Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
boki1978

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 15:22

Overdrive wrote:
boki1978 wrote: sjajno radi marshall zvuk na cornfordu
boki šta je sa tim Cornfordom?
Vidim da tu i tamo mogu da se nađu za simpatične novce, ali mi nije jasno što su pestali da ga proizvode?
Iskreno ne znam zasto su pukli, jer su im ampovi jako dobri. Dovoljno je da kazem da u mom slucaju na svakih 50 paljenja Cornforda upalim jednom Marshall JVM :lol:
Znam, greh je, ali eto, volim i ja i taj Marshall a I zena mi ga je svojevremeno uzela za rodjos od neke otpremnine pa sam jos I emotivno vezan za njega :D

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 10 Jan 2016, 15:55

Da zakacim i ja koju slicku

Image

fattwang

Post by fattwang » 10 Jan 2016, 16:16

Dobar ti taj ruski ekvilajzer
http://cheesyguitars.com/effect-lel_ep.html

pisac

Post by pisac » 10 Jan 2016, 17:03

boki1978 wrote:Da me ne shvatite pogresno, ali ovakva sirenja tema, da ne kazem prepucavanja nicem ne vode. Dugo sam u hifi, da kazem audiofilskim vodama, nagledao sam se toga za ceo zivot, vi kolege ste mala deca u odnosu na njih. Jos kad se I ako se u to ukljuci sujeta, da ne kazem nekad i kompleksi raznih vrsta, svi ih imamo bar poneki makar sakriven, onda nastaju erucije vulkana, kataklizme.
Ovakve rasprave su totalno po meni bespedmetne, kao kad bi me neko zaista pitao sta vise volim, picu ili punjenu pljesku, neko bi dodao burek, neko sarmu i eto haosa.

Postavljamo pitanje kako zvuce kineske pedale? A kako zvuce procesor od 200 eur naboden u sistem od 30-ak hiljada EUR, npr.u Sunsetu, ciji sateliti vrede vise nego svacija oprema?
Kako na to uticu kablovi, miksete, mikrofoni, pojacala snage ao su odvojena, preampi...? Da li je Fender istog zvuka ako se svira preko Cordial ili npr.Cardas kablova? Koliki su gubici u zvuku?
Da li pedala kao sto je Marshall Shredmaster koju je svirao npr.Gary Moore, odgovara svima, jer je eto odgovarala njemu, pa sad treba da se kunemo u takav zvuk? Zasto je Van Halen budzio amp I snizavao voltazu jednom pleksiju? Ima milion tema koje mozemo otvoriti i pricati o tome dok se ne raspadnemo.
Ali daj da ne trujemo svaku temu i da je na taj nacin zavrsavamo. Zaista ne zelim da budem deo takve rasprave a jos manje da se nekom pravdam zasto imam Movall a ne neku EHX, Dunlop ili neku trecu pedalu... Nadam se da razumete...
p.s. prica o vinilu kao bajci ima tek siroku zaledjinu. Ima tu i hipsterstva i svega ali ko nije cuo 180 ili 200g vinil na vrhunskom preampu i gramofonu mislim da je mnogo propustio, za 24 bit master trake, MFSL I sl.izdanja da ne pricam...

:ziveli:
Nismo te shvatili pogresno.Mogao si da odgovoris na pitanje,koje sam postavio u vezi pedala,ili da ignorises to-neko bi vec odgovorio.Ili da odgovoris bilo sta u jednoj recenici.Umesto toga,pisao si pola sata o nekim pikanterijama sto si procitao na internetu,i o onom sto ti imas od opreme,i o tome sta ko svira po svetu?Ako ne umes da odgovoris na pitanje,nemoj da siris i trujes temu.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 10 Jan 2016, 17:08

Uncle Moe wrote:Da zakacim i ja koju slicku

Image
Matori svaka cast za Segu, jos ako radi... Ti si moj idol! :lol: :lol: :lol:

ocelot

Post by ocelot » 10 Jan 2016, 19:03

egzotična mešavina :)

alfonso

Post by alfonso » 10 Jan 2016, 19:25

Ako 90% ljudi ne moze da provali razliku izmedju raznih pedala i procesora, onda nije bitno na cemu sviras zapravo. Ako ce da pricaju razni gitaristi da zvucim lose jer sviram na procesoru i ne vucem 50 kg teske pedale, neka pricaju. Imati 5 od pedala je za mene nepotrebno. Kazem jos jednom. Postujem svaciji stav i ako nekome odgovara da ima 50 pedala i pedalbord 2x2 samo nek teraju tako. Ko sam ja da kazem da je to glupo ako nekome stima.
Navodno je neko pravilo postalo da je procesor za "klubske svirke i svirke manjeg tipa i satore". Da li to znaci da ovde imamo gomilu ljudi koji prave koncerte za 5000+ ljudi pa im procesor ne odgovara?
Delim stav Dzosa Homija da je spoj Gibson/Fender strat + Marsal vec doveden do savrsenstva i da treba da se proba sa necim drugim.
Kaze: "Kada vih svirao na stratu,to bi bilo kao da se borim za drugo mesto. S obzirm na to da ne mozes biti bolji od hendriksa"

veljapa

Post by veljapa » 10 Jan 2016, 19:57

Nitendo je uvek bio keva za segu.

djomla

Post by djomla » 10 Jan 2016, 20:14

Sve je to subjektivno ... neko oseti razliku izmedju doner pedale ili joyo pedale i kada to isto poredi sa pedalom koju ta doticna kopira, jebiga ja sam poredio neke joyo pedale sa originalima i cinjenica je da moze da se dialin otprilike zvuk ali meni eto to nikad nije bilo to. Dal sam snob ili sta god - meni to nije bilo isto, uvek je nesto falilo. Ne kazem da je neka kucna radinost losa - i sam imam par takvih pedala. Ali za mene joyo donner i sl. ce uvek biti samo jeftina kineska kopija i dzaba :)

boki1978

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 20:30

Uncle Moe wrote:Da zakacim i ja koju slicku

Image
:bravo: :ziveli:

boki1978

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 20:34

djomla wrote:Sve je to subjektivno ... neko oseti razliku izmedju doner pedale ili joyo pedale i kada to isto poredi sa pedalom koju ta doticna kopira, jebiga ja sam poredio neke joyo pedale sa originalima i cinjenica je da moze da se dialin otprilike zvuk ali meni eto to nikad nije bilo to. Dal sam snob ili sta god - meni to nije bilo isto, uvek je nesto falilo. Ne kazem da je neka kucna radinost losa - i sam imam par takvih pedala. Ali za mene joyo donner i sl. ce uvek biti samo jeftina kineska kopija i dzaba :)
Kao sto se moze reci da ce diy pedale uvek biti jeftina kopija originala? Meni samo i dalje nije jasno zasto moj cajniz bb preamp svira bolje od svih domacih klonova koje sam probao? Znam druze da ima tu svega, najvise uparivanja delova, da moraju da se sloze kockice, ali to je nazalost cinjenica. Ali ja zbog tog jednog BB preampa gde je pobedio cajniz od 30$ necu da napadam diyere i druge drage kolege jer ima tu divnih pedala. Nego se eto desilo da je I taj cajniz napravio dobru pedalu. A ima ih i svakako losih. Ima i otkazivanja delova...
Problem je samo objasniti koga to Minotaur kopira? Jel kopira kopiju kopije ili? Sto se Donner pedala tice, meni ovaj Meal Muff zvuci identicno kao onaj miniaturni od EHX. Mozda sam i subjektivan ali svejedno, dovoljno dobro da ga stavim u PB. Morpher je vec neka druga prica, sve zavisi na sta i kako kacis.

boki1978

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 20:39

alfonso wrote:Ako 90% ljudi ne moze da provali razliku izmedju raznih pedala i procesora, onda nije bitno na cemu sviras zapravo. Ako ce da pricaju razni gitaristi da zvucim lose jer sviram na procesoru i ne vucem 50 kg teske pedale, neka pricaju. Imati 5 od pedala je za mene nepotrebno. Kazem jos jednom. Postujem svaciji stav i ako nekome odgovara da ima 50 pedala i pedalbord 2x2 samo nek teraju tako. Ko sam ja da kazem da je to glupo ako nekome stima.
Navodno je neko pravilo postalo da je procesor za "klubske svirke i svirke manjeg tipa i satore". Da li to znaci da ovde imamo gomilu ljudi koji prave koncerte za 5000+ ljudi pa im procesor ne odgovara?
Delim stav Dzosa Homija da je spoj Gibson/Fender strat + Marsal vec doveden do savrsenstva i da treba da se proba sa necim drugim.
Kaze: "Kada vih svirao na stratu,to bi bilo kao da se borim za drugo mesto. S obzirm na to da ne mozes biti bolji od hendriksa"
:bravo: :ziveli:

Apsolutno tacno! Kad sam svirao na Kemperu pljuvali su me kako je to samo jedan od procesora iako mnogi poznati svetski producenti upravo na njemu snimaju kao i na Axe-u, kad sam svirao druge procesore pricali su kako je bolja analogija, sada kad kupih pedale za svoju dusu ne valja jer su izvorne kineske a ne sa znakom Dunlop ili neke druge firme. Kad odgovoris sta mislis o tome I da je to siroka tema, onda te optuze da trolujes temu.
Ladies and gentleman, ovo je moj pretposlednji post, zaista vise nemam sta da kazem, ne sto ne znam nego sto sam napadan jos da trolujem svoju temu i pisem gluposti koje procitam sa neta. I to ja sa 38 godina i bar 20 godina druzenja sa gitarom. A lepo su me neke vase kolege savetovale da ne pisem nista, ali sta ces, ocigledno sam glup...

Overdrive

Post by Overdrive » 10 Jan 2016, 20:45

alfonso wrote: Da li to znaci da ovde imamo gomilu ljudi koji prave koncerte za 5000+ ljudi pa im procesor ne odgovara?
ne, to znači da ima gomila bolesnika.

i to bolesnika koji imaju zapravo ženski sindrom - opsesivnog potrošača

Traganje za zvukom (uz besomučnu kupovinu pedala, procesora, pojačala i ostale pozamanterije) je samo izgovor

Ta bolest ne štedi ni jednu grupu potrošača, bilo da su Hi-Fi manijaci, bilo da budže automobile, bilo da probavaju vina, duvan..

Kad rekoh duvan..eto, družim se sa lulašima i kapiram da i među njima ima bolsnika koji ne mogu da puše ako nemaju 25 lula (po mogućstvu što skupljih) i isto tako kače svoje lule, duvane, stalke za lule, upaljače..u name it.

Neka budala će reći "o ukusima ne treba raspravljati", ili "živi i pusti druge da žive"..ali, ja govorim o potrošačkom ludilu koje je od ljudi napravilo prazne vreće, koje se jedino mogu napuniti nečim od gorepomenutih zezalica.

Nekoga potrošački virus drži duže, nekoga kraće, ali..tu ne pomažu čajevi ni antibiotici.

Tu pomaže nešto drugo, no to je već za šire psihologiziranje..

Da skratim, nije toliko bitan broj ljudi, može da bude i 5000, može i samo 5, a može da i ne bude nikoga - sve su to samo izgovori.

Kad čovek sluša sve te potrage za zvukom, i šta sve kome smeta i šta sve kome "nije to to.." pomislio bi da se radi o veoma zahtevnim profesionalcima koji svoje postojanje opravdavaju uverljivim muzičkim ostvarenjima, popularnošću, lovom koju su od toga zaradili pa sad birkaju opremu po sistemu "može mi se", a ne o..(što je tuga i žalost) ljutim amaterima za koje niko nikad nije čuo, za koje niko nikad neće čuti taman imali svu opremu sveta koje žele.

Svaka čast izuzecima,voleo bih da upoznam njihov rad pa da skinem kapu i kažem "alal ti brate i pedale i gitare i pojačala i sve.."

boki1978

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 20:46

pisac wrote:
boki1978 wrote:Da me ne shvatite pogresno, ali ovakva sirenja tema, da ne kazem prepucavanja nicem ne vode. Dugo sam u hifi, da kazem audiofilskim vodama, nagledao sam se toga za ceo zivot, vi kolege ste mala deca u odnosu na njih. Jos kad se I ako se u to ukljuci sujeta, da ne kazem nekad i kompleksi raznih vrsta, svi ih imamo bar poneki makar sakriven, onda nastaju erucije vulkana, kataklizme.
Ovakve rasprave su totalno po meni bespedmetne, kao kad bi me neko zaista pitao sta vise volim, picu ili punjenu pljesku, neko bi dodao burek, neko sarmu i eto haosa.

Postavljamo pitanje kako zvuce kineske pedale? A kako zvuce procesor od 200 eur naboden u sistem od 30-ak hiljada EUR, npr.u Sunsetu, ciji sateliti vrede vise nego svacija oprema?
Kako na to uticu kablovi, miksete, mikrofoni, pojacala snage ao su odvojena, preampi...? Da li je Fender istog zvuka ako se svira preko Cordial ili npr.Cardas kablova? Koliki su gubici u zvuku?
Da li pedala kao sto je Marshall Shredmaster koju je svirao npr.Gary Moore, odgovara svima, jer je eto odgovarala njemu, pa sad treba da se kunemo u takav zvuk? Zasto je Van Halen budzio amp I snizavao voltazu jednom pleksiju? Ima milion tema koje mozemo otvoriti i pricati o tome dok se ne raspadnemo.
Ali daj da ne trujemo svaku temu i da je na taj nacin zavrsavamo. Zaista ne zelim da budem deo takve rasprave a jos manje da se nekom pravdam zasto imam Movall a ne neku EHX, Dunlop ili neku trecu pedalu... Nadam se da razumete...
p.s. prica o vinilu kao bajci ima tek siroku zaledjinu. Ima tu i hipsterstva i svega ali ko nije cuo 180 ili 200g vinil na vrhunskom preampu i gramofonu mislim da je mnogo propustio, za 24 bit master trake, MFSL I sl.izdanja da ne pricam...

Nismo te shvatili pogresno.Mogao si da odgovoris na pitanje,koje sam postavio u vezi pedala,ili da ignorises to-neko bi vec odgovorio.Ili da odgovoris bilo sta u jednoj recenici.Umesto toga,pisao si pola sata o nekim pikanterijama sto si procitao na internetu,i o onom sto ti imas od opreme,i o tome sta ko svira po svetu?Ako ne umes da odgovoris na pitanje,nemoj da siris i trujes temu.
Mene su ucili i roditelji a I profesori tokom zivota da uvek prvo razmislis pre nego sto nesto kazes - sa kim pricas sa druge strane, pogotovo ako ne poznajes osobu ni u mislima a ne uzivo. No, nazalost papir trpi sve, pa I to da je neko priucen sa interneta, da pise gluposti i sl. Ja niti te znam niti imam nameru da te pljujem, sa druge strane znaju me drugi ljudi koji treba da znaju i ko sam i sta sam, I kakav sam kao osoba i koliko sam u sta upucen I koliko sam godina zivota i vremena dao za muzicku opremu uopste, bilo hifi ili gitarska, tako da ti to necu uzeti za zlo.
Ako jednostavno mislis da sam priucen nije ni trebalo da me pitas, a samo sam pokusao da ti objasnim da uvek postoje i postojace raznih pretpostavki, teza i stavova ali da uvek zakljucak moras da doneses sam, po onome sta se tebi svidja. Niti vise niti manje. Ziv ti bio meni i izvini sto sam trolovao svoj pedalboard, vise zaista nemam volje da dolazim ovde...

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 10 Jan 2016, 21:13

Problem u svemu ovome, koliko ja bar mogu da vidim jeste sto - nema definitivnih, apsolutnih odgovora i resenja na sva ova pitanja "sta je bolje od cega", "klon vs. original", "diy - za ili protiv", itd...

Imam i imao sam i skuplje primerke pedala, i kineske kopije, i rucno pravljene klonove, cak i pedale koje sam licno pravio, pa i procesore par komada. Poenta je od svega toga odabrati ono sto tebi radi posao (po raznim kriterijumima, o tome neki drugi put), nebitno u koju navedenu grupu te pedale spadaju, i da tebe "vozi" da sviras, da istrazujes, da uzivas u tome sto radis, i da ti citava ta akcija oko muzike i sviranja donese zadovoljstvo, osmeh na lice i kada si sam u sobi sa gitarom, daleko od bine i reflektora i publike. Kod mene je barem tako.

Opreme i izbora ima vise nego ikad i to je fenomenalno, popunjen je svaki segment cenovnih rangova u svim zamislivim segmentima opreme (pedale, gitare, pojacala, kablovi itd) i izbor je neverovatan. Sto me dalje navodi da zakljucim da sama oprema postaje sve manji i manji problem u citavoj slici.

Korisnik je zapravo ovde istovremeno ili najjaca karika ili najveci problem u citavoj prici.

Nebrojeno puta sam imao prilike da cujem da neko zvuci neverovatno dobro na procesorima koji nisu ama-bas nikakvo nedostupno ludilo, tipa par stotina evra vrednosti, a isto tako s druge strane sam prisustvovao kada gitarista sa skupom gitarom, odlicnim pojacalom i jos boljim pedalama, pazljivo biranim - zvuci za ne pozeleti ni najgorem neprijatelju.

Iskreno verujem, da ako korisnik ima iole mozga, velika je verovatnoca da ce uspeti da izvuce iz opreme ono sto mu treba. I samo to je bitno - da uspes da dobijes ono sto ti treba. Da li je to neka ultra komplikovana postavka efekata za eksperimentalnu muziku, ili najjednostavniji blues zvuk, nebitno je. Dakle bitno je znati koristiti opremu. Ako je vec kupujemo, menjamo, prodajemo, biramo, uklapamo, onda se i tim aspektom svog zvuka, tehnike i muzike treba baviti. Jer se sve to nece namestiti i koristiti samo od sebe. Puno gitarista (muzicara uopste) znam koje oprema ama bas ni malo ne zanima. Ni sam sa sobom nisam nacisto da li im se divim ili mislim da nisu normalni. :) Od slucaja do slucaja, verovatno...

E sad, ko gde postavlja granicu tj. balans, jako je relativno - nesto sto je nekome osnovno (pri tome recimo mislim na broj pedala, kompleksnost setapa), drugome je preterivanje, u to ne vredi ulaziti. I kad se u to jos umesa analiziranje i uticaj drugih faktora tipa "koliko sam para dao na sva ova sranja :) a koliko zaista zaradjujem", vredi li ovo sve nositi, uslovi domacih klubova u kojima se nastupa, raspolozivost mesta na bini (verujte ovo cesto ume biti znacajan problem), i brojne druge stvari, ode ova rasprava u boziju mater. :lol:

Vremenom sam nekako iskristalisao neke stvari kod sebe a to su (ovde ne uplicem gitare i pojacala, ajd samo da se drzimo pedala za sad):

- pedalboard/pedale/procesor/sta god mora zvucno da mi "zavrsava" ono sto mi je potrebno - to sta je nekome potrebno, to smo vec ustanovili da je relativno, od coveka do coveka, od benda do benda, raznolikosti zanrova itd

- tezim tome da mi logistika oko opreme ne bude prekomplikovana - stalno utovaram/istovaram/nosim do kluba ili kola, i zato nema poente da sve to ukupno bude 500kg, jer pre ili kasnije, verujte, dojadi kad to sve radite cesto.. i taj prag tolerancije za nosenje je individualan naravno

- takodje tezim da mi oprema (koliko je moguce u nasim uslovima i sa nasom plateznom moci) bude pouzdana - dakle krsteni patch kablovi, napajanja, produzni kabel, kofer za prenos pedala, da se u njemu nista ne mrda, savija itd. Dakle, koliko je god moguce, po svim aspektima kojih sam do sada u praksi postao svestan, smanjiti prostor za gresku. On uvek postoji, i uvek ce ga biti, samo ga treba smanjiti koliko je god u vasoj moci.

- jos jedna zanimljiva stvar koje sam postao svestan kod sebe - ne trpim da imam pedalu u pedalboardu koju ne koristim. Jednostavno, u tom slucaju nije mi opravdano da stoji tu i zauzima mesto. Radije bih da mi je to mesto upraznjeno, nego da u lancu imam pedalu koju ne koristim, samo bi me nervirala. Tako da, trenutno, nemam nikakav visak opreme (ne racunajuci kablove)... sve sto imam, sve koristim, i dok nekad u zivotu ne budem imao para da me za njih (pare) boli uvo, verujem da ce tako i ostati.

Za sada toliko... :ziveli:

EDIT: @pisac, imas pp.

Locked