Kirk Hammet

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

sub_zer0
MF veteran

Re: Kirk Hammet

Post by sub_zer0 » 29 Nov 2008, 20:13

Vec sam rekao sta mislim o doticnom, na nekoj temi. A sto se tice kreativnosti tu je ok, nista spektakularno. Ima dobrih solaza (ili bolje reci delova solaza).

Ali ljudi, nemojte da ga uporedjujete sa Fridmanom, to je besmisleno. :) Fridman ga sije uzduz i popreko sto se tice tehnike, tona i kreativnosti.

Pade mi na pamet, nisam primetio da Helmet ima neki solo album. Pitam se zasto... :mrgreen:

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 29 Nov 2008, 22:27

sinisake wrote:Meni se Kirkov zvuk ne svidja, suvise je ''tanak'' u odnosu na pare koje su ulozene u njega.
Ima ocajan vibrato, ili mu se gitare gadno rastimavaju, posto na koncertima zvuci uvek pomalo rastimano.
Brlja, i brlje katkad pokriva wahom, koji bas i ne koristi lepo, i koristi ga skoro stalno, ko mladi gitarista koji je kupio wah, pa dosao na prvu probu posle kupovine. :)
Naposletku, nisu mi ni nesto ni melodijski ingeniozne te solaze.

Ma daj... Svirka na ovom snimku je blago receno ocajna...

Lepo receno sinisake... :wink:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 30 Nov 2008, 01:24

sinisake wrote:Meni se Kirkov zvuk ne svidja, suvise je ''tanak'' u odnosu na pare koje su ulozene u njega.
Ima ocajan vibrato, ili mu se gitare gadno rastimavaju, posto na koncertima zvuci uvek pomalo rastimano.
Brlja, i brlje katkad pokriva wahom, koji bas i ne koristi lepo, i koristi ga skoro stalno, ko mladi gitarista koji je kupio wah, pa dosao na prvu probu posle kupovine. :)
Naposletku, nisu mi ni nesto ni melodijski ingeniozne te solaze.

za ton se apsolutno slazem... "tanak" je prava rec... ja ga cenim kao gitaristu, nije mi medju omiljenima, ali ga cenim i postujem... svidjaju mi se npr. neke penta fore ;)

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 30 Nov 2008, 21:17

Ok je to sto kaze Sinisa, ali i dalje tvrdim da je on bio pravi covek na pravom mestu u pravom bendu za njega, i da je snimio stvarno antologijske solaze, uopste ne ulazeci u raspravu o tehnickim detaljima (moram da pomenem da je jedan od kreativnijih u upotrebi te infamozne pentatonske). Neko ko slusa i gotivi recimo Buckethead-a ce reci da je Kirk nema pojma jer ne svira 100 tonova u sekundi ili izvodi neke druge vratolomija, ali bez njega Metallica nikad ne bi bila to sto jeste, iako ima grozan ton i "Vlada Divljan" buzzsaw vibrato...

friedman

Post by friedman » 01 Dec 2008, 14:15

DrGreenthumb wrote:Ok je to sto kaze Sinisa, ali i dalje tvrdim da je on bio pravi covek na pravom mestu u pravom bendu za njega, i da je snimio stvarno antologijske solaze, uopste ne ulazeci u raspravu o tehnickim detaljima (moram da pomenem da je jedan od kreativnijih u upotrebi te infamozne pentatonske). Neko ko slusa i gotivi recimo Buckethead-a ce reci da je Kirk nema pojma jer ne svira 100 tonova u sekundi ili izvodi neke druge vratolomija, ali bez njega Metallica nikad ne bi bila to sto jeste, iako ima grozan ton i "Vlada Divljan" buzzsaw vibrato...
Ajoj zasto svi stavljate Buckethead-a u isti kos sa vidi-kako-sam-se-navezbao shredderima?

No, kad sam rekao da ima 2 solaze mislio sam figurativno, hteo sam reci da ih ima vrlo malo. One koje ja volim su: Wherever I may Roam, Master, Four Horsemen (ili je tu napisao Mustaine? :? ), Seek and Destroy...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 01 Dec 2008, 15:27

friedman wrote:
DrGreenthumb wrote:Ok je to sto kaze Sinisa, ali i dalje tvrdim da je on bio pravi covek na pravom mestu u pravom bendu za njega, i da je snimio stvarno antologijske solaze, uopste ne ulazeci u raspravu o tehnickim detaljima (moram da pomenem da je jedan od kreativnijih u upotrebi te infamozne pentatonske). Neko ko slusa i gotivi recimo Buckethead-a ce reci da je Kirk nema pojma jer ne svira 100 tonova u sekundi ili izvodi neke druge vratolomija, ali bez njega Metallica nikad ne bi bila to sto jeste, iako ima grozan ton i "Vlada Divljan" buzzsaw vibrato...
Ajoj zasto svi stavljate Buckethead-a u isti kos sa vidi-kako-sam-se-navezbao shredderima?

No, kad sam rekao da ima 2 solaze mislio sam figurativno, hteo sam reci da ih ima vrlo malo. One koje ja volim su: Wherever I may Roam, Master, Four Horsemen (ili je tu napisao Mustaine? :? ), Seek and Destroy...
Meh, meni samo sa Black-a ima bas puno koje su sjajne, npr. iz My Friend of Misery, The God that Failed, The Unforgiven (maestralno)... A ako volis te widdly-widdly onda je Justice izbor - Blackened, One, Shortest Straw... A od Buckethead-a sve sto sam cuo (sem Colma albuma) jeste u shred fazonu, pri tom ne mislim nista lose, da nije shredder 90 % ljudi koji slusaju njegovu muziku bi pogledali drugde, jeste on drugaciji i quirky i sve to, ali milion tonova po sekundi mu je forte...

Dushan S

Post by Dushan S » 01 Dec 2008, 16:14

A što to "Šrederi"? "Šrederi" su gitaristi koji idu prvo đonom, a đon je tehnika. Većina gitarista za koje se ljudi uhvate pa kažu "Šreder" to nisu, bar ne po današnjim merilima, toliko ima lobotomisanih morona koji ne mogu da sklope valjanu frazu a sviraju trista na sat da bi neko stavljao Buckethead-a u isti koš sa takvim ljudima. Znači to kao prvo.

Kao drugo, rock i metal su kao muzika takve, da muzičari često ne moraju znati da sviraju dobro, i to je ok, dapače. Nirvana nije morala da bude sjajan svirački bend, već da u svojoj muzici izrazi nešto, Kirk Hamet nije morao da zna da svira više od toga što zna jer je u jednoj Metalici. Ali sa druge strane, ta sloboda se toliko zloupotrebljava... Zamislite da neko od ljubitelja džeza kaže za Jazz gitaristu koji na pola solo deonice krene da svira malo brže kako "Ide na tehniku" i kako "smara" a "ne svira sa dušom", ili da neko komentariše posle koncerta na kom su izvođena paganinijeva dela kako je violinista "smarao", vadio se na tehniku, i kako nema feeling. Ko je to dao slobodu nekome da se nazove stručnjakom i samo zato što nešto ne razume, jer nije sam gitarista ili ne voli taj način svirke, nešto deplasira. Kad neko kaže da je Jazz glupa muzika, većini je jasno da nije problem u Jazz-u nego u toj osobi, ali izgleda da nije tako kad se radi o rock gitari.
I obrnuto, budala stoji na bini i na raštimovanoj gitari udara četiri tona, ispred sebe ima 17 pedala gde je pola stalno uključeno, a ispred stoje poštovaoci koji klimaju glavom, kao "tu postoji taj neki feeling". Sećam se one anegdote vezane za Pikasa: Jedan od učenika slikanja je počeo da slika mrtvu prirodu koju im je Pikaso postavio kao što je pikaso tada slikao, pretpostavljam da je smatrao da će mu kubizam doneti dodatne poene kod učitelja. Kad je pikaso video šta ovaj radi, zgužvao mu je papir, i zatim postavio za par minuta potpuno realističan crtež, i to sjajan. Onda mu je rekao "kad budeš ovo umeo, tek onda možeš da slikaš onako."

Dakle:
To što neko ne ume da razlikuje ono što sviraju kada sviraju brzo Marty Friedman ili Satriani, ili Vai ili Buckethead, od onoga što sviraju Michael Angelo, Impeliteri i ostala žgadija, i što im je sve isto, je problem NJIHOVOG nepoznavanja takve muzike, a ne tih gitarista. Oni nisu isti, NI NALIK.
Fore na temu "Šrederi" i "Tehničar" u vezi gitarista koji znaju da sviraju tehnički dobro pa to i koriste su seljačke, bile su seljačke i pre dvadeset godina a sad su smarački seljačke. Unižavanje tehnike i izjednačavanje neznanja sa feelingom su seljačke fore, takođe. B.B. King, Eric Clapton ili bilo ko drugi su svetlosnim godinama daleko ispred Hameta kao gitaristi, iako takođe sviraju par tonova pentatonike. Razumeti gitaru i sviranje, znači razumeti, muzikalnost, finesu, osećaj, BEZ OBZIRA da li neko svira brzo ili sporo. Kirk hamet je muzikalan, u smislu da je mogao da napravi lepu melodiju u nekoj solo deonici, da nađe svoje mesto muzički u bendu, iskomponuje nešto, ili da postane solidan muzičar, ali da je dobar gitarista - daleko od toga. Prosečan gitarista, solidan, isviran (kilometraža je kilometraža) koji se ranije, svestan svojih ograničenja, trudio da izgradi solo deonice pažljivo, a kad je skapirao da je do jaja, seo je na wah pedalu, i snimio gomilu odurnih brljotina maskiranih u solo deonice, misleći da ako benduje žicu, to je isto kao i kad SRV benduje, odmah su tu egal.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 01 Dec 2008, 16:37

Tja, sve sto si rekao je istina, ja ne smatram etiketu "shred" negativnom niti ponizavajucom, cisto tehnickom odrednicom, koja ne govori nista sem o tehnickim mogucnostima datog muzicara. Druga je stvar sto se zloupotrebljava da bi se opisali atavizmi hair metala (Impelliteri, MAB i ostali egomanijaci). Uostalom Mr. B je proglasen za 8. najboljeg u izboru za "Top 20 Greatest Guitar Shredders of All Time", sad, da li je to njemu laskavo ili mozda ponizavajuce u to ne ulazim. Ja ne bi imao nista protiv da me neko nazove shredderom, znacilo bi da bar nesto radim kako valja. A ti fazoni da ako je neko tehnicki potkovan da onda nema feeling-a or-what-not, je upravo i iskonstruisana od strane likova koje je mrzelo da vezbaju. Barem je moje iskustvo takvo... Ergo, ja ne stavljam bilo koga u kos sa bilo kim, pogotovo ne Mr. B-a (samo mi je pao na pamet kao predstavnik dobrog tehnicara), bilo bi to kao da poredim Primus i Dragonforce ili nesto slicno (flame u najavi :) ). A sto se Kirka tice, jos uvek tvrdim da je u svojoj nisi dobar, dok je god bio svestan svojih nevelikih mogucnosti (so Balck albuma, otprilike) napravio je niz sjajnih solaza koje nisu opterecivale pesme, melodijski relativno atraktivne i zbog toga ce MENI uvek biti znacajan, ako nista ono zbog pristupa sviaranja lead gitariste u bendu. Tacno je da mu je los vibrato, tanak ton, tehnika (danas pogotovu) klimava, ali i pored toga covek je legenda. Ne moze to svako, pogotovo najlosiji Satriani-evi ucenici :) Respect!
Edit - Zamenio sam Vai i Satriani-a :hide:

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 01 Dec 2008, 18:04

Dushan S wrote:...
Kao drugo, rock i metal su kao muzika takve, da muzičari često ne moraju znati da sviraju dobro, i to je ok, dapače...
ево само да се надовежем мало.
Сам Милле из Креатора је рекао како у време када је настајао Креатор (ране осамдесете), на гитарској сцени су били људи којима они својом техником нису могли да присмрде, и зато су свирали екстремно - брзе рифове, кец, дупле педале, бас са дисторзијом...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 01 Dec 2008, 18:27

neam pojma ljudi sve to stoji... ali ja za hammeta nikad ne bi rekao da je prosecan... mislim ima on nesto sto niko drugi nema i sto ga cini jedinstvenim... ;)

samo da se nadovezem na to "ljudi koji nemaju brzinu se vade na feel i slicno jer nemogu da dostignu brzinu" ... mislim i feel se vezba i svi ti bakraci na koje neko moze da se vadi... tako da gitarista nije samo da je manijakalno brz nego i sta ja znam da ima divljacki vibrato ili haos sweep ili tako nesto... al u principu je balans najbolji po meni... ;) poenta je da ko prica da je brzina bzvz je mnogo u krivu, jer je brzina osnovna vrlina gitariste(i timing itd itd...) ali i o5 zapostavljanje svega drugog radi brzine je totalno bzvz... a ko nevezba nemoze nikako da se izvuce, jednostavno se to oseti... ;)

dweezil

Post by dweezil » 03 Dec 2008, 23:46

neam pojma ono kad pricam o staroj Metallici i o Kirku ne mogu a da ne budem subjektivan, ono meni su oni def bili najjachi band na planeti. A sto se tice Kirka mislim da je svako manje vise svestan da Kirk nije ni najbrzi ni najbolji ali meni ja neako kad slusam te pesme one jednostavno zvuce celovite i da bolje od toga ne moze i ne treba. Pa nije ni Lars najbolji bubnjar na svetu ali je odlupao i to na neki svoj nacin neke od najvaznijih pesama hevi metala 80-tih godina.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 03 Dec 2008, 23:49

dweezil wrote:neam pojma ono kad pricam o staroj Metallici i o Kirku ne mogu a da ne budem subjektivan, ono meni su oni def bili najjachi band na planeti. A sto se tice Kirka mislim da je svako manje vise svestan da Kirk nije ni najbrzi ni najbolji ali meni ja neako kad slusam te pesme one jednostavno zvuce celovite i da bolje od toga ne moze i ne treba. Pa nije ni Lars najbolji bubnjar na svetu ali je odlupao i to na neki svoj nacin neke od najvaznijih pesama hevi metala 80-tih godina.
pa to... a to je daleeekoo od proseka... dok se po forumu cak prica kako je kirk los... sto je apsurd...

dweezil

Post by dweezil » 03 Dec 2008, 23:57

neznam eto recimo Freidman ili recimo Skolnick (ex. Testament) su ono tehnicki bili mnogo iznad ali eto meni je to recimo dosadno i mislim da nisu probili tu granicu da kazes, e ovo ce ostati legendarno. Mislim dobro ono kao ljudi koji se prze na gitaristiku ce reci da su ovi do j, mislim i jesu, ali nije pesma samo deo gde se solira, ono treba cela pesma da te vozi od pocetka do kraja.

friedman

Post by friedman » 04 Dec 2008, 00:03

dweezil wrote:neznam eto recimo Freidman ili recimo Skolnick (ex. Testament) su ono tehnicki bili mnogo iznad ali eto meni je to recimo dosadno i mislim da nisu probili tu granicu da kazes, e ovo ce ostati legendarno. Mislim dobro ono kao ljudi koji se prze na gitaristiku ce reci da su ovi do j, mislim i jesu, ali nije pesma samo deo gde se solira, ono treba cela pesma da te vozi od pocetka do kraja.
Hmmm sto si ti sad rekao je da Friedman ima tehniku. Ima, ali nema SAMO nju. On ima taj filing za osecaj ( :lol: ), on je napravio solaze koje mozes iseci iz pesme i samo njih slusati koliko su dobre.
Ja kad spomenem Kirka i Marty-a u istoj recenici skoci mi pritisak. :lol:

dweezil

Post by dweezil » 04 Dec 2008, 00:07

neznam eto uz sav ono napor i otvoreno srce da razumem, ja njega i Jasona Beckera ono nikad nisam skapirao. A nije da nisam slusao shredere al eto, meni je on dosadan. Al mislim da cemo promashiti poentu, posto je kljucna rec za ono sto je Metallica ipak Hetfiled-Ulrich tandem.

Post Reply