Kako Da Namestim EQ Pojačala - Treble, Middle, Bass?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Z*Z*Z

Re: Kako Da Namestim EQ Pojačala - Treble, Middle, Bass?

Post by Z*Z*Z » 04 Oct 2008, 23:17

namestanje EQ na pojacalu bih preporucio rukama, mada postoje muzicki eksperti koji su sposobni da to ucine drugim ekstremitetima.

Jackson

Post by Jackson » 05 Oct 2008, 02:20

Z*Z*Z wrote:namestanje EQ na pojacalu bih preporucio rukama, mada postoje muzicki eksperti koji su sposobni da to ucine drugim ekstremitetima.
Danas je svako komedijas...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Oct 2008, 09:56

Sto komedijas? To je najprecizniji odgovor koji sam ovde procitao.

Ako nemas istu gitaru, pojacalo i pedalu kao gitarista Kamelota, onda imas malo sansi da dobijes bas isti zvuk. Tu bi ti jos korisno bilo da ti u sobi sede producent i tonac Kamelota, onda bi bas imao pravi zvuk.

Na ovakva pitanja je nemoguce dati odgovor, i to je to...

Jackson

Post by Jackson » 05 Oct 2008, 13:48

Ne trazim isti zvuk, nego odgovarajuci odnos B/M/T, mada kontam da mi ostaje samo da sedim sam jos jako dugo vremena i da cackam potenciometre...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 05 Oct 2008, 14:06

Jackson wrote: mada kontam da mi ostaje samo da sedim sam jos jako dugo vremena i da cackam potenciometre...

Pa to jbg... :wink:
Verovatno bi ti mnogo ljudi ovde moglo pomoci da ima pojacalo i gitaru u rukama ali je nemoguce da ce ti neko ovako reci kako koji potenciometar da namestis.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 05 Oct 2008, 14:19

Hmm opet ja da budem "glas razuma" haha

I u tom slucaju kada dve ili vise osoba sedi u istoj sobi, jednom gitarom na jednom pojacalu mogu da nadju tri hiljade mogucih setupa a da se svakom od njih trojice zasvidjaju jedva 50... a ostalih 2950 budu: "Evo moze i ovako da se namesti zvuk" dakle to je individualno.. to je litemotiv ovog pitanja...

Jedino mogu ja ili jos neko da ti dam smernice.. ali opet, i to zavisi od pojacala do pojacala..
negde je potenciometar za bass regulise podrucje od 30 do 200Hz, negde od 60 do 170.. negde je high (treble) od 1800 - 2400... i tako dalje i tako dalje...

na kraju reci cu ti ono sto svima kazem.. EXPERIMENTISI, muzika i sam zvuk je rezultat raznih experimenata od kojih su neki uspeli neki propali...

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 05 Oct 2008, 19:18

Z*Z*Z wrote:namestanje EQ na pojacalu bih preporucio rukama, mada postoje muzicki eksperti koji su sposobni da to ucine drugim ekstremitetima.
Iako je delovao kao komican/cinican odgovor, kao sto kaze Kristijan, nije uopste tako smesan. Podesavanje EQ na ampu je tvoja licna stvar, neznam bas da ces i sa identicnim setupom kao tvoj omiljeni gitarist zvucati kako treba, ili sto je jos gore, da ce ti se to svidjati; Podrzavam ideju da ti neko pomogne oko polazne ideje kako bi neki zanrovski setup trebao da zvuci; Steta samo sto je originalnost i licni pecat izgubio svoj znacaj u svetu muzike. Ako sam nekom uvredio, izvinjavam se.

Highway One

Post by Highway One » 05 Oct 2008, 23:34

Pa zavisi dali hocesh otvoren ili zatvoren zvik , ili neshto izmedju , i zavisi od gitare
Ja naprimer treble- odvalim do kraja , middle na 7 , a bass- na 0
I josh bridge magnet i gain i reverb na 10 ... I eto ga frank strat sa single coil magnetom :D
A kad za zatvoren zvuk trebaju da se smanje vishe ffrekvencije i otvore nize , i onda zvik vise nije tako ostar :)

guv'nor

Post by guv'nor » 05 Oct 2008, 23:55

Highway One wrote:treble- odvalim do kraja , middle na 7 , a bass- na 0 i gain i reverb na 10
U bre, koje pojacalo ti sviras? :?
Ovo me asocira na neko moderno bas pojacalo, koje ima neispravan reverb... :lol:
Izvini, ali bas me iznenadi. :wink:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 06 Oct 2008, 00:07

guv'nor wrote:
Highway One wrote:treble- odvalim do kraja , middle na 7 , a bass- na 0 i gain i reverb na 10
U bre, koje pojacalo ti sviras? :?
Ovo me asocira na neko moderno bas pojacalo, koje ima neispravan reverb... :lol:
Izvini, ali bas me iznenadi. :wink:
Bas sam sad hteo da pitam isto :) Do elaborate...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Oct 2008, 00:21

Klasična, tradicionalna rokenrol fora, stara koliko i Bassman, iznenađuje me da vas iznenađuje. :D Ko se razume u tradicionalne lampaše, zna da se tom kombinacijom (bas = 0%, middle = 75% do 100%, treble = po želji) najviše postiže, ako se juri, recimo, "Southern Rock Gods" ton i varijacije istog.

Podrazumeva se da je pojačalo poterano duboko u overdrajv.

guv'nor

Post by guv'nor » 06 Oct 2008, 00:56

Nikada cuo, niti probao... :D
Bice valjda nekad, negde, neke prilike, jer to podrazumeva non-master vol. lampasa na granici pucanja. 8)
Ali i da to sve radi, koja je svrha maximuma reverba na tolikom gain-u? (ako zelis da se ISTA sto sviras razume)

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 06 Oct 2008, 01:42

Naravno RR, da sam kao dugogodisnji vlasnik non-master JMP-a koristio te cake pasivnih tonskih kontrola (mislim da su mi gotovo svi potovi bili otpanjeni do 10, sem mozda treble-a, ne secam se bas), ali cim se pominje gain, ne verujem da je neki stari lampas u pitanju (uglavnom je pisalo pre-amp na kontrolama master lampasa) a vise me cudi ovaj reverb na 10, ne znam za pojacalo na kom mi preko 4-5 nije smetao. Cekamo Highway Fender-a da nam razresi misteriju... Koji li je amp u pitanju? :D

alzo

Post by alzo » 06 Oct 2008, 08:20

SRV
Gain na pola
Bass na pola
Middle na 8
Treble 7
Presence na 7 (ako imate)
Volume po želji.
Clean - iste postavke.

Lynyard Skynyard
Sve je od 1-10
Glasnoća na 6.
Bass na 4
Mid na 3
Treble na 7,5
Presence na 7 (ako imate)
Gain na 4,5
....... za malo Alabame........ ovo sam "maznuo" sa jednog hrvatskog sajta.....
Gitare.info.....ulogujte se i ima dosta korisnih stvari pa i setovanja pojacala......mene je ovo interesovalo.......

Highway One

Post by Highway One » 06 Oct 2008, 16:41

Fender Frontman 25R :)
Inace mozda je ta kombinacija 0,7,10 cudna , ali ja volim da otvorim zvuk da bi one tri donje zice bile istaknutije :)

Post Reply