Kako vidite buducnost i razvitak multiefekt-procesora

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
guv'nor

Re: Kako vidite buducnost i razvitak multiefekt-procesora

Post by guv'nor » 10 Jun 2013, 22:33

Baba Slim wrote:(ne mogu da se setim ko tačno, oprostite) - analogno je to što treba da je analogno, a digitalno je to što treba da je digitalno.
:grummel_2:
viewtopic.php?f=20&t=6644&start=5220#p318527
:mrgreen: :lol:
Baba Slim wrote:Orange 4x12 kabinet iz sedamdesetih, ne znam koji su zvučnici unutra
Ako nije čačkano, 89% su Celestion G12H30, 10% Eminence SquareBack, a 1% ostavljam za mogućnost greške.
Super ovo zvuči, naravski! :ziveli:

ToneChaser

Post by ToneChaser » 10 Jun 2013, 22:42

"Činjenica je da sprave napreduju, i nastaviće da napreduju (sporije ili brže, videćemo), ali mislim da, iako mogu sve živo najkvalitetnije da strpaju uređaj koji može malo da košta (milion simulacija i efekata, sulud procesor, HD displej, sve žive moguće vrste programabilnosti), naravno da to neće uraditi zbog globalnog kapitalističkog sistema funkcionisanja, planiranog zastarevanja uređaja i cele te priče, sve mora da se obrće, zastareva, izbacuje se novo, itd. Uvek će planirano biti ispunjavanje svih živih cenovnih segmenata tržišta, i to jednostavno tako ide, u svim industrijama, pa i u muzičkoj."

Baba slim ovo je odlicno receno! :!: :bravo: Nazalost tako je....Mogu napraviti odmah sve i da bude jeftino i kvalitetno imilion simulacija ali nece, jer pre toga mogu gomilu novca da uzmu za ostale modele.....I onda u svakom sledecem samo nesto malkice promene koliko da imaju sta da reklamiraju :povrac: :grummel_2: I tako razvuku razvoj procesora na 10-15 godina :evil:

Mada bas me cudi zasto se ne zainati neka buntna kompanija pa da namerno napravi jeftine a veoma kvalitetne procesore cisto da smrsi konce tim kompanijama :mrgreen:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 10 Jun 2013, 23:13

guv'nor wrote:
Baba Slim wrote:(ne mogu da se setim ko tačno, oprostite) - analogno je to što treba da je analogno, a digitalno je to što treba da je digitalno.
:grummel_2:
viewtopic.php?f=20&t=6644&start=5220#p318527
:mrgreen: :lol:
Matori moj, mogao sam da se zakunem da si bio ti, i danas sam u razgovoru sa nekim to i pomenuo, ali u momentu kad sam kucao ovo sam bio samo 99% siguran, cak sam i potražio ali u pogrešnoj temi, Oprema koju IMATE. :D Nema, nižu se godine, nismo više piletina. :hide: :lol:
guv'nor wrote:
Baba Slim wrote:Orange 4x12 kabinet iz sedamdesetih, ne znam koji su zvučnici unutra
Ako nije čačkano, 89% su Celestion G12H30, 10% Eminence SquareBack, a 1% ostavljam za mogućnost greške.
Mislim da mi je Robert rekao da su originalni G12H30 unutra.
guv'nor wrote:Super ovo zvuči, naravski! :ziveli:
Zahvaljujem. :ziveli:

@ToneChaser: Jbg, tako to ide, i teško da ce se nešto u tom principu funkcionisanja menjati.
ToneChaser wrote:Mada bas me cudi zasto se ne zainati neka buntna kompanija pa da namerno napravi jeftine a veoma kvalitetne procesore cisto da smrsi konce tim kompanijama :mrgreen:
Ne znam koliko je potrebno početno ulaganje u razvoj takvog proizvoda da bi se napravilo sve od 0, od strane neke kompanije koja nije u toj priči već prisutna, ali sigurno nije malo. S tim na umu, nikome ko to pravi od nule se ne bi isplatilo da se iscima mnogo, a da to onda naplati malo po jednoj proizvodnoj jedinici, koliko god ih prodali. A kompanije koje su već poznate u toj sferi, i imaju gotove modele pojačala, kabineta, efekata i svega ostalog, bi same sebi prerezale granu na kojoj sede, da ponude sve što mogu da ponude u uređaju koji bi radio vanzemaljski dobro a za male pare.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Jun 2013, 00:50

Sad skoro sam vido da Steve Howe svira celokupan Yes repertoar na Line 6 HD500 prodzhi. Kad nisam izneverovao.

Tufli

Post by Tufli » 12 Jun 2013, 18:48

Cortex wrote:Sad skoro sam vido da Steve Howe svira celokupan Yes repertoar na Line 6 HD500 prodzhi. Kad nisam izneverovao.
Sto da ne. Kvalitet zvuka sa procesora je dosta napredovao, takodje i njihove mogucjnosti. Imam M9 pa znam shta pricham. M13 je tek babaroga. Chak su i simulacije drive-dist-fuzz odlichne. Analogija je i dalje no.1 ali je su i moderni procesori ,stompbox modeler-i odlichni.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 12 Jun 2013, 18:57

sta se vidi da se koristi?

Axe fx i kamper :D (i laptop, ali to je vrv za matricu :D)

Midnight Rider

Post by Midnight Rider » 14 Jun 2013, 12:53

Laptop je da clanovi benda mogu u pauzama da igraju pasijans,minice ili neku drugu igru...mozda da ogledaju "Ocajne domacice" :D

ToneChaser

Post by ToneChaser » 16 Jun 2013, 15:24

Da li se igrate sa opcijom OUTPUT MODE na procesoru? To moze 100% da promeni zvuk, bez obzira na sta ste prikljuceni! Ja sam provalio da mogu dobiti veoma upotreblive rezultate (i drugacije) kada izaberem nestandardno ocekivanje (npr kada povezujem na amp kliknem output PA, ili half stack itd....) ili npr ne prikljucim u input pojacala proc nego u ulaz za slusalice :D i roknem PA opciju.... Nekako se drugacije cuje nego da sam samo na obicnim PA zvucnicima prikljucio.

Sto se tice ovih output modova, mislim da tu jos mnogo moze da se radi i unapredjuje....Na vecini procesora je to veom akonfuzno odradjeno i ono sto je po njima preporuceno ne znaci da ce davati najbolje rezultate.... Po tom pitanju meni je Digitech najbolji....2 opcije - AMP/MIX.... Kada se pritisne dugme iz AMP-a u opciju MIX , zvuk se totalno menja i postaje mnooogo dobar, bez obzira da li ste prikljuceni na pojacalu ili obicnim glupim kompjuterskim zvucnicima.... Kod drugih procesora opcija MIX , MIXER, mi i nije nesto zadovoljavajuca, fali mi nesto tu....

Digitech mi nekako ima najvecu promenu zvuka kada se promeni sa amp-a na mix. Mozda na tom polju trebaju malo proizvodjaci da obrate paznju.... Mozda zato nekom zvuci procesor kao da je snimak sa CD-a benda, a nekom zvuci kao muzika iz tetrisa :mrgreen:

Frostensen

Post by Frostensen » 18 Jun 2013, 01:06

Slazem se sa konstatacijom da je konfuzno odradjeno. Zoom G3/G5 imaju gomilu opcija (direct, combo front, stack front, power amp, blablabla) kod kojih ono sto je preporuceno ne mora da daje i najbolje rezultate.

maksabass

Post by maksabass » 19 Jun 2013, 02:37

kad pricamo o procesorima nekog srednjeg ranga kvaliteta zvuka i cene,svakako da to zvuci tako kako zvuci DIGITALNO...
E...verujem da znate za ovo ...
GITARA OD 100e + POJACALO OD 1000e = ZVUK OD 1000e
GITARA OD 1000e + POJACALO OD 100e = ZVUK OD 100e
Dakle ako koristite pojacala sigurno da ce se dobiti bolji efekat tj boji ton.Procesor ovog ranga direktno u mixer je lose i lose ce i bit ,bez obzira koliko je ko sposoban da ga fino sredi.Jer pored toga sto je sam zvuk onako plastican,jos kad se doda na to bas bin ili 15-tica i horna,imate sve samo ne ono na cemu bi gitara trebala da se svira .Dakle fali ta brza 12-tica ili desetka ,koja daje brz i kvalitetan opseg sredjih tonova koji su gitari najpotrebniji.
I sta tu da se prica dalje...Danas ne samo sto prave lose procesore bez obzira na to sto su puni svega i svacega( skoro sam probao neki stari i zvuci dosta bolje od ovih novih),nego i oprema na kojoj sviramo je cesto losa,tj nenamenska.Puna tih nekih basova koji su i za diskoteku mnogo,a kamo li za neku dobru svirku i TON.Posto se po klubovima i diskotekama gde se svira jos i D.J. pita za ton-to je tek katastrofa.Svaka cast mozda nekima ali to sto oni imaju u glavi malo iam veze sa zivim instrumentima ,a kamo li svirkom.Lako je vec isproducirani ton i ukompresovanu svirku opanjiti i obojiti kroz te D,J, miksere,ali NAUKA napraviti dobar ton i ugodjaj sviracima da mogu da sviraju i da ih svirka ponese.
E...ovo vec ne zavisi od NAS...pa se moramo miriti sa sudbinom i eto kao otisli smo da sviramo i umesto sa se kuci vratimo sa utiscima da smo iz sebe izduvali tu energiju i preneli je ljudima ,obicno se bar meni desi da me smori buka vec posle pete pesme...i kuci dodjem sa jos vecom tenzijom :mrgreen: .
Kako pomoci sebi i kolegama,da to jednom zazvuci kako treba?
Da se vratim na pocetak -sta sam zapravo hteo da kazem...?
Ako koristite procesor,a imate problem da svoj zvuk oplemenite koliko toliko...imajte na umu ovo gore.Dakle neka Vam zadnja sprava u lancu pre miksete bude analogna.To se moze postici koriscenjem AKTIVNIH D.I.BOX-ova i SIMULATORA KABINETA.Koji ce taj digitalni zvuk pobojsati,nekad manje ,nekad vise ,ali ce sigurno pomoci.

ToneChaser

Post by ToneChaser » 19 Jun 2013, 22:52

maksabass wrote:kad pricamo o procesorima nekog srednjeg ranga kvaliteta zvuka i cene,svakako da to zvuci tako kako zvuci DIGITALNO...
E...verujem da znate za ovo ...
GITARA OD 100e + POJACALO OD 1000e = ZVUK OD 1000e
GITARA OD 1000e + POJACALO OD 100e = ZVUK OD 100e
Dakle ako koristite pojacala sigurno da ce se dobiti bolji efekat tj boji ton.Procesor ovog ranga direktno u mixer je lose i lose ce i bit ,bez obzira koliko je ko sposoban da ga fino sredi.Jer pored toga sto je sam zvuk onako plastican,jos kad se doda na to bas bin ili 15-tica i horna,imate sve samo ne ono na cemu bi gitara trebala da se svira .Dakle fali ta brza 12-tica ili desetka ,koja daje brz i kvalitetan opseg sredjih tonova koji su gitari najpotrebniji.
I sta tu da se prica dalje...Danas ne samo sto prave lose procesore bez obzira na to sto su puni svega i svacega( skoro sam probao neki stari i zvuci dosta bolje od ovih novih),nego i oprema na kojoj sviramo je cesto losa,tj nenamenska.Puna tih nekih basova koji su i za diskoteku mnogo,a kamo li za neku dobru svirku i TON.Posto se po klubovima i diskotekama gde se svira jos i D.J. pita za ton-to je tek katastrofa.Svaka cast mozda nekima ali to sto oni imaju u glavi malo iam veze sa zivim instrumentima ,a kamo li svirkom.Lako je vec isproducirani ton i ukompresovanu svirku opanjiti i obojiti kroz te D,J, miksere,ali NAUKA napraviti dobar ton i ugodjaj sviracima da mogu da sviraju i da ih svirka ponese.
E...ovo vec ne zavisi od NAS...pa se moramo miriti sa sudbinom i eto kao otisli smo da sviramo i umesto sa se kuci vratimo sa utiscima da smo iz sebe izduvali tu energiju i preneli je ljudima ,obicno se bar meni desi da me smori buka vec posle pete pesme...i kuci dodjem sa jos vecom tenzijom :mrgreen: .
Kako pomoci sebi i kolegama,da to jednom zazvuci kako treba?
Da se vratim na pocetak -sta sam zapravo hteo da kazem...?
Ako koristite procesor,a imate problem da svoj zvuk oplemenite koliko toliko...imajte na umu ovo gore.Dakle neka Vam zadnja sprava u lancu pre miksete bude analogna.To se moze postici koriscenjem AKTIVNIH D.I.BOX-ova i SIMULATORA KABINETA.Koji ce taj digitalni zvuk pobojsati,nekad manje ,nekad vise ,ali ce sigurno pomoci.

Uopste se ne slazem sa tobom! I sta ce nekom simulator kabineta da nakaci izmedju proca i mixa kad sam proc ima simulator kabineta, ne znam neki danasnji proc da to nema....

maksabass

Post by maksabass » 20 Jun 2013, 02:26

pa ako si pazljivo citao ,a pomalo i izmedju redova jer se b as sve i ne moze napisati,dosao bi do zakljucka da je ono ma kraju lanca mnogo bitna stvar,sto se tice samog zvuka.I da prolaskom kroz isti moze da se promeni pocetni ton,sto bi u suprotnom bilo malo teze.
E to sam hteo da kazem,da digitalnom procesoru moze da se da malo analognog filinga prolaskom kroz analognu spravu(DI box je jedna od takvih) ili svirati ga na pojacalu.Onda ce dati neki efekat analognog zvuka ,ovako(kao sto sam mnapisao u predhodnom postu) je stvarno bezveze.Nisam ni ja neki naucnik pa da sad drzim predavanja,ali citao sam ,slusao ,svirao ,pravio poredjenja ,ucio od nekih ljudi,i doso do nekog SVOG zakljucka po tom pitaju.
A sto se tice simulatora iz procesora...jednako su digitalni kao i sve na njima(kada se radi o prosecnim procesorima).Mislim tu nema mnogo filozofije -to se cuje.
Ovo sa di box-om-simulatorom kabineta,sam imao prilike da probam i eksperimentisem,i ne pricam prazne price.Od 90% ljudi koji su culi razliku(ima i onih koji nazalost nisu culi)su kostatovali jedno ,a to je da im gitara BOLJE ZVUCI.Cak sta vise ukljucivanjem bilo kog simulatora pojacala(tj predpojacala) na procesoru ,je samo kvarilo zvuk.Najbolji rezultati su bili kad je ukljucen recimo simulator neke drive pedale+efekti(po zelji).Takodje na mikseru (ako postoji mogucnost)iskljuciti eq po kanalu i pustiti cab sim da odradi svoj deo posla.Zasto je to dobro...zato sto svirajuci sa nekim dosao do zakljucka da napamet vrte potove na mikseru,i prave sebi ton-a to blage veze nema sa tim sto rade i uvek pogrese,pa im u svirci sve nesto smeta i onda traze korekciju.Cab sim vec ima svoj filter onako kao je zamisljen(ne mora da bude po svacijem ukusu),ali ima veze sa gitarskim frekvencijama...tako da su greske u miksovanju minimalne.Mozda mu se samo treba malo prilagoditi i mozda navici uvo na njega ako bas ima razlike u tonu koji Vi preferirate u odnosu na ton koji on daje.Ali moram da kazem da je vrlo verovatno da imate pogresan ton u glavi ili jednostavno neznate kako da dodjete do njega(onog pravog koji Vas zanima).nadam se da ovo na kraju nece da uvredi nekog-jer mi nije bila namera da bilo koga vredjam ,jer svako ima pravo na svoj instrument i zvuk.

Dushan S

Post by Dushan S » 20 Jun 2013, 02:51

maksabass wrote:pa ako si pazljivo citao ,a pomalo i izmedju redova jer se b as sve i ne moze napisati,dosao bi do zakljucka da je ono ma kraju lanca mnogo bitna stvar,sto se tice samog zvuka.I da prolaskom kroz isti moze da se promeni pocetni ton,sto bi u suprotnom bilo malo teze.
E to sam hteo da kazem,da digitalnom procesoru moze da se da malo analognog filinga prolaskom kroz analognu spravu(DI box je jedna od takvih) ili svirati ga na pojacalu.Onda ce dati neki efekat analognog zvuka ,ovako(kao sto sam mnapisao u predhodnom postu) je stvarno bezveze.Nisam ni ja neki naucnik pa da sad drzim predavanja,ali citao sam ,slusao ,svirao ,pravio poredjenja ,ucio od nekih ljudi,i doso do nekog SVOG zakljucka po tom pitaju.
A sto se tice simulatora iz procesora...jednako su digitalni kao i sve na njima(kada se radi o prosecnim procesorima).Mislim tu nema mnogo filozofije -to se cuje.
Ovo sa di box-om-simulatorom kabineta,sam imao prilike da probam i eksperimentisem,i ne pricam prazne price.Od 90% ljudi koji su culi razliku(ima i onih koji nazalost nisu culi)su kostatovali jedno ,a to je da im gitara BOLJE ZVUCI.Cak sta vise ukljucivanjem bilo kog simulatora pojacala(tj predpojacala) na procesoru ,je samo kvarilo zvuk.Najbolji rezultati su bili kad je ukljucen recimo simulator neke drive pedale+efekti(po zelji).Takodje na mikseru (ako postoji mogucnost)iskljuciti eq po kanalu i pustiti cab sim da odradi svoj deo posla.Zasto je to dobro...zato sto svirajuci sa nekim dosao do zakljucka da napamet vrte potove na mikseru,i prave sebi ton-a to blage veze nema sa tim sto rade i uvek pogrese,pa im u svirci sve nesto smeta i onda traze korekciju.Cab sim vec ima svoj filter onako kao je zamisljen(ne mora da bude po svacijem ukusu),ali ima veze sa gitarskim frekvencijama...tako da su greske u miksovanju minimalne.Mozda mu se samo treba malo prilagoditi i mozda navici uvo na njega ako bas ima razlike u tonu koji Vi preferirate u odnosu na ton koji on daje.Ali moram da kazem da je vrlo verovatno da imate pogresan ton u glavi ili jednostavno neznate kako da dodjete do njega(onog pravog koji Vas zanima).nadam se da ovo na kraju nece da uvredi nekog-jer mi nije bila namera da bilo koga vredjam ,jer svako ima pravo na svoj instrument i zvuk.
Probao sam ja jednom sa dva DI-a serijski da bih dobio još analogniji sound, Zoom 505 mi je zvučao k'o Maršallica. Jednom je moj šurak tako uključio digitalni procesor u saksiju, ali ovlaženu, da bolje provodi struju pa onda u amp, i do jaja kako je sve postalo analognije. Tako da znaš da te ja podržavam, sve si u pravu nego ovi ovde nabeđeni što se lože na Fuzz pedale od 500 ejura uključene u raspala kastom pojačala pa te ne kapiraju. Nemaju oni iskustva, nisu probali a trče pred rudu da se raspravljaju.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 20 Jun 2013, 11:13

hahahahaha

Post Reply