Koji magnet preporučujete (Strat, bridge pozicija)?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Koji magnet preporučujete (Strat, bridge pozicija)?
Planiram da menjam bridge magnet jer mi ovaj ne odgovara pa me zanima da li imate vi nesto da mi preporucite.
Zvuk ovog je previse tanak i trebbly a sto je najgore, mnogo je tisi od neck magneta zbog cega ga retko koristim.
Mislim da bih bio zadovoljan nekim high output duncan singlom.
Slusao sam njihove demoe na sajtu i najvise mi se svidjaju SSL-ovi a kod nas ima da se kupe samo SSL-1 i SSL-4... Bar u radnjama u kojima sam gledao. Cena im je nekih 50ak evra ako se dobro secam.
No... ako mozete nekako da mi pomognete, bio bih zahvalan.
Zvuk ovog je previse tanak i trebbly a sto je najgore, mnogo je tisi od neck magneta zbog cega ga retko koristim.
Slusao sam njihove demoe na sajtu i najvise mi se svidjaju SSL-ovi a kod nas ima da se kupe samo SSL-1 i SSL-4... Bar u radnjama u kojima sam gledao. Cena im je nekih 50ak evra ako se dobro secam.
Re: Koji magnet preporucujete?
Noisles fenderov ako moze da se nadje pojedinacno, pun je midlova, da ne pozelis nikada na gitaru da stavis hum...
Sho ne ubodesh neki hum u singlu tu?Funkomat wrote:Planiram da menjam bridge magnet jer mi ovaj ne odgovara pa me zanima da li imate vi nesto da mi preporucite.
Ne, koliko znam...istiqrac wrote:Noisles fenderov ako moze da se nadje pojedinacno, pun je midlova, da ne pozelis nikada na gitaru da stavis hum...

Razmisljao sam o tome... ali... nisu bas humbuckeri za mene.Rax13 wrote: Sho ne ubodesh neki hum u singlu tu?
Nije ni to iskljuceno ali pre bih neki single.
Jel znas neki odredjeni single size hum?
Ima nekih duncan magneta koji su pravljen na foru noislesa. Ni ja ne bih stavljao hum na strata... Ja imam na mom stratu noislese i ne bi ih menjao ni za zivu glavu...
Svirao sam Dimarzio Air Norton S u bridge poziciji (mislim da je Yamaha neka bila) i zvucalo je MNOOOGO dobro... Masno i puno mid-a i basa, just the way i like it
I naravno imao je tu karakteristiku odlicnog rashcishcavanja zvuka kada se smanji volume na gitari shto sam primetio kod svih Dimarzio magneta koje sam probao...

I naravno imao je tu karakteristiku odlicnog rashcishcavanja zvuka kada se smanji volume na gitari shto sam primetio kod svih Dimarzio magneta koje sam probao...
Ja imam samarium cobalt noiseless set , bridge magnet je skoro kao hambaker-mnogo jaca distorzija nego na ova dva. Inace najvise mi se svidja kako je resen fender hot road 62 (mislim), bio je u mitrosu, ima dva SCN nek i midl, i u bridzu dimarcio hambaker u obliku singla. A jedan gitarista koga znam je stavio simor dankan (hambaker u obliku singla) u bridzu - ako ga sretnem negde pitacu ga koji je to model
Humovi imaju mnogo jak gain i mnogo manju volume kontrolu nego singlovi. Slusao sam i ja tog fendera sa dimarzio tone zone u bridgeu i opet ima mnogo gaina. Mislim da je bio vintage 57 hot roud.
Meni u sustini ne treba nikakav heavy zvuk. Max neka slabija rock distorzija ali 90% vremena sviram na clean-u pa mi treba neki "topliji" magnet sa vise bass-a i midd-ova i da je malo glasniji od ovog kojeg imam.
Sumnjam da cu se odluciti za single size hum... Singovi mi ipak vise odgovaraju.
Sumnjam da cu se odluciti za single size hum... Singovi mi ipak vise odgovaraju.
Gold Lace Sensor ili SD SSL-4 

Moj savet je zaobidji Fender Noisless kao koleru sidu i kugu sto bi zajedno obisao, bljak pickup. Ako ganjas Fenderove, gledaj da uzmes '62..
Ako hoces neki malo jaci single, vidi SSL-3 koji ima midlova da te bog blagi sacuva, mislim da bi ti mozda to bio odgovor ili mozda SSL52-1 (FiveTwo) ali taj nisam nikad cuo, samo gledajuci po tone chart-u...
Mada, ako mozes na ebay-u da se zezas - imas karticu i to, trazi BareKnuckle Slowhand mislim da bi ti legao najbolje, mada vidi i Mother's Milk ili neki drugi sto oni rade, ili SD Antiquity Surfer Bridge ili Texas Hot Bridge (treci nema zapravo), moze da te posreci, pa za malo para da dobijes ( koristi AuctionSniper ako vec ne koristis, i milina ) - mislim da su to najbolji pickupovi za strat-a...
Jos jedan savet je - izbegavati DiMarzio jer osim imena ne dobijes puno - dosta losiju zicu koriste od proseka, SD koristi bolju od tih vecih "motaca" pickupova.
Ako hoces neki malo jaci single, vidi SSL-3 koji ima midlova da te bog blagi sacuva, mislim da bi ti mozda to bio odgovor ili mozda SSL52-1 (FiveTwo) ali taj nisam nikad cuo, samo gledajuci po tone chart-u...
Mada, ako mozes na ebay-u da se zezas - imas karticu i to, trazi BareKnuckle Slowhand mislim da bi ti legao najbolje, mada vidi i Mother's Milk ili neki drugi sto oni rade, ili SD Antiquity Surfer Bridge ili Texas Hot Bridge (treci nema zapravo), moze da te posreci, pa za malo para da dobijes ( koristi AuctionSniper ako vec ne koristis, i milina ) - mislim da su to najbolji pickupovi za strat-a...
Jos jedan savet je - izbegavati DiMarzio jer osim imena ne dobijes puno - dosta losiju zicu koriste od proseka, SD koristi bolju od tih vecih "motaca" pickupova.
Re: Koji magnet preporučujete (Strat, bridge pozicija)?
Ja takodje nisam bio zadovoljan sa bridge magnetom na svom stratu...Kupio sam Seymour duncan Hot rails hum u single formatu i nimalo se nisam pokajao. Gitara mi zvuči puno bogatije (prije mi je zvučalo veoma tanko u svakom smislu). Hot rail je malo taman i zvuči odlično i sa blažim overdrive-om a i uz neki high gain. Na stranici SD-a možeš čuti audio snimke tih magneta, ali daju puno više uz malo igranja sa pojačalom.
Hvala svima na savetima. 

Ni ja nisam bio zadovoljan bridge magnetom na svom stratocasteru!
To me je dovelo do početka never-ending puta... (slična priča kao i sa efektima)
Prvenstveno sam pokušao da vidim kakvu razliku daju različiti potenciometri na isto toliko različitim mestima (isto sam pokušavao kako je koji magnet dolazio i odlazio).
Prvo je došao na red DiMarzio HS3, posle njega DiMarzio VV Heavy Blues 2 (ili se tada zvao samo Heavy Blues, zaboravio sam
) i zatim Seymour Duncan Cool Rails.
Heavy Blues sam najviše gotivio (jer mi se, verovatno, najvise svideo), ali Cool Rails je najduže ostao na mojoj gitari i najviše svirki odradio.
Cool Rails (dalje u tekstu CR
) je ostao najduže jer je bio "najtopliji" (HS3 je smešno svirati ako su ostali magneti high ili normal output), a za VV Heavy Blues sam se strašno pokajao što sam ga prodao, jer ta toplina u CR se oseti i čuje samo kada sviraš u sobi, sebi ili voljenoj osobi (
), dok na svirci iz gitare izlazi ono sto ti bas gitara i bubanj dopuste, a ne ono sto ti želiš da izadje!
Gore sam naveo samo magnete koje sam posedovao, a u medjuvremenu sam pozajmljivao i stavljao HS2, Blue Velvet, Vintage Noiseless, Hot Noiseless, Hot Rails...
U jednom trenutku su mi zatrebale pare (naravno, za pedalu... kako drugačije) i odlučio sam da Heavy Blues, koji je tada bio u neck poziciji, prodam i na gitari ostavim samo CR(u bridge-u).
Sada, iako je HB "ubijao" kako radi u neck-u, posle izvesnog vremena sam se zapitao zasto sam išta menjao na gitari...
Običan, regularni, pomalo naivan, singl je radio tako slatko i prirodno da sam, ubrzo, otudjio i CR, vratio fabrički singl, povezao ga na tone-pot i nastavio da "veslam"... Isto kako radim i dan danas!
Tako da pre nego što promeniš singl u bridge-u:
1. izniveliši magnete da se svaki čuje podjednako glasno
2. veži ga za tone potenciometar (preferiram da middle ostavim "slobodan" ili da ga spojim na pot sa neck-om. u tom slučaju uvek imaš medjupoziciju mid-bridge u kojoj mid skroz zamutiš, napujdaš dist i...
)
3. probaj na bridge da staviš baseplate (oni koji se razumeju će ti tačnije objasniti šta je to, ali i bez njega bridge radi sjajno - ne u kući već u live situaciji... koliko mi je vremena trebalo da to shvatim...)
Na kraju svih krajeva, ako se ipak odlučiš da menjaš bridge magnet (svi smo različiti i verovatno neki ljudi baš ne mogu da "svare" stock bridge magnet), probaj da ne menjaš samo jedan magnet, već da stavis ceo set koji u sebi već ima malo više HOT bridge. Meni se nikada nije dopadalo da kada menjam pozicije dobijam zvuk kao da menjam gitare (mada, neki i to vole), već da mi se samo menja boja koju isti (ili veoma slični) magneti daju na odredjenim udaljenostima od kobilice-vrata.
Eto udavi' te, a stvarno nisam hteo. Pozz

To me je dovelo do početka never-ending puta... (slična priča kao i sa efektima)
Prvenstveno sam pokušao da vidim kakvu razliku daju različiti potenciometri na isto toliko različitim mestima (isto sam pokušavao kako je koji magnet dolazio i odlazio).
Prvo je došao na red DiMarzio HS3, posle njega DiMarzio VV Heavy Blues 2 (ili se tada zvao samo Heavy Blues, zaboravio sam

Heavy Blues sam najviše gotivio (jer mi se, verovatno, najvise svideo), ali Cool Rails je najduže ostao na mojoj gitari i najviše svirki odradio.
Cool Rails (dalje u tekstu CR

Gore sam naveo samo magnete koje sam posedovao, a u medjuvremenu sam pozajmljivao i stavljao HS2, Blue Velvet, Vintage Noiseless, Hot Noiseless, Hot Rails...
U jednom trenutku su mi zatrebale pare (naravno, za pedalu... kako drugačije) i odlučio sam da Heavy Blues, koji je tada bio u neck poziciji, prodam i na gitari ostavim samo CR(u bridge-u).
Sada, iako je HB "ubijao" kako radi u neck-u, posle izvesnog vremena sam se zapitao zasto sam išta menjao na gitari...
Običan, regularni, pomalo naivan, singl je radio tako slatko i prirodno da sam, ubrzo, otudjio i CR, vratio fabrički singl, povezao ga na tone-pot i nastavio da "veslam"... Isto kako radim i dan danas!

Tako da pre nego što promeniš singl u bridge-u:
1. izniveliši magnete da se svaki čuje podjednako glasno
2. veži ga za tone potenciometar (preferiram da middle ostavim "slobodan" ili da ga spojim na pot sa neck-om. u tom slučaju uvek imaš medjupoziciju mid-bridge u kojoj mid skroz zamutiš, napujdaš dist i...

3. probaj na bridge da staviš baseplate (oni koji se razumeju će ti tačnije objasniti šta je to, ali i bez njega bridge radi sjajno - ne u kući već u live situaciji... koliko mi je vremena trebalo da to shvatim...)
Na kraju svih krajeva, ako se ipak odlučiš da menjaš bridge magnet (svi smo različiti i verovatno neki ljudi baš ne mogu da "svare" stock bridge magnet), probaj da ne menjaš samo jedan magnet, već da stavis ceo set koji u sebi već ima malo više HOT bridge. Meni se nikada nije dopadalo da kada menjam pozicije dobijam zvuk kao da menjam gitare (mada, neki i to vole), već da mi se samo menja boja koju isti (ili veoma slični) magneti daju na odredjenim udaljenostima od kobilice-vrata.
Eto udavi' te, a stvarno nisam hteo. Pozz

Veruj mi, sve sam probao.guv'nor wrote: 1. izniveliši magnete da se svaki čuje podjednako glasno

Nikako nije mogao da pridje jacini neck magneta...
To bi sigurno bila bolja varijanta ali mi je trenutno preskupo da kupujem set magneta, pogotovo s obzirom da sam neck magnetom zadovoljan a mid retko koristim.guv'nor wrote:probaj da ne menjaš samo jedan magnet, već da stavis ceo set koji u sebi već ima malo više HOT bridge.
U svakom slucaju...
Uzem sam danas SSL-1 i za sad sam vise nego zadovoljan.