Da li da kupim dve pedale ili jedan procesor?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

damazz

Da li da kupim dve pedale ili jedan procesor?

Post by damazz » 09 Dec 2008, 21:43

sviram na pacifici 112J i problem mi pravi to sto nemam odgovarajucu distorziju vec moram da se grebem za onu sa pojacala i uvek moram da se molim da pojacalo na kom sviram nije krs i da ima pristojnu distorziju. sad sam hteo da pisem deda mrazu da ispravi tu nepravdu ali da se pre toga posavetujem sa vama :D
da li je bolje 2 papucice ili procesor za ovu gitaru? pricao sam sa jednim likom o ovome i on nije bio siguran da li su papucice dobar izbor zbog magneta koje ima pacifica i da li ce moci da izvuku iz gitare koliko i procesor. nisam preterano upucen u sve ovo, ali zato bih i voleo da sad kad ovo kupim znam da se nisam zeznuo i da ce da mi traje. a koliko sam skapirao zvuk procesora je na svakoj gitari isti... pa sad da li mogu bolji zvuk da dobijem iz 2 papucice ili procesora uzevsi u obzir gitaru koju imam?
inace moj posao su solaze, sviram rock, spreman sam da se otvorim oko 300 jura jer sam cuo da bi nesto kvalitetnije moglo da se nadje za najmanje toliko para. ako moze manje, ja sam naravno za :)

dejankuki
Ćale - moderator

Re: 2 papucice ili procesor?

Post by dejankuki » 09 Dec 2008, 22:29

Uhhh, teeeska tema.. i dilema...

vec je pricano o tome u mnogo navrata...

Aj' pokusam jos jednom...

Pedale:
ZA: daju bolji zvuk overall, ti odredjujes kada ce koja radeti, mozes da im kombinujes i polozaj u lancu i zvuk koji ti treba..
Protiv: neprakticne za svirke tipa festival ono kao vise bendova.. treba ti bas doobar izbor... skupe su kada pogledas cene.. za dve tri pedale mozes kupiti fin procesorcic i imati neuporedivo vise efekata...

Procesori:
Za: imas i po 30 efekata pa biras, imas veliki broj mesta za cuvnje patcheva, veca prakticnost, malo prostora zauzimju, teba ti samo pojacalo i jedan ispravljac... cas si spreman za svirku...na nekim imas mogucnost da udjes u "manual mod" i tako palis/gasis module sa efektima koji ti ne trebaju..
Protiv: za dobar, ali bas dobar procesor, treba da izdvojis dosta para, ako ne ides preko pojacala umeju da "zuje" umesto da "zvuce", treba da ih poznajes u dusu da bi izvukao maksimum..

iii tako...

Znaci moras da SAM odlucis za sta ti i kakav ti setup treba...
klupska svirka po kaficima, grupna svirka (vise bendova), svadbe... procesori

Koncerti, atorske stvari... promocione svirke (npr bend koji je zagrizao na sceni i zeli da traje dugo)... i slicno.. pedale i pojacalo!!!

Saveti... uhh...mfff....pfff.... ovaaaaj... paaa ne znam...

pedale. boss, line6, digitech... T.C.electronic... i sl.

procesori... Zoom G7.1, Boss GT8 ili ME50, line6 live POD... Digitech RP350 ili GNX, i sl.

damazz

Post by damazz » 09 Dec 2008, 22:48

uf, nikad ne moze jednostavno u zivotu... :P :))
pa, samo sam jednom svirao na festivalu i pobedili smo btw :P sad na SVURFu ali to je bilo jednom i ko zna kad vise. sad cemo imati drugu svirku sa vise bendova u skc-u i planiramo da idemo tim putem sto ce reci - procesor.
nisam skapirao samo ono ako ne ide preko procesora, onda mislis direktno u mixetu? a i ono da moram da ga poznajem u dusu da bih mu izvukao maximum me je malo zabrinulo...
za oko 300e, kakav procesor moze da se nadje? znam da nece biti bas doobar ali makar uljudan?

Fanatik

Post by Fanatik » 09 Dec 2008, 22:52

dejankuki wrote:Uhhh, teeeska tema.. i dilema...

vec je pricano o tome u mnogo navrata...

Aj' pokusam jos jednom...

Pedale:
ZA: daju bolji zvuk overall, ti odredjujes kada ce koja radeti, mozes da im kombinujes i polozaj u lancu i zvuk koji ti treba..
Protiv: neprakticne za svirke tipa festival ono kao vise bendova.. treba ti bas doobar izbor... skupe su kada pogledas cene.. za dve tri pedale mozes kupiti fin procesorcic i imati neuporedivo vise efekata...

Procesori:
Za: imas i po 30 efekata pa biras, imas veliki broj mesta za cuvnje patcheva, veca prakticnost, malo prostora zauzimju, teba ti samo pojacalo i jedan ispravljac... cas si spreman za svirku...na nekim imas mogucnost da udjes u "manual mod" i tako palis/gasis module sa efektima koji ti ne trebaju..
Protiv: za dobar, ali bas dobar procesor, treba da izdvojis dosta para, ako ne ides preko pojacala umeju da "zuje" umesto da "zvuce", treba da ih poznajes u dusu da bi izvukao maksimum..

iii tako...

Znaci moras da SAM odlucis za sta ti i kakav ti setup treba...
klupska svirka po kaficima, grupna svirka (vise bendova), svadbe... procesori

Koncerti, atorske stvari... promocione svirke (npr bend koji je zagrizao na sceni i zeli da traje dugo)... i slicno.. pedale i pojacalo!!!

Saveti... uhh...mfff....pfff.... ovaaaaj... paaa ne znam...

pedale. boss, line6, digitech... T.C.electronic... i sl.

procesori... Zoom G7.1, Boss GT8 ili ME50, line6 live POD... Digitech RP350 ili GNX, i sl.
Fino receno..

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 09 Dec 2008, 23:22

Moj savet: KUPI NEKI DOBAR PREAMP sa footswitchem..moze za 300E sigurno da se nadje! :hide:

Historik
MF veteran

Post by Historik » 09 Dec 2008, 23:30

Moj savet za 300e-> kupi Boss SuperOverdrive (oko 45-50e), Boss compresion sustainer CS3 (ili neki drugi sustainer, tipa Marshall ili Behringer, u najskuljoj varijanti oko 65e), i neku jaku distorziju za ostatak para (za taj cash mozes da biras: Boss, MXR, Digitech(na popustu u Mitrosu 20%))...Imam na gajbi i pedale i procesor, i jedno i drugo je dobro (Dejankuki ti je prilicno lepo objasnio), ali moj glas uvek ide analognim pedalama, jer u stvarnosti samo vrhunski procesori (500+e) mogu da daju dobru emulaciju distorzije ili overdrive na velikom gain-u, a svi ostali ZUJE!

Rocket Roll

Re: Da li da kupim dve pedale ili jedan procesor?

Post by Rocket Roll » 09 Dec 2008, 23:38

Problem je u tome što je pitanje veoma uopšteno. Neke dve pedale ili neki procesor?

Tako ne ide. Moraš da znaš koje te konkretno pedale (koji konkretno procesori) zanimaju, a onda da se dobro informišeš o tome šta od njih možeš da očekuješ.

Ni u pekaru ne bi ušao i pitao: "Šta vam je danas bolje, neki burek ili neka kifla?" Zato što bi te prodavačica pitala: "Koji burek? Koja kifla?"

Zar ne?

damazz

Post by damazz » 10 Dec 2008, 00:34

pa kako da znam koje pedale i koji procesori kad ne znam ni za sta od ta 2 da se odlucim. mojoj svsri izgleda vise odgovara procesor ali ispod 500e bolje da ne uzimam jer ce da zuji i nece davati dobru distorziju i te stvari. znaci onda ako se definitivno odlucim za papucice da vidim koje bi mi odg...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 10 Dec 2008, 00:40

Ne kontam kako bi procesor "izvukao vise iz gitare" od pedala. :D
Ako nista drugo, pre ce pedala izvuci vise iz nje.
Inace po meni Pacifica radi odlicno sa efektima tako da o tome nemoj da brines. Imas super gitaru. :wink:

Jedno pitanje...
Da li znas koje bi sve efekte koristio?

Ako zelis i delay i chorus i 15 vrsta distorzija i looper i sta ja znam, uzimaj procesor jer sve to ne's dobit za 300e ako se odlucis za pedale. Bar ne odmah sada... :)
Ako si spreman da ulazes u pedale, one su po meni svakako bolji izbor.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Dec 2008, 00:48

damazz wrote:pa kako da znam koje pedale i koji procesori kad ne znam ni za sta od ta 2 da se odlucim.
Pa kako ćeš znati za šta da se odlučiš ako ne znaš koje pedale i koji procesori?

"Gitaristi kojima su posao solaže" koriste oktavere, wahove, kompresore, ring modulatore, distorzije, overdrajvove, flangere, phasere, tremole, vibrata, choruse, delayje, reverbe, i još dosta toga. Svaka od pomenutih (i nepomenutih) "papuča" može da se nađe u preko dve stotine modela. Šta od svega toga tebi zapravo treba?

Drumkiller

Post by Drumkiller » 10 Dec 2008, 00:53

ja sam gledao boss gt-8 procesor,meni jako dobro zvuci i ima strawa efekte...:)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 10 Dec 2008, 00:54

Hehehe. Rocket je vrrlo u pravu... :) na malo saljivi nacin, ali jeste u pravu!

Doduse ja sam se vodio pocetkom njegovog posta gde je rekao da nema dobru distorziju...
damazz wrote:problem mi pravi to sto nemam odgovarajucu distorziju vec moram da se grebem za onu sa pojacala i uvek moram da se molim da pojacalo na kom sviram nije krs i da ima pristojnu distorziju.
Nego..

Pazi... ako ides na pedale, za 300 evra mozes stvarno naci solidnu kolekciju raznih pedala...

Dakle
Distortion... oko70
EQ oko 70
Chorus od 70-100 pa i do 120
Delay.. 100-130 za bas kvalitetniji digitalni, analogni NE pitaj
Reverb.. od 50-150... mislim veeelika cenovna i kvalitativna razlika..
WAH - od 80 pa na gore...

Jel neko racuna? ovo bwe ode u preko 300E.. i plus gomila ispravljaca, kablova... vremena da postavis to i da spakujes kad zavrsis...

Naravno, da se razumemo, mozes da skupis celu ergelu beringherovih pedala.. i da te sve ovo na kraju otkosta DO 200-250 evra... i imaces dobar zvuk... sasvim solidan..

Kada rec je o procesorima ... za 300 evara...imas: Digitech RP-350 = oko 150-160 evra... a veeeeeoma dobro radi posao.. jos bolji je R'P-500 koji je "just 'round" trazene sume 300-ke
Zoom G7.1 oko 300-320E
Boss ... GT serija pa biraj... narocito GT6 ili GT 8 koji polovni VEC mogu da se nadju oko 300
Hmm ne zaboraviti Boss ME-20 odnosno ME50 koji su jos i jeftiniji.. Korgove AX...

Iiii nesto novo, Rocktron Utopia - G100 opaka stvar... vrrrlo dobra...
http://www.thomann.de/gb/rocktron_utopia_g100.htm

Znaci lepo ti mi rekosmo, sad malo nasamo sa saberes i oduzmes izracunas i kazes SAM sebi sta juriti.. :mrgreen:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 10 Dec 2008, 00:59

damazz wrote:pa kako da znam koje pedale i koji procesori kad ne znam ni za sta od ta 2 da se odlucim. mojoj svsri izgleda vise odgovara procesor ali ispod 500e bolje da ne uzimam jer ce da zuji i nece davati dobru distorziju i te stvari. znaci onda ako se definitivno odlucim za papucice da vidim koje bi mi odg...
Uzmi BOSS DS1 polovan to ti je oko 40E
Uzmi neki tube screamer klon isto za oko 40E Ja koristim neki Kineski DAPHON i super mi je a platio sam nov oko 1800din...
Da podvucemo DO 100E
+
Uzmi procesor koji ces koristiti za FLANGERE, CHORUSE, FAZERE i sve to tako.... :D
Eto naprimer nekog izmedju reshenja....

Ili za ostalih 200E kupi pedale koje ti se svidjaju i vozi onda sve analogno, sto je zaista bolje...bar meni... 8)

damazz

Post by damazz » 10 Dec 2008, 01:00

Rocket Roll wrote: "Gitaristi kojima su posao solaže" koriste oktavere, wahove, kompresore, ring modulatore, distorzije, overdrajvove, flangere, phasere, tremole, vibrata, choruse, delayje, reverbe, i još dosta toga. Svaka od pomenutih (i nepomenutih) "papuča" može da se nađe u preko dve stotine modela. Šta od svega toga tebi zapravo treba?
ne znam sta ti sve ovo znaci ali mi treba nesto cime mogu da sviram solo iz tipa "zastave", "tisina" od bajage, "maria" od blondie, a za mene je to distorzija i ne znam koje tu razlike i finese postoje ali uglavnom necu svirati choruse i tako te stvari nego yu-rock solaze i ponesto strano sto se opet uklapa u to...

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 10 Dec 2008, 01:04

ne znam sta ti sve ovo znaci ali mi treba nesto cime mogu da sviram solo iz tipa "zastave", "tisina" od bajage, "maria" od blondie, a za mene je to distorzija i ne znam koje tu razlike i finese postoje ali uglavnom necu svirati choruse i tako te stvari nego yu-rock solaze i ponesto strano sto se opet uklapa u to...
Pa eto...Kupi DS1 oko 40-50E i Original Tubescreamer oko 120-130E onda ili neki Pro CO RAT ako ti se svidi. Ako neces koristiti efekte, samo dist....to ti je moj predlog...Ma mozes se ti obezbediti za 100Evra sve sto ti treba u principu...:-)

Post Reply