Rocketova tema... o pedalama

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Dersu Uzala

Re: Rocketova tema... o pedalama

Post by Dersu Uzala » 07 Apr 2012, 06:21

Hillybilly wrote:Ja sa zadovoljstvom evo vec tri godine koristim Rocketov Kentaur i Chorus. Majstor radi cool pedalice i zao mi je sto je prestao da ih priavi i posvetio se iskljucivo svojoj maticnoj profesiji. Nisam imao prilike u zivotu da sretnem coveka koji tako dobro poznaje materiju. Drzi me utisak da je covek procitao sve sto postoji o svakoj pedali ponaosob! E sad, ruku na srce nemogu reci da je sjajan elektronicar i sl. ali to nije slucaj ni sa mnogim renomiranim proizvodjacima "butique" pedalica. Naravno, o tome koliko kod nas ima majstora koji su sposobni da sami osmisle i isprojektuju jednu extremno prostu stvar kao sto je jedna pedalica govori i jedna tema koju sam postavio, ali se na nju nebi vracao, suvise sam se razocarao...
Takodje obzirom na kolicinu zlobe i hejtersikh postova kojima sam ovde bio svedok verovatno cu se ubuduce truditi da izbegavam aktivno ucestvovanje na forumu kol'ko god mogu...
Interesantno.
Dapace, i ja sam u stanju soka, if I may.
Pokusavam da razlucim sta se desava.

Nije sad ono da podrzavam Rocket Rolla, uvek Roussian Roulette, ali ovo je kvajt intrsting. Nisam se jos opredelio za rezultat, ali ispada da covek zna oko toga sto radi ali i da je papak (efektivno draw, 1:1). Nisam sumnjao da zna sta radi (oko tih pedala) al' nisam kapirao da je papak. Zna se ko je ovde papak :kokice: .

@RR

Taj tvoj prvi post, po meni je verovatno trebao da bude nulti. Posaljes Maksi PP, objasnis mu da priatel, ako ces ti ovo ovako, a ja da popravluam, amo se praviti biznis. Ja cu ti kazem sta ne, a ti meni 10 Ojra od svake te prodate pedale di ti ja kazem sta ne, a ti digni cenu jos 10 Ojra kad svi postanu superkalifradzilisticno zadovoljni iz prve. Biznis. Biznis se odma ne oglasava u W.T.O., nego kontaktiras konkretno ekipu sa kojom 'oces da radis biznis. Ili mu jednostavno kazes, alo brale.

Mene si zamolio da se izvinim coveku (ne tebi) oko onog Hughes & Kettnera. Bese OpAmp koji pici OD mesto lampe. Ja mu se ivinio za mnogo manje. Sad se ti lepo izvini coveku, i reci mu, slusaj trebao sam telefonom da te okrenem pa da popricamo. Taka je i taka stvar.

My 2 yuans. :ziveli:
Last edited by Dersu Uzala on 07 Apr 2012, 06:39, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Apr 2012, 06:30

Hillybilly wrote:...Takodje obzirom na kolicinu zlobe i hejtersikh postova kojima sam ovde bio svedok verovatno cu se ubuduce truditi da izbegavam aktivno ucestvovanje na forumu kol'ko god mogu...

E da, cek dok se plasiras na zapad. Dodjes nehajno na neki L.A. ili N.Y.C. amp show...ili NAMM.

Anyway, niks pedale, samo Mesa Boogie (bilo koji, dolazi on sa svojim pedalbordom). :kokice: :mrgreen: :bambi: :metal: :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Apr 2012, 07:22

Void wrote: ...očigledno je da svi ovde žele jedno ljudsko izvinjenje, kako i dolikuje čoveku tvog (forumskog) statusa...
KnightOfDoom wrote:Jeste, smatram da je trebao Roll da se izvini ali je njegova stvar da li ce ili ne.
Dersu Uzala wrote:Sad se ti lepo izvini coveku...
Izvinjavam se Maksi zbog - valjda je dobra formulacija - duševnog bola nastalog mojom kritikom. Želim mu sve najbolje i pre svega ljubav prema radu, jer odatle dolazi ono što je bitno - kvalitet, zvuk, mojo.

Ako imate još neki predlog, pucajte. Da mu platim taj baner, da ga pobratimim, da kupim neku pedalu od njega...?
Usred Zala wrote:
Rocket Roll wrote:A što se izrade tiče, prvi u svetu dokumentovani klon EHX Deluxe Memory Mana - fotografije, audio-zapis - koliko ja znam, je moj.
Stvarno nisam video da si o tome ranije pisao na ovaj nacin, ali sve u svemu cudna mi cuda - skinuo semu sa neta pa kao nesto napravio! Pa Behringer je to odavno uradio i jos promenio i cipove. Garantovano ni plocicu nisi ti radio vec neko drugi, ti jednostavno to ne bi umeo!
Dizajniranje jednostavnih analognih zvučnih procesora (što čak i komplikovane klasične pedale jesu) stvarno nije atomska fizika, niti neko merilo genijalnosti. To je ipak tehnologija stara već pedeset godina. I ne vidim zašto ne bih umeo da dizajniram pločicu - poređam elemente na kockasti papir i spajam tačkice. A ako bih se baš zaglavio u crtanju, upalio bih neki program kao što je EagleCAD ili onaj Bancikin, i voila - za par sati rada bih imao nešto upotrebljivo.

Isto važi i za izradu šeme - šta tu ima što nije već hiljadu puta viđeno, i što ne bi moglo da se sastavi u roku od par sati? Onolika istorija analogne obrade zvuka, i sve se svodi na: pojačavačke elemente, filtere i obradu signala (modulacija, izobličenje, kašnjenje). Zamisliš šta hoćeš, proveriš kako je neko to već rešio, menjaš prema potrebi.

Hajdemo obrnuto: koliko njih je na MF-u dizajniralo svoju originalnu pedalu? Eno te pomenute Hillybillyjeve teme pred kojom svi - ali bukvalno svi - straaašno obrazovani junaci sa MF-a nikom ponikoše. A čovek nije tražio mnogo - skineš datasheet pomenutih IC-a, proučiš primere shema, proveriš par već postojećih rešenja sa tim IC-ima, i menjaj dok ti se ne svidi... Ja bar imam opravdanje da nikad nisam ni želeo da se okušam u tom sportu.

Toliko je još dobrih već postojećih pedala koje nisam napravio, koje nisam čuo uživo, niti isprobao u svirci, da mi je malo blesavo da se trpam u svet "kreatora" po svaku cenu.
Milanares wrote:Kentaur!
znam da je negde opisana rabota ali odje da se opshiri to kako dolikuje :)
ispucali smo hejtanje aj sad malo the pos'o.
Kentaur je jedan od retkih dizajna koji su se pojavili u proteklih dvadesetak godina a koji su po nečemu originalni. Najpre je tu "charge pump", zbog koje određeni delovi pedale rade na 18V, što uzrokuje veći headroom. Onda je tu "cepanje" signala na tri dela zvučnog spektra i poseban tretman svakog od tih delova. Na kraju je tu blendovanje baferovanog i izobličenog signala. Sve to, plus odličan ton (ako sviraš Fenderovu gitaru u Fenderovo pojačalo, pre svega) uzrokovao je da se oko Klona podigne velika prašina.

Lično, meni je on zvučno nezamenljiv uživo, kao jedna od onih "always on" pedala. Ali se ne igra dobro sa drugim pedalama i ima samo jedno "magično" podešavanje - neku vrstu clean boosta. U suštini, pretvara Fenderovo pojačalo u VOX AC30.

kwiss

Post by kwiss » 07 Apr 2012, 07:56

Šta znači dizajnirati pedalu,napraviti kutiju,ofarbati a unutra klon nečega?Mislim da na MF-u niko nije napravio pedalu po svom dizajnu što znači da je konstruisao elektroniku,pločicu i ostalo.Zašto,zato što malo članova zna princip pretvaranje signala gitare u željeni signal,efekat.Znači većina ima elementarno poznavanje elektronike što je ovde već viđeno :ziveli:

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 07 Apr 2012, 12:15

Generalno malo pedal buldera ima sustinsko poznavanje principa i sema pedala.. To je tako jer je ovo doba gdje je sve dostupno, i ljudi se gube u moru pedala, bez detaljnog upustanja u svaku pojedinacno.

Genijalan mi je primjer onog Aen-a iz Dwarfcraft Devices - lik sjedi u podrumu, przi vutru, i cacka po elektronici, i dizajnirao je dosta pedala :mrgreen:
Ne izgleda mi kao lik koji se razumije u prenosne funkcije filtara koje stavlja u svoje pedale, pa je opet njegova pedala u pedalboardu Wate iz Borisa :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Apr 2012, 12:36

Rocket Roll wrote: - valjda je dobra formulacija -
Није. И знаш и ти да није, иначе не би написао ову опаску. Но добро, после свега што је могло да се види у последње време, ваљда ништа паметније није ни могло да се очекује. А кад не може озбиљно, хајде да се играмо неозбиљно. Баш је ово љубазан гест с твоје стране. Обавезно провери шта "Ђавољи речник" каже о љубазности.

nebojsak

Post by nebojsak » 07 Apr 2012, 13:42

Rocket Roll wrote: Izvinjavam se Maksi zbog svoje sujetne i zajedljive reakcije
Ovo je bolja formulacija.
Rocket Roll wrote:Ako imate još neki predlog, pucajte. Da mu platim taj baner, da ga pobratimim, da kupim neku pedalu od njega...?
Npr, da (po sopstvenom savetu drugima) takve stvari rešavaš preko PP.

Bluesko

Post by Bluesko » 20 Oct 2012, 23:27

JES MU TI RIBA?

xspaceman

Post by xspaceman » 21 Oct 2012, 02:12

Bluesko wrote:JES MU TI RIBA?
mojne da si ljubomoran! :bambi:

majtimika

Post by majtimika » 21 Oct 2012, 08:17

Bluesko wrote:JES MU TI RIBA?
Si lud, otkud njemu riba

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Oct 2012, 10:48

Ovo sad preti da bude hevijanovic. :mrgreen:

Usred Zala

Post by Usred Zala » 21 Oct 2012, 11:40

Rekao bih da ovu temu treba zaključati. Rocket nesumnjivo ima dobar minuli rad ovde i poprilično je zaslužan što forum uopšte postoji. Kada god na Googleu pokušam da pogledam utiske o nekoj opremi često me odvede na MF gde je gotovo obavezno bilo i Rocketovo mišljenje. Ja to poštujem. Sa druge strane ovde je pokazao i neko svoje drugo lice koje se mnogima nije dopalo, većina nas je bila iznenađena time i rekli šta smo imali o tome. Izvinio se Maksi, iskreno ili neiskreno nije od značaja. Time mislim da je to poglavlje završeno. Zapevaj, ali i za pojas zadeni što bi se reklo! Ponavljam predlog - ključ!

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Oct 2012, 12:05

Ne slazem se sa kljucem. Never lock. Worst case scenario, tema ode gracefully u fade out.

It should not. It should be revived. Life should be resuscutated in it.

I have worked on many aproject declared 'dead' only to be a part of Image team.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Oct 2012, 12:09

Po toj logici trebalo bi zakljucati svaki nesuvisli post. Moj prvi post je bio nesuvisli. Na Rocketovu konstataciju o nekim tamo pojacalima. We survived it.

Let's move on.

andrej]

Post by andrej] » 21 Oct 2012, 12:36

evo ja sam dizajnirao 2 pedale, nego se jos ne hvalim, dok to ne bacim u proizvodnju. pod dizajnirao se naravno racuna da sam pokrao radove raznoraznih poštovanih likova, koji su te dizajne ukrali od nekog drugog, uglavnom. ja kradem od crowthera, on krade od neke nemacke firme iz 70ih... pa eno, jebeni analogman nema ni jedno sopstveno resenje. proveravam raznorazne eq dizajne na breadbordu i odlucujem se za baxendall/james, recimo. dizajniram diskretni opamp po knjizi, modifikujem, i koristim u kolu umesto chipa. stavljam filter u negativnu povratnu spregu da bih izmenio kolicinu izoblicenja kroz frekvencijski spektar. drkam cmos invertere (digitalna kola), sto je ehx radio jos 70ih. svidja mi se, recimo, ehx small clone, al mu ne valja ulazni stepen i mix kolo, a ni lfo mu nije dovoljno fleksibilan, pa to menjam modernim resenjima sa, je li, neta. kad smo vec tu, aj da promenimo blago clock kolo, jer smo tako u mogucnosti. mozda mu bacim baxendall na wet signal, za vecu fleksibilnost prilikom koriscenja sa bassom, ko zna? menjam diskretne tranzistore transistor array chipovima. dodajem buffere na matora kola, menjam gainove i impedanse...

imam jedan dobar, revolucionaran dizajn (nikad niko nije tako nesto odradio), al mi ne pada na pamet da ga predstavljam dok ne proradi prototip i ja ne dobijem patent (jer imam puno pravo na to, ideja je zajebana). veliko postovanje za kolege sa foruma, al ne bih da maksa ili rocket uzimaju pare od moje ideje. tolko o tome da ovde niko nista kreativno ne radi.

za sve ove gluposti vam ne treba ni srednja skola - samo onih par knjizica forrest mimmsa, nadjite na torrentima, i to je to. ukljucujuci ovu moju ideju. svako ovde ko posveti par meseci prostoj analognoj elektronici (mimms odlicno objasnjava), znace sve ove stvari kao maksa, rocket, bancika, cortex, ja, bilo ko. mozda i bolje. to nije jebena neurohirurgija. 10 formula, 30 topologija i sati ubadanja komponenata u breadboard. i malo inspiracije. to vam je dizajn analognih gitarskih pedala.

Post Reply