini i prve skroz gore (gledano iz perspektive iz koje sam slikao moju gitaru),
Ne. Nema veze kako si video na drugim gitarama... Da je na svakoj gitari isto verovatno ne bi imao opciju podesavanja. To zluzi za podesavanje intonacije odnosno da je e1, a1... svi ostali tonovi isti kao i e2, a2... samo za oktavu vise...
Ako se ne razumes i ako vec nisi cackao po tome (a prilicno sam siguran da jesi :D ) , nemoj.
StaggUser wrote:dizem i spushtam
Kao sto su rocket i bodomovac vec rekli ne mozes da dizes i spustas pojedinacne zice samo celu kobilicu cime neces resiti problem...

StaggUser

Post by StaggUser » 11 Apr 2008, 03:50

Funkomat wrote:
Horizontalno podesavanje sedla o kom pricas nema nikakve veze sa visinom zica tj blizinom zica fretboardu, magnetima, telu gitare...
Hmmm... Zaista se ne razumem u ovo :)
Funkomat wrote: Ne. Nema veze kako si video na drugim gitarama... Da je na svakoj gitari isto verovatno ne bi imao opciju podesavanja. To zluzi za podesavanje intonacije odnosno da je e1, a1... svi ostali tonovi isti kao i e2, a2... samo za oktavu vise...
Ako se ne razumes i ako vec nisi cackao po tome (a prilicno sam siguran da jesi :D ) , nemoj.
Pa, trenutno nisam nishta chachkao, ali sam pre imao neki problem sa magnetom, pa sam na bridge-u zavrtao i odvrtao sedlo sheste zice da bih je malo odaljio od vrata, i u tome sam uspeo. A posle sam i magnet spushtao, jer se problem i dalje javljao, samo mnogo manje otkad sam se igrao sa zavrtanjem/pomeranjem sedla. A inache, problem je bio taj da se shesta zica bukvalno lepila za neck magnet dok je gitara bila ukljuchena u pojachalo, i time sam dobijao odvratne brundave zvukove. Onda sam malo shrafnuo sedlo sheste zice, i manje je brundalo, ali sam morao magnet da spushtam da se to ne bi vishe deshavalo.
Funkomat wrote: Kao sto su rocket i bodomovac vec rekli ne mozes da dizes i spustas pojedinacne zice samo celu kobilicu cime neces resiti problem...
Ne mogu? Auh... Znam sigurno da se brundanje smanjilo otkad sam se igrao sa sedlom sheste zice, mislio sam da sam odaljio zicu od magneta, ali sad ovo...
Moratju ja josh puno da uchim shto se tiche "hardvera" gitare :D Probatju da odnesem gitaru nekom iskusnom iz mog grada, pa da vidi on je l' sve u redu sa mostom. I hvala josh jednom na pomotji, javitju ako ishta budem radio oko toga :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Apr 2008, 10:03

Dakle, prvo ćeš poći odavde:

http://users.powernet.co.uk/guitars/setuptut.htm

http://www.expertvillage.com/video-seri ... s-paul.htm

Kada se dobro informišeš o tome čemu tačno služi podizanje ili spuštanje kojeg šrafa, onda ćeš imati jasniju predstavu o tome šta da uradiš kako bi otklonio problem.

Spuštanje magneta je bila dobra odluka, ali vraćanje sedla unazad nije - sedlo treba da bude tačno tamo gde treba da bude zbog intonacije. Pretpostavljam da su u fabrici intonaciju odradili makar priližno tačno.

(Jedini drugi način da budeš siguran da ti je gitara dobro podešena jeste da je odneseš nekom majstoru koji bi ti je setupovao za nekih 20tak evra. Ne savetujem ti to - imaš sve podatke koji su ti potrebni na netu, pa uštedi tih 20 evra googlanjem. Međutim, ako bude potreban servis, adrese majstora imaš ovde: viewtopic.php?f=18&t=54 )

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 11 Apr 2008, 12:48

Ako imas nekog ko se malo razume u gitare moza da ti pokaze jer je prilicno jednostavno. Malo je teze objasniti ovako ali uzivo sigurno nije nikakav problem.
U sustini ako ti smeta to da su zice preblizu magneta to ne podesavas kobilicom vec spustanjem magneta.
Kobilicu diras samo ako su zicu preblizu/predaleko od fretboarda tj. ako ti zice zuje a i onda podesavas samo ona dva srafa sa strane a ne sedla.

U svakom slucaju moras da podesis intonaciju ali mislim da nema potrebe da zbog toga trazis majstora jer ces jednom svakako morati da naucis to sam da radis. Bolje sto ranije...

StaggUser

Post by StaggUser » 11 Apr 2008, 19:08

@Rocket
Hvala za linkove, gledao sam sad neshto malo, kasnije tju detaljno da pregledam sve.
@Funkomat
Pa, ima u mom gradu par likova koji se odlichno razumeju u gitare, tako da bih mogao da odnesem njima. Verovatno bih za dzabaka dobio servis, poshto se znam sa jednim "glavnim" koji zna sve ostale :D I ja kontam da je uzivo lakshe objasniti to, ovako je teze. Shto se tiche intonacije, to tju da proverim uz one linkove shto mi je Rocket dao, tamo ima objashnjenje, pa tju to sam da odradim, a za ovo ostalo odoh u servis :)

Post Reply