Pedalboard pitanja

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

djomla

Pedalboard pitanja

Post by djomla » 02 Jan 2013, 12:50

Imam jedno pocetnicko pitanje.

Hteo bih da napravim pedalboard .... again ... nalik na Image

Sto se tice woodworka sve mi je jasno ... pitanje je samo sto bih hteo da imam napajanje ovakvo (ispod pedalboarda moze da bude i produzni - za pocetak) i hteo bih ove inpute kao line in i line out. Da smanjim kolicinu kablova a i lepse izgleda. Da li neko zna neki dobar tut ili da mi objasni kako to da napravim - sta mi tacno treba od opreme (npr. lemilica .... te stvari recimo nemam:) )

Hvala unapred.

Mugen_Gica

Re: Pedalboard pitanja

Post by Mugen_Gica » 02 Jan 2013, 15:26

Pa lemilica naravno :). Kalaj, kombinirke, secice, klesta za skidanje izolacije ( mozes ovo i skalpelom ali je nekako kul kada koristis klesta ), skalpel, jos jedan par ruku ( kunem se da mi je nekada krivo sto nisam rodjen u okolini Cernobilja ), obilje kalaja. Strpljenje. Ubodna testera i busilica ili sta vec imas za obradu drveta. Smirgla i/ili aparat za smirglanje.

Sto se tice napajanja racunaj da ces sam morati da ga pravis ili ces ga platiti malo vise. Za dobro napajanje moras da izdvojis novac. Prvo razmisli koliko pedala bi ti tamo stavio. Pa kada dodjes do broja pomnozi sa 0.35 i dobices otpr amperazu koja ti treba. Naravno da vecina pedala uzima manje od 350mA ali npr boss, digitech i line 6 pedale traze 350mA. A od viska lava ne boli. Sledece je dobar ( sta dobar, odlican ) transformator od 220v ka 12v sa amperazom koju si dobio. Posle toga regulisi na 9v. Evo kako.
http://guitar-gear.ru/articles/kalmar/00shema.jpg
Ovo je pod uslovom da ti pedale koriste 9v, sto je slucaj kod vecine. Mozes naravno da izvuces i nekoliko izlaza sa vecom voltazom, ali onda ti treba transformator od 220v ka, npr 28v. I onda, koriscenjem regulatora mozes izvuci od 24v pa nanize. Tvoj izbor. Naravno, postoje i tezi nacini za dobijanje iste stvari. :)
Sto se tice line out dzeka ( kada neko kaze line out ja mislim na izlaz do miksete ), tu ti treba dobar cabinet simulator. I to bas dobar, evo npr hotline 2.
http://guitar-gear.ru/proekt/Hot_Line_S ... tLine2.jpg

Ps ja bi koristio plastiku umesto drveta. Nesto cvrsto a lako. Kao npr pvc cevi.

komil

Post by komil » 02 Jan 2013, 16:16

Misim da je bolje da napajanje NIJE ispod pedala. Može da dodaje šum u interferenciji sa pedalama. Bolje da je napajanje spolja.

djomla

Post by djomla » 02 Jan 2013, 16:49

Yo ... mislio sam ovakvo nesto :

http://www.music.studioc.info/the_pedal ... ottom.html

Drvo nije issue, nabavio sam fender tweed tolex i lepak ... sve je to spremno. Tacno vidim ovde sta je radio. E sada sto se tice napajanja za pocetak bih izbacio sa strane utikac za napajanje a unutra dc brick ili sl. To mi nije issue. Problem je. Ja bih hteo sa iste strane recimo input jack za gitaru i izlaz za pojacalo ili sta god. E sada nasao sam neutrick jackove (iste kao na slici), kapiram sada da trebam nekako napraviti vezu gitara -> input jack -> pedala -> pedala -> out jack ... kako da izvedem to recimo?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 02 Jan 2013, 17:05

Na primer, uzmeš parče kabela i sa jedne strane ga zalemiš na Input boarda a sa druge strane zalemiš normalan džek koji ide u prvu pedalu u lancu, a dužinu kabela odrediš u odnosu na poziciju prve pedale... Isto tako i za izlaz - sa jedno strane džek koji ide u izlaz poslednje pedale na boardu, i onda kabel sve do outputa na boardu, gde onda žice zalemiš za taj neutrik konektor.

djomla

Post by djomla » 02 Jan 2013, 18:48

Baba Slim wrote:Na primer, uzmeš parče kabela i sa jedne strane ga zalemiš na Input boarda a sa druge strane zalemiš normalan džek koji ide u prvu pedalu u lancu, a dužinu kabela odrediš u odnosu na poziciju prve pedale... Isto tako i za izlaz - sa jedno strane džek koji ide u izlaz poslednje pedale na boardu, i onda kabel sve do outputa na boardu, gde onda žice zalemiš za taj neutrik konektor.
Pa da ... jednostavno :)

Hvala!

Sta mislite da li ima smisla, kad vec pripremam, stavljati neke led trakice ...

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 02 Jan 2013, 19:07

komil wrote:Misim da je bolje da napajanje NIJE ispod pedala. Može da dodaje šum u interferenciji sa pedalama. Bolje da je napajanje spolja.
Erm, ne bih rekao. Nikad nigde nisam cuo za slican problem. Problemi nastaju ako se npr izmesa gomila kablova ili tako nesto, od elektromagnetne interferencije izmedju napajanja i samih pedala nema nista, je su u pitanju faradejevi kavezi (ako su, jelte, metalne kutije)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 02 Jan 2013, 19:22

Lik na Glazbenom forumu je imao problem - napajanje (mislim T-Rex Fuel Tank ako se ne varam) koje mu je stajalo sa donje strane PedalTraina mu je, po njegovim recima, uzrokovalo jako brujanje, a stajalo je ispod vaha, ako se dobro secam. Problem je resio tako sto je vah i napajanje stavio na suprotne strane. Nista od pedala nije menjao, samo je drugim rasporedom postigao smanjenje brujanja.

E sad, pitanje je da li to uvek prouzrokuje problem, ili je on imao falicnu jednu od te dve stvari. U svakom slucaju, problem je postojao.
djomla wrote:Hvala!
Nema na cemu. :ziveli: Mislim da je tako najjednostavnije, ako ne zelis da se dodatno bakces pravljenjem bafera koji bi vezao izmedju input jacka boarda i prve pedale (kao sto je uradjeno u Boss i Behringer pedalboardovima). Mozda i to nije losa ideja - sve zavisi koliko dugacak ce biti lanac, i da li ces npr. koristiti fuzz, pa da zbog toga eventualno ne moze bafer.
djomla wrote:Sta mislite da li ima smisla, kad vec pripremam, stavljati neke led trakice ...
Ja sam o tome razmisljao kod prosle postavke boarda (pre nego sto sam kupio procesor koji svetli kao Vegas), ali sam brzo odustao. Verujem da u mraku ume biti prakticno, ali mislim da nikad nije toliko mrkli mrak da se u toj meri ne vide pedale, pa da treba dodatno osvetljavati. Ali da ume zanimljivo da izgleda, to je meni barem tako... :)

Jos je veca fora ako stavljas pedale na providnu plocu pa da led trakice sijaju sa strane, ali ako hoces da napravis elegantniju varijantu sa sve tweed presvlakom, nekako onda to ne bih radio. :? Stvar ukusa, zaista. Ali da ima praktican aspekat - ima.

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 02 Jan 2013, 19:45

Trooper wrote:
komil wrote:Misim da je bolje da napajanje NIJE ispod pedala. Može da dodaje šum u interferenciji sa pedalama. Bolje da je napajanje spolja.
Erm, ne bih rekao. Nikad nigde nisam cuo za slican problem. Problemi nastaju ako se npr izmesa gomila kablova ili tako nesto, od elektromagnetne interferencije izmedju napajanja i samih pedala nema nista, je su u pitanju faradejevi kavezi (ako su, jelte, metalne kutije)
Koliko sam ja razumeo njemu bi napajanje bilo u plastici. Sto bi opet bilo ok, samo unutrasnjost treba izlepiti alu folijom.

Mada...

Vidite ljudi, ja sam sam sebi napravio napajanje i stavio sam ga u plasticnu kutiju, bez alu izolacije. Kablici od napajanja do pedala su mi bili oko 15-20 cm duzine, pa mi je napajanje bilo tik uz pedale. Nikakav nojz ja nisam imao. Sada su mi kablovi oko pola metra, ali to je zbog kvalitetnijeg rasporeda pedala. Isto nemam nojza. Nisam ni pomislio na alu izolaciju, i sumnjam da cu je ubaciti u skorije vreme.

Za slucaj da se neko pita 220v>16v, 2.8A. Regulisano izlazi 8.99v i 2.4A. To nisu specifikacije sa papira vec specifikacije sa DMM-a :)

djomla

Post by djomla » 02 Jan 2013, 20:20

Baba Slim wrote: Nema na cemu. :ziveli: Mislim da je tako najjednostavnije, ako ne zelis da se dodatno bakces pravljenjem bafera koji bi vezao izmedju input jacka boarda i prve pedale (kao sto je uradjeno u Boss i Behringer pedalboardovima). Mozda i to nije losa ideja - sve zavisi koliko dugacak ce biti lanac, i da li ces npr. koristiti fuzz, pa da zbog toga eventualno ne moze bafer.
Cek cek ... sta fuzz smeta?? Ne kapiram :))

Baba Slim wrote: Ja sam o tome razmisljao kod prosle postavke boarda (pre nego sto sam kupio procesor koji svetli kao Vegas), ali sam brzo odustao. Verujem da u mraku ume biti prakticno, ali mislim da nikad nije toliko mrkli mrak da se u toj meri ne vide pedale, pa da treba dodatno osvetljavati. Ali da ume zanimljivo da izgleda, to je meni barem tako... :)

Jos je veca fora ako stavljas pedale na providnu plocu pa da led trakice sijaju sa strane, ali ako hoces da napravis elegantniju varijantu sa sve tweed presvlakom, nekako onda to ne bih radio. :? Stvar ukusa, zaista. Ali da ima praktican aspekat - ima.
Doduse ... tc nova svetli za sve pare ... a i bilo bi previse kicasto.

djomla

Post by djomla » 02 Jan 2013, 20:40

E pitanje ... koji kablove&konektore da koristim za spajanje na pedale ?

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 02 Jan 2013, 20:41

najpopularniji izbor ovde su cordial patch kablici, oko 350 din po komadu, rean by neutrik konektori, megamjuzik. Ili da pravis sam i seckas

djomla

Post by djomla » 02 Jan 2013, 20:46

Znam za te ... ali nisam mislio da seckam sam kabl, mislio sam da kupim neki i da od toga pravim, po meri, koliko mi treba ...

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 02 Jan 2013, 20:48

Ja sam svoje patch kablove pravio od Klotz mikrofonskog, i zadovoljan sam, super su radili. Oko 160rsd kosta jedan metar ovde u NS (u PSP elektronik u Doza Djerdja).

djomla

Post by djomla » 02 Jan 2013, 21:17

Baba Slim wrote:Ja sam svoje patch kablove pravio od Klotz mikrofonskog, i zadovoljan sam, super su radili. Oko 160rsd kosta jedan metar ovde u NS (u PSP elektronik u Doza Djerdja).
Super, hvala jos jednom :)

Post Reply