Ako postoje Fender Noiseless magneti, zasto.....

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ToneChaser

Re: Ako postoje Fender Noiseless magneti, zasto.....

Post by ToneChaser » 30 Apr 2013, 13:21

Trzalica wrote:
ToneChaser wrote:Je l moze neko da pozove Trzalicu da se vrati na temu, priupitao bih ga jos po nesto o ovoj tematici?
Imaš ovde vrhunske eksperte koji sami izradjuju pedale, motaju magnete, delju gitare, ... javiće se neko od njih, ja sam ti samo konzument. Iskreno, nemam ti ja pojma o elektronici magneta i ne interesuje me jer ne planiram time da se bavim. Na to gledam ovako: kada Clapton može da svira te bešumne magnete (% Co. pride) i da mu ne smeta to što se iznosi kao mana/prednost na ovom forumu, to samo znači da je ta razlika, koja samo forumašima smeta, nebitna. Ops.ja se izvinjavam, to su za Claptona nazvali "VINTAGE NOISELESS".To mu dodje po receptu iz prošlosti, koji nije ni postojao :XD:
Sećam se priče kako je nastala recimo serija Road Worn Fendera (ako se ne varam) gde okorela nark**** Kit Ričards nije prihvatio novu gitaru za predstojeći koncert jer je želeo neku koja će izgledati kao da je na njoj svirano. Normalno, iz Fender-a su mu izašli u susret, ogrebali, izudarali, malo peglali novu gitaru i Kit sav srećan na bini svira "Vintage" instrument?!?!? Alo pameti! No, ne lezi vraže, danas se 70% forumaša zaklinje kako ta Road Worn serija bolje zvuči od USA std. i sl.

VERUJ, da se pojavi neki idiot i kaže da su crno beli filmovi "VINTAGE" i da samo oni imaju MOJO koji čini sedmu umetnost, L O M I L I bi se u svetu a i po forumima da dokažu da su stari TV lampaši bolji od najnovijih lcd i sl. monitora .... To jednostavno znači prezasićenje i želja za različitošću, a ne neko merilo kvaliteta i zvuka.

Ja jedino ne shvatam većinu komentatora sa ovog foruma koja još svira po stanovima, eventualno malim klubovima, koja ima svoj suludi stav o kvalitetu gitara i magneta, koga se ne drže ni svetski poznati umetnici, no ...

E to careee! Znaci ako Klepton svira te noiseless onda ne moram da se bojim da cu nesto izgubiti u opsegu zvuka je l da, jer ni cuveni Klepton nije mala beba pa da ne zna, on verovatno trazi savrsenost zvuka i mnogo bolje cuje od mene, i mnogo vise je zahtevan. E sad sta mu je to vintage noiseless, da li je to najbolja kombinacija noiseless-a i vintage magenta, tj "ne zuji ali ni 0% ne menja izvorni zvuk sigla ili" ?

p.s. A koji su to ovde vrhunski experti za pedale, pojacala itd, da znam kada pisu po forumu, da njihovo misljenje shvatam ozbiljno , posto su autoriteti, pa ce verovatno biti u pravu?

Hvala puno na odgovoru.

I suma sumarum, znaci vintage je samo neka fora da se ljudima nostalgicarima uzima novac a prodaje zastarela tehnologija koja u ovom vremenu ne bi bila popularna da nije stvoren "vintage" sistem vrednosti i subkultura??

ApplePie

Post by ApplePie » 30 Apr 2013, 13:38

[quote="andrej]inace, meni se svidjaju lace sensor pikapi. jesu noiseless, ali imaju svoj zvuk. prvo su ih reklamirali kao vintage-alike, ali ih sad svi smatraju posebnim stilom magneta. jeff beck (90ih), klepton (90ih), jonny greenwood (i dalje) su ih koristili. i billy corgan.[/quote]

Pa i Gilmour :)

ToneChaser

Post by ToneChaser » 30 Apr 2013, 13:45

ApplePie wrote:[quote="andrej]inace, meni se svidjaju lace sensor pikapi. jesu noiseless, ali imaju svoj zvuk. prvo su ih reklamirali kao vintage-alike, ali ih sad svi smatraju posebnim stilom magneta. jeff beck (90ih), klepton (90ih), jonny greenwood (i dalje) su ih koristili. i billy corgan.
Pa i Gilmour :)[/quote][/quote]

Hm, mogao bih i to da razmotrim....

E sad cu da vas smaram, koaj je tacno razliak i da li je ima izmedju kalsicnog, noiseless, vintage noiseless i lace sensor :mrgreen: :XD: :XD: :XD:

fattwang

Post by fattwang » 30 Apr 2013, 13:54

ToneChaser wrote: koaj je tacno razliak i da li je ima izmedju kalsicnog, noiseless, vintage noiseless i lace sensor
Prema "Mojo Guitar Magazine-u" vintage noiseless imaju izolaciju na priključnim provodnicima od tekstila, tzv pushback wire, standardni imaju izolaciju od plastike. Lace sensori su deluks kategorija, izolacija je od mešavine čipke i svile. Tekstil pojačava visoke, plastika basove a čipka srednje frekfencije, pa ko šta voli. Eto razrešena je tajna.

komil

Post by komil » 30 Apr 2013, 14:03

ToneChaser wrote:I suma sumarum, znaci vintage je samo neka fora da se ljudima nostalgicarima uzima novac a prodaje zastarela tehnologija koja u ovom vremenu ne bi bila popularna da nije stvoren "vintage" sistem vrednosti i subkultura??
Suma sumarum, ne znam kako ti još niko nije rekao da postove lika Trzalica treba prosto da zaobilaziš, čovek je samo željan pažnje.

Kao što su ti ostali rekli, u mnogo čemu tu nema bolje-lošije, već drugačije. Dakle, zvuk ove vrste humbuckera u singlu je nešto drugačiji od samog singla. Nije uglavnom poenta u tome da se nešto "gubi", već jednostavno drugačiji je zvuk, tačka. Meni lično se npr. zvuk singlova za clean sviđa primetno više od zvuka tih stacked noiseless varijanti (a sa druge strane, ti noiseless pre svega dolaze do izražaja na drajvu, jer je tu šum najjači). A da ne pričam sad i o naučnim studijama koje su nedvosmisleno utvrdile da i šum može biti prijatni sastavni deo zvuka koji daje neku toplinu ;) Tako je, čak i hi-fi-ju, kada se skine jedna vrsta šuma ljudi to percipiraju kao sterilan zvuk, iako ne mogu tačno da kažu zašto.

Od ovih stacked noiseless tipova, blizu singlova zvuče Kinmani i Di Marzio Virtual Vintage. Ako se ne varam, na ovom linku imaš i "naučno" objašnjenje koje tražiš http://www.soundonsound.com/sos/nov98/a ... pickup.htm
radi se o konstrukcijama kod kojih se na neki način minimizuje uticaj drugog jezgra.

Fenderovi noiseless pickup-i opet zvuče nešto drugačije, ali kad pogledaš hronološki, otprilike što noviji Fender dizajn to zvuke bolje (meni) a i bliže klasičnom zvuku. Generalno gledano, Fender inspiraciju za ove pickup-e nalazi u Di Marzio i sličnim... tako da, primera radi, nećeš u principu ništa izgubiti ako probaš samo Di Marzio i još neke, npr. Lance Sensor :)

Dalje, kako su ljudi već rekli, ima dosta ljudi kojima je šum toliki problem da su više nego spremni da prave kompromise po pitanju toga kako pickup-i zvuče. Pogotovo je ta situacija u sredinama u kojima je muziciranje posao od koga se živi (bambi). Zamisli imaš sesiju sa celokupnim simfonijskim orkestrom i postave te na mesto blizu nekih neonki i šušti, pišti, zveči ti pickup... Tu je onda pitanje toga da li će te prosto izbaciti, ili si mogao za cenu tog jednog honorara da kupiš najbolje moguće stacked noiseless pickupe i ne misliš više o takvim situacijama.

Opet, u studijskom radu, ljudi itekako mogu da izvoljevaju i govore kako su im bitne razlike između ovih i onih...

Šta je tebi bitno - samo ti znaš.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 30 Apr 2013, 14:28

Мени углавном некакав кранч врши посао, никад ми не треба тежак клипинг, и врло често окидам прстима, и за такву свирку мени више одговара обичан сингл него безшумни сингл. Не сећам се да ми је ико продавао овакве и онакве приче, као клинац сам имао прилике да позајмљујем свашта од опреме и за рад код куће, и за наступе, и за снимања, једноставно сам испробао свашта и одабрао оно што ми је функционалније. Кад сам радио клупску рокачину пре 20 година, тада сам више волео хамбакере, били су ми примеренији за ту намену. Данас свирам нешто друго, па ето више волим синглове. Будући да много радим арпеђо окидајући прстима десне руке, веома ми је битно да имам врло јасан атак код сваког тона, да не би пасажи били "мутни", и ту ми се више допада како се понашају обични синглови, безшумни једноставно не раде то што бих ја волео да раде. Сасвим разумем да неком другом врше посао, али ето нису за оно што ја радим. Наравно, није крај света, не мора човек увек себи да угађа, може да се свашта одсвира на свакаквим гитарама. Али ако постоји избор - зашто да не?

Капираш, просто је другачији звук у питању. Стварно није једно боље од другог, само има другачију намену.

ToneChaser

Post by ToneChaser » 30 Apr 2013, 14:39

komil wrote:
ToneChaser wrote:I suma sumarum, znaci vintage je samo neka fora da se ljudima nostalgicarima uzima novac a prodaje zastarela tehnologija koja u ovom vremenu ne bi bila popularna da nije stvoren "vintage" sistem vrednosti i subkultura??
Suma sumarum, ne znam kako ti još niko nije rekao da postove lika Trzalica treba prosto da zaobilaziš, čovek je samo željan pažnje.

Kao što su ti ostali rekli, u mnogo čemu tu nema bolje-lošije, već drugačije. Dakle, zvuk ove vrste humbuckera u singlu je nešto drugačiji od samog singla. Nije uglavnom poenta u tome da se nešto "gubi", već jednostavno drugačiji je zvuk, tačka. Meni lično se npr. zvuk singlova za clean sviđa primetno više od zvuka tih stacked noiseless varijanti (a sa druge strane, ti noiseless pre svega dolaze do izražaja na drajvu, jer je tu šum najjači). A da ne pričam sad i o naučnim studijama koje su nedvosmisleno utvrdile da i šum može biti prijatni sastavni deo zvuka koji daje neku toplinu ;) Tako je, čak i hi-fi-ju, kada se skine jedna vrsta šuma ljudi to percipiraju kao sterilan zvuk, iako ne mogu tačno da kažu zašto.

Od ovih stacked noiseless tipova, blizu singlova zvuče Kinmani i Di Marzio Virtual Vintage. Ako se ne varam, na ovom linku imaš i "naučno" objašnjenje koje tražiš http://www.soundonsound.com/sos/nov98/a ... pickup.htm
radi se o konstrukcijama kod kojih se na neki način minimizuje uticaj drugog jezgra.

Fenderovi noiseless pickup-i opet zvuče nešto drugačije, ali kad pogledaš hronološki, otprilike što noviji Fender dizajn to zvuke bolje (meni) a i bliže klasičnom zvuku. Generalno gledano, Fender inspiraciju za ove pickup-e nalazi u Di Marzio i sličnim... tako da, primera radi, nećeš u principu ništa izgubiti ako probaš samo Di Marzio i još neke, npr. Lance Sensor :)

Dalje, kako su ljudi već rekli, ima dosta ljudi kojima je šum toliki problem da su više nego spremni da prave kompromise po pitanju toga kako pickup-i zvuče. Pogotovo je ta situacija u sredinama u kojima je muziciranje posao od koga se živi (bambi). Zamisli imaš sesiju sa celokupnim simfonijskim orkestrom i postave te na mesto blizu nekih neonki i šušti, pišti, zveči ti pickup... Tu je onda pitanje toga da li će te prosto izbaciti, ili si mogao za cenu tog jednog honorara da kupiš najbolje moguće stacked noiseless pickupe i ne misliš više o takvim situacijama.

Opet, u studijskom radu, ljudi itekako mogu da izvoljevaju i govore kako su im bitne razlike između ovih i onih...

Šta je tebi bitno - samo ti znaš.

Pa nisu to bas rekli, ali su rekli da sam ja on :XD: :XD: :XD: pa shvatih da je ovde zanimljivo nesto u vezi sa njim :D Mada iskreno, nije me do sada zajebavao, uvek mi lepo odgovori, sta vise skoro pa da me je ubedio da kupim noiseless, jer po njemu nista se ne gubi, nista nije drugacije a nema zujanja! E to trazim. Da je isti kao singl a da nema zujanja. Mozda trazim i jare i pare, sta znam, ali rekoh hajde da pitam, nista ne kosta. Bolje i malo da sam dosadan i naporan nego da potrosim novac pa da posle budem razocaran.

E tooo trazim. Naucne stvari :D A da li si ti jedan od profesionalaca mozda na forumu, na koje je mislio trzalica i na koje me je uputio da ce se javiti mozda? Posto vidim imas avatar magneta na slici? Ako jesi, onda se stvarno zahvaljujem sto si odvojio svoje vreme da mi pomognes.

ali kad pogledaš hronološki, otprilike što noviji Fender dizajn to zvuke bolje (meni) a i bliže klasičnom zvuku.

Da li je mozda ovde napravljena greska u kucanju? Da li nisi mozda mislio "sto stariji Fender dizajn to zvuce bolje, ili Sto noviji Fender dizajn to zvuce gore, jer ovakav tvoj stav je i stav trzalice, da je novo ok, a da je staro, vintage zapravo tripovanje i mozda neka sujeta kompleksi ili sta ti vec znam kako se to naziva, ta potreba, to razmisljanje.

ToneChaser

Post by ToneChaser » 30 Apr 2013, 14:48

Kristijan wrote:Мени углавном некакав кранч врши посао, никад ми не треба тежак клипинг, и врло често окидам прстима, и за такву свирку мени више одговара обичан сингл него безшумни сингл. Не сећам се да ми је ико продавао овакве и онакве приче, као клинац сам имао прилике да позајмљујем свашта од опреме и за рад код куће, и за наступе, и за снимања, једноставно сам испробао свашта и одабрао оно што ми је функционалније. Кад сам радио клупску рокачину пре 20 година, тада сам више волео хамбакере, били су ми примеренији за ту намену. Данас свирам нешто друго, па ето више волим синглове. Будући да много радим арпеђо окидајући прстима десне руке, веома ми је битно да имам врло јасан атак код сваког тона, да не би пасажи били "мутни", и ту ми се више допада како се понашају обични синглови, безшумни једноставно не раде то што бих ја волео да раде. Сасвим разумем да неком другом врше посао, али ето нису за оно што ја радим. Наравно, није крај света, не мора човек увек себи да угађа, може да се свашта одсвира на свакаквим гитарама. Али ако постоји избор - зашто да не?

Капираш, просто је другачији звук у питању. Стварно није једно боље од другог, само има другачију намену.

Aha, kontam! Znaci ti cujes neku razliku, tj ako ja kupim noiseless-e, nece lepo da mi se cuju arpedja.... :o :o :o :(

Pa dobro, ja ih i ne sviram nesto toliko preterano :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 30 Apr 2013, 14:49

Мислим да би било далеко једноставније када би мало пажљивије читао. Пусти ти да све ово мало одлежи, па прочитај поново за који дан, а у међувремену гледај да мало засвираш на различитим гитарама. Од теоретисања 'леба нема.

ToneChaser

Post by ToneChaser » 30 Apr 2013, 14:52

Kristijan wrote:Мислим да би било далеко једноставније када би мало пажљивије читао. Пусти ти да све ово мало одлежи, па прочитај поново за који дан, а у међувремену гледај да мало засвираш на различитим гитарама. Од теоретисања 'леба нема.
Pa da, ne zurim se ja sa kupovinom odmah! Citam , citam, evo nasao sam dobru temu koja produbljuje tematiku:

viewtopic.php?f=43&t=20346

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 30 Apr 2013, 15:21

Scott Henderson koristi Suhr single coil pickupe u studiju, a uzivo koristi DiMarzio VIrtual Vintage. Kad cak i njega boli qratz za razliku u zvuku I'm sold.

Ovi Lace Sensor su me odusevili na kanalu jednog jazz gitariste koji ih ima na Stratu. Ton je u necku apsolutno jazz savrsenstvo da ne poverujes jbt.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 30 Apr 2013, 15:24

Lejsovi su vrh.

ToneChaser

Post by ToneChaser » 30 Apr 2013, 16:10

Znaci nema greske sa lejsovima ! 8)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 30 Apr 2013, 16:19

Cortex wrote:Scott Henderson koristi Suhr single coil pickupe u studiju, a uzivo koristi DiMarzio VIrtual Vintage. Kad cak i njega boli qratz za razliku u zvuku I'm sold.

Ovi Lace Sensor su me odusevili na kanalu jednog jazz gitariste koji ih ima na Stratu. Ton je u necku apsolutno jazz savrsenstvo da ne poverujes jbt.
Zasvirace i on 'one' gitare.

Ja mislim, sad, djavo bi ga znao.

zwelj

Post by zwelj » 30 Apr 2013, 17:15

Cortex wrote:
Baci link.

Post Reply