A ne bese li neko super snizenje u Mitrosu za MIA Fender-e skoro?
Da sagledamo cinjenice:
Prvo, mi bar na ovom forumu znamo da izrada gitara i nije neka kvantna fizika i nema veze sa raketnom naukom. To su nam pokazali B-looser, NikolaNis i tu mozda jos i neki.
Drugo, telac je definitivno gitara koja je najlaksa za izradu, mislim sto se konstrukcije tice, to su potvrdili i brojni graditelji gitara.
Trece, po kojoj god ceni da g-din Dule nabavlja drvo (mislim, u pitanju je jasen, nije neka egzotika koja raste samo u jednom delu juzne Afrike i sme da se bere samo jednom u pet godina) i hardver to ne moze da iznosi vise od 600 evra (mada ilcno pretpostavljam da je daleko manje), znaci on svoj rad ceni minimum 1000evra po gitari. Koliko je vremena jednom dobrom majstoru potrebno da napravi vrhunsku gitaru, pretpostavljam da ne moze da bude vise od mesec dana (ako pretpostavimo da se tim svakog dana bavi min 8 sati dnevno). Ko u Srbiji ima platu od 1000 evra mesecno? Ne znam za BG, ali ovde ne poznajem takoreci nikog sa tom mesecnom svotom. Ali zato imam nekoliko prijtelja koji rade po ceo dan kod privatnika (znaci bukvalno po 12 sati) a platu (izmedju 300 i 400 evra) nisu primili jos ni za protekli mesec, finansijska je kriza, kaze im gazda.
Da posedujem pouzdan podatak da je g-din Dule ucio godinama od samih najvecih graditelja, da je imao praksu od nekih 10-ak godina u najpoznatijim svetskim fabrikama (u kojima se grade bas sami Fender-i amerikanci ili mozda Gibson-i, pa makar i MM, G&L ili Blade gitare...), ili da kao sto neko rece, pola Srbije (dobro pretera ga, ali ono bar desetak najvecih imana kod nas, neko je naveo Gamblerse, ne znam bas koliko je to reprezentativan bend, mislim ono da je bas top ten u Srbiji) svira bas njegove gitare (izvinjavam se ako stvarno postoje ovakve informacije, ali cudi me da to jos uvek niko nije izneo na ovoj temi), ja bih bez problema dao 1600e za njegovog telca. Tu onda ne bi ni postajao problem resale value-a.
Ovako, kako mi se cini da stvari stoje, iz principa ne bih kupio njegovu gitaru, cak i kad bi uporedan test sa Amerikancem pokazao da je Dux telac da se smrznes u odnosu na americko govance... Ako ja kao fakultetski obrazovan ne mogu ni za deset godina da ocekujem platu od 1000evra, stvarno ne razumem zasto je zasluzuje osrednje poznat majstor za gitare.
Na kraju, moji drugovi i poznanici, kao i njihovi drugovi su uglavnom culi za Jean&Jean i Radulovic gitare, kada su u pitanju hand-made-ovi. Tu poneko zna i za wood guerrilla-u (kako vec bese). Niko uglavnom nije cuo za Duleta. Necu da ulazim u poredjenje i sta sve ljudi pricaju za svaku od ovih hand-made "brendova" i sve je to lepo sto sam procitao na Duletovom sajtu, ali malo odnos cena ovih gitara nije mi najjasniji.
300evra za rucni rad je jednako nerealno, kao i 1600evra...

Stvarno se izvinjavam ako ovaj tekst moze da povredi ili ugrozi nekog i spreman sam da odmah promenim misljenje ako neko iznese neke nove informacije i argumente, ali onaj "to je stvarno dobar telecaster" mi nije dovoljan za svotu od 1600evra...
@Blues Boy: Ako stvarno ne maris za brendove i ako nemas redovne svirke sa dobrim honorarom, ja bih razmislio o Bajo telecasteru ko sto preporuci Dweezil, cuo sam i jos iz nekih izvora da je vrlo telecaster-ican, plus cini mi se da se jedan vrti po oglasima ovih dana...