Pomoc oko kupovine procesora

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

StaggUser

Pomoc oko kupovine procesora

Post by StaggUser » 19 Aug 2008, 01:43

E ovako, odlucio sam da kupim procesor. Drug se ponudio da mi proda njegov DigiTech RP300 za 100 evra, ali sam ovde dobio savet da je bolje da pazarim
DigiTech RP350 za 60 evra vise, nov, i to mi je mnogo bolja opcija. E sad, imam budzet od 200 evra, pa me zanima, po vasem misljenju, koji je najbolji procesor u tom cenovnom rangu? Sto se tice moje opreme, imam Stagg L320-CS gitaru, Fender Frontman 25R pojacalo. I treba mi neki procesor koji je slican RP300-tki, jer mi se na njemu svidjaju one gomile podesavanja ampova i kabineta (RP350 ih ima jos vise, ali njega jos nisam probao), i svi oni efekti (RP300 ih ima sasvim dovoljno, a RP350 ih ima jos vise, a od viska glava ne boli :)). Sviram sve zanrove muzike, i trebaju mi efekti da se igram sa njima :)
Dakle, za 200 evra, sta preporucujete?

Bodomovac

Re: Pomoc oko kupovine procesora

Post by Bodomovac » 19 Aug 2008, 02:31

Zar se ne uklapa RP500 u tih 200eur? Na netu sam gledao, i našao sam da je preko oko 300$ što dođe oko 200eur... možda je kod nas malo skuplji, ali isplatilo bi ti se.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 19 Aug 2008, 08:34

Hmmm. Hmm,
Do ~200evra nema bas nekih posebnih procesora i RP 350 je otprilike najbolji za te pare. Ima jos line6 Flor POD, ali onaj slabiji.. ima i ME-20... Zoom G2.1U i Korg AX3000G.. to je maltene sve vredno pomena...! Ostali su jeftiniji ili skuplji!

RP500 napolju kosta oko 250 eura ali je kod nas verovatno oko 300 koliko kosta i Zoom G7.1...

jcm 800

Post by jcm 800 » 19 Aug 2008, 13:28

StaggUser wrote:E ovako, odlucio sam da kupim procesor. Drug se ponudio da mi proda njegov DigiTech RP300 za 100 evra, ali sam ovde dobio savet da je bolje da pazarim
DigiTech RP350 za 60 evra vise, nov, i to mi je mnogo bolja opcija. E sad, imam budzet od 200 evra, pa me zanima, po vasem misljenju, koji je najbolji procesor u tom cenovnom rangu? Sto se tice moje opreme, imam Stagg L320-CS gitaru, Fender Frontman 25R pojacalo. I treba mi neki procesor koji je slican RP300-tki, jer mi se na njemu svidjaju one gomile podesavanja ampova i kabineta (RP350 ih ima jos vise, ali njega jos nisam probao), i svi oni efekti (RP300 ih ima sasvim dovoljno, a RP350 ih ima jos vise, a od viska glava ne boli :)). Sviram sve zanrove muzike, i trebaju mi efekti da se igram sa njima :)
Dakle, za 200 evra, sta preporucujete?
Moj ti je savjet,
za 200 eur...
Kupis neki dobar overdrive...recimo Digitech Bad Monkey...u Mitrosu 40 eur (neka te cijena ne prevari...u pitanju je fenomenalan overdrive...ja imam nekoliko ds/od pedala ali njega najvise koristim, roplo preporucujem...za te pare to je pljacka...ti pljackas njih lll :D )
kupis neki dobar chorus...preporucujem Electro Harmonixov Small Clone...ne znam da li ga ima dje u prodavnicama... ali na netu je po 60-70 dolara polovan...dakle moze i on mozda za 50 eur...
kupis neki digital delay...bossov DD3 (ti je bolji od DD6) za 80 eur ...brat bratu...
i ostane ti 30 eur...to pristedi...pa kad skupis jos malo dodas nesto poput kompresije...preporucujem MXR-ov Dynacomp...ako mozes da ga nadjes povoljno...posto je kod nas u radnjama nerealno skup...(prevoz preko bare...pretpostavljam)...u svakom slucaju BOSSov CS-3 ti ne gine (ali nije ni primaci Dynacompu)...u mixu, u mitrosu, ili u Noti...svi bi trebalo da ga imaju.
...ili neki flanger...tu je vec pitanje ukusa...

NE KUPUJ PROCESORE...pedale su zakon...a ni njih ti ne treba previse brate...ja ih imam, bi kucu od njih sazidao...a izmedju gitare i pojacala mi je najcesce samo kabl...eventualno jedna pedala...

Zivio!

StaggUser

Post by StaggUser » 19 Aug 2008, 14:16

Pa da, RP500 je skup, nemam sad para za njega. A vidim da je RP350 taman, cak je malo manje od 200 evra, ostace mi jos para :)

@jcm 800
Znam, ja sam oduvek bio vise za pedale nego za procesore, a onda sam pozajmio RP300 od druga, igrao se malo, i skontao da mi to treba :) Od pedala imam Marshall Jackhammer i Metal Zone. A od tvojih saveta, chorus bas i ne koristim, delay ce mi jako dobro doci, a Bad Monkey mi ne treba kad vec imam ove moje pedale. Flanger bih koristio, ali jako retko, a kompresor mi treba. Tako da je meni ipak bolje da kupim procesor, pa kad vidim na njemu kako mi je najbolje da povezem efekte i distorzije, onda ga prodam i kupim gomilu pedala :)

E sad, je l' neko ovde ima RP350? Zanimaju me licni utisci, ja cu sad na netu da potrazim reviewove i idem da zovem Mitros da ih pitam za cenu RP350-ke :)
Hvala svima! :mrgreen:

Bodomovac

Post by Bodomovac » 19 Aug 2008, 15:51

Ja sam imao RP50, imao je zanimljive efekte isl, ali nije to to. Ko što kaže jcm800, pedale su pedale. I ako već imaš Jackhammer i MetalZone, mislim da je nepotrebno kupovati procesor.... al ti znaš šta tebi odgovara. :)
Inače ne znam dali i dalje traje, ali pre jedno pola godine je u mitrosu bio popust od 35% na digitechove proizvode.

jcm 800

Post by jcm 800 » 19 Aug 2008, 16:01

StaggUser wrote:Pa da, RP500 je skup, nemam sad para za njega. A vidim da je RP350 taman, cak je malo manje od 200 evra, ostace mi jos para :)

@jcm 800
Znam, ja sam oduvek bio vise za pedale nego za procesore, a onda sam pozajmio RP300 od druga, igrao se malo, i skontao da mi to treba :) Od pedala imam Marshall Jackhammer i Metal Zone. A od tvojih saveta, chorus bas i ne koristim, delay ce mi jako dobro doci, a Bad Monkey mi ne treba kad vec imam ove moje pedale. Flanger bih koristio, ali jako retko, a kompresor mi treba. Tako da je meni ipak bolje da kupim procesor, pa kad vidim na njemu kako mi je najbolje da povezem efekte i distorzije, onda ga prodam i kupim gomilu pedala :)

E sad, je l' neko ovde ima RP350? Zanimaju me licni utisci, ja cu sad na netu da potrazim reviewove i idem da zovem Mitros da ih pitam za cenu RP350-ke :)
Hvala svima! :mrgreen:

Nije da nesto zanovijetam ali...
...imas od/ds pedala sasvim dovoljno za ono sto ti treba,
...chorus bas i ne koristis,
...flanger rijetko,

Dakle trebaju ti samo compressor i delay...mozda i neki reverb. Za te pare mozes sve da uzmes.

Mislim, postujem da si vec donio odluku...ali...Ono sto ne valja sa procesorima (znam iz svog gorkog iskustva) je da super zvuce onako kad ih uzmes na sat dva da se poigrash. Brate, poslije nekoliko dana kad izgustiras sve one zezalice koje upakuju unutra shvatices da ti zapravo treba pedala. 90% svih gluposti nikad ni upotrijebiti neces. Vjeruj mi...Imam procesor sa 96x2 preset/user zvuka...kad sam ih najvise koristio bilo je to 3 ili 4.Eno ga skuplja prashinu ispod mixete...koristim ga ponekad kao DI za bass.

Imas sasvim solidne distorzije...(mada je JH mozda premracan, a MZ previse buzzicna)...Distorzije na procesorima nikad ne valjaju...iz prostog razloga sto su digitalne. Jednostavno pravilo kad je u pitanju overdrive/distorzija ANALOGNO je zakon. Digitalno je dobro za delay, za zezalice poput chorusa, flangera, phase shiftera, i ostalih igracaka.Ako racunas na wah sa procesora...odmah zaboravi...To je najgora stvar na procesorima. Wah im uvijek zvuci lose. Najgore je sto se procesori ne slazu bas sjajno sa analognim pedalama...A moj marshall recimo ih definitivno ne voli. Pojacalo koje inace odlicno zvuci (bar za moj ukus 9.8, cak je Vlatko Stefanovski svirao na njemu prije par mjeseci i komentarisao ga sa "dobbbbar marshall")...jednostavno zvuci ko kanta sa digitalnim procesorom ispred sebe...

Kupi jos delay i compressor i zavrsio si stvar. Zapravo ...Digitechov Digidelay ima vise modova rada...moze kao delay a moze i kao modulator (chorus, flanger) on ti je mozda i neko all round resenje. (mada ti tu i dalje toplo preporucujem DD 3)...

Jos jednom se izvinjavam ako te davim...ali pokusavam da sprijecim da napravis gresku (200 eura skupu)

Pozz

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Aug 2008, 16:49

Uzmi lepo Zoom G2.1u - ili pomenuti DigiTech RP350 - mnogo su bolji od starijih verzija Zooma i DigiTecha i radiće sve što tebi treba. Zahvaljivaćeš nam kasnije. :D

Analogne pedale? Sve je to lepo, ali to je skup sport, i ono što poštovani JCM800 ne navodi jeste da će ti kojekakve (čitaj: klasične) analogne pedale mnogo brže "izaći na nos" nego pošten procesor. Da bi te stvari radile kako treba, trebaju da budu jako dobre, a čak i tada imaš probleme sa napajanjem, nošenjem levo-desno svih tih pedala, tone-suckingom (naročito kod klasičnih Boss i sličnih, un-true-bypass pedala), patch-kablovima koji mogu da unesu puno šuma, čudnim tonskim problemima (neke pedale u kombinaciji sa drugim ne zvuče dobro, ili ne zvuče zanimljivo, ili pište ili već nešto) i ozbiljno ograničenim opcijama (imaš samo jedan ton koji slabo možeš da nameštaš - doduše dobar ton, ako je dobra pedala, to niko ne poriče). Da i ne spominjem "pacovska gnezda" kablova, mukotrpno višesatno raspakivanje/zapakivanje arsenala na početku i na kraju svirke, i bogatstvu bačenom na baterije.

Ne daj poštovanom JCM800 da te blagoglagoljivo navuče na nešto što ti u startu ne treba. Sa sto evra u džepu i potrebom da za njih dobiješ što više, kupi Zooma, odličan je čak i po mišljenju profesionalaca. Kasnije, kada budeš tačno znao šta ti fali, lako ćeš kupovati pojedinačne pedale.

Kretati odmah sa boutique filozofijom i to "napamet" (bez ulaženja u dublju problematiku) je stvarno nezdravo. Ne, analogno nije de facto, uvek, na svakom mestu i u svakoj prilici, bolje od digitalnog, čak i kada dođe do distorzija. Ne, ti ne treba da zadovoljavaš analognu histeriju drugih članova Foruma, nego da svoje pare uložiš u ono za šta si ti siguran da tebi treba. A za dalja "digitalno vs. analogno" razjašnjenja molim da se pogledaju odeljci Foruma "Početnici", "Pojačala i efekti", "Hardware" i, uopšte, veći deo Foruma.

Napomena - ovo ti ne govorim kao (ponosni) vlasnik nekakvih analognih pedala ili nekakvih procesora ili nekakvih hvaljenih pojačala, nego kao graditelj boutique vintage custom (analognih, naravno :D ) efekata, i čovek koji je na efekte potrošio više vremena nego neki na sviranje gitare.

Naravno da možeš i da mi ne veruješ - na kraju krajeva, kakav bi ovo svet bio kada bismo zaskakali druge članove Foruma i ucenjivali ih "Veruj mi, moraš da kupiš analogni efekat! Ako to ne učiniš, oćelavićeš i ostaviće te riba!" :mrgreen:

Sava

Post by Sava » 19 Aug 2008, 18:46

jcm 800 wrote: Ako racunas na wah sa procesora...odmah zaboravi...To je najgora stvar na procesorima. Wah im uvijek zvuci lose. Najgore je sto se procesori ne slazu bas sjajno sa analognim pedalama...
Ne bih se složio. Poredio sam CB wah na Zoom g2.1 i stari Dunlop JH-1 ispred njega, zaključak je da je JH-1 svakako bolji, raspevaniji i prirodniji, ali wah sa ovog procesora je više nego upotrebljiv pa ako ga koristiš samo povremeno kao ja zaista nemaš potrebe da daješ 100+ evra za isti. Pored toga procesor pored Cry Baby ima simulacije i drugih wahova. I da dodam da nemam nikakvih problema sa dodavanjem pedala na procesor.

P.S. Kada sam se ja raspitivao u Mitrosu je RP350 koštao oko 13.000 dinara, a u Liri Zoom bez ispravljača negde oko 12.000 dinara.

StaggUser

Post by StaggUser » 19 Aug 2008, 21:37

@jcm 800
Pa, dovoljne su mi te pedale, ali tu postoje problemi. Kad sviram sa bendom na probama, koristim Jackhammera koji ima dobar zvuk kad odvrnem volume i pojacala i pedale, a kad sviram u sobi stisano, onda postoji samo jedna kombinacija okretanja potenciometara za zvuk koji mi se svidja. A s obzirom da imam neke krs magnete, i da pojacalo nije bas naj, ni ne cudi me :) A ako sviram na probama sa Metal Zoneom, onda se nista ne cuje. Pored bubnjeva, basa i vokala, iz mog pojacala se samo cuje: "DZZZDZZZZZZDZZZZ", sta god da sviram :D Kompresor ce mi dobro doci, a delay takodje. Reverb imam na pojacalu, taj mi je sasvim ok.

Kad sam imao RP300 (danas sam ga vratio drugu), trebalo mi je gomilu vremena da isprobam sva pojacala i sve kabinete i sta sve ne, i bas je bilo gomilu dobrih podesavanja. Jos kad podesim equalizer na procesoru i kad se igram sa potenciometrima na pojacalu, mogu da izvucem sve sto mi odgovara. A wah uopste nije zvucao lose, odusevio sam se i auto wahom, a sa obicnim sam se igrao i posto nisam imao iskustva sa nekim boljim wahovima, ovaj mi je sasvim dovoljan.

A pazi, dacu 200 evra (mozda malo manje) za delay i kompresor, i jos dok kupim kablove, pa baterije, pa adaptere, pa dok prenosim tamo-vamo, na/sa proba, na/sa koncerata, muka ziva... I naravno, ne davis, opusteno, trazio sam savete :) Ali ako kupim delay i kompresor, necu imati ni harmonizer, ni ono menjanje oktava pedalom, ni wah, ni ne znam ni ja sta... Tako da, ta opcija ipak otpada.

@Rocket
Koliko sam video na sajtu Mitrosa, nemaju nista od Zooma. DigiTech RP300 je radio sve sto mi je trebalo, a RP350 ima sve to + jos gomilu stvari. I vec sam isprobao na mojoj opremi RP300, ne verujem da cu imati problema sa RP350. Eto, potvrdjujes moju pricu, ja imam isto takvo misljenje o pedalama. Ipak cu da kupim DigiTech, mada, prosetacu sutra po NSu da potrazim negde i Zoomove procesore, najmanji problem isprobati ih :) Zato i uzimam procesor, kad skontam koji mi efekti trebaju, i kako sve to sljaka, najmanji problem je kasnije zameniti ga pedalama.

@Sava
Danas sam zvao Mitros Music u Novom Sadu, rekli su da imaju DigiTech RP350, i da kosta 11.900 dinara. Sutra ili prekosutra idem za NS, i pazarim to.

Hvala svima na utrosenom trudu i vremenu da mi pomognete :)

StaggUser

Post by StaggUser » 21 Aug 2008, 14:30

Juce sam bio u Novom Sadu, i svratio do par radnji. U Noti su imali Zoom G2.1u, nisam imao prilike da ga istestiram malo duze posto sam zurio, kostao je 14000 dinara sa adapterom. U Mitrosu sam isprobao DigiTech RP350, svideo mi se i kupio sam ga. Jedini "problem" koji imam je to sto na pojacalu nemam Power In ulaz, imam samo Input, pa je zvuk malo vise "treblastiji", ali, samo smanjim treble i nema problema :) Od juce se igram sa factory presetima, na neke sam dodavao distorzije i efekte (okretom potenciometra samo) i jako mi se svidja, sad moram malo da se ohladim, bole me prsti :D Malo kasnije cu poceti sa pravljenjem svojih preseta. Sve u svemu, znam da nisam pogresio, ova stvar je jako dobra :) Jos samo da nabavim USB kabl i onaj program (nesto na X...), pa da probam da se igram sa importovanjem/exportovanjem preseta. Toliko.

Jos jednom se zahvaljujem svima na pomoci 8)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Aug 2008, 15:09

Image

Sava

Post by Sava » 21 Aug 2008, 16:46

StaggUser wrote:Jos samo da nabavim USB kabl i onaj program (nesto na X...), pa da probam da se igram sa importovanjem/exportovanjem preseta.
USB kabl mogu da ti naprave u bilo kojoj prodavnici fotoaparata i delova za računare, a program imaš na Digitechovom sajtu.
U zdravlje te služio!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Aug 2008, 17:23

Sto da ga prave kad imada se kupi. ~150-200 din.. najobicniji kabl za USB...
http://www.itsvet.com/proizvod/kolink-u ... ers/93/121

http://www.itsvet.com/proizvod/n-a-usb2 ... ers/478/24

doduse ponesi proc za svaki slucaj..

BTW cestitke i od mene!!! U zdravlje se sluzio s njim...

A X-edit http://www.digitech.com/products/RP350/

Sava

Post by Sava » 21 Aug 2008, 18:28

jcm 800 wrote: Ako racunas na wah sa procesora...odmah zaboravi...To je najgora stvar na procesorima. Wah im uvijek zvuci lose. Najgore je sto se procesori ne slazu bas sjajno sa analognim pedalama...
Evo zvučnog primera da wah na procesoru može da radi pristojno i da se analogne pedale sasvim dobro slažu sa njim. Ovo sam uradio baš na brzinu i na najgori mogući način: gitara Tenson Les Paul u JH-1 wah pa u Zomm g2.1, a putem usb kabla u računar. Dakle, gore ne može biti! Jednostavno imam slabu integrisani Intel zvučnu karticu, a pored toga pojačalo mi je služilo kao monitor, a sve je moglo da se namesti i uradi za pet minuta pa sam se zato odlučio na ovakav način snimanja. Još da kažem kako je trebalo neko da me slika u izuzetno neudobnom sedećem položaju jer je usb kabl prilično kratak! Snimak ima tri sekvence: prvi deo je clean gitara, zatim fabrički patch sa wahom i na kraju isključen wah u istom patchu, a dodat spolja JH-1. Interesantno je da se i na digitalnom wahu čuje ono karakteristično "wauh" kada se pedala stisne gotovo isto kao i na analognom.

http://www.box.net/shared/0c8kunryyi

Ne zamerite na lošoj improvizovanoj svirci, zaista me mrzi da ponavljam, a pri tom i ne umem wah baš najbolje da koristim.

Post Reply