Valvecaster

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
fizikohemicar

Valvecaster

Post by fizikohemicar » 04 Nov 2012, 12:21

Da li je iko ovo probao da napravi,da li ste ovo negde culi,koristili?
Vidim da je veoma jednostavno i planirao sam da ga napravim,pa zbog toga pitam...
http://www.beavisaudio.com/projects/ValveCaster/
:ziveli:

bancika

Re: Valvecaster

Post by bancika » 04 Nov 2012, 13:04

jel planiras na bateriju ili na adapter da ganjas? Lampa ce iscediti bateriju prilicno brzo, pa nije prakticno.
Nisam probao bas ovu pedalu, ali starved-plate (niski napon na plate) kola zvuce nekako drugacije, ne znam kako to da objasnim. Malo je drugacija kompresija i karakter distorzije, upeglanije zvuci i drugacije i od standardnih lampasa i solid state pedala. Nekome je to dobro, nekome lose. Nekako mi to odgovara za Eric Johnson zvuk. Onako overdrive-ovan ali upeglan i "hi-fi", ako znas na sta mislim :)

Ako koristis adapter, ja bih poceo sa 12V, a ne 9V jer je tako dizajnirana 12**7 lampa, pa mozes da se igras sa naponom, zvuk ce biti drugaciji sa nizim naponom grejanja...opet, moze biti nesto sto ti se svidja ili ne. Najfleksibilnije je da pocnes sa 12-13V i stavis regulator da mozes da smanjis par volti trimerom.

Finally, mozda je dobra ideja da napravis charge pump i dignes napon za anode na 70-100V. To moze da ide na posebnu plocicu pa ako ti se ne svidja, izvadi i ostavi za drugi projekat. To ce pribliziti zvuk tradicionalnim pojacalima jer nije vise toliko "starved". Pogledaj recimo ovo, ako uradis sve do volume pota, to je otprilike isto kao valvecaster, samo sa vecim naponom.

Image

Ako nista drugo, trivijalno je lako napraviti standardnu verziju, ne treba ti specijalna plocica jer sve mozes na podnozju da izvezes...probaj na breadboardu pa kako bude :)

fizikohemicar

Post by fizikohemicar » 04 Nov 2012, 13:18

Ala me sad zbuni :)
Mislio sam da pravim verziju na 9V,a da ide na adapter (mozda i 12V verzija,videcu)...
Imam ecc85 lampu i mislio sam sa njom da pravim i da dodadm jedan mali prekidac za tone varijantu (deep ili tako nesto)... A sto se tice zvuka na standardnim pojacalima,za to spremam Bad Cat Mini Cat projekat,zato sam hteo da se zezam sa ovom pedalom...
Video sam da si ucestvovao na forumu na kome ima preko 150 strana o valvecasteru :D

bancika

Post by bancika » 04 Nov 2012, 13:48

haha, toga se ne secam, odavno bilo. Jel radio neko sa ecc85? Nemam iskustva uopste sa tom lampom. Ako nije, bolje da pocnes od neke "poznate".

ovaj zbunjujuci deo koji mozda ne razumes je otprilike da ti docara koje mogucnosti imas sa tim kolom i sta mozes da ocekujes kao "quirk". ECC/12A*7 lampe su napravljene da se ganjaju visokim naponima (>150V) i grejanjem od 12.6/6.3V. Ovaj dizajn pomera obe granice na dole. Ova resenja koja sam ti ponudio sluze da priblizer dizajn vise ka tradicionalnim lampasima. Meni je najbolji deo DIY pristupa to sto imas mogucnosti da napravis nesto jedinstveno i po svojoj meri. U konkretnom slucaju, imas dosta prostora da se igras naponom grejanja i naponom za anode ako ne budes bio zadovoljan originalom. A i ako jesi zadovoljan, mozda je jos bolje malo drugacije pa treba ostaviti opcije otvorenim. Sta znam, makar ja tako razmisljam, YMMV :ziveli:

fizikohemicar

Post by fizikohemicar » 04 Nov 2012, 16:12

Pravili su ga ljudi sa ecc85 i kazu da zvuci dobro...Mozda cu da probam standardni valbvecaster,pa ako mi se ne svilja,onda ovaj tvoj predlog...Reci mi samo da li mogu da koristim ecc85 za ovu semu koju si mo dao ( uz sredjivanje grejanja,naravno) ? :ziveli:

bancika

Post by bancika » 04 Nov 2012, 16:31

ako moze ecc85 u v-casteru, moze i u ovome...u sustini, napravi ti valvecaster na 12v...to je odlicna polazna tacka. Onda mozes da samo ubacis plocicu za napajanje ako hoces charge pump kao murder one i mozes da ubacis nesto da se igras sa grejanjem. Izbor lampe nije toliko bitan kao kod "odraslih" lampasa, jer ionako nece imati karakteristike ni blizu onim sa datasheeta.

fizikohemicar

Post by fizikohemicar » 04 Nov 2012, 17:31

Reci mi jos samo kako mogu da napravim deep prekidac kod tone kondenzatora (jos jedan paralelno,pa da se iskljucuje ili tako nesto), da boostujem malo vise basove (oko 250-500Hz)? Ako i ovo znas,svaka ti cast :D

bancika

Post by bancika » 04 Nov 2012, 17:45

ako stavis jos jedan u paraleli povecace se kapacitet pa ces vise visokih da seces. Na tone kontroli ne mozes praviti deep switch jer ona sece visoke, mozes da seces vise ili manje visokih ali o boostu nizih nema govora jer je ona low-pass filter (niski se ne menjaju).

Deep switch kao bass boost tesko da imas gde da stavis, jer je dosta jednostavno kolo i coupling kondenzatori vec propustaju te bass frekvence tako da ne mogu da se modifikuju tek tako da ih propustaju vise :)

Pokusao bih da lupim kondenzator u paralelu sa gain potom mozda za boost (1uF do 22uF, probaj pa vidi), ali nisam siguran kako ce raditi to sa niskim naponima. Standardni gain stage sa visokim naponima boostuje sve preko 250Hz sa kondenzatorom od oko 4.7uF. Zajeb je sto ce to da boostuje i niske i visoke, pa onda u isto vreme treba da ubijes visoke. To mozes nekako slicno kao tone pot, RC filterom koji ce se aktivirati samo u deep modu (znaci, DPDT switch, jedan pol dodaje kondenzator na gain potu, drugi dodaje low pass filter na kraju). Ne garantujem da ce raditi i treba dosta eksperimentisati sa vrednostima, ali eto, food for though :ziveli:

Ako te ne mrzi, napravi aktivni tone-stack sa trimerima za bass/mid/treble, i napravi da se switchuje na prekidac. Onda namontiras trimere kako hoces da ti boostuje kad se aktivira...to mozes lako da napravis jednim transistorom (recimo J201), tri trimera i par kondenzatora i otpronik.

fizikohemicar

Post by fizikohemicar » 04 Nov 2012, 19:37

E da ga j***m :)
Mislim da cu za sad da napravim obican valvecaster (9 ili 12V),pa cu onda da vidim sta cu dalje :)
Hvala puno za sve ideje! :metal:
:ziveli:

bancika

Post by bancika » 04 Nov 2012, 19:48

mozes da se igras sa prvim ili drugim coupling cap-om za bass ali nece dodati bass na standardnu varijantu nego oduzeti...pa ces onda imati deep switch koji je zapravo standardna varijanta. Kao orange pojacala, pogledaj kako imaju promenljiv coupling na drugoj triodi
Image

fizikohemicar

Post by fizikohemicar » 04 Nov 2012, 20:31

Super! :) Videcu sta mogu sa im da uradim...Npr jedan prekidac u tri polozaja,pa cu da vidim sta mogu da smislim :)

bancika

Post by bancika » 04 Nov 2012, 20:45

samo stavi jedan kondenzator u redu vezan da ne bi puckalo dok menjas poziciju. Ako obratis paznju, orange ima 68nF u redu sa obrtnim prekidacem koji ima dodatne kondenzatore

fizikohemicar

Post by fizikohemicar » 04 Nov 2012, 21:29

Koji si ti car i koliko imas strpljenja,to je neverovatno!
Svaka ti cast!
Hvala,majstore :ziveli:

Bane bass

Post by Bane bass » 05 Nov 2012, 09:46

ECC85 trazi vecu struju grejanja, 435mA, pri naponu od 6,3V.

fizikohemicar

Post by fizikohemicar » 05 Nov 2012, 12:08

Znam za vecu striju grejenja,ali svakako ide preko adaptera,a ne na bateriju (koja ne bi trejala par minuta sa ecc85),tako da to i nije toliko bitno :)

Post Reply