V.O.S. - Vizuelni osecaj svirljivosti :D

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Tenji

V.O.S. - Vizuelni osecaj svirljivosti :D

Post by Tenji » 05 Aug 2012, 16:24

U razgovoru izmedju Randy-ja, Vukkka, i mene, dosli smo do zakljucka da postoji jedan fenomen kod posmatranja gitara. Naime, cesto se desi da samo gledajuci slike neke gitare dobijamo osecaj da li bismo je mogli svirati dobro, ili ne, tj, da li bi bila svirljiva ili ne. Neke gitare jednostavno odaju utisak da bi same svirale (u mom i Vukkkovom slucaju to je bio Petruccijev Musicman), dok neke izgledaju kao da bi se raspale u rukama i da na njima ne bih mogao ni jedan ton da odsviram kako treba (moj primer - Ibanez JEM)... Posle duzeg zasedanja, odlucili smo da ovaj fenomen nazovemo vizuelni osecaj svirljivosti, ili skraceno - V.O.S. :D (sta visak slobodnog vremena ucini od ljudi)... Pitanje je sada, da li vi imate takav osecaj dok posmatrate gitare, bilo uzivo, bilo na netu? I ako imate, koje gitare imaju pozitivan, a koje negativan vos? :D I sta mislite da li je iko u istoriji covecanstva vec pricao o ovome? :D

Randy

Re: V.O.S. - Vizuelni osecaj svirljivosti :D

Post by Randy » 05 Aug 2012, 16:33

Ja misim da je to i do žanra muzike.Npr meni je ovo
Spoiler:
Image
svirljivo a ovo
Spoiler:
Image
ne.
Kontam da je kod Killa i Velimirovića obrnuto, i taj fazon.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 05 Aug 2012, 16:43

Sve je svirljivo ako se dobro podesi! :)
E sad dal bi svirao...pa strelu (flying V) bi svirao ali gibsonovu ili Epi, shto da ne i to je interesantno...(bez tremola :lol: )
Svirljivost po pitanjuj oblika tela je diskutabilna stvar, ali svakako da se laske svira recimo precision bass ili neki moderniji od thunderbirda jer je telo nezgrapno i nezgodno za sviranje. Isto i kod svih ostalih gitara. :ziveli:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 05 Aug 2012, 17:08

viewtopic.php?f=20&t=68&start=210

Pomenuo sam ja. Poslednji post. :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Aug 2012, 18:42

cini mi se da nemam taj trip, mozda po nekad samo razmisljam kako bi neke gitare bile bolne za sviranje (masa onih lp kopija iz 70ih na oglasima), ali ne i da bi bilo lakse i da bih bolje svirao jednu u odnosu na drugu (npr to sto ste pomenuli ebmm jp vs ibz jem, koje su mi obe odbojne gitare btw)

sa druge strane, mnogo cesce kad vidim gitaru imam neku zamisao kakav bih metal na njoj svirao (jer jel' te, nista drugo nije vredno sviranja :mrgreen: ), pa kad je uzmem u ruke, to i sviram :mrgreen:

fizikohemicar

Post by fizikohemicar » 05 Aug 2012, 19:49

Ja sam imao zajeb po tom pitanju,jer mi je Schecter Omen 6 (7) delovao veoma svirljivo,ali mi u ruci nije legao ni malo,cak mi je napravio odbojnost,a umalo ga nisam kupio prosle godine...Manje vise isti problem imam i sa Epi G400 (SG),jer mi vrat nije odgovarao ni u jednom ni u drugom slucaju,kao i sa LP bilo kojim,iako sve one deluju neverovatno svirljivo (jesu mekane sve su bile lepo setovane kad sam ih probao,ali prosto mi nijsu legle,zbog debljeg vrata verovatno,a cini mi se da ta informacija fali pri opisu gitare,tj. malo detaljniji opis profila vrata)...
Inace imam istu problematiku kad gledam girtare,jer mi takodje EBMM JP deluje veoma svirljivo,ali nikad nisam imao priliku da ga probam...ESP/LTD sam imao prilike da probam i bile su kao sto su mi delovale (savrsene za sviranje)...
Malo sam konfuzan,ali razumete sta sam hteo da kazem :) :) :)
:ziveli:

HeatMan

Post by HeatMan » 05 Aug 2012, 21:29

i ja imam taj trip, ali neretko potpuno promashim...

juche sam ishao bash do Jagodine (iz Beograda) da kupim i probam jednog telca.. nisam od juche, znam gitare.. video sam fotke, izgleda prelepo i izgleda svirljivo u pichku materinu.. odem tamo.. prvi kontakt - ne mogu da je sviram lepo.. malo je do setupa, a malo vishe do VRATA. jer eto, raspitivao sam se.. i chuo sam da je deblji C shape neck, i imam takve gitare, ali mi ova prosto ne lezi u ruci kao shto sam navikao.. inache sviram sa 12ticama (klasichan shtim bez opushtanja zica) a ovde su bile 10ke.. i pretvrda je bila gitara.. a imam prilichno velike shake.. i radius je 16.. znachi morala je da mi radi posao, ali nije.. a prelepa je i dobro izradjena.. tako da sam ostao slomljenog srca i prilichno zbunjen jer sam bio ubedjen da ce se svirati sama..

chak mi se desilo da sam otishao u mitros i probao mayer sign strata u zelji da uzmem jednog.. i odushevim se.. gitara se bukvalno sama svira, i reko aj da vidim ovaj u drugoj boji.. kad ono PAKAO! ne mogu je ukrotiti.. a prilichno je ista pod rukom bila, i ista je elektronika i magneti, ali prosto drvo je loshije i ne rezonuje kako treba.. tj ne kao ova moja.. donesu mi david gilmour sign strata... ono perverzija kofer i sve.. ubodem u isto pojachalo a ona josh gora od ovog drugog mayera.. a slichna je fora gitara. i slichan je osecaj fizichki u ruci, ali prosto gitara nije radila dovoljno dobro.. MENI.. mozda se nekome digne kad je svira, ne znam.. mene moja i dalje obara sa nogu..

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 05 Aug 2012, 22:13

i ja tako isto kad vidim zensku sa velikim nosem itd 8)
(nije trol,nije trol :cao: )

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Aug 2012, 22:51

По томе гледано, мени је Страт гитара ипо, али ја заправо не могу да свирам Страта, једноставно ми не пасује због безброј ситница.

Гитаре оштрих ивица ми никад не делују свирљиво по овом аршину, а то се рецимо на крају уклапа и тонски, најчешће такве гитаре немају ништа занимљиво што ја тражим.

Звучно ми је једна од најдражих гитара Телац, који би код мене на некој ВОС скали био близу нуле, и иначе не сматрам да је то посебно удобна и свирљива гитара, више ми спада у ону категорију гитара за које Џек Вајт каже да треба да се с њима бијеш и да их победиш.

За сада постоји само једна гитара код које ми се ван сваке сумње допадају и тонске могућности, и која има јак ВОС фактор, а то је Gretsch 6120.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Aug 2012, 23:57

Kristijan wrote:Гитаре оштрих ивица ми никад не делују свирљиво по овом аршину
Ne znam da li bas mislis na gitare v i sl oblika, ili ostre ivice kao ibanez rg, ali meni je rg najudobnije telo koje sam probao od svih strat-superstrat gitara.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 06 Aug 2012, 10:30

Ни једна solid body електрична гитара са оштрим ивицама за мене нема позитиван ВОС фактор, а што се тиче реалног стања ствари, RG је удобан за свирање колико и Страт, само ми је и визуелно и тонски потпуно незанимљива гитара.

Gagi

Post by Gagi » 06 Aug 2012, 11:33

Šta znam, sorta muzike umnogome opredeljuje lik i djelo instrumenta, ustalili su se već neki nepromenjivi svetski standardi, zna se koja je alatka za koji zanat (muzički pravac), Kill nikad neće svirati B.C. Rich dok Cortexu nekako leži sve, od gusala i mandolina pa do roze GKG i providnog Telecastera, ja gitare više delim na količinu X faktora a.k.a. mojo, cahoonas, ili nešto što me isprovocira kod iste.
A vrsta provokacije ili X faktora se deli na smirujući i uznemirujući, ili videti spoiler radi analogije.

Domaćice
Spoiler:
Image
Kučke Nedomaćice
Spoiler:
Image
Uvek bih pre svirao gitaru koja mi se više sviđa zvučno nego estetski, nikad obrnuto, imao sam neku rusku akustičnu užas užas, vrat debljine konjskog kopita, pragovi neobrađeni i ulaze u kožu, akcija visine solitera... ali zvuk...
Spoiler:
Image

A da, što se V.O.S.-a tiče evo jednog primera gde sam neopredeljen, mislim nije gitara ali za ovakav muzički akt ne može ništa bolje da se upotrebi:

[youtube]pLDSRzNYJ4A&feature=relmfu[/youtube]

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 06 Aug 2012, 12:01

Tenji wrote:U razgovoru izmedju Randy-ja, Vukkka, i mene, dosli smo do zakljucka da postoji jedan fenomen kod posmatranja gitara. Naime, cesto se desi da samo gledajuci slike neke gitare dobijamo osecaj da li bismo je mogli svirati dobro, ili ne, tj, da li bi bila svirljiva ili ne. Neke gitare jednostavno odaju utisak da bi same svirale (u mom i Vukkkovom slucaju to je bio Petruccijev Musicman), dok neke izgledaju kao da bi se raspale u rukama i da na njima ne bih mogao ni jedan ton da odsviram kako treba (moj primer - Ibanez JEM)... Posle duzeg zasedanja, odlucili smo da ovaj fenomen nazovemo vizuelni osecaj svirljivosti, ili skraceno - V.O.S. :D (sta visak slobodnog vremena ucini od ljudi)... Pitanje je sada, da li vi imate takav osecaj dok posmatrate gitare, bilo uzivo, bilo na netu? I ako imate, koje gitare imaju pozitivan, a koje negativan vos? :D I sta mislite da li je iko u istoriji covecanstva vec pricao o ovome? :D
Al ste pametnice, vas trojica. Ako neko to ne kapira (o cemu pricas) onda je umobolan.

coca

Post by coca » 06 Aug 2012, 12:07

"A u Ruke Mandusica Vuka svaka' puska bice' ubojita...."
Misljenja sam da svaka gitara moye da bude ona prava ako Vam izvuce osmeh,feeling....
U ostalo o ukusima je glupo raspravljati,ali mislim da bi svaki gitarista ili onaj koji se to trudi da budie sa vise ili manje uspeha zeleo a to sam siguran 100% da u svojoj kolekciji ima Strata i Les Paul-a,to nekako dodje kao najmanji zajednicki sadrzilac za sve nas!!!,ispravite me ako gresim!!!
pozz.!!!Coca!!!

Tenji

Post by Tenji » 06 Aug 2012, 12:13

Dersu Uzala wrote:Al ste pametnice, vas trojica.
Nisi ni svestan. :mrgreen:
Spoiler:
Image

Post Reply