Kupovina Ibaneza RG370DX

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

nexus_g

Kupovina Ibaneza RG370DX

Post by nexus_g » 15 Apr 2008, 09:24

Dragi prijatelji, posrećilo mi se. Na kamari mi je dovoljno love da kupim Ibaneza RG 370DX.

Image

Sviram rock, hard i metal. Oko izbora su mi pomogli vasi rasuti komentari na ovom forumu. E, sad se otvara onaj veliki problem sa puno pitanja:

1. Vaši komentari ZA i PROTIV ovog Ibanezovog modela.
2. Da li su tachni komentari da postoje made in Indonesia i made in China? Koja je razlika?
3. Na koje detalje da obratim pažnju prilikom kupovine?
4. Kad kupim gitaru, šta predlažete da na njoj naknadno uradim (setup gitare, zamena pick-upa, npr....),
5. Gde kupiti? Ko u Srbiji prodaje ove gitare i gde je najpovoljnija kupovina?
6. Sve što bi trebalo znati oko kupovine gitare, a nije pomenuto u pitanjima.

Previše se radujem kupovini nove gitare i zato su mi vaši saveti više nego korisni. Unapred hvala.

goodlikesweeper

Re: Kupovina Ibaneza RG370DX

Post by goodlikesweeper » 15 Apr 2008, 09:46

Ja imam RG370dx,i zadovoljan sam!

Sto se tice kupovine u Novom Sadu,imas ga u Noti i Mitrosu,cini ,i se.Ako kupis u Noti,bice made in indonesia 100%.U mitrosu ne znam.
E sad,kad je kupis,OBAVEZNO URADI SETUP!!

E sad za i protiv pa...dobri magneti,mnogo dobar vrat,ako sviram kuci,gde je necu siliti,vec samo opusteno svirati,stimam je prakticno jednom u 3 meseca :lol: .....itd itd...A protiv,pa,ljudi se uglavnom zale na floyd rose...ali kad uradis setup,ne bi trebalo da bude problema.Meni nije bas smetao...

E sad,ono sto je bitno je,da li ti se svidja?Ako ti se svidja kupuj!Neces pogresiti...Gitara treba da te inspirise,a ne da mislis kako si kupio best buy za te pare jer ti je neko tako preporucio bla bla bla...ja da nisam kupio tu gitaru,ne bih se pomerio od sviranja rifova metalike i pantere.A otkako nju imam vise ni sam ne znam koliko sam uznapredovao...

Sto ce reci,sto se mene tice KUPUJ! 8)

Pozdrav...

nexus_g

Post by nexus_g » 15 Apr 2008, 09:54

Zaljubljen sam u ovu gitaru i već me inspiriše iako još nije u mojim rukama (platonska ljubav). Zato i hoću da me malo "ohladite", kako bi izbegao bilo kakvu svoju grešku prilikom kupovine.

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 15 Apr 2008, 10:10

nexus_g wrote:Zaljubljen sam u ovu gitaru i već me inspiriše iako još nije u mojim rukama (platonska ljubav). Zato i hoću da me malo "ohladite", kako bi izbegao bilo kakvu svoju grešku prilikom kupovine.
"Ohladimo"?Pa ti si lud covece,ako si stvarno toliko zagrejan,nemoj slucajno da se ladis.Idid kupi,i uklljuci tu svu zagrejanost u sviranje....
E TO je prava stvar..... 8)

Razumes sta ti kazem?Mene je drug,npr,lozio kako su Jacksonke najbolje za trash najbolje za ovo za ono....bla bla bla sve je to bezveze...Otisao am i kupio je cim sam skupio pare,nista je veliko nisam ni isprobavao.I da li sam se pokajao?DALEKO od toga...Ta gitara mi je najdraza(i najskuplja :lol: :mrgreen: ) stvar koju posedujem....E sad,da li je Yamaha dobra za ovo jackson za ono,fender za nesto trece,sta to mene briga?
Kontas?..... :lol:

Mislim,ne kazem da bi trebalo da zuris,ali ne mozes bas da pogresis.Samo gledaj da je made in Indonezia(sto ce i biti 90%) i to je to.Imas garanciju,tako da,ako je nesto fabricki neispravno,zamenice ti.Ja mislim da nemas sta veliko da pogresis.Ali ima i iskusnijih od mene,pa sacekaj oni da ti nesto napisu pa vidi...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 15 Apr 2008, 10:34

Kupuj i ne misli :mrgreen:

Ja imam Rg350Dx ,odlichna gitare i ono dodje mu na isto ,moja je takodje kao i sweeperova Made in indonesia (kupljena je inace ovde u becu).
Odlican vrat ,svirljiva ,totalno okej gitara ,magneti su i kod tebe Inf 3-4 i oni su odlichni (mada ja gledam da uskoro stavim EMG) svejedno,sto se tice Edge III tremola ,neki kazu da ne valja neki da valja,ja ti kazem da ako je izdrzao moje izivljavanje izdrzace svacije ,mene je jedino nerviralo sto je rucica labava medjutim ima jedan srafic kojim se to doteze i sad je okej (drzi super).

Fox ima Rg370dx ,on nije trenutno tu ali verujem da bih ti rekao isto sto i ja ,kupuj ne razmisljaj :D

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 15 Apr 2008, 10:49

hehe IBANEZ POWER!!!!!!

Kupuj i Join 'da club!
:lol:

Critical
PedoBear

Post by Critical » 15 Apr 2008, 11:46

1. Vaši komentari ZA i PROTIV ovog Ibanezovog modela.
2. Da li su tachni komentari da postoje made in Indonesia i made in China? Koja je razlika?
3. Na koje detalje da obratim pažnju prilikom kupovine?
4. Kad kupim gitaru, šta predlažete da na njoj naknadno uradim (setup gitare, zamena pick-upa, npr....),
5. Gde kupiti? Ko u Srbiji prodaje ove gitare i gde je najpovoljnija kupovina?
6. Sve što bi trebalo znati oko kupovine gitare, a nije pomenuto u pitanjima.
1. To smo rekli,kupuj ne misli :D
2.These guitars are made in Japan, China, Korea or Indonesia and generally considered to have a high quality to price ratio in comparison to other manufacturers like Gibson, Fender, Rickenbacker and PRS. Ako znas engleski,bolji ti odgovor ne treba
3.Zavisi gde kupujes,ne znam sta da ti kazem ja sam je kupio ovde (Bec) nisam nesto mnogo zagledao,novo je novo, prosvirao sam tri modela rg 350 i uzeo onu koja mi se najvise svidela,da je bilo neke razlike kao sto imas kod fendera i nije :D
4.Koju god da kupis uradi setup (naravno lezu nove nove zice :) ), za pochetak dosta,kasnije ces i sam videti sta treba.
5. ovo stvarno ne znam,kazem opet ja sam moju kupio u becu,odgovorice ti neko ko je kupovao u srbiji .
Just for the record kostala ja NOVA 370 i nesto evra (doduse uz neki popust koji sam dobio jer sam uzeo i kofer i procesor uz nju)
6.Povedi nekoga sa sobom ko duze svira ,i ko je prosvirao dosta gitara :D

Nadam se da samo bili od pomoci :P

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 15 Apr 2008, 13:46

Ibanezi su najjeftiniji u Mix-u... Ja bih ti preporucio da probash S seriju, jeste da je skuplja "malo", ali vredi svaku paru... Mahagoni telo, ZR trem (mnogo bolji od edge3), malo kvalitetnija izrada (S se radi u Korei) shto se oseca podosta na vratu... Ja planiram sebi da uzmem S470, a imash i jeftiniji model (S320).
Generalno gledano, svi Ibanez magneti koje sam probao su plasticni, praskavi i sterilni... Tako da bih ti preporucio shto brzu promenu istih (mada se to nece mnogo osetiti ako ti je loshe pojacalo).

Kirk84

Post by Kirk84 » 15 Apr 2008, 17:32

najjeftiniji su ti u Lyrastule oko 380EUr.
To ti je Koreanac, INF magneti... nisam siguran da li su INF1 ili INF2.
Ok je gitara za te pare, i ja razmisljam dsa je uzmem kao sekundarnu gitaru.

Mada moja preporuka je da kupis polovnu gitaru.
daces 400eur za Korea/indonesia krdzu a za te pare (50EUR gore dole) mozes da kupis JAPANCA sa nabudzenim magnetima.
u halooglasima imas RG 450DX Japan iz (ja mislim) 91, za 380EUR, za 50EUR mu roknes jednog Dimarzia i bog da te vidi.

Si razmisljao o Peavey Gitarama?
Imaju odlicne gitare za uzasno male pare.

Mancha

Post by Mancha » 15 Apr 2008, 22:12

My 2 cents:
Kao ponosni vlasnik doticne, preporucio bih ti da zaobidjes gitare sa floating bridge-om sem ako ti to nije bas bas neophodan detalj. Pozeleces nekad da je prebacis u drugi stim, a to onda ili ostane pusta zelja ili se upustis u poduzu ili mukotrpnu proceduru :shock:
Moja druga zamerka su magneti koji imaju neki "karakter" koji je meni bio jako los (u vecini klipova na youtube-u se cuje da je zvuk maltene isti). Ja sam ih odmah zamenio sa EMG 81 i 60 kombinacijom i na stranu kvalitet EMG-a, ali je ton dobio daleko prirodniji karakter nego sa ibanezovim "zujavcima"
Vrat je naravno savrseno zgodan i uopste na kvalitet izrade i izbor drveta nemam zamerke.
Kada bih sada uzimao gitaru, uzeo bih ponovo neku sa Wizard3 vratom, ali fixnim bridge-om i mozda neki od mahagoni modela (mada ni basswoodu nista ne fali) i obavezno uzeo neki pristojan set magneta.
Nadam se da sam pomogao makar malo ;)

Zoll

Post by Zoll » 16 Apr 2008, 13:04

Evo jos jednog vlasnika iste :D! Ja sam moju 370-icu kupio pre... hm... pa ima skoro 3 godine. Tad je to bila druga serija, pa nemamo baš iste magnete, vrat i bridge, al mislim da razlike nisu velike, a evo šta moje iskustvo kaže:
- setup će ti skoro sigurno odmah trebati jer tu fabrički gotovo ništa nije naštelovano kako valja;

- što se vrata tiče odlično leže na šaku tj. šaka na njega, brz je prilično i mek tako da sa te strane nemaš problema sigurno (inače ja imam wizard II, a na današnjim modelima je wizard III, koji sam svirao možda dva puta samo i nisam primetio neku spec. razliku, mada osećaj jeste malo drugačiji, doduše, na oba montiraju jumbo pragove al imam utisak kao da su na tim novim vratovima nešto veći pragovi). E sad, ja sam imao problem da mi se vrat dosta "šetao" duže vreme. Taman mi setup-uju to kako treba, međutim vrlo brzo on opet ode malo gore ili dole, pa muke. I tako nekoliko puta, sve do letos kad sam je kod Žana nosio. On je odlično sredio i od tad mi je sve kako valja, mada, moram da priznam da mi se opet čini da je malo pobegao od onog što je bilo, al ne isključujem da sam ja to umislio zbog prethodnih iskustava.

- brigde mi posle tog poslednjeg setup-a radi zaista sjajno, pre toga je bio malo tvrd, ali, ako ćeš odmah nositi gitaru na sređivanje, nemaš šta da brineš. Doduše, kod novih modela je EdgePro III bridge, a on je sam po sebi daleko mekši od prethodnika (koji je na mojoj gitari), tako da... da, ja samo imam problem sa tim da mi ručica malo ima lufta pa kad ja cimnem na dole ili gore, prvo imam oko milimetar praznog hoda pa tek onda kreće i bridge da se pomera i ne mogu da opišem koliko to ume da smeta. Probao sam sa zatezanjem tog šrafa sa donje strane al nisam dobio ništa, nažalost... možda će opet morati u servis... Da dodam još samo da, ako nameravaš da menjaš štimove često - zaboravi floating brigde. Ili klasični tremolo ili još bolje fixni brigde, pošto ovaj floating zahteva gomilu mučnog podešavaja pri svakom menjanju štima, čak i najmanjim (npr. varijanta iz E u drop D).

- kad su magneti u pitanju, ovi INF rade bolje od prethodnih i zvuk je nešto definisaniji, bar na distu. Međutim, istina je ovo što je većina rekla a što se tiče "sterilnosti" zvuka, tako da, po nekoj mojoj proceni, za prvo vreme ćeš moći i sa fabričkim da guraš, al kad budeš skrpio keša, nađi neke koji će ti više odgovarati, pa zameni. Ja moje nisam menjao još uvek zbog tog materijalnog momenta, ali kad bude para pašće neki DiMarzio Evo2, ja se nadam ;)!

Postoji par stvari na MORAŠ da obratiš pažnju pri kupovini:
- znam da Ibanez za neke novije serije (ne znam da li samo RG ili još neke) ume da uvali telo od šper-ploče, verovali ili ne! Tako da dobro obrati pažnju na to, čukni je malo da čuješ kakvo je drvo i šta znam... prosviraj je malo i "na suvo", ne dozvoli da te odma ubodu u neko pojačalo od milion evra na kome će i mandolina da reži do jaja!
- potenciometri umeju da zadaju gadnu glavobolju na RG seriji. Znam za tonu slučajeva, a i ja sam među njima, nažalost. Uglavnom je reč o volume potu, koji malo krči ili šušti, a nije isključeno i da gubi kontakt. Kod mene je ova poslednja varijanta u pitanju, čuveni kontakt sprej mi je završio posao na neko vreme, al je krenulo opet, pa ću morati ponovo da intervenišem, ovog puta ću se okušati sa WD-40. Jeste da masti, al radi posao ko lud!
- ortak koji ima RG350DX ima neverovatnih problema sa top lock-om, pa bi valjalo da malo i na to obratiš pažnju, mada, jbg, ne znam kako možeš znati da li će navoj na nekom od šrafova da ti se pojede posle 2 meseca ili će šraf da pukne posle nekoliko zatezanja... al eto, da te pripremim da i taj element može da pravi muke.

Ne znam da li si u Beogradu ali znam da ovde ima nekoliko mesta gde možeš da pazariš - Mix Music (tu sam ja pazario), Mitros Music, Music Trade, možda ima i u Mega Music-u... hehe, sve na "M", jbt.

Napisah esej jbt hehehe.... nadam se da sam pomogao nekako, nadam se da nisam odmogao nekim svojim možda ne baš najlepšim iskustvima, ali bolje da znaš sve, pa ćeš na kraju ipak sam videti kako i šta. Ako ugrabiš dobar komad siguran sam da nećeš zažaliti, u svakom slučaju srećno sa kupovinom i svirkom :)!

Critical
PedoBear

Post by Critical » 16 Apr 2008, 13:16

brigde mi posle tog poslednjeg setup-a radi zaista sjajno, pre toga je bio malo tvrd, ali, ako ćeš odmah nositi gitaru na sređivanje, nemaš šta da brineš. Doduše, kod novih modela je EdgePro III bridge, a on je sam po sebi daleko mekši od prethodnika (koji je na mojoj gitari), tako da... da, ja samo imam problem sa tim da mi ručica malo ima lufta pa kad ja cimnem na dole ili gore, prvo imam oko milimetar praznog hoda pa tek onda kreće i bridge da se pomera i ne mogu da opišem koliko to ume da smeta. Probao sam sa zatezanjem tog šrafa sa donje strane al nisam dobio ništa, nažalost... možda će opet morati u servis... Da dodam još samo da, ako nameravaš da menjaš štimove često - zaboravi floating brigde. Ili klasični tremolo ili još bolje fixni brigde, pošto ovaj floating zahteva gomilu mučnog podešavaja pri svakom menjanju štima, čak i najmanjim (npr. varijanta iz E u drop D).
Ej ,probaj malo vise i jace zategni taj srafic ,i ja sam se bojao (posto sam imao isti prob. sa hodom) da ga ne ***** posto je jako mali,ali ono kazem uzmi to malo jace ,ako nista onda spusti rucicu jos unutra (ima jos jedan sraf ispod,isto imbus).
potenciometri umeju da zadaju gadnu glavobolju na RG seriji. Znam za tonu slučajeva, a i ja sam među njima, nažalost. Uglavnom je reč o volume potu, koji malo krči ili šušti, a nije isključeno i da gubi kontakt. Kod mene je ova poslednja varijanta u pitanju, čuveni kontakt sprej mi je završio posao na neko vreme, al je krenulo opet, pa ću morati ponovo da intervenišem, ovog puta ću se okušati sa WD-40. Jeste da masti, al radi posao ko lud!
E da ,ovo je tachno,evo meni se javlja sum i krcanje ,treba da ga naprskam,medjutim kontakt ne gubi to je okej.
- ortak koji ima RG350DX ima neverovatnih problema sa top lock-om, pa bi valjalo da malo i na to obratiš pažnju, mada, jbg, ne znam kako možeš znati da li će navoj na nekom od šrafova da ti se pojede posle 2 meseca ili će šraf da pukne posle nekoliko zatezanja... al eto, da te pripremim da i taj element može da pravi muke.
Kod mene je moj Rg nekih 2 godine i nisam jos imao problema sa top lock ,sve sljaka okej ,ono moras pazljivo sa tim srafovima uvek o bilo kojoj gitari da se radi.Ne znam ja nisam imao problema :D

Pozz

Zoll

Post by Zoll » 16 Apr 2008, 13:25

Critical wrote:
Ej ,probaj malo vise i jace zategni taj srafic ,i ja sam se bojao (posto sam imao isti prob. sa hodom) da ga ne ***** posto je jako mali,ali ono kazem uzmi to malo jace ,ako nista onda spusti rucicu jos unutra (ima jos jedan sraf ispod,isto imbus).
Pa čekaj, koliko ima tih šrafova koje mogu da zategnem? Ja znam da ima sa donje strane taj 1 imbus i njega sam probao da zategnem međutim ništa nisam dobio. Ima li još neki ili...?

Critical
PedoBear

Post by Critical » 16 Apr 2008, 13:36

Jbg ne mogu da nadjem dobru sliku, ajde da probam da ti objasnim ,znaci imas onaj koji direktno "udara" u rucicu on je zateze zj. vrsi pritisak na nju i samim tim je drzi na mestu i imas onaj dole kojim regulises dubinu rucice ,e taj za dubinu malo otegnes spustis malo rucicu i zategnes i onda dotegnes ovaj sto treba da je drzi ,medjutim ne verujem da ces trebati to da radis ,samo lepo jace zategni ovaj koji vrsi pritisak i koji je drzi na mestu (al sam ti objasnio zbunio bih i Milku Canic) .

Ako ne bude sljakalo stavis malo gume na rucicu onda roknes u rupu i zategnes , nemoj bezveze da nosis god nekog da ti uzme pare za nesto sto mozes sam :mrgreen: pozz

Edit: evo nadjoh neku "dobru" sliku

Image

Znaci tacno iza ovog lezista rucice imas jedan imbus (mali) njega zategni lepo .. (znam da ovo nije bas isti sistem ali slika sluzi svrsi)

izvinite za off topic

Zoll

Post by Zoll » 16 Apr 2008, 13:53

Hehe... uspeo sam da skontam, nisi me zbunio, samo što ja očigledno nemam 2 šrafa nego samo taj koji reguliše dubinu ručice. Ili nemam ovaj za zatezanje ili sam ćorav pa ne mogu da ga nađem! Gde se on kod tebe nalazi? Ja imam Edge Pro II, da li je moguće da toga nema na tom modelu??? Ja sam do sad, inače, zatezao taj za regulaciju dubine, pa nije ni čudo što nisam sredio problem... I dalje ima luft...

Post Reply