Kuato Design Tycobrahe Octavia clone [1590a]

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sinisake
The original one

Re: Kuato Design Tycobrahe Octavia clone [1590a]

Post by sinisake » 03 Aug 2012, 11:59

Ne znam da li vase rade tako - ali kod moje, sto manje vibranja, bendanja i ostalih gitaroskih drkanja - to izrazenija oktava; dakle: mirna ruka, sviranje a la Robert Smit :mrgreen: , dugo drzanje tona - i onda oktava dolazi do izrazaja?

:ziveli:

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 03 Aug 2012, 12:55

Pa meni skrambler radi kako treba ( ali tek kada sam MPSA14 stavio mesto prvobitnih Bc 517 ) sa bendovanjem i bez, doduse vise vuce na synth kad bendujem sa oktaverom, ali to je i car zar ne :) ( jos mi je izrazenija oktrava bila kada sam stavio germanijumski tranzistor na mesto q2, ali tada je vec poceo polako da luduje i da dobija neke cudne oscilacije, ponekad upotrebljive )? Ocigledno foxy lady radi kako treba sa bendovanjem i ostalim izdrkavanjima jer mozemo cuti njen klon Fulltone Ultimate Octave medj Satrianievim solazama i likovima. Mozda mi green ringer radi malo bolje, ali tek kada ga uparim sa big muff-om ili sa FF. Ali ako hoces da bude cist oktavirani bend napravi boss OC2, imas isecenu semu koja ce ti raditi kako treba a lako je za napaviti.Nikada nisam pravio ni jedan oktaver sa transformatorima, jer me mrzelo da ih narucujem. Npr Roger Mayer-ova oktavia ( oktavio ) nezahteva transformatore i izrazena je oktava.

Dobra stvar kod ove elektronske renesanse koja se trenutno dogadja u Srbiji ( a boga mi i u svetu ) sto su delovi jeftini ako malo bolje potrazimo. Nisu nam svi dostupni, ali su cene pristupacne i sve mozemo napraviti sebi, a i drugima ( sto za cenu sto iz drugarstva ). Bas zbog toga treba iskoristiti trenutnu situaciju i eksperimentisati sto vise moguce :)

bancika

Post by bancika » 03 Aug 2012, 13:15

hmm, ne kapiram ovo za renesansu u Srbiji. Dostupni su samo genericki delovi koji nekad zavrsavaju posao, nekad ne. Skoro nista specijalizovano za audio se ne moze naci, a gde ga ima kosta papreno. Jeste da mnogo ljudi cacka sada vise nego sto je to bilo pre 10 godina zahvaljujuci netu, ali ne vidim da je ovde bolja situacija. Zapravo je gora, pre 10 godina je u nisu bila EI prodavnica gde si mogao da kupis lampe po normalnoj ceni. Sada u MG EL34 kosta 30e komad. Sa druge strane, sad bar moze da se poruci lakse iz inozemstva, sto u mnogome olaksava. :ziveli:

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 03 Aug 2012, 14:14

Ali cekaj, ti si na advanced lvl u odnosu na ostale, cak sta vise daleko ispred svih. Retko ko je napravio nesto sa lampama, mnogi tek pokusavaju i eksperimentisu. A onaj diy layout creator koji si napravio koriste i stranci.

Gde ces jos u svetu naci potenciometar za 35 dinara ( sem u kini xD )? 6 dinara bc 550? Mislim realno, 118 dinara je evro, a evro ne vredi nista u ovoj bednoj zemlji. Cak u Nemackoj vrednost jednog evra je veca nego kod nas. Pocetnik ( koji hoce da uci ) sa 20 evra moze da nadje delova za 10-ak efekata, lemilica kod kineza kosta oko 300 dinara, nije nesto posebno ali ce mu izdrzati bar 6 meseci, kalaj ( ili tinol ) su dostupni i nisu skupi, raster ploca 200mm x 100mm kosta 400 dinara, uz malo vezbe nju mozes da iskoristis za isto tako 10-ak efekata, multimetar kosta oko 600 din i jos samo internet, dobra volja i istrajnost. Kao pocetni "kapital" to je poprilicno ok. Naravno napredovanje zahteva odredjene zrtve ( u ovom slucaju novcane ), ali ako zapocnes biznis, kao npr maksa i cortex, i imas prihod onda ti dalje nabavljanje delova nece tesko pasti.

Realno paypall postoji u Bosni, meni je Bjeljina bliza nego Beograd ( BN 55 km, Bg 89 km ) i kada bih imao vise novca za ulaganje mogao bih da otvorim racun u nekoj banci u BN i da tako vrsim uplate i kupujem preko interneta, nadjem neku adresu najblizu granici i narucujem da mi tu postar donosi. Pored Bosanaca na granici mozes preneti heroin a kamo li elektroniku, a nasim granicarima je bitno da ti ne nosis nista sta oni mogu da iskoriste i pusti ce te. Isto tako je i za sve ostale. Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Madjarska, Rumunija pa i Makedonija mogu biti iskoristene u svrhe nabavke preko neta.

Sto se tice tog za renesansu, pa ja u Sapcu imam bar 5 likova pored mene koji za svoje potrebe prave efekte. Tako da ocekujuem da u svakom gradu ima bar 5 ako ne i vise momaka/devojaka koji su zainteresovani za ovaj "zanat". Sto je opet vise nego pre. I bice ih samo vise, svest ljudi raste u odnosu na prethodne godine. Dosta muzicara se okrece ka tome da pravi efekte za sopstvene potrebe.

Ti imas Pro electronic u tvom gradu i ja ne razumem zasto bi ti kupovao u MG kad ja iz Sapca narucujem iz Pro electronic-a. Tebe kosta da se prosetas malo a mene 2 postarine kad hocu delove iz dve razlicite prodavnice. Evo u Mitrosu Electro Harmonix matched par EL34 kosta oko 30 evra. Beogradski Mitros nema nista, ali ovi u NS imaju.

Cinjenica je da ako se potrudimo mozemo naci sta nam treba. Nije idealno, niti ce biti. Ali nije nemoguce.

bancika

Post by bancika » 03 Aug 2012, 14:46

Ovde samo fali paypal i da prestanu da zezaju na carini i onda nece biti problem sto je snabdevenost u radnjama sh*t :) To sto su dostupni cheapo kineski delovi i alat po smesnim cenama nije neka prednost jer su dostupni svuda, samo ih nema po poznatijim radnjama (mouser i slicni) jer nece da se brukaju losim kvalitetom. Takvi delovi su ok za pocetnike koji hoce da eksperimentisu, ali ne bi nikad bazirao proizvod na njima koji bi trebao da sluzi dugi niz godina.
Po meni je jedina prednost ovde u odnosu na ostatak zapadne civilizacije sto su usluge dosta jeftine, tipa lasersko graviranje, ecovanje, custom kutije, trafoi i slicno. A ljudi imaju vise vremena nego para pa pocinju da prave sebi spravice, zato se stice utisak da je period renesanse...samo je veca beda :) Da sam pre 7-8 godina mogao da priustim sebi dobrog lampasa ne bi se upustao uopste u pravljenje.

A hvala za ovo "advanced"...nisam advanced, samo ludji :) Moja prednost je sto posedujem paypal i sto povremeno idem u usa pa se napunim komponentama za sledecu godinu-dve. I tako mogu da nabavim i probam stvari koje se ovde teze nalaze. Btw, kad je rec o fuzz-ovima, uzeo sam par desetina parova germanijumaca MP39B i IT308B za Bonamassa fuzz face. Kad ih klasifikujem po hfe i curenju stavicu nekolko kompleta na oglase, koga interesuje neka prati :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 03 Aug 2012, 15:05

Mene interesuje ali ne pratim oglase, pa te molim da negde na forumu vidno istaknesh ili prosto mi baci PP :D

bancika

Post by bancika » 03 Aug 2012, 15:09

no problemo, probacu za vikend da ih sve premerim ako nadjem sat-dva vremena. Biras prvi :) Mada ljudi kazu da su ovi ruski dosta manje podlozni curenju i da im gain nije toliko haotican kao kod zapadnjackih, verujem da ce biti bar 10 parova dobrih za fuzz.

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 03 Aug 2012, 15:12

bancika wrote:Takvi delovi su ok za pocetnike koji hoce da eksperimentisu, ali ne bi nikad bazirao proizvod na njima koji bi trebao da sluzi dugi niz godina.
Apsolutno se slazem sa ovim i to je glavni razlog zasto ja ne pravim efekte drugima, ili za novac. Ne zelim da prodajem nesto u sta nisam 100% siguran da ce biti postojano i funkcionalno.
bancika wrote:Da sam pre 7-8 godina mogao da priustim sebi dobrog lampasa ne bi se upustao uopste u pravljenje.
Upravo ta beda nas tera da se snalazimo i evoluiramo. Na neki uvrnut nacin su nas nase vlade u zadnje 22 godine naterale da sami razvijamo svest, da stvaramo nesto od nicega i da sami evouliramo i ucimo.
Ja da sam imao para da kupim sebi Big Muff-a nikada ne bih ni pomisljao da se bavim pravljenjem.

coca

Post by coca » 03 Aug 2012, 15:23

Bancika i Mugen Gica u Prvu ste 100%,i ja sam takvog misljenja,da se moze dosta efekata napraviti za relativno malo parica!!!A sto se tice generalno opreme da sam imao para nikada se ne bi upustao u izradu nicega,ali tako sam mislio pre!!!danas kad pogledam deceniju ili vise unazad sretan sam sto sam uspeo bar nesto sebi da napravim(recimo za sada se jos nisam upustio u izrau lampasha ali delove polako prikupljam i gotovo je izvesno da cu raditi za sebe pojacalo lampa 30W,jos samo transformatori da mi legnu/stignu i krecem,verovatno ce biti nesto sa EL84 u izlazu tipa klon Vox AC30 ili tome slicno,posto obozavam zvuk EL84 lampe radi me da to nije normalno),za sada sam uradio cca.40-tak pedalica raznih od toga najveci broj za sebe a nesto za prodju i tu sam prosao solidno,ali nije mi cilj pedalarstva posao nego uzivanje,a ako neko hoce da plati ne bezim ni od toga da se pozabavim izradom pedale,takodje sam uradio i 10-tak pickup-ova (sto singlova,sto Hum-ova),kazu ljudi da zvuce!!!,meni rade na mojim gitarama EXTRA,a za sada sam uradio samo jednu gitaru(klon Strata '62)-telo lipa(20 godina stara) vrat Bosanski javor (10-godina star),fingerboard rosewood sa skladista u Beogradu...Radio sam je pazljivo 10 meseci i na kraju je prosvirala i jos uvek se drzi!!!(naravno nisam sve sam mogao da odradim bilo je pomoci od strane profesionalnih stolara za finu obradu tela i vrata,ceo projekat me izasao nesto oko 600E,ali mislim da je vredelo!!!
pozz.!!!Coca!!!

bancika

Post by bancika » 03 Aug 2012, 15:29

jest, i ja se ne kajem sto sam uso u taj hobi, iako me sve u svemu kostao verovatno vise nego da sam kupovao fabricku opremu. Naucio sam puno i napravio par cool stvarcica koje i ne mogu da se kupe. Samo se nikad ne bi desilo sve to da nije bilo nedostatka para u startu :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 03 Aug 2012, 15:34

sve je kul i zanimljiva mi je ova vasha pricha, ali ne vidim zashto diy efekat ne bi trajao 15 godina i radio podjednako dobro svaki dan :nixweiss: neke koristim vec 3-4 godine i nisu mrdnuli, a znam da su radjeni najjeftinijim mogucim komponentama...

coco kralju! :ziveli:

bancika

Post by bancika » 03 Aug 2012, 15:54

Od delova koji mogu da se kupe kod nas mozda moze da traje, mozda ne moze, ali da li bi bio spreman da rizikujes svoju reputaciju i, u slucaju lampasa, zivote kupaca? Sa nekim komponentama sam imao srece, radile su ok i trajno. Medjutim, imao sam par kondenzatora iz pro elektro kojima su bukvalno otpale nogice dok sam pokusao da ih zalemim na plocu; oni plasticni potovi se raspadaju; kupio sam neku zicu u Nisu kojoj mozes da skidas izolaciju rukama bez problema i koja ima pokrivenost shielda otprilike 10% itd, itd. Sistem je dobar kolko je dobra najgora komponenta, kad ih imas 100 ili vise, velike su sanse da se zalomi neka nevaljasna i sve povuce na dole :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 03 Aug 2012, 15:57

ah pardon pardon, mislio sam da ne govorite toliko o jackovima, potovima [ti plastichni su stvarno krsh krsheva] i sl, sa tims e slazhem skroz, a pogotovo kad se radi o high voltage primenama :ziveli:

coca

Post by coca » 03 Aug 2012, 16:53

Kad su u pitanju Hand-Made lampashi e tu nema za...je,moze da te kosta zivota posto su voltaze 200V,400V,600V,800V!!!OPASNO PO ZIVOT!!!,a sto se tice i da se sve uradi kako treba nema svih delova /komponenti da se kupi u zemlji Srbiji,a i projekti lampasha su skupa igrarija da bi riyikovao da ybog nekvalitetnih elektrolita recimo sjebes u najmanju ruku LAMPU,a da ne govorim o TRANSFORMATORIMA....,a one sto se narucuju preko neta i tu bi se dalo prodiskutovati o kvalitetu!!!,desavalo se do duse ne meni nego ljudima koje znam da su narucili komponente a dobili krseve od delova!!!,ni zica za ozicene koja se kupuje u staok-u u elektronskim radnjama nije bas zadovaoljavajucek kvalitete,mislim kada se uporedi recimo sa zicom iz uredjaja iz '60-'70 godina,ja sam dosta imao zica iz Ruskih uredjaja sto sam jurio po raznim otpadima (vojna tehnika/elektronika ),pa to je kvalite brate!!!,za potove se slazem plastika je krs zivi ne moze dugo da traju,naravno ako se koriste efekti/odnosno potovi na njima,konektori su zadovoljavajuceg kvalitreta za sada,hahahah!!! :) :) :) ,DPDT prekidaci su kineski vise manje svi,ali ja sam nalazio i domace proizvodnje,rade se negde koliko sam uspeo da saznam u Aranjelovcu,ali nisam mogao dadobijem kontakt,strogo poverljivo kao da je ko zna sta!!!,a samo jos nesto postojali su potovi kombinovano metalno/plasticni kupovao sam ih u Bg-u*nekadasnji ITC),oni su bili EXTRA kvaliteta,samo je osovina bila cini mi se 8mm,pa je bilo tesko naci adekvatno dugme za njih,ali i to se da nabudziti,ja sam konkretno da podelim sa vama na masu pedala za dugmad koristio cepove od Next sokova malih,oni sto su ranije bili radjeni narandzasti sa kruznim strelicama,iygledaju do j...ja,kutije sa koristio rayne,ali imam i seriju pedala upakovanih u kutije od STR8 parfema i after-shave-ova,i to mi ima neku dray na stage-u kad ih poredjas u board-u svi ih zapaze!!!
pozz.!!!Coca!!!
P.S.:то Bancika,ajde Molim te pustimi shemu onoga Phase-a sa LM13400,sto si rekao da dobro radi!!!

bancika

Post by bancika » 03 Aug 2012, 18:10

hmm, nisam pravio nista sa LM13400. Radio sam phase 90 al on koristi 4 uparena 2n5092 ako se dobro secam.

Post Reply