Frontman 15R ne radi

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Nedalm
Urednik

Re: Frontman 15R ne radi

Post by Nedalm » 11 Oct 2012, 12:27

Danas se sve pravi u Kini, ali nisu sve fabrike iste.
Fabrike koje prave robu nizeg kvaliteta (kao sto je ovaj Fender) imaju slabije kontrole kvaliteta, i zato se mogu desiti greske. Sto je i ocekivano, zato postoji kontrola. Majstor sam sebe kontrolise, i, ukoliko je iole ozbiljan, smatram da je teze da se provuce greska
Naravno da ce fabrika koja pravi laboratorijsku opremu imati jacu kontrolu kvaliteta, i tu nema smisla porediti sa "priucenim majstorima".
Evo sta je mene natjeralo da se oglasim u ovoj raspravi, frontmen 65r:
Spoiler:
Image
Kod pojacala od 200e bar ocekujem da plocica bude odradjena kako treba, ali neeee...
p.s. nisam priucen, i nisam majstor, samo smatram da je pogresno odmah okarakterisati fabricki proizvod kao savrsen, a ono sto je majstor pravio kao nesto sto je inferiorno

Trzalica

Post by Trzalica » 11 Oct 2012, 14:56

Nedalm wrote:...Kod pojacala od 200e bar ocekujem da plocica bude odradjena kako treba, ali neeee....
Koliko primećujem, nije baš najpreciznije i najlepše nagrižen bakar, well ... ako vodovi nigde ne stvaraju kratak spoj, može to da radi decenijama. Druga je stvar oko zalemljenih komponenti iznad tih vodova.
Nedalm wrote:.... smatram da je pogresno odmah okarakterisati fabricki proizvod kao savrsen, a ono sto je majstor pravio kao nesto sto je inferiorno
Ja smatram da je to iz razloga što ti majstori (koji su u srbiji u većini slučajeva priučeni šegrti) malkice precenjuju svoj rad. Njihov produkt košta skuplje od najkvalitetnijeg fabričkog modela i pravdaju ga magičnim pojmom "HAND MADE"! Kao da nekoga briga da li je robot lemio komponente ili čovek, da li je cnc mašina sekla dasku ili majstor ručnom testerom ravnao krajeve ... bitan je krajnji rezultat i krajnja cena.

Na kraju krajeva, i ovo pojačalo iz naslova vredi popraviti kod najobičnijeg lokalnog seoskog tv mehaničara i svirati dalje na njemu. Što bi se desilo kada bi otkazao neki "Hand Made" da ne nabrajam iz čije radionice? Bilo je ovde tema i o takvim pojačalima i težnja da se isprave preko foruma jer "majstor" nije zalemio odgovarajuće komponente pa zvuk negde pišti i šišti ... Molim lepo!

maksabass

Post by maksabass » 11 Oct 2012, 15:45

Tako je -na kraju je bitan krajnji proizvod i cena.Ali cena u nekim slucajevima govori mnogo ,a u nekim bas nista.Preciznost laboratorijske kontrole i hand made majstora NIKAD ne moze biti ista.Laboratorija je laboratorija i tacka.E sad ako ozbiljan hand made majstor ulozi sav svoj trud i znanje,kvalitet nece pobeci,a smem da potpisem da ce biti i bolje tj.prilagodjenije potrosacima.E tu je poenta hand made i tih 10% znace nekom mnogo i taj ce da plati koliko treba ne bi li dobio to sto mu treba.Fabrika jednostavno ne moze da se mlati sa time.A greska moze da se podkrade gotovo svuda,i zbog jedne grske ne treba osudjivati ni majstora ni fabriku-vec ispraviti gresku. :ziveli:

Trzalica

Post by Trzalica » 11 Oct 2012, 16:06

maksabass wrote:........E sad ako ozbiljan hand made majstor ulozi sav svoj trud i znanje,kvalitet nece pobeci,a smem da potpisem da ce biti i bolje tj.prilagodjenije potrosacima.E tu je poenta hand made i tih 10% znace nekom mnogo i taj ce da plati koliko treba ne bi li dobio to sto mu treba.......
Hvala bogu tačno, ali ja ipak govorim o pojačalima za amatere, ili bar početničke bendove koji sviraju po klubovima, vežbaju po podrumima u stanovima. U tu kategoriju ubacujem i "hand made" pojačala koje navodni lokalni majstori pokušavaju da uvale klincima pod parolom "RUČNI RAD" i ubede ih da to vredi više od bilo kog poznatog serijskog brenda zato što su ovi sve ručno uradili.
Lako je nekom profesionalcu da iz obesti naruči hand made kod nekog proverenog majstora, naloži mu da u isti ubaci najkvalitetnije komponente, obavezno i amortizere kako bi ublažio truckanja pojačala po kombiju u toku vožnje do sledeće svirke, hale ili stadiona ... i sve to plati skuplje od najskupljeg maršala ili mesa bugija. Teško je nekom klincu u Srbiji da se izbori i sa frontman serijom fendera da ne spominjem neka bolja pojačala koja su mu potrebna za svirku u klubovima.

maksabass

Post by maksabass » 11 Oct 2012, 16:38

Vodjen bas time sto kazes-DA SE ROBA UVALI KLINCIMA-pisem o ovome.Kao neko ko pravi ,ili bar pokusava da napravi nesto sto vredi,nikako se ne slazem sa tvojim stavom o uvaljivanju robe.Ja ovo govorim u svoje ime,a znajuci jos neke ljde koji rade slicno ili bolje ili gore,mogu da kazem da takodje ne pokusavaju da uvale robu.Pa tako recimo trudeci se da zadovoljim KLINCE,koji odlicno barataju svojim gitarama,prodam pedalu kojom mogu da se itekako pohvalim koja pored dobrog zvuka ima i odlicnu prilagodjenu cenu uslovima potrosaca.Pa tako po ocenama nekih moja pedala boljetj.prilagodjenije radi od originala...E sad uporedjivati moje hand made pedale sa fulltonom,je za mene nezamislivo.Razlozi su jelte uslovi i znaje koje oni poseduju,tradicija i sve ostalo je na njihovoj strani.Pa ja njih kopiram a ne oni mene ,i tu je stvar mnogo jasna.A da se moze lepo, precizno ,pedantno i kvalitetno uraditi i u hand made radionici-potvrdjuju i mnoge slike i video zapisi ,kojih ima mnogo ovde na MF.
Mislim da je ovde stvar u predrasudama a ne u necm drugom.

Trzalica

Post by Trzalica » 12 Oct 2012, 17:37

@maksabass, ne osporavam kvalitetno ručno (hand made) izradjeno pojačalo, pa bio klon ovog ili onog brenda ili pak neki individualni sklop sa osobinamna svih poznatih brendova.
Poenta moje priče je da se previše potencira na "hand made" pojmu kao nečemu što predstavlja unikatno vrednu tvorevinu. Mi dalje sami moramo već pretpostaviti da ručni rad, zbog samog "ručnog rada" jeli i - vredi. To je srpski način predstavljanja "hand made" proizvoda. Koliko sam samo puta pročitao na ovom forumu da "majstor" neće ni da se zamara sa izradom instrumenta ispod 500€, jer samo njegove "ruke" toliko vrede. TO JE poenta moje PRIČE! U ovoj oblasti se gotovo ne postavlja pitanje klase kojoj taj hand made i pripada. To je "hand made" i zbog toga to mora da košta~! Veruj, još nisam upoznao majstora koji izradjuje muzičke instrumente koji će reći, eto, ova gitara pripada niskoj klasi i košta 150€ kao skvajer, ova je od dedine zaostavštine biranih dasaka sa tavana, zvučno perfektno drvo, najkvalitetnija elektronika, finalna izrada, bla, bla, i košta 1500€.
Uglavnom se svaki majstor zaklinje u svoj "ručni rad" kao u unikatnu tvorevinu vrednu stotine pa i hiljade evra, time želeći da stavi do znanja da je takav produkt suva ekskluziva, da je to unikatna tvorevina vredna svake njegove kapi znoja i provedenog vremena u njenoj izradi ...

Kada smo kod tranzistoraca, pitanje je samo da li se majstoru isplati da ga izradi od nule, znači, od same kutije, platna na njenoj prednjini, odštampanog prednjeg panela sa potenciometrima, potrebnim ulazima/izlazima, zvučnika, elektronikom, ubaci recimo žičani reverb, snage recimo 65w i proda za 200€ koliko recimo košta serijski Fender frontman 65r, Valvestate Marshall i sl.
Ako smo kod izrade ručno radjenih lampaša, recimo, Bugera je ništa drugo do kopija Messa Boogie pojačala i sama kompanija to priznaje. Cene ovih lampaša su iole poznate u Sr. Pitanje je , da li će jedan majstor moći sam da izradi od nule pojačalo snage kao jedna bugera i da ga prodaje po istoj ceni po kojoj se prodaje Bugera. Nećemo sada u detalje oko toga koji zvučnik ide u kutiji, koji trafo, koje lampe, podnožja, elektroliti pa i oko toga da li je sam kutija od neke daske sa madagaskara, i toga da je za ručni rad potrebno više vremena i td. Bitno je da to radi i zvuči solidno.

Eh sad, trajanje, kvalitet, bla, bla, to naravno povlači cenu i tu se zna šta vredi i od serijske produkcije i od ručnih radova. Ali to zaista nije namenjeno klincima i omladini u razvoju.
:ziveli:

bancika

Post by bancika » 12 Oct 2012, 17:52

ne znam sto ti toliko smeta...vrlo je jednostavna implikacija handmade => vise covek/sati i skuplji delovi => veca cena
da li je uvek bolje od mass-produced? nije, majstor mora da bude dobar.
da li mora da kosta vise? mora. Fender kupuje delove na kamion i verovatno ih kosta 5$ za celo tranzistorsko pojacalo. Mene bi kostalo preko 100$ i obicno mi treba mesec dana da isplaniram i napravim pojacalo kojim mogu da se ponosim. Drugacije ne pravim, a nisam egipcanin da radim za 20$ mesecno.

the bottom line is, ko oce serijsko kupice serijsko, ko hoce custom porucice custom, podvlacio ti svaku drugu rec ili ne :ziveli:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 12 Oct 2012, 18:40

Trzalica wrote: Ako smo kod izrade ručno radjenih lampaša, recimo, Bugera je ništa drugo do kopija Messa Boogie pojačala i sama kompanija to priznaje.
Ne bas, Bugera uglavnom, koliko sam primetio, radi kopije Peavey i Marshall ampova, uz par modela bugija

bancika

Post by bancika » 12 Oct 2012, 19:25

mogu da zamislim njihovo R&D odeljenje...odu na musician's friend u sekciju pojacala, sort by popularity high to low i dogovore da kloniraju sve sa prve strane, sta god se naslo na njoj. Isto radi i behringer sa pedalama :)

maksabass

Post by maksabass » 12 Oct 2012, 19:35

Totalno smo off topic,al samo da dodam-Svi ste u pravu na svoj nacin.Mislim da nema smisla dalje rasplinjavati temu...
Nego jel popravljeno to pojacalo?
Kad je meni crklo kucno pojacalo (isto takodje usled kratkog spoja na ulazu,izgoreo hibrid) koji kosta 600-700 din,pokusao sam da ga popravim,tj razmisljao o tome,a onda reko ajd da si kupim nesto kvalitetnije pa kupih .

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 12 Oct 2012, 19:47

Trzalica je zajebao onog lika koji je hteo da pravi igrice. Njih dvoje bih voleo da vidim u raspravi.

yacky

Post by yacky » 17 Oct 2012, 21:27

Pozdrav! Na neki nacin mi je drago sto je tema izazvala ove, po meni,prilicno uredne polemike. Svako ima svoje misljenje i normalno je da ga treba i obrazloziti po nekad!
Elem, Frontmena sam odneo kod majstora koji je utvrdio da mu je "crkao" TRAFO. Znaci, dok se trafo ne zameni ne mozemo proveriti ostale komponente, jelte, nemaju napajanje (za svaki slucaj smo nabavili i TDA 2050). Sada bih molio da me neko uputi gde nabaviti ovakav trafo za pojacalo ??? Ne znam dali je bolje motati trafo, ili ako negde postoji prodaja originalnih trafoa ko ih prodaje, gde, i po kojoj ceni ? Ajde ljudi pomagajte !!
PS. Dali je pregorevanje TDA 2050 moglo da uzrokuje i crkavanje trafoa? Pozzz

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 17 Oct 2012, 21:49

Bolje namotati (nov) trafo, ako je moguće torusni (trafomatic ili trafco motaju sa voltažama po želji). Samo vidi koje su ti voltaže potrebne.

bancika

Post by bancika » 18 Oct 2012, 11:27

i postavlja se pitanje sta ti je ubilo prvi trafo...bila bi dobra fora da ubacis novi i da crkne na isti nacin :)

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 18 Oct 2012, 12:20

Onda bolje trafco, oni imaju termo zaštitu ako se nešto desi

Post Reply