Zvucna izolacija

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

bancika

Zvucna izolacija

Post by bancika » 26 Sep 2012, 22:45

Porucio sam da mi lik koji mi je radio plakare napravi i komodu gde cu da drzim pedalboard, pojacalo, zvucnik i slicne gadgete, da mi se ne vuce sve po podu, sakuplja prasinu i slicno (a i lepsa polovina ne voli mnogo da gleda u to). Stavicu svu opremu osim gitara na 3 nivoa, dole pedalboard, u sredini pojacalo i zvucnik i skroz gore pedale koje ne koristim i razne gluposti. Kada sviram samo otvorim ormaric i cepam, kad ne sviram zatvorim i to je to. Stavicu mali stoni drzac za mic i 57micu (klon) ispred boxa i palmer pdi-09, pa da mogu da imam dva razlicita snimka u isto vreme.
Elem, to je sve ok, ali sam mislio da odem korak dalje i napravim kakvu-takvu izolaciju iznutra da mogu da koristim komodu kao iso-box za snimanje, posto mi je vec sve neophodno unutra. Koji materijal bi bio dobar za to, da pokrije spektar gitare? Onaj rebrasti sundjer za kutije? Obican sundjer? Nesto trece? Ogranicen sam debljinom, 3cm bi bilo max posto mi oduzima prostor za box.
Tnx :ziveli:

nesharm

Re: Zvucna izolacija

Post by nesharm » 26 Sep 2012, 22:59

Azmafon pa da seces i lepis? Onaj od 10mm debljine.

bancika

Post by bancika » 26 Sep 2012, 23:02

hmm, to bi bilo idealno jer je tanje i relativno glatko. Gde ima to da se kupi? :)

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 26 Sep 2012, 23:23

8 gitara..?
pa ti bi trebao već da si svetski poznat..

http://www.azma.rs/

bancika

Post by bancika » 26 Sep 2012, 23:28

video sam sajt, ali to je proizvodjac, pitanje je da li hoce da posalju 2-3 table.

btw, kakvih 8 gitara? nema potrebe biti ironican, cak i da imam 8.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 26 Sep 2012, 23:44

Hoće da šalju, urade ti predračun, ti platiš i oni pošalju.
Samo uzmi odma dva cm, jedan je pretanko.

Nisam u potpunosti razumeo gde ćeš i kako to da lepiš, ali ok nadam se da znaš šta ćeš. U svakom slučaju azmafon će da odradi svoj deo posla.

bancika

Post by bancika » 26 Sep 2012, 23:50

cool, pa ondak cu poruciti to.

Mislim da taj ormaric izlepim iznutra, tako da se slabije cuje kad zatvorim vrata. Stavicu rupu od nazad da prodje kabl za struju sa jedne strane i gitara sa druge, tako da ce biti all-in-one.

komil

Post by komil » 27 Sep 2012, 08:18

Ja sam azmafon kupio u nekom stovarištu u Novom Sadu, možda se isplati da nazoveš nekoliko bolje opremljenih stovarišta građevinskog materijala u Nišu i pitaš da li imaju. Ja kad sam po netu gledao iso-box-ve svi su imali one piramidalne sunđere, to kod nas ima u Elementi (Subotica). Pogledaj ovaj link: http://elementa.rs/proizvodi_3.php?nivo ... nivo4=1646
Tu ima sve i "tekstil za prigušenje zvuka" (tj. neka baš azmafon varijanta) i "sunđer za upijanje zvuka".

Inače, azmafon izgleda veoma gadno :XD: svi koji ga koriste posle njega stave makar neku tkaninu radi estetike i radi prve linije skupljanja prašine. U tom estetskom smislu je možda ova varijanta što prodaje Elementa bolja jer po slici vidim da je belo. Dalje, velika je dubina tog Elementinog a manje dimenzije - možda ti to više odgovara za ormar. Azmafon se prodaje na kvadratne metre (pa je u stovarištu gde sam ja kupio bio pored crepa i bogajpitaj čega). Problem sa tim je što azmafon neverovaaaaatno dobro "privlači" i upija prašinu, a nemoguće ga je očistititi (a raspada se lako). Sve u svemu, da oblažeš celu prostoriju - ovo sve bi se prevazišlo. Ovako, ako npr. imaš neki stari jorgan/ćebe, praktičnije je to upotrebiti za ormar, preko toga sunđer i ćao..

nesharm

Post by nesharm » 27 Sep 2012, 08:51

Azmafon jeste gadan, cak preporucuju da se pere ponekad :-). Mene plasi da ako zatvoris u azmafon pojacalo, koje je pri tom jos otvoreno pozadi, velika sansa da se dembelo razocaras...moze da sedesi da ti pokupi komplet rezonancu vazduha pozadi, i da zvuci vrlo uguseno.

nesharm

Post by nesharm » 27 Sep 2012, 09:26

Rezonanca vazduha, lol, htedoh reci da ce upiti sav zvuk pozadi...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 Sep 2012, 10:02

A-ha, sad mi je jasno šta si tačno hteo. Mada nisam siguran koliko je to neophodno :)
nesharm wrote:Azmafon jeste gadan, cak preporucuju da se pere ponekad :-). Mene plasi da ako zatvoris u azmafon pojacalo, koje je pri tom jos otvoreno pozadi, velika sansa da se dembelo razocaras...moze da sedesi da ti pokupi komplet rezonancu vazduha pozadi, i da zvuci vrlo uguseno.
Hm... nisam siguran da vazduh ima svoju frekvenciju oscilovanja, rezonancu tj, da sam po sebi može da oboji zvuk :D ali razumem šta si hteo da kažeš. Azmofon u suštini ne upija basove, pa može da se desi da basovit zvuk iza, pa i ispred pojačala bude naglašen, tj. da se sve zamulja. Ako je mikrofon blizu zvučnika u bulls-eye poziciji ne bi trebalo do toga da dođe, šanse su vrlo male. Osim toga bas frekvence imaju veoma veliku amplitudu i treba im više prostora da se razviju, ja biK rek'o... :hmm:
E sad dalje, najbolje bi bilo ako već postoje ta tri cm-ova, da ostaviš i jedan cm vazduha između iverice i azmafona, tj. staviš letvice npr. 1cmx2cm u obliku nekog rama po zidovima te kutije, pa onda na letvice zakucaš azmafon. Zakucavanje ti je mnogo bolja varijanta od lepljenja, trebaju ti samo tapetarski ekseri od 2cm koji mogu da se kupe u bilo kojoj bolje snabdevenoj gvožđari.

Rekao sam da možda sve to nije neophodno, zato što efekat zvučne izolovanosti neće biti potpun (veliko je pitanje šta će biti ispod cele skalamerije i na šta se oslanja sam zvučnik, zvučni talasi se najviše prenose putem čvrstih materija), plus neće to opet biti neki profi, namenski izolacioni box za snimanje, obzirom da je debljina i gustina, a i raspored izolatora neadekvatan. Kamena vuna je racimo bolja, gušća je i pokuplja više basova, ali je min debljina 10cm, mislim... E sad kada bi imao recimo dva sloja izolacije, azmafon, kamenu vunu, plus jedno 7-8cm vazduha (posmatrano od pravca udara zvučnih talasa) to bi već bilo nešto. Eto ti predlog za neki drugi projekat... :wink:

Inače, Bancika, nisam ni pogledao lokaciju, možeš da kupiš azmafon u Nišu u Termodomu. Nalaze se kod Brzog Broda i kod Bubnja. Imaju sajt, sa tačnim lokacijama i brojevima telefona.

bancika

Post by bancika » 27 Sep 2012, 10:47

nesharm wrote:Rezonanca vazduha, lol, htedoh reci da ce upiti sav zvuk pozadi...
mislim da znam na sta mislis. Gledao sam rivera iso cab kako je napravljen, on ima kao lavirint unutra sa donje strane (iza zvucnika) koji treba da upije zvuk a u isto vreme otvori kutiju da se ne napravi stojeci talas. Sa donje strane ima rupe tako da vazduh moze da cirkulise slobodno. Tako nesto planiram i ja da uradim, samo uprosceno. Evo otprilike crteza

Image

Oblagao bih samo centralnu "prostoriju", posto je samo tu zvucnik. Ne treba mi neka savrsena izolacija posto je pojacalo 3w, ali cak i tako ne mogu vise od 30% jacine da ga drzim uvece. Kako mi se cini, imam sledece opcije:

* da uzmem azmafon i opsijem ga necim da se ne prlja i unistava (malo komplikovano)
* da stavim onaj rebrasti sundjer, makar samo na sve vertikalne stranice ormancica, eventualno da stavim opsiveni azmafon na donju i gornju, bilo bi nezgodno rebrasti da stavim na povrsinu na koju cu da stavljam pojacalo.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 Sep 2012, 11:24

Pa ne moraš da opšivaš azmafon, samo uzmi neko platno, laneno ili nešto slično, ili neku posteljinu koja je za bacanje. I onda kad zakivaš ekserčiće, kucaj gusto kroz platno, azmafon, pa u drvo, e voila!
Ili ako imaš tapetarsku heftalicu, može i njome.

bancika

Post by bancika » 27 Sep 2012, 11:33

da, na to sam mislio, "oblaganje" je bila rec na koju sam mislio, ne "opsivanje" :)

nesharm

Post by nesharm » 27 Sep 2012, 13:40

Pisao sam u 8:26 ujutru, ustao u 8:20...cak pre prve kafe. Gledaj, ako nece te kosta sve to previse (50-tak evra), nece biti ni prve ni poslednje pare koje si bacio :). Ja se razmisljam sa jos dva ortaka nadjem prostor (citaj podrum/garazu) za male pare, da to izolujemo i da tu makar vezbamo. Muka mi je vise Cube-a koji radi izmedju dvojke i trojke u sobnoj varijanti.

Eh da, sto se tice platna, pitaj gospodju gde kupuje materijale na kilo, sinteticki saten je recimo zgodan, vrlo malo se guzva, tesko se cepa,a neces gledati ruzni azmafon.

Post Reply