Behringer GDI21 drvlje i kamenje

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Frostensen

Behringer GDI21 drvlje i kamenje

Post by Frostensen » 27 May 2012, 00:38

Ova tema nema neku specijalnu temu kao temu bojim se. Kupio sam GDI21 pod premisom da cu simulatorom sa distorzijom da se resim mogucih iznenadjenja na svirkama. Prelistao sam sve moguce "teme" ovde i odslusao sto se moze odgledati na jutubu pa sam ga na kraju i kupio. U teoriji je sve savrseno ali iz nekog razloga ja sa ovom spravicom ne mogu da dobijem nista korisno. Isao sam kroz Marshala, Rand'la, Jamahu (kombo) i Pivi glave i svaki put imam isti problem. Ne moze nikako da se probije kroz miks. Distorzije je uglavnom previse i nikako ne mogu da nadjem balans izmedju level i gain. Ako pojacam gain pocinje da susti u pozadini. Ako pojacam level moram da smanjim gain jer ce, opet, da susti u pozadini pa je ton suvise cist. Cak i sa slabijim setovanjima imam isti efekat. Sto se tice vrsta pojacala, koliko god da se igram sa zvukom ja ne primecujem neku razliku boji. Meni je i dalje to jedan te isti zvuk u razlicitim varijacijama. Malo muljaviji za Kaliforiniju, malo reskiji za brit, i malo praskaviji za tweet, ali u sustini isti. Probao sam da se ustekam direktno u misketu ali je izlaz toliko slab da me drugi instrumenti poklapaju kad su na dvojici.

Ono sto pokusavam da kazem je da nikako ne mogu da nadjem dobar balans distorzije koja treba da vadi mast a koja nije zujavi mjetal, i jacine koja se probija fino. Sve sto ima jaci gain se gubi u shumu, zujanju itd.

Cini mi se da je Rocket Roll jednom napisao da je to vise simulator pojacala nego dist i da mu treba pomoc sa strane. Moja ideja je bila da koristim GDI21 za klasican rok zvuk a da OD100 koristim kao boost za solo, medjutim jedini nacin da se gitara probije ravnopravno kroz miks je da su upaljena oba u isto vreme a od toga bukvalno usi bole.

Nisam od onih koji pate od marke i "kvaliteta". Dugo sam imao Zoom 505 na kome sam zahvaljujuci stazu umeo da namestim ni malo zujave, pune i kremaste tonove, medjutim sto duze imam Behringer OD100 i GDI21 sve vise mi se cini da je zvuk koji ova dva daju manje vise isti. Gledajuci druge behringer pedale na jutubu a i zajedno sa mojim vidjenjem, generalno tripujem da bih Behringer (bilo koju od/dist efekt) pedalu mogao da prepoznam na slepo.

Neam pojma sto sam ovo napisao, valjda zato sto sam se smorio. Ako neko ima iskustva sa GDI-em i povezivanjem u pojacala i svirkama uzivo, neki savet ili sta god, slusam :)

maksabass

Re: Behringer GDI21 drvlje i kamenje

Post by maksabass » 27 May 2012, 01:23

Ja nemam oblasnjeje zasto je to tako ,ali evo mog iskustva,sa behringerom valjda bese BDI21,znaci radi se o bas modelu.Ima ga jedan moj drug.i svira ga ,reko bi da uvek ima los ton na basu.Problem je cini mi se isti,ne probija se kroz svirku,cuje se onako iz pozadine neko muljanje i to je sve.Kad sam uradio klon tech 21 bass driver-a,uporedio sam ga sa njim,jer me interesovalo kao ce jedan p[ored drugog da zvuce.Moji utisci su bili da zvuce veoma slicno ,cak sta vise da ne kazem isto,s tim sto bi malu prednost dao mom klonu,jer se iz njega cuje neka analogna crta,neznam kako to da obijasnim ,al verovatno znate na sta milsim.Znaci sve kontrole rade bukvalno isto.E sad,ja sam sa mojim klonom bass drivera,imao odlican zvuk na svirkama.Da se sad nadovezemna cenu.Da bi se izrdio klon Bass driver moralo bi se uloziti vise nego sto kosta polovan ili mozda i nov BDI 21pricam o ne p[reskupim komponentama.Ovo mozda nije pravo merilo a eto neko poredjenje.
Vezano takodje za klon SANSAMP GT2,cega je u stvari ovo kolija,koga sam imo prilike da pravim.Probali samo ga na svirci,mogu slobodno da kazem da dobro svira u vim modovima.Steta je samo sto nema nozne prekidace da bi se menjao,recimo klin na tweed-u i recimo hi gain na messa b.Odlicno zvuci i drive na twed-u.Naravno to je ocena gitariste koju ju je svirao,a ja sam samo slusao i sladio se tonom.Dalje sto mogu da kazem,je da meni pedala zvuci bolje direktno u mikseru nego li na pojacalu,tad smo je probali na fenderu balckface.
eto to su moja misljenja.Za behringer ne mogu reci nista ruzno ,al neke cinjenice upucuju na to,recimo ...U rack-u imamo eq behringer,koga smo nekad koristili,na nekoj drugoj opremi.Neko ga vreme nismo koristili i bas danas smo radili na mnogo dobrim kutjama i snagasem(DYNACORD).Ukljucili smo ga na trenutak-verovali ili ne pojeo je cak 50% tona.Neverovatno.Eto ,mozda behringer moze da zavrsi posao ali uparivati ga sa profi opremom i traziti profi zvuk na njemu,milim da on to nemoze.

banjacNT

Post by banjacNT » 27 May 2012, 09:46

Rodjo, ako vec imas sva ta napomenuta pojacala, Berindzer ti tu samo kvari rabotu, a i verovatno bi se samo OD100 bolje cuo nego li ta pedala uparena sa GDI21. Po meni, sto nikako ne mora da bude tacno, resenje bi bilo negi dobar EQ, ili neka dobra pedala iz odgovarajuce porodice. Meni je recimo covek iznad (Maksabass) pravio neke klonove poznatih pedala i moj Laney LX65R je propevao samo tako, znaci extra sam zadovoljan. Tako da, ako vec sviras na tim pojacalima, resenje trazi u EQ-u ili pedalama. :ziveli:

Frostensen

Post by Frostensen » 27 May 2012, 15:04

Pa to su pojacala koja sam svirao na tonskim. Gledao sam da obrnem sto vise opreme da ne bude da lupam napamet. Cela poenta kupovine GDI21 je da imam nesto za slucaj da:

1) Nema pojacala a ja na svirci.
2) Da mi uleti nesto sto mi apsolutno tonski ne odgovara jer mi kao bend dosta stvari sviramo unisono.

Sto se tice konstatacije da mi je bolje da idem direktno sa OD100, to je istina. Gitara se bolje probija samo sa tom pedalom, ali to je i dalje neki obli, plasticni zvuk Behringera iz koga izbija jedva primetni fuzz/shushtanje iz pozadine. A ne resava mi problem ako moram da idem direktno u miksetu. Mislim nemam pojma, kazem, ja stvarno ne patim od marke ali postajem uzasno nezadovoljan Behringerom i zvukom koji daje. Mozda ja jednostavno ne umem da namestim to da radi kako treba. Znam da postoji i neki fx loop fazon ali ja ne znam to da koristim, mozda je i to.

umart

Post by umart » 27 May 2012, 15:25

u teoriji to vezano za fx loop vazi za bodenje u pojacalo tj trebalo bi da bolje zvuci dosta ako bodes se iz pedale u fx return ili poweramp in (zavisi dal i sta konkretno to pojacalo posjeduje) i tako zaobidjes preamp sekciju samog pojacala jer preamp vec imas.dakle bodes se ovako: gitara - behringer - return (ili poweramp in) pojacala.

sto se tice podesavanja,nisam nikad ni testirao taj behringer,generalno bjezim od njih ali trosio sam jedno vrijeme bass vamp pro i uspio,doduse posle malo vise muke,da nadjem neka korisnija podesavanja.

moj savjet ti je kao i kod svih preampova da pocnes od svega na 12 (ili na nuli,tj od pozicije koja ne utice ili sto manje utice na izvorni signal gitare) ukljucujuci i gain (drive) i volume,i odatle krenes u stimovanje (dodavas sta fali,oduzimas sta smeta).ako ne izlazis u miksu dodaj srednje i zavrni malo ostale potove,ne krljaj volume odmah,mada ne moze se bas od svakog goHna da se pravi pita.

banjacNT

Post by banjacNT » 27 May 2012, 15:39

Sto se tice problema da ostanes bez pojacala ili da nabasas neko koje ti tonski ne odgovara pa iz tog razloga budes morao da se stekas direktno u mix, taj Berindzer bi trebao da ti pomogne. Al, kod Berindzera i tekako moze da se pokaze tacnom izreka "koliko para, toliko muzike". Ima Berindzer proizvoda gde su ljudi stvarno zadovoljni, a ima i proizvoda gde su totalno suprotna iskustva. Na temu tih preamp-a, DI box-eva i tako to Maksa je pravio cinimi se H&K Red Box, koji je i simulacija kabineta, koje mozes da bodes direktno u mix, tako da bi i to bilo eventualno resenje.
Mada je najbolja solucija da imas svoje pojacalo koje znas kako radi, i onda u zavisnosti od svojih potreba biras pedale.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 May 2012, 21:06

Ја користим врло интензивно педалу из те серије али за акустичну гитару - ADI21, и идем преко ње директно у разглас. Врло сам задовољан, узевши у обзир колико справа кошта. Не кажем да ради перфектно, и да даје најфинији тон, али знам да битно побољша онак шупљикаво-праскаво-ћошкасти тон пиезо озвуке, и да има много добар еквилајзер, и да могу да наместим тон какав год желим за час. Испробао сам и боље справе, али кад узмем у обзир да ја нисам тешки професионалац и да ми справе које коштају 3 до 6 пута више дају само за нијансу бољи тон - не видим сврху да дајем више пара. Е сад, због потпуно различите примене, можда није особито паметно поредити ове 2 справе, али ето, из исте су "кухиње", па капирам да није лоше ово да поменем. Оно што хоћу да кажем јесте да постоји могућност да просто имаш фаличан комад, јер бих рекао да су у вези с овим моделом искуства неких других људи са форума била доста позитивнија.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 27 May 2012, 22:11

umart wrote:u teoriji to vezano za fx loop vazi za bodenje u pojacalo tj trebalo bi da bolje zvuci dosta ako bodes se iz pedale u fx return ili poweramp in (zavisi dal i sta konkretno to pojacalo posjeduje) i tako zaobidjes preamp sekciju samog pojacala jer preamp vec imas.dakle bodes se ovako: gitara - behringer - return (ili poweramp in) pojacala.
:1:

Mislim da tvoj problem leži u tome što jednostavno ta sprava nije namenjena da se koristi tako, da se kači na input pojačala, jer ti bukvalno, kao što je rečeno, nižeš jedan preamp na drugi. Ili čak gore, navodno gotov/sređen zvuk koji bi GDI 21 trebao da pruža (odn. kompletnu simulaciju pojačala) ti guraš kroj ceo novi sistem preamp->poweramp, pa nastaje brljanje i zbrka, prebudživanje i kao rezultat - neupotrebljiv zvuk.

Jedno vreme sam imao SansAmp TRI-A.C. (pretpostavljam isti princip/zvuk kao GT2) samo što je programabilan i možeš da namestiš 3 različita podešavanja. Imao sam problem da, koliko god čačkao (a rekao bih, i rekli su mi da umem da koristim opremu i da namestim šta hoću) nikako nisam mogao da dobijem nešto što se jednostavno čuje u bendu. Zvuk je i bio ok, ali se čuje da nije to - to. I, na jednoj svirci sa drugarima, drugaru koji nije imao tada ni pedale ni pojačalo, ja dam TRI A.C. sa podešavanjima koje sam napravio, i šteknemo ga direkt u razglas iz te pedale, i imao je tončinu da se popizdiš! A za tu spravu je i pisalo da je namenjena direktnom snimanju i kačenju u razglas...

Tako da, pokušaj da se kačiš u Return kod FX Loopa kad budeš imao prilike, i isprobaj tako. Ono što bi bilo korisno jeste kada bi moglo da se koriste oba izlaza istovremeno, i XLR za direkt u mix, i AMP out da se kačiš na FX loop pa da preko pojačala imaš monitoring na bini. Samo ne piše u instruction manualu da li mogu oba izlaza da rade istovremeno.

I ne kapiram kako nisi mogao da budeš dovoljno glasan kada si se kačio direkt u mixer? Mora da Gain na kanalu nije bio dovoljno pojačan? Ako mikser koji koristite za probe nema odvojeno Gain i Volume, onda jbg. Obično se Gain na kanalu namesti preko PFL-a (pre fade listen) da ti peak signala bude na 0 dB, pa onda pojačavaš klizač (fader na kanalu) koliko je potrebno.

I kako vezuješ pedale, prvo GDI21 pa OD100 ili obrnuto? Po logici stvari, ako GDI21 treba da simulira pojačalo, onda OD100 treba da bude vezan ispred njega, odn. do gitare, a da GDI21 bude poslednji u lancu...

EDIT:

A što se tiče šuštanja, probao sam ranije ADI21(verziju za akstičnu što pominje Kristijan), i ta pedala je u BYPASS-u, spojena preko XLR balansiranog izlaza (koji treba da radi kao DI) u miksetu davala više šuma nego kada je signal išao mimo te pedale direkt u mixer iz akustične gitare, običnim gitarskim kabelom.

Tako da, vrlo je moguće da jednostavno te pedale unose značajan nivo šuma same po sebi. Još kad ih spojiš naknadno na pojačalo pa se sve pojača i izdistorzira duplo, mogu samo da zamislim kako to tek zvuči.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 28 May 2012, 00:35

Da, prvo GDI je simulacija.. drugo DI box... znaci predvidjeno je da se povezuje na miksetu preko XLRa.. a u lancu ide na kraju i "glumi pojacalo" . Ako ide kao pedala tj distorzija onda ga tretiras kao i pedalu negde a pocetku lanca ... pa u input od pojacala.. ne u FXloop, preko banane, i sa setupom koji bi ti sluzio kao distorzija, a ne da na pojacalu namestis neki OD i da mu pealom zamastis ton.. nego na clean..
drugo ako vec koristis pojacala... mislim da ti GDI21 ne treba... sem u slucaju da hoces da dofarbas klin sa tweed farbom... a da imas dodatnu pedalu za dist...

Drugo, ti si sam rekao, GDI21 je "zamena" (pazite na navodnike) za pojacalo u trenucima kada nema ili rikne pravo pojacalo.. i to direkt u razglas/miksetu.. a Ljudi malo grese u pogledu GDIja.. on je simulator nekih pojacala... a ne klot pedala. A to za sta sluzi, radi odlicno..

Ja sam ga koristio svojevremeno iza zooma, pa direktno u miksetu... razlika je nebo i zemlja, sa i bez njega..

aj.. predlog gitara, pedale GDI21 pojacalo... ili mikseta, ali Tweed>clean>Center...
a setup... Gain na oko 2 (od 0 do 10 ne kao na satu... ) treble na izmedju 8 i 9 bass na oko 7 i 8.. (eventualno tu malkice da se igras... pa da ga dodas na oko 9... ) i level na oko 7... ne previse.. slicna podesavanja zadrzi i za miksetu...

a pedale nivelisi po slobodnom nahodjenju...

eto probaj... kazem, ovo je predlog.

umart

Post by umart » 28 May 2012, 01:03

ja rekoh u teoriji,praksa i subjektivan dozivljaj tona su nesto drugo,bas kad je o sansampima i derivatima rijec mnogo ljudi (npr justin chancellor iz tool-a) koristi sansamp kao OD/filter i ide direkt u pojacalo,nema tu aksioma koja pedala ide gdje u lancu,sve je u glavi onog ko je svira,ali fakat su te pedale i dizajnirane kao preampi/di boksevi/amp simulatori tako da mu dodje logicno da sa njom ides u sto cistije pojacanje,na klasicnom gitarskom pojacalu to je bez premca return/poweramp in.

isto tako mnogo mnogo ljudi se zali na boss mt2 i generalno full preampe kako ne zvuce dobro a bodu ih direkt u pojacalo.bezbroj puta sam gledao kako ljudima vilice padaju na zemlju kad bi im pokazao kako ista ta pedala zvuci nabodena u return.stoji da sansampi i derivati imaju i boks filter i da se opet boji preko zvucnika i powerampa ali je u svakom slucaju cistije.

na kraju krajeva,sa mojim pokojnim sansamp gt2 najbolje rezultate sam tako imao,osim miksera i generalno line inputa na snagu gdje je naravno zvucala jos bolje.godinama sam to sokocalo koristio zajedno sa hi fi-jem kao kucno pojacalo,i imam samo lijepe rijeci i uspomene.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 28 May 2012, 08:57

Baba Slim wrote:A što se tiče šuštanja, probao sam ranije ADI21(verziju za akstičnu što pominje Kristijan), i ta pedala je u BYPASS-u, spojena preko XLR balansiranog izlaza (koji treba da radi kao DI) u miksetu davala više šuma nego kada je signal išao mimo te pedale direkt u mixer iz akustične gitare, običnim gitarskim kabelom.

Tako da, vrlo je moguće da jednostavno te pedale unose značajan nivo šuma same po sebi. Još kad ih spojiš naknadno na pojačalo pa se sve pojača i izdistorzira duplo, mogu samo da zamislim kako to tek zvuči.
Хм. Видиш, онда сам ја изгледа имао много среће, пошто ја немам тај проблем са шумом, изузев када ми је батерија у претпојачалу гитаре на издисају. Но то наравно нема везе са овим проблемом који је описан на почетку теме.

Frostensen

Post by Frostensen » 29 May 2012, 01:05

Sjajna kolicina informacija, hvala svima :) Posto se vise ljudi nadovezivalo na iste zakljucke evo ovako.

Lanac ide Gitara -> wah -> GDI21 -> Od100 -> Clean chann. na pojacalu.
Razlog zbog koga OD100 ide posle simulacije je taj sto mi treba buster za solo. Ako ide pre GDI21 ovaj ga nivelise i kao da nisam ni upalio pedalu.

Sto se tice miksete, ne znam, moguce da mikseta nije mogla da izgura jer sam se sad setio da smo ga i u radnji ustekali u miksetu i lepo se cuo. S tim u vezi, ni tamo boja nije bila najsjajnija al' ajde.

Dakle vasa preporuka je da sa GDI idem SAMO u miksetu ili FX return? Ako sam dobro skapirao smatrate da GDI u pojacalo (clean channel) nije dobra ideja?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 29 May 2012, 17:14

Moram samo da se ogradim da su zaključci koje sam izneo na osnovu iskustva sa sličnim spravama, iste namene/principa primene, a ne na konkretnom korišćenju GDI21.

Ajmo redom...
Frostensen wrote:Lanac ide Gitara -> wah -> GDI21 -> Od100 -> Clean chann. na pojacalu.
Koliko kapiram, ovako ne treba koristiti, što je već rečeno, jer je to kao da signal pustiš kroz 2 pojačala uzastopno, zato je preveliko izobličenje, i mulj kako god da okreneš.
Frostensen wrote:Razlog zbog koga OD100 ide posle simulacije je taj sto mi treba buster za solo. Ako ide pre GDI21 ovaj ga nivelise i kao da nisam ni upalio pedalu.
Ok, ovo je razumljivo i u redu - kada se buster veže pre OD, on mu samo doda gaina odn. potera u veće zasićenje/izobličenje, a bez promene volumena.

E sad, pitanje - da li tebi sa GDI-a treba isključivo drive zvuk, ili u svirci koristiš i klin?
Ako koristiš samo drive, i za lead ti ne treba veći gain već samo prosto glasniji signal, onda je možda najbolje da koristiš neki što čistiji, clean boost posle GDI, ili da jednostavno probaš kako bi radila kombinacija sa OD100 posle GDI ali spojenog direktno na poweramp (fx return) pojačala...

Ako ti treba klin, i hoćeš npr iz GDI direkt u miksetu, onda GDI na klin podešavanje (stalno uključen naravno) a pre njega sve ostale pedale (trebaće ti možda onda još jedan drajv, zavisi od svirke da li ti samo OD100 pokriva sve), kao što vezuješ pedale pre pojačala...
Frostensen wrote:Sto se tice miksete, ne znam, moguce da mikseta nije mogla da izgura jer sam se sad setio da smo ga i u radnji ustekali u miksetu i lepo se cuo. S tim u vezi, ni tamo boja nije bila najsjajnija al' ajde.
Treba podesiti Gain na kanalu miksete kako sam objasnio ranije, i trebalo bi da može da se podesi odgovarajuća glasnoća, ali zavisi od mogućnosti miksete...
Frostensen wrote:Dakle vasa preporuka je da sa GDI idem SAMO u miksetu ili FX return? Ako sam dobro skapirao smatrate da GDI u pojacalo (clean channel) nije dobra ideja?
Upravo. :ziveli:

Post Reply