Fuzz Face - the neverending game

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
whosyourdaddy

Re: Fuzz Face - the neverending game

Post by whosyourdaddy » 27 Sep 2012, 13:42

guv'nor wrote:Whosyourdaddy, po layoutu bih rekao da je ovo Dallas Arbiter FF ploca? Jesi je pravio u 1:1 ili si menjao dimenzije?
da, ovo je kao original FF ploca, 1:1, za malo ne staje u 1590B, imas na FSB transfer. nikada ne zvuci isto, promena vremena i sasvim je nesto drugo
(a ne mozes da promenis, sem da grejes ili hladis ili da se opustis i predjes na tonebender).
zato bolje uzmi da pravis ovaj sa bias-ingom posto si control freak! :D (nema ljutnje, do sada sam stekao takav utisak)

bancika

Post by bancika » 27 Sep 2012, 13:46

Image

guv'nor

Post by guv'nor » 27 Sep 2012, 13:49

Kakva crna ljutnja, najgori sam od sve dece:ziveli: , mada volEm jednostavne stvari. :)

guv'nor

Post by guv'nor » 27 Sep 2012, 13:59

btw
whosyourdaddy wrote: nikada ne zvuci isto, promena vremena i sasvim je nesto drugo
(a ne mozes da promenis, sem da grejes ili hladis
Znam, zato mi trebaju bar 2. :)
I to je jos nesto sto sam skapirao svirajuci samo germanijumski FF vec godinu i po, moz' da mu cackas bias do prekosutra kada zagreje, ili radi ili ne radi - tako da taj pot na Q2 je mozda koristan za namestanje tacnog tona i risponsa™ koji juris, ali ne pomaze nista protiv tople letnje veceri.
whosyourdaddy wrote:ili da se opustis i predjes na tonebender
Mislim da sam vec spominjao negde - Ne volEm fuzz, ali obozavam FuzzFace :mrgreen:
Znam da zvuci kretenski, ali tako je... :hide:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 18 Mar 2013, 11:40

xspaceman

Post by xspaceman » 18 Mar 2013, 16:33

Image

RadeRas

Post by RadeRas » 21 Feb 2016, 21:54

Naleteo sam gugle pretragom na ovu temu i forum i hvala bogu što imam gde da pitam i nadam se rešim sebi problem. Da predjem na stvar, radim sebi jednu najklasičniju fuz pedalu i nakon svih pročitanih šema i saveta, nabavke komponenata, par starih radio aparata rasturenih zbog germanijumskih tranzistora, nešto ne radi kako valja. Da pokažem slikama, prvo ploča:
Image
Pedalu sam zamislio od drveta jer nemam materijala za metalnu kutiju gde da nabavim, pa lepo izradio od starog panja divlje trešnje jednu kutiju, obradio je i izgleda ovako nelakirana:
Image
Kapice potenciometara cu takodje od drveta da uradim :)
Pune kese raznih germanijumskih tranzistora Image
od kojih su mi na merenju ispali najbolji HITACHI 2SB77 i 2SA15, negde oko 70 do 80hFE prosek za njih i curenje oko 150mV. Neki idu i na 300hFE ali imaju veliko curenje preko 550mV. Nebitno, probao sam i silikonske tranzistore BC108 sa obrnutim polaritetom i identično se pedala ponaša.

Da najzad objasnim problem: pedalu sam radio prema sledećoj šemi:
Image
Sve je 100x provereno, tranzistori menjani redom, ali problem je identičan, OGROMAN BRUM i nema gotovo nikakvog fuza sem tog šuma koji se pojačava vol. potenciometrom. Komponente su prema specifikaciji za ovaj fuzz... jedino mi nije bilo jasno to što, sa gornje šeme, gledano odozgo, treća zica ide na MASU ali vidim i druga ide takodje. Da li je to ispravno?!? Tranzistori su PNP, nisam pogrešio polaritet napajanja, tj. identično sam vezao kao sa šeme. Čim se nagazi prekidač javlja se ludački brum, bez obzira na tranzistore. GDE SAM SE ZAJEBO? Da nije mozda ova šema pogrešna? :O.o: Vidim da ste experti za ovu stvar i mnogo se radujem što ću najzad da opravim ovo da radi. Mućos gracijas! :ziveli:

bancika

Post by bancika » 21 Feb 2016, 23:34

prva stvar prilikom svakog debuga je da izmeris napon na svakom pinu svakog tranzistora/integralca...to moze da pomogne. Jesi sigurno pogodio pinove kako treba? I ja sam skoro pravio rangemastera i 'ebavao me prvi put kad sam povezao zbog loseg pinouta.

RadeRas

Post by RadeRas » 22 Feb 2016, 00:22

Hvala na savetu,Izmericu sutra. Naleteo sam na ovaj clanak:
Killybeard91 wrote:Uzeo sam iz MG electronicsa (oni su iz Nisa) i danas mi se desila cudna stvar :shock: Naime ukoliko lemim na one rupice na potu, to nekako sjebe pot tj poremeti ga,tako da sam za drugi uzeo zabice koje sam zakacio za pot i na njih lemio. Mada mi nije jasno ako na usranom Piheru koji je plastikanac to ne predstavlja problem, da je ovaj metalac toliko osetljiv :S
Da li je moguce da je to problem? Ja imam iste potove i isto tako lemio na rupice a ne na pinove. Kako se proverava ispravnost potenciometra?

bancika

Post by bancika » 22 Feb 2016, 08:33

okrenes recimo na pola pot i izmeris otpor izmedju svaka dva pina

komil

Post by komil » 22 Feb 2016, 11:22

Možda nisi biasovao trandžu. Meni se dešavalo isto, imao sam taj brum, proveravao šemu i sve, nakon toga je posle biasa sve savršeno proradilo.

kwiss

Post by kwiss » 22 Feb 2016, 14:49

Ako je po šemi crvena žica + , ne može da ide na bazu prvog (gornjeg na pločici) tranzistora.Kutija za fuzz mora da bude metalna :ziveli:

kwiss

Post by kwiss » 22 Feb 2016, 15:15

Sad videh,ovo su npn si tranzistori,+ ide na kolektor a pnp na emiter,plus na masu...

RadeRas

Post by RadeRas » 22 Feb 2016, 18:26

komil wrote:Možda nisi biasovao trandžu. Meni se dešavalo isto, imao sam taj brum, proveravao šemu i sve, nakon toga je posle biasa sve savršeno proradilo.
Stvarno ne znam kako se to radi. Ako možete da mi objasnite, bio bih zahvalan.
"Kutija za fuzz mora da bude metalna :ziveli:"
Jeste kutija bila problem. :bravo: Sa baterijom radi bez bruma, ali sa napajanjem se samo brum i čuje. Znači nema dovoljnu masu jer je kutija od drveta. :!: Jedino da je oblozim nekom folijom. Bitno da sam rešio problem brujanja, hvala. :ziveli: Raspored plusa i minusa nije prob. jer menjam polaritet i naravno položaj plusa i minusa gornja dva kondenzatora u zavisnosti od tranzistora, ali jeste kutija bila problem jer sam celo vreme probao sa napajanjem.
Pedala radi, ali minimalno fuza, gotovo nikako. To valjda znači da su tranzistori slabi? Probaću da izradim još jednu pločiću da na njoj postavim kondenzatore za silicijumska dva tranzistora NPN. Imam BC108B i da vidim kako radi sa njima jer sam sad zalemio kondenzatore za PNP šemu germanijumskih tranzistora. Ostalo mi da izmerim napone koje mi je rekao Bancika pa ću da napišem. Hvala ljudi, javljam dalje.

RadeRas

Post by RadeRas » 22 Feb 2016, 18:40

Da se brukam još malo. Izmerio sam napone na nozicama tranzistora i na svakoj nozici je nekih 8.62v koliko ima i sama baterija. Jel to dobro ili negde zapelo?

Post Reply