Kako Da Namestim EQ Pojačala - Treble, Middle, Bass?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Kako Da Namestim EQ Pojačala - Treble, Middle, Bass?
namestanje EQ na pojacalu bih preporucio rukama, mada postoje muzicki eksperti koji su sposobni da to ucine drugim ekstremitetima.
Danas je svako komedijas...Z*Z*Z wrote:namestanje EQ na pojacalu bih preporucio rukama, mada postoje muzicki eksperti koji su sposobni da to ucine drugim ekstremitetima.
Sto komedijas? To je najprecizniji odgovor koji sam ovde procitao.
Ako nemas istu gitaru, pojacalo i pedalu kao gitarista Kamelota, onda imas malo sansi da dobijes bas isti zvuk. Tu bi ti jos korisno bilo da ti u sobi sede producent i tonac Kamelota, onda bi bas imao pravi zvuk.
Na ovakva pitanja je nemoguce dati odgovor, i to je to...
Ako nemas istu gitaru, pojacalo i pedalu kao gitarista Kamelota, onda imas malo sansi da dobijes bas isti zvuk. Tu bi ti jos korisno bilo da ti u sobi sede producent i tonac Kamelota, onda bi bas imao pravi zvuk.
Na ovakva pitanja je nemoguce dati odgovor, i to je to...
Ne trazim isti zvuk, nego odgovarajuci odnos B/M/T, mada kontam da mi ostaje samo da sedim sam jos jako dugo vremena i da cackam potenciometre...
Jackson wrote: mada kontam da mi ostaje samo da sedim sam jos jako dugo vremena i da cackam potenciometre...
Pa to jbg...

Verovatno bi ti mnogo ljudi ovde moglo pomoci da ima pojacalo i gitaru u rukama ali je nemoguce da ce ti neko ovako reci kako koji potenciometar da namestis.
Hmm opet ja da budem "glas razuma" haha
I u tom slucaju kada dve ili vise osoba sedi u istoj sobi, jednom gitarom na jednom pojacalu mogu da nadju tri hiljade mogucih setupa a da se svakom od njih trojice zasvidjaju jedva 50... a ostalih 2950 budu: "Evo moze i ovako da se namesti zvuk" dakle to je individualno.. to je litemotiv ovog pitanja...
Jedino mogu ja ili jos neko da ti dam smernice.. ali opet, i to zavisi od pojacala do pojacala..
negde je potenciometar za bass regulise podrucje od 30 do 200Hz, negde od 60 do 170.. negde je high (treble) od 1800 - 2400... i tako dalje i tako dalje...
na kraju reci cu ti ono sto svima kazem.. EXPERIMENTISI, muzika i sam zvuk je rezultat raznih experimenata od kojih su neki uspeli neki propali...
I u tom slucaju kada dve ili vise osoba sedi u istoj sobi, jednom gitarom na jednom pojacalu mogu da nadju tri hiljade mogucih setupa a da se svakom od njih trojice zasvidjaju jedva 50... a ostalih 2950 budu: "Evo moze i ovako da se namesti zvuk" dakle to je individualno.. to je litemotiv ovog pitanja...
Jedino mogu ja ili jos neko da ti dam smernice.. ali opet, i to zavisi od pojacala do pojacala..
negde je potenciometar za bass regulise podrucje od 30 do 200Hz, negde od 60 do 170.. negde je high (treble) od 1800 - 2400... i tako dalje i tako dalje...
na kraju reci cu ti ono sto svima kazem.. EXPERIMENTISI, muzika i sam zvuk je rezultat raznih experimenata od kojih su neki uspeli neki propali...
Iako je delovao kao komican/cinican odgovor, kao sto kaze Kristijan, nije uopste tako smesan. Podesavanje EQ na ampu je tvoja licna stvar, neznam bas da ces i sa identicnim setupom kao tvoj omiljeni gitarist zvucati kako treba, ili sto je jos gore, da ce ti se to svidjati; Podrzavam ideju da ti neko pomogne oko polazne ideje kako bi neki zanrovski setup trebao da zvuci; Steta samo sto je originalnost i licni pecat izgubio svoj znacaj u svetu muzike. Ako sam nekom uvredio, izvinjavam se.Z*Z*Z wrote:namestanje EQ na pojacalu bih preporucio rukama, mada postoje muzicki eksperti koji su sposobni da to ucine drugim ekstremitetima.
- Highway One
Pa zavisi dali hocesh otvoren ili zatvoren zvik , ili neshto izmedju , i zavisi od gitare
Ja naprimer treble- odvalim do kraja , middle na 7 , a bass- na 0
I josh bridge magnet i gain i reverb na 10 ... I eto ga frank strat sa single coil magnetom
A kad za zatvoren zvuk trebaju da se smanje vishe ffrekvencije i otvore nize , i onda zvik vise nije tako ostar
Ja naprimer treble- odvalim do kraja , middle na 7 , a bass- na 0
I josh bridge magnet i gain i reverb na 10 ... I eto ga frank strat sa single coil magnetom

A kad za zatvoren zvuk trebaju da se smanje vishe ffrekvencije i otvore nize , i onda zvik vise nije tako ostar

U bre, koje pojacalo ti sviras?Highway One wrote:treble- odvalim do kraja , middle na 7 , a bass- na 0 i gain i reverb na 10

Ovo me asocira na neko moderno bas pojacalo, koje ima neispravan reverb...

Izvini, ali bas me iznenadi.

- DrGreenthumb
- MF veteran
Bas sam sad hteo da pitam istoguv'nor wrote:U bre, koje pojacalo ti sviras?Highway One wrote:treble- odvalim do kraja , middle na 7 , a bass- na 0 i gain i reverb na 10
Ovo me asocira na neko moderno bas pojacalo, koje ima neispravan reverb...![]()
Izvini, ali bas me iznenadi.

- Rocket Roll
Klasična, tradicionalna rokenrol fora, stara koliko i Bassman, iznenađuje me da vas iznenađuje.
Ko se razume u tradicionalne lampaše, zna da se tom kombinacijom (bas = 0%, middle = 75% do 100%, treble = po želji) najviše postiže, ako se juri, recimo, "Southern Rock Gods" ton i varijacije istog.
Podrazumeva se da je pojačalo poterano duboko u overdrajv.

Podrazumeva se da je pojačalo poterano duboko u overdrajv.
Nikada cuo, niti probao...
Bice valjda nekad, negde, neke prilike, jer to podrazumeva non-master vol. lampasa na granici pucanja.
Ali i da to sve radi, koja je svrha maximuma reverba na tolikom gain-u? (ako zelis da se ISTA sto sviras razume)

Bice valjda nekad, negde, neke prilike, jer to podrazumeva non-master vol. lampasa na granici pucanja.

Ali i da to sve radi, koja je svrha maximuma reverba na tolikom gain-u? (ako zelis da se ISTA sto sviras razume)
- DrGreenthumb
- MF veteran
Naravno RR, da sam kao dugogodisnji vlasnik non-master JMP-a koristio te cake pasivnih tonskih kontrola (mislim da su mi gotovo svi potovi bili otpanjeni do 10, sem mozda treble-a, ne secam se bas), ali cim se pominje gain, ne verujem da je neki stari lampas u pitanju (uglavnom je pisalo pre-amp na kontrolama master lampasa) a vise me cudi ovaj reverb na 10, ne znam za pojacalo na kom mi preko 4-5 nije smetao. Cekamo Highway Fender-a da nam razresi misteriju... Koji li je amp u pitanju? 

SRV
Gain na pola
Bass na pola
Middle na 8
Treble 7
Presence na 7 (ako imate)
Volume po želji.
Clean - iste postavke.
Lynyard Skynyard
Sve je od 1-10
Glasnoća na 6.
Bass na 4
Mid na 3
Treble na 7,5
Gain na 4,5
....... za malo Alabame........ ovo sam "maznuo" sa jednog hrvatskog sajta.....
Gitare.info.....ulogujte se i ima dosta korisnih stvari pa i setovanja pojacala......mene je ovo interesovalo.......
Gain na pola
Bass na pola
Middle na 8
Treble 7
Volume po želji.
Clean - iste postavke.
Lynyard Skynyard
Sve je od 1-10
Glasnoća na 6.
Bass na 4
Mid na 3
Treble na 7,5
Gain na 4,5
....... za malo Alabame........ ovo sam "maznuo" sa jednog hrvatskog sajta.....
Gitare.info.....ulogujte se i ima dosta korisnih stvari pa i setovanja pojacala......mene je ovo interesovalo.......
- Highway One
Fender Frontman 25R
Inace mozda je ta kombinacija 0,7,10 cudna , ali ja volim da otvorim zvuk da bi one tri donje zice bile istaknutije

Inace mozda je ta kombinacija 0,7,10 cudna , ali ja volim da otvorim zvuk da bi one tri donje zice bile istaknutije