Saveti Povodom Kupovine Električne Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
umart

Re: Saveti Povodom Kupovine Električne Gitare

Post by umart » 11 May 2012, 21:16

ima drugi ortak kineskog Tokai-ja par godina,ne stedi ga ni malo,nista mu ne fali,nema zime sa tim gitarama,rekoh vec,za neku ozbiljniju svirku mozda civije i to je to.i da,nijednom tokai-ju kojeg vidjeh polovnog nije falilo ama bas nista,a rijetko naidju,a svi znamo sta znaci to.

sto se tice setapa i tezine/lakoce sviranja,to je gitara sa kratkom skalom,ali ne moze lakse od toga sa adekvatnim zicama i dobrim setapom da bude za sviranje.mozda tebi odgovara/ne odgovara vrat,ali to je od covjeka do covjeka,vratovi su iste sirine i skale tako da su razlike u prodavnici samo u fabrickom setapu i zicama.jedini ljudi u bg-u koji koliko toliko setapovane instrumente prodaju su maricevi,evo npr konkretno sve schectere prodaju sa satro njihovim fabrickim full setapom i oni dotjeraju sta treba,dok npr one kineze (ona kopija cirrus basa ako je ko pratio moju temu o pazarini basa) ne diraju uopste,i sami kazu da im nije stalo do toga.ne podrzavam,ali njihova je firma,neka rade sta hoce.

naravno da treba da obidjes sto vise radnji,i da probas sto vise instrumenata,a koliko sta stoji u prodavnici nije nikakvo mjerilo nicega.evo od bar 2006te stoji jackson kevin bond RR u mitrosu koji je user od metal ritam gitare (lise malo kljakavijih civija) kojeg su oni prodavali prvo po basnoslovnoj cifri,da bi sad bila oko 900 jura,ali ima pentragame na inlay-jima i jedan ham u bridzu,pa mladjani metalci koji bi mozda i svirali takvu dzitru nemaju love za nju,a ovi koji imaju ne pada im na pamet da kupuju gitaru sa pentagram inlejima. :mrgreen:

a to koferi i ovdasnje prodavnice,dan kada ne budu krali kofere koje idu uz gitare i prodavali ih posebno mene ce srcka da strefi.kao moj stric kad je kupio rav4 sa full opremom i ispalo ga skoro 80 milja evra da bi mu ovaj ukrao otirace za noge i probao da mu ih proda za 150 jura.nasa posla.

Revolver

Post by Revolver » 11 May 2012, 21:23

SkyHero94 wrote:da nisi ti mozda Vaga u horoskopu? ne moz se odlucis po godine :D Uzmi tog TOKAI-a nes pozaliti. Ako volis Lp fazon uzimaj i uzivaj. Sviraj ceo dan,izguli prste i nirvana brate :metal: :ziveli:
Nisam, devica. :bambi: Ne slusam Nirvanu, (mada mozda probam da nesto naucim od njih za pocetak) ali ne mogu se zvati kompletnim muzicarem dok ne naucim intro iz "Skitnica" od Marinka Rokvica. :D Ma jedino me sad brine sto nemaju ni original kutiju, nego pakuju samo u karton, ali verujem da je to mozda samo neki nerealni stra' da je gitara neki "shady deal".
@LifelessDead Ma nepa problema. :) Mogli bi i da pretvorimo ovo u unverzalni Theard sto se tice saveta za elektricu gitaru i zivotne filozofije, buduci da se vec ovolko oduzio, a i da ljudi ne otvaraju za dz po 100tine threadova.

Revolver

Post by Revolver » 11 May 2012, 21:50

umart wrote:ima drugi ortak kineskog Tokai-ja par godina,ne stedi ga ni malo,nista mu ne fali,nema zime sa tim gitarama,rekoh vec,za neku ozbiljniju svirku mozda civije i to je to.i da,nijednom tokai-ju kojeg vidjeh polovnog nije falilo ama bas nista,a rijetko naidju,a svi znamo sta znaci to.

sto se tice setapa i tezine/lakoce sviranja,to je gitara sa kratkom skalom,ali ne moze lakse od toga sa adekvatnim zicama i dobrim setapom da bude za sviranje.mozda tebi odgovara/ne odgovara vrat,ali to je od covjeka do covjeka,vratovi su iste sirine i skale tako da su razlike u prodavnici samo u fabrickom setapu i zicama.jedini ljudi u bg-u koji koliko toliko setapovane instrumente prodaju su maricevi,evo npr konkretno sve schectere prodaju sa satro njihovim fabrickim full setapom i oni dotjeraju sta treba,dok npr one kineze (ona kopija cirrus basa ako je ko pratio moju temu o pazarini basa) ne diraju uopste,i sami kazu da im nije stalo do toga.ne podrzavam,ali njihova je firma,neka rade sta hoce.

naravno da treba da obidjes sto vise radnji,i da probas sto vise instrumenata,a koliko sta stoji u prodavnici nije nikakvo mjerilo nicega.evo od bar 2006te stoji jackson kevin bond RR u mitrosu koji je user od metal ritam gitare (lise malo kljakavijih civija) kojeg su oni prodavali prvo po basnoslovnoj cifri,da bi sad bila oko 900 jura,ali ima pentragame na inlay-jima i jedan ham u bridzu,pa mladjani metalci koji bi mozda i svirali takvu dzitru nemaju love za nju,a ovi koji imaju ne pada im na pamet da kupuju gitaru sa pentagram inlejima. :mrgreen:

a to koferi i ovdasnje prodavnice,dan kada ne budu krali kofere koje idu uz gitare i prodavali ih posebno mene ce srcka da strefi.kao moj stric kad je kupio rav4 sa full opremom i ispalo ga skoro 80 milja evra da bi mu ovaj ukrao otirace za noge i probao da mu ih proda za 150 jura.nasa posla.
Ovaj sto ja ocu ne dolazi uz GigBag, a kamoli kofer, to je uglavnom forica za one vece firme i skuplje gitare, pa ako je cena 200 iljada, daju ti i kofer jer na toj gitari zarade tolko da ih i briga za sve, a realno, ko ima za tu gitaru, nece prezaliti ni 15 iljada za pristojan kofer. (I koferce) A to da kradu, pa kradu. Aj da kraduckaju. Jos im nekad i stoji na sajtu da ide gig beg ili kesj, aksesoar "ukrali", a specifikacije kopirali a da nisu ni pogledali. (Ne pricam za Artist) Pa to za tezinu sviranja mi je drug rekao, nisam ja nista pretezno osetio. Meni je cak i onaj Gretsch prijao. Verujem mu, ali i on je rekao da je to vrv samo zbog zica, inace su gitare istih skala i dimenzija. To je sve kod njih random namesteno, gledam ja po sopu, nekad prednji magnet skroz uvucen, nekad izkoci, bla, bla. Ima desetine tih stvari da se podesava, a ja neam pojma zasto sve. jel jaci signal kad podignes magnet il nesto? Jo jedan ugao spuste vise, drugi manje, pa onda kod kobilice, pa thruss rod tension, nut... Sve to ima veze valjda. A set up je 1000 kinti i to medju najskupljima, necu umreti da malo izdvojim, i btw, na skoro svaku gitaru bih morao za to da puknem. Ma ja cu vrv taj Custom White, ako cu Tokai, nisam probo sve, ali jeste mi bolji od tog Hanibrsta sa zebrama, a taj je reko si najbolji od standarda. Msm, i covek je preporucio, i drug kaze, ja jedno u sta sam siguran jeste da je lepsi, pa sto da ne, ionako je onaj drgi 39 iljada bez popusta.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 11 May 2012, 22:27

Čekaj ti se još nisi zajebao i kupio gitaru? :roll:

Revolver

Post by Revolver » 11 May 2012, 22:42

umart wrote:ima drugi ortak kineskog Tokai-ja par godina,ne stedi ga ni malo,nista mu ne fali,nema zime sa tim gitarama,rekoh vec,za neku ozbiljniju svirku mozda civije i to je to.i da,nijednom tokai-ju kojeg vidjeh polovnog nije falilo ama bas nista,a rijetko naidju,a svi znamo sta znaci to.

Da ti kazem iskreno, ni neverujem da je nak razlika u kvaltetu tona izmedju hanija, kastoma i ostalih tokaija lp te cene, ipak su to isti magneti, siti materijal... Jedino ide na lepotu i bolje delove za ovaj kastom, za sta i vredi te tri iljade za koje je skuplji, (Ili Sest, ne znam sad) kao sto si ti i reko.

nesharm

Post by nesharm » 11 May 2012, 23:00

Naravno da nije, jos ce da deli cetvrtu dimenziju ovde na forumu :mrgreen: .

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 11 May 2012, 23:48

:lol:

umart

Post by umart » 11 May 2012, 23:53

nemam pojma,isti svirac,isto pojacalo,isti kabal,a opet ovaj hanibrst je bio potpuno drugacijeg tona.vjerovatno je taj prosao,koliko sam se raspricao ovdje.

Revolver

Post by Revolver » 12 May 2012, 12:18

umart wrote:nemam pojma,isti svirac,isto pojacalo,isti kabal,a opet ovaj hanibrst je bio potpuno drugacijeg tona.vjerovatno je taj prosao,koliko sam se raspricao ovdje.
Hmmm, neam pojma... Taj bese nije imao zebre? Pa javicu im danas da odlazem kupovinu za sledecu nedelju, pa cu proveriti.

nesharm

Post by nesharm » 12 May 2012, 16:47

Ahaha, ako ne kupis sledece nedelje, da neces da pomeris za sledecu?

Revolver

Post by Revolver » 12 May 2012, 18:52

Probao i Scheshter taj, 42 iljade, daje mi za 38 ipo, a Tokai je oko 39300... Obe imaju prednosti... Schrechter (Prednja ploca javor, zadnja mahagoni) ima 24 praga i split coil funkciju, pa je versatilniji, ali zato ima bolt on vrat, a Tokai (Jova) je malo kvalitetnije izrade (Dupli bajnding i to, nista kljucno), ima set vrat, i raw pikape koji bas odgovaraju tom vintage hard rok zvuku, tako da sa njom imam mozda malo manje opcija, ali bih Classic Rok mozda i najvise svirao. Vratovi su ja mislim slicne debljine, cak i radusa, onako, masni su, ali ne bas "balvanski", a fingerbordovi su od rosewooda. U svakom slucaju, ne moze se reci ni za jednu da je bolja od druge, sve spada na licne preferenc, pa mi sto se toga tice vise ne mozete previse pomoci. I da, mislim_stvarno, bili smo i do Mitrosa i probali onaj Epihpone Zakk Wylde Custom, i moram da ti kazem, gitara prosto j*beno ubaja kako dobro radi. Kad sam je ugledao, prvo sam se smorio kolko je vrat debeo, najdeblji koji sam do sada video, ovako nesto izgleda: Image, pa vi zamislite, ali nisam mogao da verujem koliko se lako svira i kako mi dobro lezi u ruci, bez ikakve sumnje, odgovarala mi je vise od svih gitara koje sam do sada probao, cak i onog Ibaneza sa Wizzard III vratom od 19 cm, ne znam na koju foru, nemam dugacke prste uopste jos sam i mislio da je taj nefinisirani vrat uzas. Prosto kao da se sama svira... Ali 73 iljade za nju mi ne pada na pamet da dam... Da iscimam polovnu za 50 iljada na Kupujem Prodajem, to bi bilo fer? Msm, nova je u Americi 60k, a u evropi 65...
Eto, to je to... Hvala vam svima jos jednom, sada je sve na meni. U zdravlje! :ziveli:
P.S. Rekao sm vec, mogla bi ovo da bude univerzalna tema povodom saveta za Elektricnu, da se ne otvara hiljadu threadova za dz.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 12 May 2012, 19:18

kako da bude univerzalna kad imash trista drugachijih dizajna gitara, sem set neck double hum gitare, a i brate misli smorio si ko niko...sad sam skoro imao istu ali preslikanu situaciju sa drugom, on se mesecima lomio da lic e sedmozhichani schecter ili squier CV strat mislim lol, i uvek ista pricha, prva gitara mora da bude mega, ne smem ni sluchajno da se ***** zxa te pare ako ima neshto bolje negde, moram najbolje moguce na svetu da prodjem i ostali lolovi. jbt prva gitara, ni ne znash shta ti lezhi ni shta volish, ako mislish da znash, ne, ne znash. samo polako, ne opterecuj se previshe, kao shto reche muzzy instrument u ruke i sviraj, namenjacesh se opreme i promenice ti se ukusi hiljadu puta. aj uzdravlje i srecno :ziveli:

Revolver

Post by Revolver » 12 May 2012, 19:24

Cortex wrote:kako da bude univerzalna kad imash trista drugachijih dizajna gitara, sem set neck double hum gitare, a i brate misli smorio si ko niko...sad sam skoro imao istu ali preslikanu situaciju sa drugom, on se mesecima lomio da lic e sedmozhichani schecter ili squier CV strat mislim lol, i uvek ista pricha, prva gitara mora da bude mega, ne smem ni sluchajno da se ***** zxa te pare ako ima neshto bolje negde, moram najbolje moguce na svetu da prodjem i ostali lolovi. jbt prva gitara, ni ne znash shta ti lezhi ni shta volish, ako mislish da znash, ne, ne znash. samo polako, ne opterecuj se previshe, kao shto reche muzzy instrument u ruke i sviraj, namenjacesh se opreme i promenice ti se ukusi hiljadu puta. aj uzdravlje i srecno :ziveli:
Univezalnija od Tokaija, to sam milsio, nije to neka Modeling gitara, i ne znam ni sta vec. Pa u pravu si za sve to, tacno tako sam i ja mislio, niko ne moze savrseno da prodje, pogotovo kad kupuje prvu gitaru. Jbg, u pravu si ti sve, ali probaj da razumes... Od kad sam pre dve godine poceo da sviram, zeleo sam da imam elektricu. :P Ali eto, konacno sam zavrsio s tim, saznacete sledece nedelje nadam se. A jes bas neko na pocetku reko da ce biti epic tema, i stvarno tako i bejase. :D
P.S. Jel to na tvom avataru onaj baja prodavac automobila?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 12 May 2012, 21:04

Haha da, raduje me shto znash za njega :mrgreen:
Ja sam svirao klasichnu 8 godina pre nego shto sam kupio prvu elektrichnu tako da nemoj mi tu...Otishao sam da probam par gitara, i kupio onu koja mi je najbolje zvuchala i koja me je vukla da je sviram, to je bila Ibanez SA260FM tako neshto oznaka. Sad imam Gibson SG Standard, gitaru za koju sam mislio da je najruzhnija u momentu kad sam pre par godina kupovao tog Ibaneza, i Telecaster, gitaru koju sam u to vreme smatrao manje-vishe neupotrebljivom za bilo shta shto bih ja zheleo da sviram.
Ali kazhem ti, ukusi se menjaju i nemoj se previshe opterecivati. To da li ce da pretegne taj ili taj Tokai, ili neshto za 3-5 hiljada din vishe ili manje, potpuno je svejedno. U tom cenovnom rangu nemash ti neshto mnogo izbora kvalitetski govoreno, shta god uzmesh bice to super gitara kao prva elektrichna. Posle cesh tek da menjash, i meni su isto to prichali kad sam kretao sa ovim skupim hobijem, ali nisam verovao. Takodje mi je otac, i stric shvaler prichao razne priche o tome kako veze teku pa nisam verovao jer sam u to vreme bio zxaljubljen do ushiju i slep zxa sve ostalo, ali bili su u pravu, jbg ima neshto u rechi starijih, poslushaj nas *****, kupi onu koja ti lezhi na oko i u ruci i ne razmishljaj mnogo o njenim performansama i sl, i ovako cesh ih mrzeti vec za godinu dana! :D
Pozdrav i nesmaraj vishe :P
:ziveli:

SkyHero94

Post by SkyHero94 » 12 May 2012, 21:32

lepo ti ljudi rekli. A na ono nirvana mislih vise na blagostanje(sve savrseno) neg na bend. Ja kad sam uzimao prvu gitaru bilo je samo daj bilo sta da sviram. Bio je to onaj bulet skvajer za 8k dinara i bogme dobro je sluzio. Pre godinu i po nabavim iabneza rg350 super gitarica i eto sad se zagrejao za LP-a pa ce se raditi rucno malo. xD Dokaz samo da se menja ukus i to dosta. Uzmi bilo sta od toga i neces pozaliti. Za godinu,dve uzimaces nesto deseto ;)

Post Reply