Koji magnet preporučujete (Strat, bridge pozicija)?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Funkomat
MF veteran

Koji magnet preporučujete (Strat, bridge pozicija)?

Post by Funkomat » 12 Nov 2008, 14:36

Planiram da menjam bridge magnet jer mi ovaj ne odgovara pa me zanima da li imate vi nesto da mi preporucite.
Zvuk ovog je previse tanak i trebbly a sto je najgore, mnogo je tisi od neck magneta zbog cega ga retko koristim.
Mislim da bih bio zadovoljan nekim high output duncan singlom.
Slusao sam njihove demoe na sajtu i najvise mi se svidjaju SSL-ovi a kod nas ima da se kupe samo SSL-1 i SSL-4... Bar u radnjama u kojima sam gledao. Cena im je nekih 50ak evra ako se dobro secam.
No... ako mozete nekako da mi pomognete, bio bih zahvalan.

istiqrac

Re: Koji magnet preporucujete?

Post by istiqrac » 12 Nov 2008, 14:55

Noisles fenderov ako moze da se nadje pojedinacno, pun je midlova, da ne pozelis nikada na gitaru da stavis hum...

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 12 Nov 2008, 15:11

Funkomat wrote:Planiram da menjam bridge magnet jer mi ovaj ne odgovara pa me zanima da li imate vi nesto da mi preporucite.
Zvuk ovog je previse tanak i trebbly a sto je najgore, mnogo je tisi od neck magneta zbog cega ga retko koristim.
Mislim da bih bio zadovoljan nekim high output duncan singlom.
Slusao sam njihove demoe na sajtu i najvise mi se svidjaju SSL-ovi a kod nas ima da se kupe samo SSL-1 i SSL-4... Bar u radnjama u kojima sam gledao. Cena im je nekih 50ak evra ako se dobro secam.
No... ako mozete nekako da mi pomognete, bio bih zahvalan.
Sho ne ubodesh neki hum u singlu tu?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 12 Nov 2008, 15:22

istiqrac wrote:Noisles fenderov ako moze da se nadje pojedinacno, pun je midlova, da ne pozelis nikada na gitaru da stavis hum...
Ne, koliko znam... :?
Rax13 wrote: Sho ne ubodesh neki hum u singlu tu?
Razmisljao sam o tome... ali... nisu bas humbuckeri za mene.
Nije ni to iskljuceno ali pre bih neki single.
Jel znas neki odredjeni single size hum?

istiqrac

Post by istiqrac » 12 Nov 2008, 15:29

Ima nekih duncan magneta koji su pravljen na foru noislesa. Ni ja ne bih stavljao hum na strata... Ja imam na mom stratu noislese i ne bi ih menjao ni za zivu glavu...

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 12 Nov 2008, 15:36

Svirao sam Dimarzio Air Norton S u bridge poziciji (mislim da je Yamaha neka bila) i zvucalo je MNOOOGO dobro... Masno i puno mid-a i basa, just the way i like it :D
I naravno imao je tu karakteristiku odlicnog rashcishcavanja zvuka kada se smanji volume na gitari shto sam primetio kod svih Dimarzio magneta koje sam probao...

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 12 Nov 2008, 15:53

Ja imam samarium cobalt noiseless set , bridge magnet je skoro kao hambaker-mnogo jaca distorzija nego na ova dva. Inace najvise mi se svidja kako je resen fender hot road 62 (mislim), bio je u mitrosu, ima dva SCN nek i midl, i u bridzu dimarcio hambaker u obliku singla. A jedan gitarista koga znam je stavio simor dankan (hambaker u obliku singla) u bridzu - ako ga sretnem negde pitacu ga koji je to model

istiqrac

Post by istiqrac » 12 Nov 2008, 16:00

Humovi imaju mnogo jak gain i mnogo manju volume kontrolu nego singlovi. Slusao sam i ja tog fendera sa dimarzio tone zone u bridgeu i opet ima mnogo gaina. Mislim da je bio vintage 57 hot roud.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 12 Nov 2008, 17:27

Meni u sustini ne treba nikakav heavy zvuk. Max neka slabija rock distorzija ali 90% vremena sviram na clean-u pa mi treba neki "topliji" magnet sa vise bass-a i midd-ova i da je malo glasniji od ovog kojeg imam.
Sumnjam da cu se odluciti za single size hum... Singovi mi ipak vise odgovaraju.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 12 Nov 2008, 18:49

Gold Lace Sensor ili SD SSL-4 :)

Bulatovic

Post by Bulatovic » 12 Nov 2008, 19:24

Moj savet je zaobidji Fender Noisless kao koleru sidu i kugu sto bi zajedno obisao, bljak pickup. Ako ganjas Fenderove, gledaj da uzmes '62..
Ako hoces neki malo jaci single, vidi SSL-3 koji ima midlova da te bog blagi sacuva, mislim da bi ti mozda to bio odgovor ili mozda SSL52-1 (FiveTwo) ali taj nisam nikad cuo, samo gledajuci po tone chart-u...
Mada, ako mozes na ebay-u da se zezas - imas karticu i to, trazi BareKnuckle Slowhand mislim da bi ti legao najbolje, mada vidi i Mother's Milk ili neki drugi sto oni rade, ili SD Antiquity Surfer Bridge ili Texas Hot Bridge (treci nema zapravo), moze da te posreci, pa za malo para da dobijes ( koristi AuctionSniper ako vec ne koristis, i milina ) - mislim da su to najbolji pickupovi za strat-a...
Jos jedan savet je - izbegavati DiMarzio jer osim imena ne dobijes puno - dosta losiju zicu koriste od proseka, SD koristi bolju od tih vecih "motaca" pickupova.

Perry

Re: Koji magnet preporučujete (Strat, bridge pozicija)?

Post by Perry » 12 Nov 2008, 22:44

Ja takodje nisam bio zadovoljan sa bridge magnetom na svom stratu...Kupio sam Seymour duncan Hot rails hum u single formatu i nimalo se nisam pokajao. Gitara mi zvuči puno bogatije (prije mi je zvučalo veoma tanko u svakom smislu). Hot rail je malo taman i zvuči odlično i sa blažim overdrive-om a i uz neki high gain. Na stranici SD-a možeš čuti audio snimke tih magneta, ali daju puno više uz malo igranja sa pojačalom.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 14 Nov 2008, 07:00

Hvala svima na savetima. :)

guv'nor

Post by guv'nor » 15 Nov 2008, 03:02

Ni ja nisam bio zadovoljan bridge magnetom na svom stratocasteru! :)
To me je dovelo do početka never-ending puta... (slična priča kao i sa efektima)
Prvenstveno sam pokušao da vidim kakvu razliku daju različiti potenciometri na isto toliko različitim mestima (isto sam pokušavao kako je koji magnet dolazio i odlazio).
Prvo je došao na red DiMarzio HS3, posle njega DiMarzio VV Heavy Blues 2 (ili se tada zvao samo Heavy Blues, zaboravio sam :| ) i zatim Seymour Duncan Cool Rails.
Heavy Blues sam najviše gotivio (jer mi se, verovatno, najvise svideo), ali Cool Rails je najduže ostao na mojoj gitari i najviše svirki odradio.
Cool Rails (dalje u tekstu CR :lol: ) je ostao najduže jer je bio "najtopliji" (HS3 je smešno svirati ako su ostali magneti high ili normal output), a za VV Heavy Blues sam se strašno pokajao što sam ga prodao, jer ta toplina u CR se oseti i čuje samo kada sviraš u sobi, sebi ili voljenoj osobi ( :roll: ), dok na svirci iz gitare izlazi ono sto ti bas gitara i bubanj dopuste, a ne ono sto ti želiš da izadje! :lol:
Gore sam naveo samo magnete koje sam posedovao, a u medjuvremenu sam pozajmljivao i stavljao HS2, Blue Velvet, Vintage Noiseless, Hot Noiseless, Hot Rails...
U jednom trenutku su mi zatrebale pare (naravno, za pedalu... kako drugačije) i odlučio sam da Heavy Blues, koji je tada bio u neck poziciji, prodam i na gitari ostavim samo CR(u bridge-u).
Sada, iako je HB "ubijao" kako radi u neck-u, posle izvesnog vremena sam se zapitao zasto sam išta menjao na gitari...
Običan, regularni, pomalo naivan, singl je radio tako slatko i prirodno da sam, ubrzo, otudjio i CR, vratio fabrički singl, povezao ga na tone-pot i nastavio da "veslam"... Isto kako radim i dan danas! :D
Tako da pre nego što promeniš singl u bridge-u:
1. izniveliši magnete da se svaki čuje podjednako glasno
2. veži ga za tone potenciometar (preferiram da middle ostavim "slobodan" ili da ga spojim na pot sa neck-om. u tom slučaju uvek imaš medjupoziciju mid-bridge u kojoj mid skroz zamutiš, napujdaš dist i... :wink: )
3. probaj na bridge da staviš baseplate (oni koji se razumeju će ti tačnije objasniti šta je to, ali i bez njega bridge radi sjajno - ne u kući već u live situaciji... koliko mi je vremena trebalo da to shvatim...)
Na kraju svih krajeva, ako se ipak odlučiš da menjaš bridge magnet (svi smo različiti i verovatno neki ljudi baš ne mogu da "svare" stock bridge magnet), probaj da ne menjaš samo jedan magnet, već da stavis ceo set koji u sebi već ima malo više HOT bridge. Meni se nikada nije dopadalo da kada menjam pozicije dobijam zvuk kao da menjam gitare (mada, neki i to vole), već da mi se samo menja boja koju isti (ili veoma slični) magneti daju na odredjenim udaljenostima od kobilice-vrata.

Eto udavi' te, a stvarno nisam hteo. Pozz :wink:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 15 Nov 2008, 03:23

guv'nor wrote: 1. izniveliši magnete da se svaki čuje podjednako glasno
Veruj mi, sve sam probao. :)
Nikako nije mogao da pridje jacini neck magneta...
guv'nor wrote:probaj da ne menjaš samo jedan magnet, već da stavis ceo set koji u sebi već ima malo više HOT bridge.
To bi sigurno bila bolja varijanta ali mi je trenutno preskupo da kupujem set magneta, pogotovo s obzirom da sam neck magnetom zadovoljan a mid retko koristim.

U svakom slucaju...
Uzem sam danas SSL-1 i za sad sam vise nego zadovoljan. :)

Post Reply