REHABILITACIJA - pedal junkys

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Midnight Rider

REHABILITACIJA - pedal junkys

Post by Midnight Rider » 18 Mar 2014, 16:32

Zdravo,zovem se Midnight Rider i ja sam pedalski zavisnik !
Sve je počelo naivno, kada sam provalio da se uz clean ton osećam kao golišav. Prvi efekti su kupljeni: wah i dist (kao i vecina, vodjeni Hendrixovim klišeom). Osećaj da mi gitara zvuči drugačije, bolje i da dobija na karakteru počela je da mi diže adrenalin.
Na prvo probanje delay-a i reverba...otvorio se novi svet, na moju ne sreću otvoren prema svim žanrovima muzike uvideo sam da su mogućnosti za proizvodnju neverovatnih zvukova ogromne.Pa tek onda dolaze sint, oscilacije,eksperimentalna sranja...
Kada sam ušao u fazu otkrivanja proizvođača, slušanja saveta sa raznih foruma u glavi se javio narkomanski crv "Želim ih sve".
Da li ti trebaju baš sve ? Ne, ali hoću bar da probam...vidi kako su strava finishi,kako je ova originalna, moram da kupim veći pedalbord a uz to i veće napajanje...možda i dva.Ali to sve košta a ja ne živim od muzike već mi je to samo hobi....nema veze ako će me to čititi srećnim i naći svoj unutrađnji mir... novci dođu i prođu.
Odvajanje od usta, prodavanje stvari koje mi ne trebaju...samo mi fali još apstinentska kriza i to je to,kao narkoman.
Srećom, vođen zdravim razumom ubedio sam sebe da mi trgovačke gluposti ne trebaju baš sve, da nisam baš tako dobar muzičar i da od tog ne živim i da dobro istražim ono što mi zapadne za oko i posle odluke da ću nešto kupiti bolje je da ostavim da mi "odleži par dana" - jer će me GAS možda i proći.

(Pozz svima,otvorio sam ovu temu malo da se zezamo na ovu ozbiljnu stvar koja čuči u skoro svima nama...pa kao na odvikavanju, ako neko ima JAAAKO veliki GAS za nečim ovde ga možemo odgovoriti od budalaštine ili ga podržati u ispravnom postupku.)

Aj sledeći nek istupi :D

Rax13
MF veteran

Re: REHABILITACIJA - pedal junkys

Post by Rax13 » 18 Mar 2014, 16:47

Hocu Chorus, uzeo sam pre 2 nedelje Ibanez DFL Flanger koji je Tom Morello koristio skoro, imam i CS-3 kompresor (juce mi ga drugar dao kao u zamenu da mu napravim dod fx25) koji nzm dal bih zadrzavao, a mnooogo hocu Ibanez CS-9 :D

E sad 3 pedale za manje od mesec dana, nije malo, jos i kinta je frx, ali ih kad bih se toga dograbio... :D

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 18 Mar 2014, 16:54

Ja sam u infinitnoj patnji jer zelim The Carrier-a. Infinitnoj.

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 18 Mar 2014, 18:25

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 18 Mar 2014, 18:29

Like totally. Sa tim bih napravio osamnaest najludjih albuma odjednom. Samo Carriera da imam i bio bih miran. :mrgreen:

Jos malo

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 18 Mar 2014, 18:48

Jel moze neko sa foruma da napravi ovo?

Midnight Rider

Post by Midnight Rider » 18 Mar 2014, 22:34

Ne može ! Ovde si na rehabilitaciji i treba da te odgovorimo od toga... ::ranting::
Ta pedala košta kao prosečna gitara ! :x ...što znači da Piotr il kako se već zove taj pedal builder upravo koristi tvoju slabost i diže cenu jer mu se može...zamisli da platiš još i PDV i carinu na pedalu koja košta preko 500EUR !?
Za mesec dana će izaći neka još bolja i mislićeš da je "ona ta"...i tako u krug.

:ziveli:

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 18 Mar 2014, 22:51

Ne nije to je ta i gotovo. I samo jos Rainbow Machine, 'ajde, nije mnogo i ne kosta puno. :bambi:

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 18 Mar 2014, 23:28

Mrzim kad imaju ovu plavu diodu, odma me podsecaju na kineze. Old school rules samo crvena diodica i to onako slabasna

Midnight Rider

Post by Midnight Rider » 19 Mar 2014, 00:12

Uncle Moe wrote:Ne nije to je ta i gotovo. I samo jos Rainbow Machine, 'ajde, nije mnogo i ne kosta puno. :bambi:
I ja sam se naložio na Rainbow kad je izašao,a onda posle nekoliko meseci sam saznao istinu da je pedala "one trick pony" ' tj sjajna na prvi pogled...al ništa više od toga.Pogotovo za tu lovu. Magic je stvarno prijatan za uši sa svojom neobičajenošću, al možeš da je koristiš u 2-3 pesme i to je to...postaješ dosadan.Tako da je dosta njih počelo da prodaju istu ili da je koriste kao chorus.
Ja imam Boss PS3 koji je isto pitchshifter-delay odakle je "zvuk magije" i pokrenut...kasnije je tu došao i pitchfactor sa svojim Cristalys.
Fora koju sam zamišljao - a verujem i mnogi "imaću originalan i jedinstven zvuk sa ovom pedalom" je čist promašaj, realno na hiljade njih koriste R.M. i sve ostale koje dolaze...naravno suština je koliko uopšte možeš da budeš "originalan" u korišćenju neke pedale i izvući nešto novo.

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 19 Mar 2014, 00:31

Dusan wrote:Mrzim kad imaju ovu plavu diodu, odma me podsecaju na kineze. Old school rules samo crvena diodica i to onako slabasna
Ja merem plavu.

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 19 Mar 2014, 00:32

Midnight Rider wrote:
Uncle Moe wrote:Ne nije to je ta i gotovo. I samo jos Rainbow Machine, 'ajde, nije mnogo i ne kosta puno. :bambi:
I ja sam se naložio na Rainbow kad je izašao,a onda posle nekoliko meseci sam saznao istinu da je pedala "one trick pony" ' tj sjajna na prvi pogled...al ništa više od toga.Pogotovo za tu lovu. Magic je stvarno prijatan za uši sa svojom neobičajenošću, al možeš da je koristiš u 2-3 pesme i to je to...postaješ dosadan.Tako da je dosta njih počelo da prodaju istu ili da je koriste kao chorus.
Ja imam Boss PS3 koji je isto pitchshifter-delay odakle je "zvuk magije" i pokrenut...kasnije je tu došao i pitchfactor sa svojim Cristalys.
Fora koju sam zamišljao - a verujem i mnogi "imaću originalan i jedinstven zvuk sa ovom pedalom" je čist promašaj, realno na hiljade njih koriste R.M. i sve ostale koje dolaze...naravno suština je koliko uopšte možeš da budeš "originalan" u korišćenju neke pedale i izvući nešto novo.
Tru...

maksabass

Post by maksabass » 19 Mar 2014, 00:58

Moram da priznam...da u moru za mene neiteresantnih tema...naletim na ovu koja mi je privukla paznju,i mislim da je stvarno ,ali stvarno dobra ...
Ne ,nisam zavisnik koji koristi pedale ,vec onaj koji ih pravi...i kao sto rece...jos samo ova ,pa onda ova i ona,pa zelja nekog od kupaca,pa moja zelja da napravim ono ili ovo jer mi se dopada zvuk,pa jos samo ovo da dodam...i u nedogled,jednostavno ne mogu da se oduprem toj zelji da napravim jos nesto i probam... i uvek imam osecaj da je to samo kap u moru.
A naravno i koristim sve sto mogu da napravim i sto mi se dopada... :hide:
Imam zelju da na osnovu nekog svog iskustva koliko -toliko doprinesem temi-i mozda pojasnim neke stvari vezane za pedale.
Dakle sve je to tu negde al nije...Drive-je drive-da ...neki je malo ovakakv,a neki onakav,ali je sustina ista .To kazu mnoge seme po kojima su radjene pedale.Mnoge od njih nose totalno razlicite nazive za zapravo se radi potpuno istoji semi ,sa skoro potpuno identicnim komponentama,gde je razlika u zvuku skoro neprimetna.Fabrike pedala moraju da rade,svoj posao-jel te-to im je posao...da izrade nesto novo cime bi zadovoljili potrebe potrosaca,a zapravo to novo je mozda kod nekih firmi vec odavno stara stvar...Tako da za one koji hoce sve da probaju i postoje ...
Primera radi semu TS imate u bar jedno 30 modela raznih pedala,u bar 10 je sve potpuno identicno...(nisam ih otvarao-al sam se uverio u mnogo slucajeva na netu i to da su neki koji su ih otvarali potrvdili)Nekima je nesto dodato ,ali generalno je to skoro 90% isti zucni karakter.I tako redom za mnoge pedale...Veoma bitna stvar je da sama pedala ,kao uredjaj koji je u sredini lanca,u mnogome zavisi od toga sta je ganja i na sta zvuk izlazi-tu je po meni velika poenta...Imao sam prilike da pedala koja strahovito dobro zvuci na jednom -ocajno zvuci na drugom.Dakle ako se vec trose novci na kupovinu raznih pedala i opreme uvek vodite racuna o tome-dal ta pedala godi vasim instrumentima.Neverujte mnogo svemu sto viditete i cujete na YT...jer to mozda nece tako zvucati kod Vas.Drugo pedala,moze samo da oplemeni i olaksa izvodjenje ,shodno tome nemojte se previse oslanjati na njih,vec na svoje znanje i tehniku-na prvom mestu VEZBA :D
Eto da ne davim-*mnogi vec sve ovo znaju-ono sto mozda neznaju je to ,a tice se iskljucivo clanova MF,je da ce MAXLES uvek izaci u susret svima koji se obrate za pomoc...u smislu da kad god imam gotovu i spremnu pedalu mogu da posaljem zainteresovanim ,na probu i test...eksperimentalno ili bilo kako drugo...bez ikakve obazeze...kao i za onu pedalu pokusacu da se informisem o cemu se radi i dal moze da se napravi neka pedala koja radi na isom principu.
ajd pa momci uzdravlje sa pedalama

Midnight Rider

Post by Midnight Rider » 19 Mar 2014, 07:39

Bravo Makso na hrabrosti :bravo:
Sa jedne strane opet to sto radis je razumljvo, jer kad NAPRAVIS nesto ti osecas da VREDIS, kao i u svakom poslu ... sto je sasvim OK
Satisfakcija je jos veca kada radis ono sto volis...
Najveci je problem kadamislis da nemas problem.

A mnogi od nas rade iste svakodnevne stvari koje nas odvlace od porodice, od drugih pametnijih stvari pa i samog zivota...da razjasnim:

- visiti na KP svaki dan pa i na svakih sat-dva gledajuci dal ce neko ponuditi dobru cenu za pedalu (koja mi i ne treba al je super ponuda)
- bezbroj puta ici na YT i preslusavati razne demonstracije (garant vecina nas konta da smo sa Andy-jem, Mike-om kao drugovi...gearmandud mi burazer od tetke....JustNick - ma duvamo zajedno dzojuse) ?! ...ok je poslusati al bezbroj puta 1 video vrteti?!
- previse visiti na forumima stranim pa i nasim :( ...a ne radeci nesto korisno (razmenjujuci info i iskustvo) - dok vam devojka sedi pored i gleda TV npr ?!

Pametnije je da se vise vremena posvetimo vezbanju instrumenta, snimanju i stvaranju neceg novog...a ne preteranom "istrazivanju".
Hocu da kazem da u svemu treba imati meru, pa i u ovoj nasoj strasti za muzikom...

:ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 19 Mar 2014, 08:07

Ne mogu reci da sam rehabilitovan 100%, jer mi se i dan-danas (a i verovatno ce dok sam ziv) desava da se nalozim kao mali majmun da nabavljam kojekakve pedale i dalje, iako sam ODAVNO poceo da vagam "sta je to sto mi zaista treba za svirku kojom se bavim", sto zbog konstatno rastuceg nedostatka zivaca, sto zbog jos veceg nedostatka para. :)

Nekad, na vrhuncu idiotizma: :lol:
Spoiler:
Image
+ jos ovo (za sobu, je l' te, kako bez toga?) :lol:
Spoiler:
Image
Sada:
Spoiler:
Image
Videcemo da li ce se nesto menjati/dodavati... Iskreno, da bih dodao jos pedala, moram da pravim veci pedalboard, sto iziskuje solidno veliki trosak zbog pravljenja veceg kofera (jer nema veceg od ovog aluminijumskog za alat u koji trenutno stavljam board, i po kojem je board i izmeren, na kraju krajeva), i to mi se jaaako ne radi. Tako da, za sada, ovo je ok - radi posao koji treba da radi. :ziveli:

Post Reply