koju lampu ecc83 (12ax7) staviti u pojacalo?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

mateuspoz

Re: koju lampu ecc83 (12ax7) staviti u pojacalo?

Post by mateuspoz » 17 Aug 2012, 02:25

Sutra imam 12AU7, tj. ecc82...pa da vidimo.
Ako skine gain i 3 puta i doda topline, biće cool....po mojoj meri... 8)
Eminence legend me razočarao...ništa od karaktera...bezlično koliko i pojačalo...koliko taj marshall vs65 bolje svira kada uključim zvučnik iz Carvin Nomada sa Carvinovom 12'' - ticom...čuje se ozbiljno...možda je i do kutije...ko će znati, ne mogu da premeštam...

fattwang

Post by fattwang » 17 Aug 2012, 07:59

12AU7 (ECC82) je preslaba. Verovatno ćeš moći da izvučeš samo clean zvuk iz pojačala. Test sa 12AU7 će ti dobro doći da vidiš u kom rasponu se menja zvuk. Imaj u vidu da su u svim lampama 12A*7 tipa ustvari dve triode koje se u pretpojačivaškom stepenu vezuju na red tako da je ukupno smanjenje pojačanja drastičnije nego što pokazuju tabele. Probaj da nađeš 12AT7 (bilo je toga po Mitrosima) ili još bolje 5751 ili 12AY7 (lampa za tweed Fendere). Ove dve zadnje bi najverovatnije morao da naručuješ iz inostranstva.

fattwang

Post by fattwang » 18 Aug 2012, 14:41

U Mitrosu imas Fenderov 12AT7, oko 1700 din. Mislim da je to Sovtek preimenovan u Fender.

mateuspoz

Post by mateuspoz » 19 Aug 2012, 13:32

sl0e wrote:Ako trazis za hibrida sa jednom lampom u preampu, uzmi ono sto ti je dobavljivo posto neces cuti neke drasticne razlike. JJ lepo rade, nisu ni skupe, npr.
Baš tako,
dakle, potražio sam po sopstvenim zalihama i na sreću naišao na desetak malih lampi koje sam sakrio od samoga sebe.. :o ...jbg..tako da nisam ni probao ECC82već ugovorenu sa drugarom koji drži TV servis jer ecc81 nema...
Smatrao sam da će biti dovoljno da sa novim 12AT7 od Groove Tubes, sa Philips ECC81, ili sa JJ12AX7 i GT12AX7 da ću uspeti da ukrotim prejaki gain i treble sound na svom hibridnom Marshallu VR65R Spec.edition na kome sam već zamenio Gold Back zvučnik sa Eminence Leg.1218 i nisam dobio ono što sam tražio. To sam već opisao predhodnih dana.
Stavio sam GT12AT7 umesto originalne na kojoj ništa ne piše a trebalo bi da je ECC83, možda se malo smanjio gain (možda??) ali karakter zvuka ostao je isti, ili ja to ne umem da čujem. Jako sam bio razočaran, ipak sam očekivao nešto od onih obećanih 60% gaina sa ecc81 iliti 12AT7 u odnosu na ecc83...Potom stavim Philips ecc81, gotovo isto, možda malo po mom ukusu, ali je nisam ostavio u pojačalu zato što sva bljesne pri uključivanju pojačala. Ne znam šta to znači, deluje mi kao da je na izdisaju...? Ako ne znači to, mošda bih je vratio u amp.. :?:
Na kraju, opredelio sam se za Groove T. 12AT7 da ostane.. tokom narednih dana probaću sa ecc82 (predviđenih 19% gaina) pa da vidimo...prvo ovo da slegne... :?
Jbg, uši se navikle na lampaše, nema pomoći ..a tako je lepo bilo zamišljeno u mojoj glavi dok sam planirao hibrid + mala intervencija, eto pojačala da ga akaš tamo-vamo...Da pomenem i to da nije VS65 baš tako :grummel_2: , mnogima bi odgovaralo, ima tu Marshall karaktera ali ja ne uspevam da se prilagodim tom high gain konceptu...zato je usledio oglas na KP...
Međutim, prava priča je usledila kada sam se bacio na svoj PiK Swing King iz 2005. jednokanalac koji u izlazu ima 6L6GC x 2 i 5 malih lampi, 2 x 12AT7 i 3 x 12AX7...Promenim prvo jednu pa drugu 12AT7 sa 12AX7, imam i JJ i GT i pomenutu Marshall...Juhuuuu.. :lol: ...eto nama veselja...eto jedne nove smooth dimenzije...ne znaš šta je bolje i odakle da kreneš... :D
Da ne bih sebi pomutio mozak, vratim na staro ali sada znam...xexexe.... :metal:
Carvin Nomada još nisam pipao... 8)
Svirali i ševili i :ziveli:

fattwang

Post by fattwang » 19 Aug 2012, 14:30

mateuspoz wrote:Potom stavim Philips ecc81, gotovo isto, možda malo po mom ukusu, ali je nisam ostavio u pojačalu zato što sva bljesne pri uključivanju pojačala. Ne znam šta to znači, deluje mi kao da je na izdisaju...? Ako ne znači to, mošda bih je vratio u amp.. :?:
Philipsove lampe se tako ponašaju, bljesne grejanje pri uključenju. Ignoriši to.
Vintage Glenfiddicha nemoj da prodaješ :ziveli:

mateuspoz

Post by mateuspoz » 19 Aug 2012, 20:20

fattwang wrote:12AU7 (ECC82) je preslaba. Verovatno ćeš moći da izvučeš samo clean zvuk iz pojačala. Test sa 12AU7 će ti dobro doći da vidiš u kom rasponu se menja zvuk. Imaj u vidu da su u svim lampama 12A*7 tipa ustvari dve triode koje se u pretpojačivaškom stepenu vezuju na red tako da je ukupno smanjenje pojačanja drastičnije nego što pokazuju tabele. Probaj da nađeš 12AT7 (bilo je toga po Mitrosima) ili još bolje 5751 ili 12AY7 (lampa za tweed Fendere). Ove dve zadnje bi najverovatnije morao da naručuješ iz inostranstva.

Probah sve i danas dodje mladić, ima HC band i uze ga, prezadovoljan...Hvala svima na savetima ali nije vredelo, a baš mi se dopao izgled Marshalla...pre dolaska kupca zspeo sam da ga uslikam sa ova dva, na snimku pokušavam da im pronadjem jednak nivo predpojačanja, zvučno je sve to loše ali, eto...
http://www.youtube.com/watch?v=oLEO4Ict ... re=mh_lolz

mateuspoz

Post by mateuspoz » 20 Aug 2012, 08:45

fattwang wrote:
mateuspoz wrote:Potom stavim Philips ecc81, gotovo isto, možda malo po mom ukusu, ali je nisam ostavio u pojačalu zato što sva bljesne pri uključivanju pojačala. Ne znam šta to znači, deluje mi kao da je na izdisaju...? Ako ne znači to, mošda bih je vratio u amp.. :?:
Philipsove lampe se tako ponašaju, bljesne grejanje pri uključenju. Ignoriši to.
Vintage Glenfiddicha nemoj da prodaješ :ziveli:
То је била асоцијација на Британски блуз шездесетих и на једну легендарну причу...Договоре се Џеф Бек, Род Стјуард, Рон Вуд /на басу/ и бубњар Aynsley Dunbar да направе бенд. Договор старих и најбољих другара падне у једном пабу у Челзију у Лондону, мацани пуни ентузијама, шта више изнајмише одмах преко пута простор за пробе...Остало је само да се договоре око концепта бенда, паб је ту за разговор, планови велики, они већ довољно познати да то могу све да изгурају, да освоје Лондон... Сваки дан дружење, прича, виски...у пабу све пријатељи, продуценти, сниматељи...планови за освајање света..преко пута простор пун гитара, појачала, микрофона, тимпана и чинела, прави кутак за почетак инвазије....Све то траје, траје...
Планови, паб, виски, пријатељи, виски, пиво, виски, виски...И Aynsley Dunbar рече: тако ми месец и по дана у пабу, сваки дан а нити једном да смо уопште ушли у салу за пробе...каже, схватио сам да сам морао да се обратим лекару оног тренутка када сам се пробудио у свом аутомобилу паркираном између паба и сале за пробе, изненађен где се налазим и у бунилу да ли се смркава или диже зора у Лондону...Виски у крчагу...Није причао како су остали чланови дружине прошли...
Aynsley Dunbar се излечио од алкохола..јбг...није баш славан као ова остала тројица...
Нека овај малт остане за добар џеминг у мом клубу...да истерамо ђаволе...добар си ми савет дао, ето разлога да разбијемо крчаг... :ziveli:

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 20 Aug 2012, 13:29

U ocaju drugar je uzeo bugera 12ax7a. Ocekivali smo gomilu buke i skricav zvuk, ali mogu reci da je bolja od prethodne sovtek-ove 12ax7. Prakticno 0 nojza, nije maksimum treble orijentisana, ima solidno basa i midova. Nemogu reci da je najbolja lampa svih vremena, ali radi posao.

bancika

Post by bancika » 20 Aug 2012, 14:33

to je verovatno prelepljena shunguang kineska, one znaju da budu dobre sa puno visokih. Samo im kvalitet varira, puno puta sam dobio mikrofonicnu.

fattwang

Post by fattwang » 20 Aug 2012, 15:38

bancika wrote:to je verovatno prelepljena shunguang kineska, one znaju da budu dobre sa puno visokih.
:1:
Takodje imaju visok gain.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 20 Aug 2012, 15:52

ti kinezi kada se iscimaju oko nečeg bude to lepo odrađeno.valjda će im nove serije biti dobre.

Post Reply