Iiiiiiiii... JOSH JEDNA tema o kupovini gitare... :)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Cortex
The Necromancer

Iiiiiiiii... JOSH JEDNA tema o kupovini gitare... :)

Post by Cortex » 01 Apr 2008, 23:20

Cao ljudi, sjajan forum imate ovde, skoro sam saznao za njega i sasvim je normalan i civilizovan, unlike neki drugi forumi...

Dakle, sviram gitaru vec nekih 8 godina, posedujem klasichnu gitaru, a od skoro mi dodje i neizdrzhiva zhelja da kupim elektrichnu. Zapravo, vracajuci se sa neke probe, ugledah u jednom izlogu Yamaha-u Pacifica-u 120S i veoma mi se dopala. Malo sam je svirao onako na suvo u prodavnici i vrat mi se veoma dopada. Ona kosta nekih 22000 din a to je i maximum koji mogu da dam za gitaru, ajd' mooooozhda par hiljada vishe.
Na gitari bih svirao uglavnom jazz/fusion uz pomalo blues-a, ali da ne budem sasvim neiskren, volim i da proprzhim neki shred i ludi tapping s vremena na vreme :D Ma volim i dzh dzh dzh. Kako bi se navedeni model gitare pokazao u ovim situacijama?
Kad sviram solo, naravno zavisi koja je vrsta muzike u pitanju, ali volim i onaj meki duboki jazzy zvuk ako sviram to, a i onaj rezak, oshtar, a opet masan ala Satriani-eve najbolje solazhe zvuk ako se pomalo izhivljavam :)

Vidim da se ovde pominju i neki Ibanez-i u ovom cenovnom rangu kao i Wahburn serija N1...

Interesantna je stvar kako za sve ove godine sviranja gitare nishta o samoj gitari nisam zazheleo da nauchim vec samo o konkretnom sviranju. Stoga i ovakva pitanja, kao recimo sledece: da li chinjenica da Yamaha Pacifica 120S ima dva Humbucker-a( jesam li u pravu? :) ), znachi da ce snjom biti teshko dobiti oshtar, gain-ovan zvuk za neko zheshce, tvrdje sviranje? Prochitah negde da je dobra za Rollingstones zvuk a to je neshto shto ja definitivno ne zhelim!

Pozdrav svima i hvala na eventualnoj pomoci!

:)

Funkomat
MF veteran

Re: Iiiiiiiii... JOSH JEDNA tema o kupovini gitare... :)

Post by Funkomat » 01 Apr 2008, 23:29

Dobrodosao na ovaj sasvim normalan i civilizovan forum.

Da, pacifica 120s ima 2 humbuckera i ne, nece biti tesko dobiti hi-gain zvuk sa humbuckerima.
Humbuckeri su za to namenjeni ali sa druge strane ako ces da sviras jazz/blues onda su po meni verovatno bolji singlovi a uvek mozes da uzmes gitaru sa kombinacijom oba.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 02 Apr 2008, 00:14

Funkomat wrote:Dobrodosao na ovaj sasvim normalan i civilizovan forum.
Odsustvo smajlija me uzhasava. Jel ovo bilo gorko pljunuto, ili zaista izrecheno normalno i civilizovano? :) :)
Da, pacifica 120s ima 2 humbuckera i ne, nece biti tesko dobiti hi-gain zvuk sa humbuckerima.
Humbuckeri su za to namenjeni ali sa druge strane ako ces da sviras jazz/blues onda su po meni verovatno bolji singlovi a uvek mozes da uzmes gitaru sa kombinacijom oba.
Ma... sad kad prochitam vidim i ja da pitam gluposti! NAravno da cu moci da dobijem hi-gain zvuk, ali nisam mislio na to, vec vishe na onu mast u solazhama, ne zhelim da solazhe zvuche previshe mazno i meko vec oshtro, ok, to ima mnogo veze i sa ostalim stvarima, pojachalom i efektima, ali opet, ajd' reko' da pitam! :D
Godinama sviram na drugarevom original Strat-u iz 70-e koji jel? ima samo singlove, pa me stoga zanimalo kolika je razlika kad bih sa takve gitare(na stranu to shto je kvalitetnija) preshao na dzhitru koja ima samo humbucker-e. Eto to.
To shto nisi predlozhio nijedan konkretan model sa kombinacijom oba je zapravo i fer, jer, diskutovalo se ovde i previshe o tome, tako da ajde, neka svrha ove teme bude samo to da mi odgovorite, ako zhelite, na pitanje: Da li bi Yamaha Pacifica 120S odgovarala mojim potrebama, nekome ko voli Scott Henderson-a, Alan Holdsworth-a, Tony MacAlpine-a, Frank Gambale-a i sl., a nema love za neshto skuplje(bolje)?

Recimo, imam drugara koji je fantastichan gitarista, svira preko 30 godina, razne vrste muzike, i ima Vai-ev model Ibanez-a a kupio je i Yamaha Pacifica model, i to skoro, jer mu se eto jednostavno dopala gitara.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 02 Apr 2008, 00:34

Cortex wrote:Odsustvo smajlija me uzhasava. Jel ovo bilo gorko pljunuto, ili zaista izrecheno normalno i civilizovano?

Normalno i civilizovano naravno. :D

Humbuckeri su "bolji" za distorziju. Bolji je pod navodnicima zato sto evo ja npr vise volim distorziju singlova bas zato sto su meksi i vise "violin-like" ali ako ti treba ostra, dublja, sira, sta god distorzija onda humbuckeri...
Cortex wrote: ok, to ima mnogo veze i sa ostalim stvarima, pojachalom i efektima
Bas tako.

120s nisam nikad svirao tako da ne znam da kazem nista konkretno ali mozda je ipak bolje da uzmes kombinaciju humbuckera i singlova cisto da imas i taj lepsi cist ton singla za blues... Daleko od toga da i jazz i blues ne mozes da sviras sa hum-om.

U sustini ono sto je najbitnije je: AKO TI SE SVIDJA GITARA UZIMAJ! I kraj.
Nije bas da si pocetnik... :D

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 02 Apr 2008, 12:20

:p Pa i nisam uopshte, ali kad se radi o fizici gitare, tu sam totalni duduk :hide: Nije me zanimalo jednostavno. Imam druga koji sve zna o tome, ima mega pojachalo, gitaru i sjajne efekte pedale, a ne zna da odsvira nishta, ali bukvalno. Ali ako ga pitash o ovim stvarima sve zna i zanima ga... E sad, kad sve zna shto nisam njega pitao? :D Hteo sam josh nechije mishljenje...

Da, ako mi se dopada gitara uzecu je. Ali mozhda je trebalo da pomenem i da je prvo vreme sigurno necu svirati preko pojachala vec preko kompa, shto bi uz neku finiju zvuchnu karticu i VST trebalo da bude zadovoljavajuce...

U svakom sluchaju, hvala Funkomat! :)

Faust

Post by Faust » 02 Apr 2008, 23:57

e .... :roll: a kako se povezuje sa kompom.....mozete li da mi prosledite neki link .....ako je tema obradjivana na forumu

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 03 Apr 2008, 15:29

trebash imati dzek
Image ovaj
nazad sigurno imash ovako neshto
Image
ushtekash ovako
Image
udjesh vamo i odstriklirash mute
Image
jeste da vamo stoji kukica(uzeo sam fotke sa nekog foruma) al ti je skini..

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 05 Apr 2008, 00:53

sasvim slucajno sada je jedna yamaha pacifica 120sj na privremenom radu kod mene :)

By the way, ja uopste ne sviram el. gitaru, a ova je tu jer drugaru trebaju da se snime neke solo deonice na el.guitar, pa sam je dobio na koriscenje na neodredjeno vreme. E sto se tice raznih osobina zvuka za koji se interesujes tu ti bas nimalo ne mogu pomoci jer vecinu tvojih opisa ni ne razumem, i ja ovu teram direktno kroz neko fender pojacalo koje je doslo u paketu sa gitarom i tu mogu da dobijem zvuk koji mi treba, tj nesto ala stefanovski i to je to.

E, a sad i nesto iza cega mogu da stojim! Sama gitara je dosta aljkavo odradjena, tj posto ne sviram elg ne znam kakve su neke druge ali na osnovu hvalospeva o pacificama ova nije nikako nesto sto bih ja hvalio. Najvise mi smeta to sto me pragovi nonstop grebu, na to nikako da se priviknem sviram pola sata pa batalim. Akcija gitare je inicijalno previsoka, ali ja sam je dobio relativno pdobro podesenu i mekanu za svirku. Najveci minus je sto je visoka e zica van polja hvatanja magneta dok su ostale sasvim na mestu.

Najvise kod gitare mi se svidja njen zvuk na suvo. E to je jedna vrlo pozitivna novina koju maximalno upraznjavam ;)
Eto mozda sam ti malo pomogao.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 05 Apr 2008, 09:25

Moj drugar ima pacificu(kupljenu novu) kojoj je nakon mesec dana(mozda ni toliko) otishao prekidach, zatim nedugo nakon toga, (prvi puta kada je menjao zice) civija je otisla(nemam pojma shta i kako), ali eto desilo se. Napominjem da ne svira neshto pretarano mnogo, a pre toga je imao iskustva sa gitarama, znachi nije bio pochetnik.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 06 Apr 2008, 19:53

@b-Looser
Pa... ipak mi se chini da ti svirash previshe klasichnu gitaru i da mozhda nisi kompetentan da govorish o zvuku elektrichne, zar ne? :) Tebi bi verovatno i Vai-ev Ibanez zvuchao nekako distorzirano... :D :p

@XtrmntR
Pa shta reci, vreovatno se radi bash o jednom jedinom primerku koji je ispao losh ili falichan... teshko je poverovati da svi oni ljudi koji hvale Pacifice lazhu a da je to pravo stanje kod tvog drugara :) Nisam odvracen od kupovine te girate josh uvek! ALi eto... iznenadni nedostatak para ce odlozhiti to josh neko vreme :(

U svakom sluchaju, hvala momci na komentarima!

XtrmntR

Post by XtrmntR » 06 Apr 2008, 23:47

Nisam hteo da te odvracam od kupovine, naravno glupo je generalizovati, vec samo da obratish paznju na takve stvarchice, koje se dogadjaju.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 25 Apr 2008, 00:14

Ljudi danas sam svirao jedno 15 minuta ovu Yamahu u Stringeru, na Roland Cube30 pojachalu i ne znam chime sam vishe odushevljen, gitarom ili pojachalom! Gitara ima divan zvuk, shto clean(znachi dzhabe sam se plashio oko 2 humbucker-a :D ), to i distorzirani. Vrat je malo chudan, nije toliko za brzu svirku chini mi se, zhice su odaljene previshe od vrata, ali sam siguran da se to mozhe srediti, zar ne?
S druge strane, pojachalo je jako fino, dopada mi se kako su odradjeni efekti, clean zvuk je sasvim zadovoljavajuci, za te pare, mislim da se radi o sjajnoj kupovini.

Tako da, definitivno, chim skupim proklete pare :), uzimam ovu gitaru i Roland Cube30 mada su me neki zainteresovali i za VOX AD30VT...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Apr 2008, 00:15

Cortex wrote:...zhice su odaljene previshe od vrata, ali sam siguran da se to mozhe srediti, zar ne?
Svakako.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 25 Apr 2008, 10:19

Jel se ti to nudish da sredish? :D

A rech koju si trazhio je ODISTA.

:lol:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Apr 2008, 11:14

Cortex wrote:Jel se ti to nudish da sredish? :D
Što da ne? Ako je kupiš, javi se. No ne brini, posle petnaest minuta čitanja "Stratocaster Setup Guide" ( http://www.fender.com/support/stratocaster.php ) i sa pravim setom imbusa - ima da šteluješ džitru k'o Mark Ankvist!
Cortex wrote:A rech koju si trazhio je ODISTA.
Dapače, blagodarim! :D

Post Reply