Vasa najdraza konfiguracija magneta?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- johnny_b_good
Vasa najdraza konfiguracija magneta?
I zbog cega?
Ja jos nisam cuo sve ali uzimam gitaru sa HSS
Ja jos nisam cuo sve ali uzimam gitaru sa HSS
Re: Vasa najdraza konfiguracija magneta?
H-S-H... Hum kod bridga, klasika, nema shta tu da se prica mnogo...
Hum kod necka volim zbog te masnoce i sustaina...
A singl u sredini mi je super za jer otvara dosta zvucnih mogucnosti i kombinacija, a i primetio sam da ga cesto koristim kad sviram H-S-H gitaru...

Hum kod necka volim zbog te masnoce i sustaina...
A singl u sredini mi je super za jer otvara dosta zvucnih mogucnosti i kombinacija, a i primetio sam da ga cesto koristim kad sviram H-S-H gitaru...
- DrGreenthumb
- MF veteran
H-H
S-S-S, kombinacije mi se ne svidjaju previse.
S-S-S, kombinacije mi se ne svidjaju previse.
- johnny_b_good
Moze li mi neko malo vise objasniti sta koja konf nudi,koje su prednosti nad onom drugom...i tako to...
- DrGreenthumb
- MF veteran
Hm, to ti je sve do potreba i licnog ukusa. Hum kao sto sama rec kaze (Humcancelling) blokira sum od 60Hz kome su vintage singlovi skloni, mada neki ljudi upravo taj problem smatraju neophodnim smekom takvih magneta, SSS je najpoznatija kombinacija, mozes je cuti na milionima ploca snimljenih sa Stratolikim gitarama, prednosti su "pravi" clean zvuk, i taj quack koje samo oni imaju. HSS je kombinacija dva sveta, Hum u bridge-u zbog distorzije (manje zujanja, "cvrsci" ton) a ostatak singlovi, s tim sto se najcesce taj hum moze "prepoloviti" i dati single-like zvuk. H-H ili H-H-H kombo najcesce koriste ili rock gitaristi (zbog dista) ili opet jazzeri zbog "veceg" tona u neck poziciji, prednosti su manje zujanja pod distorzijom i tamniji ali "veci" prisutniji ton (npr. Angus Young - rock ili Benson - jazz). Sad je situacija mnogo komplikovanija zbog velikog broja magneta koji nude najbolje od oba sveta, pa imas humove koji zvuce kao singlovi i singlove koji zvuce kao humovi i sve izmedju.
A ja se opet raspisao...

A ja se opet raspisao...

Hmm, malo je to naspram sta sve moze da se kaze o H vs S magnetima...
Dodaj tu i kombinovanje Humbuckera i Singla u 2. i 4. polozaju, pa coil split, pa da li Hum na neck poziciji ili Single... pa reagovanje potenciometra pojedinacno ili grupno, pa push-pull potenciometre!... ihaaaaa... imalo bi da se pise i pise!
Uglavnom.. izaberi poziciju bilo koju.. sad pokusaj da skontas otprilike ovako.
Singlovi daju svetliji/zesci zvuk, humbuckeri daju zatvoreniji/masniji zvuk... pa upotrebi po kombinacijama...
S tim da masniji ne znaci zamucen ili nejasan... nego....hmm kao da si oduzeo malo visokih i visih srednjih u tonu...ali idalje sasvim jasni i prodorni..
Ajde tako, mada nespretno objasnjeno...
Dodaj tu i kombinovanje Humbuckera i Singla u 2. i 4. polozaju, pa coil split, pa da li Hum na neck poziciji ili Single... pa reagovanje potenciometra pojedinacno ili grupno, pa push-pull potenciometre!... ihaaaaa... imalo bi da se pise i pise!
Uglavnom.. izaberi poziciju bilo koju.. sad pokusaj da skontas otprilike ovako.
Singlovi daju svetliji/zesci zvuk, humbuckeri daju zatvoreniji/masniji zvuk... pa upotrebi po kombinacijama...
S tim da masniji ne znaci zamucen ili nejasan... nego....hmm kao da si oduzeo malo visokih i visih srednjih u tonu...ali idalje sasvim jasni i prodorni..
Ajde tako, mada nespretno objasnjeno...
- DrGreenthumb
- MF veteran
Mislio sam raspisao sam se, zaboravljajuci da smo o tome pisali nadugacko i nasiroko ... Citav univerzum za sebe, ovaj forum je suvise malo a kamo li jedna tema 

H-H
sad trenutno imam HsH kombinaciju ,medjutim ovaj single ako izvadim bice rupa u gitari tako da stoji za ukras
(mada na cistaku cesto koristim single i hum ,4 pozicija ako gledate on volume knob-a)
sad trenutno imam HsH kombinaciju ,medjutim ovaj single ako izvadim bice rupa u gitari tako da stoji za ukras

- Jimmy page
Meni je najdraza SSS konfiguracija...
-
Pa i meni.Svirao bih ja i HSS i HH i SH,ali kad bi birao samo jedno,prvo SSS pa onda sve ostaloJimmy page wrote:Meni je najdraza SSS konfiguracija...
S - S sa humc opcijom 

- DrGreenthumb
- MF veteran
Zaboravih najbitniju P90-P90. Ha, najzad sam vam dohako!

- Jimmy page
Zar se to ne racuna kao single coil?