H-S-S problem, humbucker sa tri zice

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
splits

H-S-S problem, humbucker sa tri zice

Post by splits » 14 May 2008, 00:37

Pokusavam da stavim humbucker umesto singla na bridge poziciju, samo je problem sto iz njega vire 3 zice (bela, crvena i jedna bez izolacije).
Sve seme koje sam nasao na netu podrazumevaju 4 zice.
Trenutno je sve povezano ovako:
Image
Nova semu koju sam pronasao izgleda ovako:
Image
Interesuje me da li je uopste moguce povezati sve kao na drugoj semi, i koja zica gde ide sa ovog mog huma?

Rocket Roll

Re: H-S-S problem, humbucker sa tri zice

Post by Rocket Roll » 14 May 2008, 01:06

Pitanje je: koji je to humbucker? Odakle je skinut?

splits

Post by splits » 14 May 2008, 02:02

Jackson, a ne znam sa koje gitare je skinut.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 May 2008, 02:35

A jesi siguran da ta "treća žica" u stvari nisu dve žice, spojene u jednu? Znam da je tako na DiMarzio noiseless singlecoil magnetima (koji su suštinski humbuckeri, ali se vezuju kao singlecoil magneti):

Image

Ako nije tako, da li ti ovo išta pomaže? Na Seymour Duncan hambakerima primećuješ serijsko vezivanje unutar hambakera, što od dve žice pravi jednu:

Image

Bodomovac

Post by Bodomovac » 14 May 2008, 16:08

To što ima tri žice znači da ne može da se splituje, kao i moj Jackson PAF... dakle, neizolovana ide na zemlju, bela takođe, a crvena je hot output.

A sad, kao nagradu, otkrij nam koji magnet imaš. :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 May 2008, 16:54

Bodomovac wrote:To što ima tri žice znači da ne može da se splituje, kao i moj Jackson PAF... dakle, neizolovana ide na zemlju, bela takođe, a crvena je hot output.
Ili prati šemu koju si našao (treća žica = kombinovani "North finish" i "South finish" = kopmbinovani output oba jezgra):

Image

Bodomovac

Post by Bodomovac » 14 May 2008, 19:01

Thanx za brisanje posta, al kad sam malo promislio, ipak mislim da si napravio grešku...
Dakle, kod njegovog magneta je to urađeno interno. Ta crvena žica kod njega je hot output...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 May 2008, 19:41

Bodomovac wrote:Ta crvena žica kod njega je hot output...
A, ne, ne, to koja je koja žica - to je još uvek otvoreno, to zavisi od magneta! Dakle, šta je konkretno "prva", šta je "druga" a šta je "treća" žica, to zavisi od proizvođača, ja ne znam Jacksonove "colour codes". Da sam na čovekovom mestu, poslao bih mail Jacksonu ili pogledao na nekom Jacksonovom (zvaničnom?) forumu.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 14 May 2008, 20:33

Pazi, imam Jackson CVR2 magnete koji su fabrički bili ugrađeni u moju gitaru, i za njih važe oni color code-ovi što si postavio gore, a nedavno sam nabavio jedan Jackson PAF iz Charvel Stratocastera iz '84 kojeg sam ubacio u neck poziciju, i kod njega su kao što sam rekao, bela - zemlja; crvena - hot output. Ona neizolovana je uzemljenje, uvek.
Moguće je da su menjane boje žica tokom godina, ali s obzirom da ima isti broj i boje žica kao i moj mag., kontam da je isto... a i garant je neki stariji mag. pošto se takvi sa 3 žice od strane Jacksona više ne proizvode...

A čak i da se loše spoji, neće se ništa pokvariti.... :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 May 2008, 20:39

Bodomovac wrote:...bela - zemlja; crvena - hot output. Ona neizolovana je uzemljenje, uvek.
Da je moj magnet, probao bih tako kako kažeš... Nego, nema nam "originalnog molitelja" da kaže šta je uradio sa magnetom - otkud mu, je li probao da ga veže, je li uspeo...?

Bodomovac

Post by Bodomovac » 15 May 2008, 01:25

Da, stvarno, mogao bi da se javi. :)
Nego, pošto nemaš pojma koji je magnet, a uspeo sam da propustim da si to pre napisao, barem opiši kako izgleda... mislim, jel ima plastiku preko, jel je otvoren... čisto da znamo okvirno o čemu se radi. :)

splits

Post by splits » 23 May 2008, 22:24

E da, konacno i ja da se javim, nego sto se tice magneta, dobio sam ga od nekog lika koji nema pojma odakle je skinut, na njemu samo pise jackson i otvoren je. POstavicu sliku samo da napunim baterije na aparatu.
Konacno sam uspeo i da povezem magnet posle malo eksperimentisanja isto kao na originalnoj(prvoj semi) dakle bela i ona bez izolacije na ground a crvena na prekidac, ali na zalost ne moze da se splituje, tako da u drugoj poziciji nije humcansel, nego rade ceo prvi i drugi.
Zvuk je malo krsolik, previse srednjih i visokih na prvoj poziciji, ali to mislim da sam zeznuo sa rupom na pickguardu koju sam nabudzio suvise blizu bridza i potovima od 500k. Posto mi je malo smor da dajem 2000 rsd za parce plastike, resio sam da napravim novi puickguard pa ako neko ima neku ideju za materijal od kojeg bi ovo bilo najlakse napraviti...
Zahvaljujum svima na savetima i pomoci.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 24 May 2008, 03:23

Onda verovatno nije Jacskon PAF, pošto taj ima brdo srednjih i niskih, i nije baš kršolik. :)
A ne kontam najbolje kako si zeznuo sa pickguardom... Inače, ja bi radije kupio gotov pickguard, jer dok ne nađeš tu plastiku koja ti treba, i ne isečeš je tako lepo, potrošićeš više vremena i truda nego novaca na novi. A postoji i problem statičkog elektriciteta. Istina, nigde nisam čuo o ovome, ali po nekoj mojoj pretpostavci loša plastika može da skuplja statički elektricitet, koji bi izazivao šumove. Ali kažem, ovo je samo moja pretpostavka.

Nema na čemu. :)

Post Reply