Zemlja Telecaster-a

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Trzalica

Re: Zemlja Telecaster-a

Post by Trzalica » 01 Aug 2012, 10:52

Moj @Cortex:
Znaš li ti šta se ja pitam?!? Imaš li ti uopšte neku pametnu misao, osim uskakanja u svaku temu i flejmovanja?!?
:cry:

Nego, ... nisi ti bitan, ... mene zanima rešenje sledeće zagonetke:
- zašto se ljudi, koji vole rock, hard rock, pa čak i blues, lože na TELECASTER? Nekada je bila najjeftiniji model Fender-a, bila je američka tarabetina koju je bila namenjena tamošnjim seljacima koji nisu imali previše finansijskih sredstava za muz. instrument ... Zasviraše one njihove narodnjake iz doba kauboja i indijanaca (transl. - "country") i neko na osnovu toga stvori legendu od piskutavog zvuka koga danas od milošte zovu "twang". :povrac:

Ovo mi je isto kao kada bi sada neko frulu srpskog seljaka promovisao u vrhunske izradjevine, kenjao o tome kako je drvo šljive iz šumadije bolje od onog iz obližnje nam bugarske, i umesto 50€, frulu prodavao za 1000€ bla, bla, ...

I jedan i drugi instrument su prvenstveno bili namenjeni sviranju folk narodne muzike (jednostavno i JEFTINO izradjeni u prvi mah) a vidim ovde se niko ne deklariše kao narodnjak?
Valjda je neumesno tvrditi da je američka seljačka muzika (COUNTRY) dobra, dok naša narodna (Folk, TURBO FOLK) gde se sviraju frule i harmonike pa i stratovi naravno, loša i da našu treba pljuvati, izbegavati i sl.? Govorim i o turbo folku sa respektom, na kraju krajeva, to je isto "COUTRY" prevedeno na engleski. ...
Logično bi bilo ceniti i svoje pa tek eksperimentisati sa tudjom muzikom. Za neke je izgleda i Jelena Karleuša pojam

Trzalica

Post by Trzalica » 01 Aug 2012, 10:56

P.S: nemojte mi samo postavljati slike i YouTube linkove POZERA koji su se slikali sa telecasterom čisto reklame radi, dok istu nisu upotrebljavali na koncertima ni svake prestupne godine.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 01 Aug 2012, 10:57

Neki,
Stvarno ne umem da objasnim zašto su me Road Worn Telecasteri šarmirali a Baja ne...a možda grešim što odmah poredim sa onim što nosim u glavi o svojim i gitarama koje su poduže bile u mojim rukama.... problem kod nas je što u Srbiji ima malo mesta gde možete probati i uporediti gitare, posebno nove serije.
Prodavci u velikim radnjama u Bgdu najčešće su dobri likovi, vrlo dobri muzičari, zato me i čudi što često prezentiraju gitare nespremne za ozbiljan test.
Akcija na gitarama najčešće je previsoka, tenzija vrata neprecizna...prostor za probu s pojačalima prepun neona, startera, bruma...i nakon toga treba srediti utiske...mogu da zamislim klinca kome se već vrti u glavi od onoga što vidi u radnji kako se oseća pri donošenju odluke o kupovini... I mi, veliki klinci imamo problem da sredimo utiske...
Pre godinu dana probao sam 2 Custom Shop heavy relic 52, izguljene, visoki pragovi, vrat U deblji od svakog Gibsona 59. U prvom trenutku pomislio sam da držim panj u levoj ruci, ali kad sam opalio po žicama, taj vibe ostao mi je i dan danas kao podsetnik kakvoj gitari treba težiti.
Bila su to dva umetnička dela u formi najprimitivnije gitare u istoriji rocka. Kada probate takve komade odmah shvatite odakle Gazdi (Bruce Springsteen) onakav nalet emocija kada cedi svog, skoro vršnjaka i pokazuje tzv. virtuozima sa feniranim , blajhanim čupercima, šta je jebeni rock`n`roll !!
posting.php?mode=reply&f=20&t=15695#

Trzalica

Post by Trzalica » 01 Aug 2012, 11:13

mateuspoz wrote: Bila su to dva umetnička dela u formi najprimitivnije gitare u istoriji rocka. Kada probate takve komade odmah shvatite odakle Gazdi (Bruce Springsteen) onakav nalet emocija kada cedi svog, skoro vršnjaka i pokazuje tzv. virtuozima sa feniranim , blajhanim čupercima, šta je jebeni rock`n`roll !!
Ufff ... Mato, ajd malo ozbiljnosti .. ipak je pojam gitare za istoriju ROCK-a Stratocaster + Gibson LP oblik.

Tele je najprimitivnija gitara u istoriju američke popularne seljačke muzike, pa bila crnačka "blues" ili u belačka i to u 99% slučajeva "country". Kada se oformio rock n, roll na temeljima bluza i folka, tele je već poraslo u kravicu i dobilo novo ime stratocaster!!! :D :wink:

Ako se u ovome ne slažemo, onda si već kupio ulaznicu za "čopor" ovog foruma.
Druga stvar je ta što danas i Kurta i Murta usled nedostatka ideja, inspiracija i originalnosti pokušava biti različit, svojstven i poseda za telecaster modelima na kojima svira svakojaku mešavinu žanrova ... hmm ... postoji jedan naziv za takve, na 'vr mi je jezika ... hmm ... da nisu "hipsteri" ili šta već ...
BTW. nabrajanje sprinstina koga cene samo okoreli usa nacionalisti koji su do juče brali pamuk i decu redovno slali u marince, ... je NEUMESNO pored veličina kakve su bili Jimmy Page, Ritchie Blackmore, Jimi Hendrix, Clapton, Eddie Van Halen, & Co.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 01 Aug 2012, 11:26

Jel ti poznato da je Page poceo da svira na telekasteru? Snimio neke od najvecih hitova...a i koji to hipsteri sviraju telekastere? daj mi nabroj...hipsteraja svira uglavnom jaguare i tome slicno...

Nisam ja neki fan telekastera ali stvarno, ko pljuje po telekasterima ne vredi s'njim dalje diskutovati...mozes nabrojati milion muzicara koji su ih svirali ili sviraju...uostalom i vecina tih sto si ih pobrojao...

SkyHero94

Post by SkyHero94 » 01 Aug 2012, 11:38

Uopste ne volim da vidim ovakve rasprave na forumu.Nema koristi od toga. :( Ovaj Trzalica ocigledno je covek koji voli da cita i obozava filozofiju.
1/Inace ne znas ni sta je taj famozni "Turbo folk" i to nije muzika nit ce ikada imati veze sa muzikom kao umetnoscu.
2/Sve sto navodis su samo legende i nikog osim njih.
3/Country poredis sa turbo folkom koji je nastao tek pre 20godina. Za mene narodna srpska muzika jesu trubaci,tamburasi,...
4/Sto se gitara tice ne kapiram sta pokusavas ljudima dokazati sa tvojim stavom oko "Originala". Pusti ljude nek pricaju sta vise vole. Nisu oni ti koji u svakom postu pricaju samo je to dobro i to i nista drugo.
Pravis preveliku frku oko svega. Malo dodji sebi i ne trazi neprijatelje na ovom forumu.
Nisam hteo da se mesam ali ovo stvarno vise nema smisla. :facepalm:

Trzalica

Post by Trzalica » 01 Aug 2012, 11:39

LifelessDead wrote:Jel ti poznato da je Page poceo da svira na telekasteru..
Nije ni čudo što se odlučio za teško deblo Les Paul-a, kada je video na čemu je počeo da svira :mrgreen:
Zato sam gore i eksplicitno naveo da se ne postavljaju pozerske slike (medju kojima i Page sa teletom na slici)

Nego, kada smo kod "COUNTRY" evo jednog našeg domaćeg kantriste:
http://www.youtube.com/watch?v=nmmUx0ObkqE

:kokice:

LifelessDead

Post by LifelessDead » 01 Aug 2012, 11:42

Trzalica wrote:Nije ni čudo što se odlučio za teško deblo Les Paul-a, kada je video na čemu je počeo da svira :mrgreen:
Zato sam gore i eksplicitno naveo da se ne postavljaju pozerske slike (medju kojima i Page sa teletom na slici)
Pozerske slike? Snimio je prvi album na njemu a i posle ga je koristio. Ne lupaj gluposti.

progg

Post by progg » 01 Aug 2012, 11:46

Trzalica wrote:
LifelessDead wrote:Zato sam gore i eksplicitno naveo da se ne postavljaju pozerske slike (medju kojima i Page sa teletom na slici)
Uopste nije pozeraj... covek je jedan period intenzivno koristio telca...

A iskreno, ja imam strat, a imam i tele i k_nj_m ti se u generalizaciju gitara i rock muzike... Onako od srca...
Last edited by progg on 01 Aug 2012, 11:50, edited 1 time in total.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 01 Aug 2012, 11:48

Ma pusti ga, za njega je verovatno i Keith Richards pozer.

fattwang

Post by fattwang » 01 Aug 2012, 11:51

Molim vas, ignorišite Image

Trzalica

Post by Trzalica » 01 Aug 2012, 11:51

SkyHero94 wrote:
Pravis preveliku frku oko svega. Malo dodji sebi i ne trazi neprijatelje na ovom forumu.
Naoružaćete se možda i krenuti u boj protiv mene?
BTW. ja siguno nisam došao ovde ni tražiti prijatelje. :ziveli: Tražio sam savet u vezi kupovine gitare i sačekala me je Ssalva negativnih komentara, čopor NEPRIJATELJSKI raspoloženih članova, i sve o tome kako je suludo i razmišljati o kupovini originala od 1000€ jer se taj novac jedino isplati dati stolarima srbije.
SkyHero94 wrote: 4/Sto se gitara tice ne kapiram sta pokusavas ljudima dokazati sa tvojim stavom oko "Originala".
Čitaj moj stari topic u kome sam potražio savet u vezi kupovine usa strata i onda ćeš se pitati sledeće: "ne kapiram šta pokušavate dokazati trzalici sa vašim stavivima oko HAND - MADE"! Da ti prevedem?!?
Ovdašnji dežurni komentatori su rasuli paljbu po meni što uopšte razmišljam o "ORIGINAL-u" i da obavezno treba da tih mojih 1000€ izujem Goranu u Zemunu i Mirku Tasiću takodje.
Shvataš poentu potenciranja na "originalima"!? To zna ovdašnji "čopor", izgleda da ti još nisi član! :)

progg

Post by progg » 01 Aug 2012, 11:52

LifelessDead wrote:Ma pusti ga, za njega je verovatno i Keith Richards pozer.
verovatno...

Gagi

Post by Gagi » 01 Aug 2012, 11:53

Image

Trzalica

Post by Trzalica » 01 Aug 2012, 11:54

LifelessDead wrote:Ma pusti ga, za njega je verovatno i Keith Richards pozer.
Ma jok, vrhunski gitarista ... razbija skale, tehnike sviranja, ... vodi školu gitare ... :mrgreen: :lol: :XD:
Vodio bi možda školu narkomanisanja, ali gitare ... nop. :grummel_2:

P.S: ČOPOR krenuo u akciju, ha????

O ČOPORE, MOJ ČOPORE, radujem vam se unapred. :ziveli: :kokice: :ziveli:

Post Reply