@maksabass, ne osporavam
kvalitetno ručno (hand made) izradjeno pojačalo, pa bio klon ovog ili onog brenda ili pak neki individualni sklop sa osobinamna svih poznatih brendova.
Poenta moje priče je da se previše potencira na "hand made" pojmu kao nečemu što predstavlja unikatno vrednu tvorevinu. Mi dalje sami moramo već pretpostaviti da ručni rad, zbog samog "ručnog rada" jeli i - vredi. To je srpski način predstavljanja "hand made" proizvoda.
Koliko sam samo puta pročitao na ovom forumu da "majstor" neće ni da se zamara sa izradom instrumenta ispod 500€, jer samo njegove "ruke" toliko vrede. TO JE poenta moje PRIČE! U ovoj oblasti se gotovo ne postavlja pitanje
klase kojoj taj hand made i pripada.
To je "hand made" i zbog toga to mora da košta~! Veruj, još nisam upoznao majstora koji izradjuje muzičke instrumente koji će reći, eto, ova gitara pripada niskoj klasi i košta 150€ kao skvajer, ova je od dedine zaostavštine biranih dasaka sa tavana, zvučno perfektno drvo, najkvalitetnija elektronika, finalna izrada, bla, bla, i košta 1500€.
Uglavnom se svaki majstor zaklinje u svoj "ručni rad" kao u unikatnu tvorevinu vrednu stotine pa i hiljade evra, time želeći da stavi do znanja da je takav produkt suva ekskluziva, da je to unikatna tvorevina vredna svake njegove kapi znoja i provedenog vremena u njenoj izradi ...
Kada smo kod tranzistoraca, pitanje je samo da li se majstoru isplati da ga izradi od nule, znači, od same kutije, platna na njenoj prednjini, odštampanog prednjeg panela sa potenciometrima, potrebnim ulazima/izlazima, zvučnika, elektronikom, ubaci recimo žičani reverb, snage recimo 65w i proda za 200€ koliko recimo košta serijski Fender frontman 65r, Valvestate Marshall i sl.
Ako smo kod izrade ručno radjenih lampaša, recimo, Bugera je ništa drugo do kopija Messa Boogie pojačala i sama kompanija to priznaje. Cene ovih lampaša su iole poznate u Sr. Pitanje je , da li će jedan majstor moći sam da izradi od nule pojačalo snage kao jedna bugera i da ga prodaje po istoj ceni po kojoj se prodaje Bugera. Nećemo sada u detalje oko toga koji zvučnik ide u kutiji, koji trafo, koje lampe, podnožja, elektroliti pa i oko toga da li je sam kutija od neke daske sa madagaskara, i toga da je za ručni rad potrebno više vremena i td. Bitno je da to radi i zvuči solidno.
Eh sad, trajanje, kvalitet, bla, bla, to naravno povlači cenu i tu se zna šta vredi i od serijske produkcije i od ručnih radova. Ali to zaista nije namenjeno klincima i omladini u razvoju.